Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

ΠΔΕ Κρήτης:Εκτιμώ ότι Θα δοθεί παράταση στη θητεία των Διευθυντών σχολείων εάν η απόφαση του ΣτΕ δεν εκδοθεί σύντομα

Νοικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η απόφαση του ΣτΕ θα εκδοθεί πριν τις 15 Μαρτίου.
Δημοσίευση: 24/02/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εκτίμησή μου είναι ότι σε περίπτωση που η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (σ.σ. που εκδίκασε την υπόθεση στις 3 Ιουνίου 2016) δεν τ εκδώσει σύντομα, σε ένα με ενάμιση μήνα,  την απόφαση για το νόμο επιλογής στελεχών εκπαίδευσης ,ώστε να μπορεί να γίνει όλη η διαδικασία της αλλαγής της ισχύσουσας νομοθεσίας εγκαίρως, το υπουργείο Παιδείας  θα προτιμήσει  να πάει σε παράταση της θητείας των  Διευθυντών των σχολικών μονάδων, παρά να πάει σε νέες κρίσεις με τον υπάρχοντα νόμο και να αφήσει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν προβλήματα ακόμα και κατά την περίοδο των κρίσεων (αν π.χ. βγει τότε η απόφαση του ΣτΕ).

Αυτό είπε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Γιώργος Τερζάκης σε συνάντηση  που είχει με Διευθυντές Σχολείων του νησιού, ενώ τόνισε τα εξής:

1. Το υπουργείο Παιδείας περιμένει την απόφαση του ΣτΕ.

2. Επίσημα δεν είναι γνωστή η απόφαση . αλλά εκτιμάται  ότι το ΣτΕ θα εντοπίζει κάποια θέματα στο νόμο για την επιλογή στελεχών στην εκπαίδευση, όπως π.χ. την ψηφοφορία, γι' αυτό και στις κρίσεις των Διευθυντών Εκπαίδευσης   προστέθηκε  η συνέντευξη στη διαδικασία .

3.  Η  διάρκεια της θητείας των διευθυντών είχε οριστεί στα δύο έτη και όχι στα τέσσερα , προκειμένου να “δοκιμαστεί” στην πράξη ο νόμος. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε κανένα θέμα με το ΣτΕ, υπήρχε η σκέψη να γίνουν διορθώσεις και βελτιώσεις, όπου απαιτούνταν.
 
4. Μια από τις πιθανές διορθώσεις σε επόμενο νόμο  είναι η δυνατότητα  επιλογής πολλών σχολικών μονάδων των υποψηφίων Διευθυντών. Με τον ισχύοντα νόμο πολύ     δύσκολα ένας υποψήφιος μπορεί να γίνει Διευθυντής σε σχολείο που δεν τον γνωρίζουν, ανεξαρτήτως προσόντων.

Σημείωση του esos

Νοικοί κύκλοι εκτιμούν ότι  η απόφαση του ΣτΕ  θα εκδοθεί πριν τις 15  Μαρτίου.

 

 

Σχόλια (13)

 
Γιάννης Πλατάρος
28 Φεβ 2017 14:17

@N
Γράφετε ως απάντηση στον σχολιαστή Πέτρο, ότι «Κανένα συμβούλιο επιλογής δεν τόλμησε να μηδενίσει υποψήφιο ώστε να τον αποκλείσει, παρόλο που σε περιπτώσεις θα έπρεπε να το κάνει....»
Ο λόγος για τον οποίον γίνεται αυτό, είναι διότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες έναντι της αδικίας. Πολλά μέλη των Συμβουλίων πάνε κατηγορούμενοι και αρκετοί καταδικάζονται. Διότι υπάρχουν πρακτικά και αιτιολόγηση και -άρα- λογοδοσία. Αυτά με την μυστική ψηφοφορία δεν τηρήθηκαν. γι αυτό και ο νόμος βγαίνει αντισυνταγματικός.
Δυστυχώς για ορισμένους και ευτυχώς για το πολίτευμα της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, υπάρχει το Σ.τ.Ε.

 
Πετρος
28 Φεβ 2017 13:23

ΠΡΟΣ Ν @
ΑΠΟ ΠΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ; ΟΤΑΝ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΊΝΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΛΕΞΗ. ΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΕΣ Ο ΚΑΘΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ. ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ; ΑΛΛΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΜΥΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ.

