Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ο διάλογος στην “κεκλεισμένων των θυρών” συνάντηση Αρχιεπισκόπου -Α. Τσίπρα- Ν. Φίλη για τα Θρησκευτικά

Ν. Φίλης: Ο Αρχιεπίσκοπος βάζει στο στόμα του πρωθυπουργού και άλλων, λόγια τα οποία ουδέποτε ειπώθηκαν
Δημοσίευση: 08/03/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τα πρακτικά από τη συνάντηση του  με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα , στις 5 Οκτωβρίου, δημοσιοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεραρχίας της  εκκλησίας.

Μετά από πολλή συζήτηση, είπε ο κ. Ιερώνυμος,  ο κ. Πρωθυπουργός έκανε την πρότασή του, που έχει ως εξής:

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: «Ο διάλογος αρχίζει εκ του μηδενός, από μηδενική βάση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας με θέμα τον εμπλουτισμό του βιβλίου και από πλευράς Πολιτείας και από πλευράς Εκκλησίας, αυτά τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στο τέλος του διαλόγου, έως το τέλος του παρόντος χρόνου, θα ληφθούν υπ’ όψη οι θέσεις της Εκκλησίας και θα βγεί το καινούριο βιβλίο. Ως τότε θα δοθεί η εντολή να χρησιμοποιείται το υπάρχον βιβλίο για να βοηθηθούν οι Καθηγητές».

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Όταν τελείωσε η συνάντηση πήρε ο Μακαριώτατος τον Πρωθυπουργό κατά μέρος και του είπε: «Κύριε Πρόεδρε, το αδύνατο σημείο μας είναι μήπως φεύγοντας αύριο δούμε να γίνεται το αντίθετο».

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ:  Ο Πρωθυπουργὸς απάντησε: «Ή έχουμε λόγο και τον τηρούμε ή δεν αξίζει η συζήτηση που κάνουμε!».

Ν. ΦΙΛΗΣ: Όταν ρωτήθηκε ο κ. Φίλης πώς βλέπει τα πράγματα και ποιά είναι η θέση του, η απάντησή του ήταν «Τι με ρωτάτε; Εγώ είμαι υπουργός, εργάζομαι κάτω από τον Πρωθυπουργό, η εντολή, η άποψη και η θέληση του Πρωθυπουργού είναι για μένα γραμμή και υποχρέωση».

Εξ αιτίας των διαφορετικών δημοσίων δηλώσεων του υπουργού κ. Φίλη, μετά την λήξη της συναντήσεως, το βράδυ της Τετάρτης 5.10.2016, ο Μακαριώτατος ανέφερε στο σεπτό σώμα της Ιεραρχίας ότι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίς το πρωί της Πέμπτης 6.10.2016 το Γραφείο Τύπου της Ι. Συνόδου με την Κυβερνητική Εκπρόσωπο  Ὀλγα Γεροβασίλη, εδόθη η διαβεβαίωση ότι για το μάθημα των Θρησκευτικών ισχύουν τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και γι’ αυτό κάθε άλλη ενέργεια είναι προσωπικές ερμηνείες του καθενός.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση από πλευράς Πολιτείας συμμετείχαν εκτός του  Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου, ο Κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εθνικής Αμύνης  Πάνος Καμμένος, ο τότε υπουργός Παιδείας   Νικόλαος Φίλης και η   Όλγα Γεροβασίλη, κυβερνητικὸς εκπρόσωπος, και από πλευράς Εκκλησίας τρείς Μητροπολίτες   Μονεμβασίας και Σπάρτης   Ευστάθιος,  Φθιώτιδος   Νικόλαος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης   Κλήμης και ο νομικὸς σύμβουλος της ΔΙΣ   Θεόδωρος Παπαγεωργίου.

Ν. Φίλης: Ο Αρχιεπίσκοπος βάζει στο στόμα του πρωθυπουργού και άλλων,   λόγια τα οποία ουδέποτε ειπώθηκαν

Ο Αρχιεπίσκοπος   Ιερώνυμος,  επικαλούμενος κατά τη σημερινή του ομιλία στα μέλη της Ιεραρχίας, κάποια πρακτικά δικής του συγγραφής και εμπνεύσεως, βάζει στο στόμα του πρωθυπουργού και άλλων,   λόγια τα οποία ουδέποτε ειπώθηκαν κατά την συνάντηση τής 5ης Οκτωβρίου 2016, τονίζει ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, απαντώντας στον Αρχιεπίσκοπο.

