Placeholder

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠ/ΣΗ

Κατ οίκον μάθημα επέχει ποινικές ευθύνες για γονείς και εμπλεκόμενα ιδιωτικά σχολεία

Εντολή υπουργού Κώστα Γαβρόγλου διερευνηθούν συγκεκριμένη καταγγελία της ΟΙΕΛΕ
Δημοσίευση: 24/02/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η  κατ’ οίκον διδασκαλία και συνεπώς η έκδοση παράτυπων τίτλων σπουδών επέχει ποινικές ευθύνες τόσο για τους γονείς όσο και για τα εμπλεκόμενα ιδιωτικά σχολεία.

Αυτό ξεκαθαρίζει το υπουργείο Παιδείας με σημερινή ανακοίνωση, με αφορμή το ντοκιμαντέρ «ΙΧΘΥΣ»  και τη  σχετική  καταγγελία της ΟΙΕΛΕ , στα οποία γίνεται λόγος για πιθανές παράνομες συμφωνίες ιδιωτικών σχολείων και γονέων, ώστε να εκδίδονται παράτυποι τίτλοι σπουδών σε μαθητές χωρίς τη φυσική τους παρουσία στα μαθήματα.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ήδη έδωσε εντολή στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να διερευνηθούν τόσο η συγκεκριμένη καταγγελία όσο και ενδεχόμενα παράνομα περιστατικά σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία.

 

 

Σχόλια (11)

 
Γραικύλος
24 Φεβ 2017 23:26

Είναι απλά τα πράγματα, ΑΝ θέλει το Υπουργείο να βρει άκρη.
Με εισαγγελική παραγγελία, μια μέρα, ταυτόχρονα σε όλα τα ιδιωτικά, πηγαίνουν εντεταλμένοι υπάλληλοι και ελέγχουν απουσιολόγια και παρουσίες.
αυτό και μόνο

 
Λέανδρος
25 Φεβ 2017 10:49

Γιατί θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες και περιορισμοί στο που κάποιος διδάσκεται; Αν το ζήτημα είναι η εγκυρότητα των τίτλων τότε το κράτος ας οργανώνει κατ έτος εξετάσεις δημόσιες σύμφωνα με το πρότυπο των πανελληνίων βάσει των οποίων να εκδίδονται οι τίτλοι τόσο για τους μαθητές των δημοσίων σχολείων όσο και για εκείνους των ιδιωτικών καθώς και για τους λίγους εκείνους που προτιμούν την κατ οίκον διδασκαλία. Το πού θα μάθει το παιδί γράμματα δεν αφορά την πολιτεία αλλά την οικογένεια. Η πιστοποίηση των γνώσεων είναι θέμα της πολιτείας.

 
AΝΝΑ
26 Φεβ 2017 00:21

Δηλαδή Λέανδρε, επειδή κάποια δεν θέλουν να "κουραστούν" για να πάνε στο σχολείο, θα πρέπει να γίνουν πανελλήνιες εξετάσεις σε όλες τις τάξεις; Επιπλέον άγχος για τα παιδιά που φοιτούν κανονικά και επερισσότερα έξοδα για το κράτος.... Η κατ'οίκον διδασκαλία είναι για ΣΟΒΑΡΑ προβλήματα, ας μην το εκμεταλλεύονται κάποιοι απλώς για να μην κουραστούν!

