Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Συνεργασία με στόχο την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε κορυφαίο κέντρο επιστημονικού συνεδριακού τουρισμού

Δημοσίευση: 07/03/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στην αμοιβαία αξιοποίηση τεχνογνωσίας και στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη διοργάνωση διεθνών επιστημονικών συνεδρίων, με απώτερο στόχο την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε κορυφαίο κέντρο επιστημονικού συνεδριακού τουρισμού στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή, αποσκοπεί η συμφωνία συνεργασίας που υπογράφτηκε σήμερα μεταξύ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Γραφείου Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης - Thessaloniki Convention Bureau (TCB).

Τη συμφωνία υπέγραψαν από την πλευρά του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ο Πρύτανής του, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης, ενώ από το Thessaloniki Convention Bureau, η Πρόεδρος του δ.σ. του, Δέσποινα Αμαραντίδου. Στην τελετή υπογραφή της συμφωνίας μετείχαν, εξάλλου, το μέλος του δ.σ. του TCB, Ιωάννης Ασλάνης  και η Γενική του Διευθύντρια Έφη Κουδελή, ενώ από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ο Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Μάνατζμεντ Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών για Στελέχη Επιχειρήσεων, καθηγητής Χρήστος Βασιλειάδης και η Προϊσταμένη Δημοσίων Σχέσεων, Μαριέτ Βαϊνά.

Όπως επισήμανε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης, «Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διοργανώνει πλήθος επιστημονικών συνεδρίων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της πόλης ως συνεδριακού προορισμού. Μάλιστα, με τη συνδρομή του TCB, μπορεί να βελτιώσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο διοργάνωσης των συνεδρίων του, αλλά επιπλέον να αποκτήσει πρόσβαση και σε διοργανώσεις στις οποίες μέχρι σήμερα δεν είχε τέτοια δυνατότητα». Ο ίδιος τόνισε ότι «Η Θεσσαλονίκη πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί σε σημαντικό κέντρο συνεδριακού τουρισμού, όμως οφείλει αφενός να αντιμετωπίσει το κυκλοφοριακό της πρόβλημα και αφετέρου, με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, να προχωρήσει σε αναπλάσεις και πεζοδρομήσεις του ιστορικού της κέντρου, το οποίο σε μεγάλο βαθμό δυστυχώς παραμένει μέχρι σήμερα αναξιοποίητο».

Από την πλευρά της η κ. Αμαραντίδου υπογράμμισε τη σημαντική συνεισφορά του Thessaloniki Convention Bureau, μέσα στα τρία χρόνια λειτουργίας του, στην ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού της Θεσσαλονίκης και τη βελτίωση της θέσης της στο συνεδριακό χάρτη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το 2016 διοργανώθηκαν στην πόλη τουλάχιστον 27 διεθνείς διοργανώσεις συνεδρίων, όταν το 2013-14 είχαν γίνει 14. «Η Θεσσαλονίκη έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, καθώς διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο, λιμάνι, τρεις μεγάλους συνεδριακούς χώρους στο κέντρο της πόλης, πλήθος εξαιρετικών ξενοδοχείων και βέβαια ακαδημαϊκά ιδρύματα των οποίων το διανοητικό κεφάλαιο πρέπει να αξιοποιηθεί». Δεν παρέλειψε μάλιστα να εξάρει το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας πρώτο ανταποκρίθηκε θετικά στη δημιουργία του TCB και από τα πρώτα του βήματα, πριν από τρία χρόνια, επιδίωξε τη συνεργασία μαζί του. «Εμείς ως τεχνικοί σύμβουλοι έχουμε τη δυνατότητα να προωθήσουμε αποτελεσματικότερα και με μεγαλύτερη εξειδίκευση το υλικό κάθε συνεδρίου που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ώστε αφενός να οδηγήσει σε καλύτερη προβολή του Ιδρύματος, αφετέρου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη συνολική ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως συνεδριακού προορισμού και την ανάπτυξη του τουρισμού της καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου».

Από τη συνεργασία των δύο φορέων εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν πολύτιμες συνέργειες, πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και οικονομίες κλίμακας στο κρίσιμο πεδίο της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, καθώς μεταξύ των στόχων της περιλαμβάνονται:

α) η προώθηση της Θεσσαλονίκης ως προορισμού για τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων που θα προάγουν τη δημιουργία νέας γνώσης με τη συμβολή της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και θα αναδείξουν το ακαδημαϊκό δυναμικό της πόλης,

β) η ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων δράσεων προς όφελος της ανάπτυξης του τοπικού συνεδριακού τουρισμού στην πόλη της Θεσσαλονίκης και

γ) η απόκτηση εμπειρίας τόσο εργασιακής -μέσω της πρακτικής άσκησης-, όσο  και ερευνητικής -μέσω πτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών και διατριβών-, από τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