Ο Νίκος Φίλης παραθέτει  από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής το σχετικό με το μάθημα των Θρησκευτικών απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία στις 28 Σεπτεμβρίου 2016:

Αλέξης Τσίπρας: «…Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι φέτος τα προγράμματα, στα οποία έχει καταλήξει το Ινστιτούτο, στο οποίο συμμετείχαν διακεκριμένοι θεολόγοι – και έγινε πολύ σοβαρή, κατά την άποψή μου, δουλειά – θα πάνε στα σχολεία. Είναι δοκιμαστική η φετινή χρονιά. Εάν δεν αρκούσε η μία συνεδρία με την παρουσία της Επιτροπής της Εκκλησίας, θα υπάρξουν και άλλες. Θα ακούσουμε τις απόψεις. Ούτως ή άλλως, στο τέλος της χρονιάς θα αξιολογηθεί το μάθημα. Και πιστεύω ότι θα έχουν τη δυνατότητα οι επιστήμονες του Ινστιτούτου, του ΙΕΠ, να καταγράψουν και να ενσωματώσουν τις παρατηρήσεις – γόνιμες παρατηρήσεις, ουσιαστικές παρατηρήσεις – και από την πλευρά της Εκκλησίας. Και σύγγραμμα θα έρθει την επόμενη χρονιά...»

Στο απόσπασμα αυτό, τονίζει ο πρώην υπουργός Παιδείας, αποτυπώνεται η επίσημη κυβερνητική θέση για τις αλλαγές στο  μάθημα των Θρησκευτικών,  οι οποίες  , παρά τη δική μου απομάκρυνση,  υλοποιούνται κανονικά   στα σχολεία όλης της χώρας από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου,  με βάση τα νέα αναλυτικά προγράμματα του ΙΕΠ.

 Από τα παραπάνω, σημειώνει ο Ν. Φίλης, καθίσταται σαφές, ότι,  ουδέποτε η κυβέρνηση υποσχέθηκε στην Ιεραρχία λύση από μηδενική βάση, ούτε, βέβαια, δέχτηκε,  ο αναγκαίος διάλογος να έχει ως προϋπόθεση τη ματαίωση των αλλαγών ή να οδηγεί σε  συνδιαχείριση.

 “Συζήτηση ναι, με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους Πολιτείας-Εκκλησίας, αλλά,  για τα μαθήματα  η τελική απόφαση είναι της Πολιτείας” υπογραμμίζει στη δήλωσή του ο πρώην υπουργός και σημειώνει: “Αυτή την ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης, διατύπωσα προς τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε.,  ως υπουργός Παιδείας, κατ` εντολήν του Πρωθυπουργού,  έξω από το Μέγαρο Μαξίμου,   αμέσως μετά τη λήξη της προαναφερθείσας συνάντησής μας με τον κύριο Ιερώνυμο και τους άλλους τρεις εκπροσώπους της Εκκλησίας”.

 

Σχόλια (4)

 
Ελεύθερος
08 Μαρ 2017 17:51

Tελικά εφηρμόσθη όχι ο "λόγος" του πρωθυπουργού αλλά οι "ερμηνείες" του αντικατασταθέντος υπουργού (ν. φίλη). Άλλαξε ο υπουργός, αλλά το επικίνδυνο, κατά δήλωση του Αρχιεπισκόπου, νέο πρόγραμμα σπουδών επεβλήθη ετσιθελικώς εις βάρος των Ορθοδόξων μαθητών, ερήμην της Εκκλησίας, σαν να μην είχε αλλάξει υπουργός και σαν να μην υπήρχε η πρωθυπουργική δέσμευση.