 
Ν
27 Φεβ 2017 03:12

Προς τον Πέτρο.
Κανένα συμβούλιο επιλογής δεν τόλμησε να μηδενίσει υποψήφιο ώστε να τον αποκλείσει, παρόλο που σε περιπτώσεις θα έπρεπε να το κάνει. Γιατί θα έπρεπε; Γιατί το συμβούλιο αποφαίνεται για την προσωπικότητα του υποψηφίου και πολλές φορές ο υποψήφιος είναι ακατάλληλος για μια θέση, ακόμη και αν έχει ένα βουνό πτυχία . Εξάλλου αυτά μοριοδοτούνται χωριστά ως "μετρήσιμα". Γιατί λοιπόν να ληφθούν υπόψιν δεύτερη φορά από το συμβούλιο;
Εν κατακλείδι: Όταν οι κρίσεις στελεχών γίνονται από τους συλλόγους, υπάρχει η ευκαιρία να αποκλειστούν υποψήφιοι με πολλά μετρήσιμα αλλά με έλλειμμα στις ικανότητες που η θέση απαιτεί. Αντίθετα τα συμβούλια επιλογής δεν θα τολμούσαν να το κάνουν, όπως εσύ είπες. Από αυτή την οπτική λοιπόν είναι καλύτερα να αποφασίζουν οι σύλλογοι.

 
Αμερόληπτος
25 Φεβ 2017 18:17

Ευσεβείς πόθοι του ΠΔΕ Κρήτης ή ευσεβείς πόθοι όλων των συριζαίων; Διότι ποιος νοήμων άνθρωπος δέχεται ως συνταγματικό και αξιοκρατικό το νόμο των Κουράκη Μπαλτά που αποκλείει υποψηφίους με αυξημένα προσόντα που πριν από την ψηφοφορία προηγούνταν των υπολοίπων συνυποψηφίων και ένα σώμα, με ποικίλα ενδόμυχα,αδιαφανή και στις περισσότερες των περιπτώσεων σκοτεινά κίνητρα, τους εκμηδένιζε τα μόρια όταν δεν έπιαναν το 20%. Βέβαια οι κακόπιστοι έχουν έτοιμη την απάντηση: θα πουν ότι αυτό ήταν σπάνιο ή ότι "τιμωρήθηκαν" οι αυταρχικοί διευθυντές.

 
Πέτρος
25 Φεβ 2017 09:02

Ουδεις μπορει να αγνοεί τη νομιμότητα, η οποία απορρέει από το Σύνταγμα, τους νομούς κια τους θεσμούς της πολιτείας. Πόσω μάλλον σήμερα που βοά όλη η εκπαιδευτική κοινότητα για την αθλιότητα του συστήματος Μπαλτά- Κουράκη, τουτέστιν τον περιβόητο "νόμο" της αναξιοκρατίας,της αδιαφάνειας, της διαπλοκής και της πελατειακής σχέσης, τον άθλιο 4325/15.
Κάτι τελευταίο, γιατί ορισμένοι "πουλούν" σανό και πιστεύουν όπως οι κυβερνώντες, πως απευθύνονται σε ηλιθίους. Ας δεχθούμε ότι τα Συμβούλια Επιλογής " μαγείρευαν" τις βαθμολογίες υποψηφίων. Μπορούσαν να μηδενίσουν, ναι να μηδενίσουν τα προσόντα που απέκτησε ένας υποψήφιος με κόπους και θυσίες; ΟΧΙ. Ουδείς με μετρήσιμα προσόντα σημαντικά θα ήταν απέξω από τον πίνακα των επιλεγέντων διευθυντών. Σε καμία περίπτωση. Μάλιστα αν και κατελάχιστον παρατυπούσαν ή παρανομούσαν "καθόντουσαν και στο σκαμνί"
Για πείτε μου όμως. Ένας υποψήφιος με πολλά προσόντα που ήταν υποψήφιος σε ένα σώμα 10-15 "αξιολογητών" και δεν έπιανε το 20% της "μυστικής ψηφοφορίας" τι γινόταν; ΜΗΔΕΝΙΖΟΤΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΟΥ. Σε ποιό Συμβούλιο Επιλογής θα συνέβαιναν αυτά και δεν θα έβγαιναν οι
"θεματοφύλακες " των δίκαιων του λαού στα κεραμίδια;

 
Μπάρμπα Μητρούσης
24 Φεβ 2017 22:11

Με βάση ποια δεδομένα κάνει τις εκτιμήσεις του ο ΠΔΕ Κρήτης; Ξέρει κάτι περισσότερο από τους κοινούς θνητούς ή λέμε που και που κάτι για να μας βάζει το esos και να περνάει η ώρα;