 
Λέανδρος
26 Φεβ 2017 11:50

Αγαπητή Άννα, αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει την πολιτεία είναι η πιστοποίηση των γνώσεων, εφόσον βέβαια, σε κάποιον χρειάζεται μια τέτοια πιστοποίηση. Με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο πιστοποιούνται οι γνώσεις στις ξένες γλώσσες και στους υπολογιστές, με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να πιστοποιείται η επάρκεια ενός νέου για τη λήψη ενός "εθνικού" (ή με άλλον τίτλο) απολυτηρίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει μια πανελλήνιου χαρακτήρα εξέταση στο τέλος της διαδρομής. Άρα, λιγότερο άγχος για τους μαθητές, λιγότερα έξοδα για τους γονείς, ελευθερία στον τρόπο με τον οποίο ο καθένας θα επιλέξει την πρόσληψη των γνώσεων. Το ασφυκτικό πλαίσιο της δημόσιας εκπαίδευσης με την υποχρεωτική παρουσία των μαθητών επί 12 χρόνια στα σχολεία, με ομαδική επτάωρη διδασκαλία και άνωθεν καθορισμένο αναλυτικό πρόγραμμα, μάλλον περιγράφει ένα τραγικά ανελεύθερο περιβάλλον, το οποίο αποσκοπεί στην προσαρμογή των νέων ανθρώπων σε ένα πλαίσιο, παρά στην ανάπτυξη ελεύθερων χαρακτήρων.

 
Γιώργος Δ
26 Φεβ 2017 19:53

Και ποιος θα "πιστοποιεί", όπως λέτε, ότι έγιναν πράγματι τα μαθήματα, η μαμά;;
Έπειτα θεωρείτε ότι η συμμετοχή μαθητών και μαθητριών σε μία σχολική τάξη είναι άνευ παιδαγωγικού ενδιαφέροντος;
Ευτυχώς που δεν ισχύουν αυτά που μας γράφετε.

 
ΑΝΝΑ
27 Φεβ 2017 16:53

Λέανδρε, στα ίδια σχολεία φοιτήσαμε όλοι. Δεν πιστεύω ότι δεν αναπτύξαμε σκέψη, ιδέες, πιστεύω και ότι δεν είχαμε ή έχουμε οράματα. Επιμένω, εκτός από τις σοβαρές περιπτώσεις που δικαιούνται κατ'οίκον, τα υπόλοιπα παιδιά βαριούνται να έρθουν στο σχολείο και αν εκπαιδεύονται, αυτό γίνεται επί χρόνια σε ένα δωμάτιο, χωρίς κοινωνικοποίηση και καμία διαφοροποίηση. Για ποια ελευθερία μιλάς; Της μαμάς και του μπαμπά. Να μην ξεφύγει και να μην κουραστεί το παιδί!

 
Ηλίας
27 Φεβ 2017 20:17

Να μας θυμίσω ότι το σχολείο (και η παρουσία σε αυτό) δεν έχει ως μοναδικό σκοπό την απόκτηση γνώσεων στα μαθήματα του ΑΠΣ ή τη συμμετοχή σε εξετάσεις. Αν είναι έτσι ας δίνουν απολυτήρια και τα φροντιστήρια...

Με τρομάζει πως μερικοί (υποθέτω και συνάδελφοι) βλέπουν ως μοναδικό σκοπό του σχολείου την απόκτηση ενός απολυτηρίου (το οποίο ως προσόν, σήμερα, δεν έχει και μεγάλη αξία)

 
Αλέξανδρος
28 Φεβ 2017 01:18

Στήν Αμερική, η κατ'οίκον διδασκαλία επιλέγεται από πάρα πολλούς μαθητές, με αυξανόμενη τάση καί πολύ καλά αποτελέσματα. Εδώ το κράτος, θέλει να ελέγχει τα πάντα καί να μοιράζει άφθονο σανό στο κοπάδι.