 
Δημήτρης
09 Μαρ 2017 07:53

Κύριε "Ελεύθερε",
επιτρέψτε μου να σας επισημάνω δύο αστοχίες που εντοπίζω στο σχόλιό σας.
Καταρχάς, σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα η νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση δεν ρωτάει κανένα, πλην του εντολοδότη ελληνικού λαού και των Μελών του Κοινοβουλίου, προκειμένου να εφαρμόσει ένα Νόμο. Επομένως το "επεβλήθη ετσιθελικώς" θα άρμοζε στη δικτατορία 1967/1974 και όχι σε Δημοκρατικό Πολίτευμα.
Κατά δεύτερον, δεν υφίστανται Ορθόδοξοι Μαθητές, όπως δεν υφίστανται Εβραίοι Μαθητές, Μουσουλμάνοι Μαθητές, Μαύροι Μαθητές, Κοντοί Μαθητές κ.ο.κ. Όλοι οι μαθητές και όλες οι μαθήτριες είναι ίσοι/ίσες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συνθήκες. Επομένως ή πληγηκαν όλοι οι μαθητές ή κανένας.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

 
Ελεύθερος
09 Μαρ 2017 16:59

@ Δημήτρης
Κύριε Δημήτρη,
η κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σέβεται το Σύνταγμα, το οποίο ξεκινάει με την επίκληση του ονόματος του Τριαδικού Θεού και κάνει λόγο για επικρατούσα θρησκεία.

Φυσικά και υπάρχουν μαθητές διαφορετικού θρησκεύματος, και η εκάστοτε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη (πάλι από το Σύνταγμα) να φροντίζει για την θρησκευτική διαπαιδαγώγησή τους. Ειδικά η ελληνική πολιτεία διαχρονικά επιμελείται ευλαβικώς της ειδικής θρησκευτικής αγωγής μαθητών μωαμεθανικού θρησκεύματος στην Θράκη και λατινικού δόγματος στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Ομοίως υπάρχει πρόβλεψη και για τους ιουδαϊκού θρησκεύματος μαθητές. Με το νέο πρόγραμμα σπουδών, οι προειρημένοι μαθητές κάνουν τα δικά τους Θρησκευτικά και όλοι οι άλλοι, των Ορθοδόξων συμπεριλαμβανομένων, υποχρεώνονται να υφίστανται τον υπονομευτικό και ύπουλο διαθρησκειακό αχταρμά. Επομένως, επλήγησαν και πλήττονται οι Ορθόδοξοι μαθητές και όχι οι προαναφερθέντες, στων οποίων τα Θρησκευτικά δεν διανοείται να επιβάλει το "νέο πρόγραμμα σπουδών" η κυβέρνηση, καταργουμένης ούτω της ισονομίας. Αν τολμάει η κυβέρνηση, ας επιβάλλει το "νέο πρόγραμμα σπουδών" και στους μουσουλμάνους της Θράκης, χωρίς να ρωτήσει μάλιστα τους μουφτήδες. Θα ήταν αστείο μόνο και να το πει κανείς.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΥΝΔΟΣ
11 Μαρ 2017 02:07

Αν διαβάζω καλά οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού έγιναν 29 Σεπτεμβρίου 2016 και η προειρημένη συνάντηση έγινε στις 6 Οκτωβρίου 2016. Δεν είναι λογικό οι τελευταίες απόψεις του Πρωθυπουργού να είναι και οι ισχύουσες; Εκτός αν αντεστράφη προς στιγμήν το βέλος του χρόνου. Γιατί δεν μπορώ να φανταστώ τον πρωθυπουργό να συμφωνεί και μετά να αθετεί την συμφωνία, σε θέμα μάλιστα που δεν πιέζεται από τους θεσμούς. Αλλοιώς να πεί στον ελληνικό λαό, έκανα λάθος, με έπεισε προς στιγμήν η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας, αλλά θα εφαρμόσω το πρόγραμμα Φίλη. Είναι και αντρίκιο.
Μήπως ο κ. Φίλης δεν πρόλαβε στην Νομική που πέρασε, να εκπονήσει εργασία με επιστημονική τεκμηρίωση, οπότε είναι λογικό στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τις θέσεις του, να φαντάζεται ό,τι θέλει.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