 
Σταύρος Τ.
24 Φεβ 2017 21:59

Χμ...η απόφαση του ΣτΕ. Το ΣτΕ έχει αποφασίσει (το γ΄τμήμα) αλλά δεν έχει δημοσιοποιήσει την τελική απόφασή του. Γιατί άραγε; Γιατί για το θέμα των τηλεοπτικών καναλιών αποφάσισε λίαν συντόμως; Γιατί για άλλα θέματα αποφασίζει συντόμως; Μήπως όταν η απόφαση δημοσιοποιηθεί θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου από εκατοντάδες αδικημένους εκπαιδευτικούς που θα αντιδράσουν με προσφυγές; Μήπως αυτό δεν συμφέρει στο κράτος από οικονομικής άποψης;
Από την άλλη μια παράταση της θητείας "των αιρετών διευθυντών" τους οποίους επιλέξανε δυστυχώς κυρίως αυτοί που τον επόμενο χρόνο δε βρίσκονταν στο ίδιο σχολείο, παρατείνει τη βαθιά ύφεση της εκπαίδευσης.

 
ΤΕΩΣΔ
24 Φεβ 2017 20:02

Πριν 2 χρόνια η κυβέρνηση εκλέχθηκε 25 Ιανουαρίου, αρχές Μαΐου ψήφισε τον 4327 και σε 15 μέρες προκήρυξε εκλογές (κρίσεις) στελεχών. Ο (αλλαγμένος) 3848 ήταν ένας νόμος, που με τις όποιες αστοχίες του (δεχόταν τις λιγότερες εξωγενείς παρεμβάσεις αλλά και ήταν ο περισσότερο αξιοκρατικός νόμος αφού λάμβανε υπόψιν του πολλά κριτήρια.
Είχαν φαγούρα να διώξουν τους τότε διευθυντές σχολείων και εκπαίδευσης, αλλά κράτησαν όλα τα υπόλοιπα στελέχη (Συμβούλους διάφορους υπεύθυνους κλπ).
Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω μια κυβέρνηση που διώχνει εκλεγμένους με συνταγματικό νόμο και παρατείνει την θητεία εκλεγμένων με αντισυνταγματικό. Είναι αυτό δημοκρατία και αξιοκρατία?

 
Στράτος
24 Φεβ 2017 19:13

Το σημαντικότερο είναι αυτό που γράφει ως είδηση στο τέλος το esos ότι "Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η απόφαση του ΣτΕ θα εκδοθεί πριν τις 15 Μαρτίου". Αν αυτό ισχύσει προφανώς δεν υπάρχει λόγος παράτασης αφού υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για τις αλλαγές στο πλαίσιο επιλογής και τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος επιλογής νέων Διευθυντών. Αυτό άλλωστε φαίνεται πως θέλει το Υπουργείο αφού όπως έγραψε το esos με βάση απάντηση ανώτατου στελέχους του Υπουργείου "Δεν τίθεται θέμα παράτασης θητείας των Διευθυντών Σχολείων" (https://www.esos.gr/arthra/49125/den-tithetai-thema-paratasis-thiteias-t...).
Εάν ωστόσο υπάρξει καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ τότε η παράταση θα καταστεί μοναδική και αναγκαία επιλογή του Υπουργείου. Αυτό λέει ουσιαστικά και ο Περιφερειακός Διευθυντής Κρήτης.
Η παράταση δεν είναι παράνομη αλλά πράξη διοικητική απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και της εκπαίδευσης γενικότερα ασχέτως των αιτίων που την προκαλούν. (π.χ. η παράταση στις αιτήσεις μετάθεσης οδηγεί σε υποβολή αιτήσεων μετάθεσης έξω από το χρονικό όριο που έθεσε η ρύθμιση στο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα ο οποίος καθόριζε τον χρόνο υποβολής έως το τέλος Φεβρουαρίου. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αιτήσεις μετάθεσης εντός του Μαρτίου, που τώρα θα γίνουν κάποιες, είναι παράνομες. Δεν είναι όμως γιατί έχει δοθεί παράταση με αιτιολογία τα τεχνικά προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής. Η δημόσια διοίκηση έχει τέτοια δυνατότητα δηλ. να παρατείνει την ισχύ κάποιων εγκυκλίων ή την θητεία κάποιων στελεχών για σοβαρό λόγο.)

 
Nektaria
24 Φεβ 2017 15:42

Ελλάς το μεγαλείο σου! Κ αντισυνταγματικοί κ ...παρατεταμένοι!

 
ΜΑΚ
24 Φεβ 2017 12:26

@koroidο
Εδω οι σχολικοι συμβουλοι σε λιγο καιρο θα μπουν στον τριτο χρονο παρατασης της τετραετους θητειας τους.Ειναι νομιμη αυτη η παραταση σε βαρος των υπολοιπων.Γιατι αναρωτιεσαι γι αυτο.Ολα μια συνηθεια ειναι

 
koroido
24 Φεβ 2017 11:00

ΚΙ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ???? ΑΝΙΚΑΝΟΝΤΗΤΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.