 
Κυριάκος Π.
28 Φεβ 2017 17:44

Η φυσική παρουσία των παιδιών στο σχολείο είναι προς όφελος όλων των παιδιών και ιδιαίτερα των παιδιών που ζουν δύσκολες καταστάσεις στην οικογένειά τους. Οι εκπαιδευτικοί μεταξύ των υπόλοιπων καθηκόντων τους παρατηρούν τη γενικότερη κατάσταση των παιδιών και καταγγέλλουν περιπτώσεις κακοποίησης, παραμέλησης κτλ. Κατά καιρούς έρχονται και στη δημοσιότητα περιπτώσεις παιδιών που έχουν σωθεί από κακοποίηση μετά από ενέργειες του διευθυντή και των εκπαιδευτικών του σχολείου τους. Στα τελευταία χρόνια της κρίσης εκπαιδευτικοί και σύλλογοι γονέων κάνουν δράσεις για να βοηθήσουν διακριτικά τους μαθητές που έχουν οικονομικά προβλήματα λόγω ανεργίας των γονιών τους. Τέλος, όπως χρειάζονται ιδανικά δύο άνθρωποι ένας πατέρας και μια μητέρα για να μεγαλώσουν ένα παιδί, έτσι χρειάζονται και η μαθητική κοινότητα -μια μικρογραφία της κοινωνίας- και οι εκπαιδευτικοί - παραδείγματα ενηλίκων διαφορετικά από εκείνα της οικογένειας- για να μπορέσει να κοινωνικοποιηθεί το παιδί, να γνωρίσει τον κόσμο και να ωριμάσει. Ο περιορισμός της εκπαίδευσης ενός υγειούς παιδιού μόνο μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, φοβάμαι ότι κρύβει από πίσω μονομανίες των γονιών κι αρρωστημένες καταστάσεις που εγκυμονούν κινδύνους πρώτα για την ψυχική υγεία και μετά για τη συνολική αγωγή κι εκπαίδευση του παιδιού.

 
Ιολαος
04 Απρ 2017 04:51

κατ αρχην συμφωνω αναφανδον με τον Λεανδρο ως προς το γνωστικο μερος του θεματος. Ο σκεπτικισμος μου εγκειται στο οτι σκοπος του σχολειου ειναι ΚΑΙ η κοινωνικοποιηση του μαθητη. Θα ηθελα ν ακουσω τη γνωμη του Λεανδρου επ αυτου.

 
Λαμπρινη
20 Μάιος 2018 20:30

Η κοινωνικοποιηση του παιδιου αρχικα εξαρταται απο τους ιδιους τους γονεις.Οταν εκεινοι ειναι ψυχικα και πνευματικα υγιεις,τοτε το παιδι ηδη εχει λαβει τα πρωτα κοινωνικα ερεθισματα συμπεριφορας και αντιδρασεων.Η οικογενεια του παιδιου λοιπον ειναι εκεινη που σαφως και θα φροντισει την εξελιξη της κοινωνικης και κατα συνεπεια διαννοητικης του πορειας,και οχι το σχολειο,που το μονο που κανει ειναι να συσσωρευει και να μεγαλοποιει τα συναισθηματα του παιδιου,τα οποια κουβαλαει απο το σπιτι του,την οικογενεια του.Και αφου περνα ενα μεγαλο μερος της ζωης του ανεξηγητα τις περισσοτερες φορες σε αυτο οταν κανενας εκπαιδευτικος δεν νοιαζεται για τις σκεψεις και τον ψυχικο κοσμο που φερνει απο το σπιτι του,καπως ετσι ανεξηγητα θα βγει στην κοινωνια και θα πει ΕΝΑΣ ΠΑΛΙΑΤΣΟΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ..ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ!Αφηνοντας πισω του..Το φαντασμα του, που ποτε δεν ειχε την ευκαιρια απο εκεινους τους ανθρωπους που υποτιθεται πως στοχος τους ειναι το καλο των παιδιων και η βασικη μορφωση τους,να πει ποιο ηταν και ποσες δυνατοτητες ειχε!Και ναι!Αυτη ειναι η ιστορια του εκπεδευτικου συστηματος δυστυχως..Κι οσο υπαρχει αυτη η επιβολη στα μυαλα μας,αλλο τοσο θα πρεπει να εχουμε ως γονεις το δικαιωμα της ελευθεριας,της αποψης και της επιλογης του πως θα μεγαλωσουμε,πως θα μορφωσουμε,σε ποιο χωρο θα το κανουμε και τι τελικα θα αφησουμε σε αυτα τα παιδικα μυαλα και κυριως και σηματικοτερο σε εκεινες τις παιδικες ψυχες ωστε ως ενηλικες να μην υπαρχουν φαντασματα...αλλα ολοκληρωμενες προσωπικοτητες χωρις κενα!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean