Ερωτηματολόγια στα σχολεία για τις Μαθητικές Κοινότητες

Το υπ. Παιδείας προτίθεται να προχωρήσει σε επικαιροποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

08/03/2017

Άκουσε το άρθρο

Το υπουργείο Παιδείας ενέκρινε την εφαρμογή της έρευνας του Συνηγόρου του Πολίτη για την καταγραφή της γνώμης μαθητών/τριών επιλεγμένων Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, για το τρέχον σχολικό έτος, σχετικά με το πλαίσιο λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 Σκοπός της έρευνας είναι η διερεύνηση των απόψεων μαθητών/τριών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το θέμα της λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων πριν προχωρήσει σε επικαιροποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

Ειδικότερα, η διαδικασία για την διεξαγωγή της έρευνας είναι η εξής:

Α. Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προτείνουν στα σχολεία ευθύνης τους να συμμετέχουν στη διερεύνηση των απόψεων των μαθητών.

Β. Σε κάθε ενδιαφερόμενο σχολείο, ένας/μία εκπαιδευτικός αναλαμβάνει τη διανομή του προτεινόμενου ερωτηματολογίου στους/στις προέδρους των τμημάτων, σε τόσα αντίγραφα όσα και οι μαθητές/τριες.

Γ. Σε όσα τμήματα του σχολείου εκδηλώσουν ενδιαφέρον, διεξάγεται αρχικά συζήτηση ανάμεσα στους μαθητές σχετικά με τις ερωτήσεις που περιλαμβάνονται στο ερωτηματολόγιο κατά τη διάρκεια μίας εκπαιδευτικής ώρας, που μπορεί να είναι η ώρα της συνέλευσης του τμήματος.

Δ. Στη συνέχεια το ερωτηματολόγιο συμπληρώνεται ανώνυμα από κάθε μαθητή.

Ε. Αφού συγκεντρωθούν όλα τα απαντημένα ερωτηματολόγια, μια ομάδα μαθητών σε συνεργασία με εκπαιδευτικό, καταγράφουν το σύνολο των απαντήσεων του σχολείου σε έναν πίνακα excel

Ζ. Ο πίνακας αυτός αποστέλλεται στον Συνήγορο του Πολίτη / Συνήγορο του Παιδιού

Τα στοιχεία αυτά θα τύχουν επεξεργασίας από τον Συνήγορο, προκειμένου να προκύψουν τα συνολικά δεδομένα και θα αποσταλούν στο υπουργείο Παιδείας.

Η έρευνα θα διεξαχθεί μεταξύ 07-03-2017 και 07-04-2017.

Για πληροφορίες τα ενδιαφερόμενα σχολεία μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 213- 1306703 και 213-1306605.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, η  υλοποίηση των εν λόγω προγραμμάτων εγκρίνεται υπό τις εξής προϋποθέσεις:

1. Η έρευνα να διεξαχθεί χωρίς να παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων,

2. Να τηρηθεί η ανωνυμία των μαθητών και ο σεβασμός στα προσωπικά τους δεδομένα,

3. Να προηγηθεί ενυπόγραφη υπεύθυνη δήλωση των γονέων έχοντας υπόψη ότι η συμμετοχή των μαθητών στην καταγραφή δεν είναι υποχρεωτική.

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