Απόφαση “Βόμβα”: Το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση διαδικασίας επιλογής Διευθυντών Σχολείων

Ακυρώνεται η απόφαση του τότε Αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη που καθόριζε τη διαδικασία , υποβολής αιτήσεων και επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων

10/03/2017

Ενημερώθηκε: 12/03/2017, 18:59

Άκουσε το άρθρο

Απόφαση “βόμβα” για τη συνταγματικότητα επιλογής των Διευθυντών των σχολικών μονάδων εξέδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκανε δεκτή την αποφαση του Γ τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου, μετά την προσφυγή της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών  Εκπαίδευσης και 57 Διευθυντών Σχολείων , στο ζήτημα της συνταγματικότητας και την νομιμότητας της κανονιστική πράξης που αφορά τις επιλογές στελεχών σύμφωνα με το Νόμο 4327/2015 των «Μπαλτά-Κουράκη»..

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του esos το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ομόφωνα:

ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ

Της απόφασης του τότε Αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη που καθόριζε τη διαδικασία  , υποβολής αιτήσεων και
επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΑΚΥΡΏΝΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αυτό σημαίνει ότι κάθε υποψήφιος Διευθυντής που αποκλείσθηκε στις κρίσεις Διευθυντών με  το σύστημα “Κουράκη”, μπορεί να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια και να δικαιωθεί, με όλες τις οικονομικές και διοικητικές συνέπειες για το υπουργείο Παιδείας.

Επίσης , σύμφωνα με νομικούς κύκλους, μπορεί να τεθεί και ζήτημα ακύρωσης αποφάσεων των νυν Διευθυντών  εάν κάποιος προσφύγει, που έχει έννομο συμφέρον.

Το ΣτΕ στην απόφασή του διατάσσει την απόδοση του παραβόλου στους αιτούντες, δηλαδή στο υπουργείο Παιδείας.

Οι Νομικοί  των εκπαιδευτικών που δικαιώθηκαν από το ΣτΕ αναμένεται να παραδώσουν την απόφαση, εξωδίκως, στο υπουργείο Παιδείας.

Υπουργείο Παιδείας: Νομοθετική πρωτοβουλία μετά την απόφαση του ΣΤΕ για τους διευθυντές
 
Α. Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αφού λάβει και μελετήσει την απόφαση, αμέσως μετά θα αναλάβει την αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία ώστε η επιλογή των νέων διευθυντών σχολικών μονάδων να είναι σύμφωνη με την σημερινή απόφαση του ΣτΕ.

Β. Οι αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων είναι σεβαστές και άρα δεσμευτικές.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα το υπουγείο Παιδείας με αφορμή το αποκλειστικό ρεπορτάζ του esos , σχετικά με  την  απόφαση του ΣτΕ επί της διαδικασίας επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων, σύμφωνα με τον νόμο 4327/2015 .

Ν. Κεραμέως: Ανυπολόγιστες οι επιπτώσεις από το νόμο “Μπαλτά-Κουράκη” για την επιλογή Στελεχών Εκπαίδευσης

Ανυπολόγιστες θα είναι  οι επιπτώσεις από το νόμο “Μπαλτά-Κουράκη” για την επιλογή Στελεχών Εκπαίδευσης, τονίζει η Τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως, με γραπτή δήλωσή της,  σχετικά με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε αντισυνταγματικό το Νόμο 4327/2015, και υπογραμμίζει τα ςξής:

Α. Με την ακυρωτική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το νόμο “Μπαλτά-Κουράκη” σχετικά με την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης, αποδείχτηκε περίτρανα ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ νομοθετεί χωρίς σεβασμό σε θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου.

Β. Είχαμε εξ’αρχής επισημάνει ότι οι μεθοδεύσεις αυτές που προωθούν την αναξιοκρατία και την αδιαφάνεια στο Δημόσιο, δεν μακροημερεύουν. Η πραγματικότητα μας επιβεβαιώνει.

Γ. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η διοικητική ιεραρχία της εκπαίδευσης αλλά και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας θα υποστούν τις ανυπολόγιστες επιπτώσεις της παράνομης και αντισυνταγματικής νομοθέτησης της Κυβέρνησης.

Δ. Μετά το Νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, τις Υπουργικές Αποφάσεις Πολάκη για τις απομακρύνσεις των διοικητών νοσοκομείων, έρχεται σήμερα ο Νόμος “Μπαλτά-Κουράκη” να προστεθεί στον πλούσιο κατάλογο των πολιτικών της κυβέρνησης που καταρρέουν ως αντισυνταγματικές.

Ε. Μιας κυβέρνησης που κατά τα λοιπά πρεσβεύει ότι είναι κάθε λέξη του Συντάγματος."

Δ. Κωνσταντόπουλος: «Κόλαφος η Απόφαση του ΣτΕ»

Έκκληση προς την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει    « τις εμμονές των συνδικαλιστικών συντεχνιών που οδηγούν σε αποφάσεις και πράξεις αντισυνταγματικές», απηύθυνε ο  τομεάρχης παιδείας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος με δήλωσή του στο esos, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για το σύστημα επιλογής στελεχών εκπαίδευσης.

Παράλληλα ο κ. Κωνσταντόπουλος ζητά από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου  να προχωρήσει   άμεσα στις επιλογές όλων των Στελεχών Διοίκησης και Εποπτείας της Εκπαίδευσης με τις βελτιώσεις που απαιτούνται και κυρίως με Συμβούλια κύρους.

Γραπτή δήλωση

Επίσης ο κ. Κωνσταντόπουλος εξέδωσε την ακόλουθη γραπτή δήλωση:

Είναι πρωτοφανές στα χρονικά της εκπαίδευσης να κρίνεται αντισυνταγματικός νόμος για τις επιλογές Στελεχών ,  από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.

Με αυτή την εισήγηση του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας

“Κατά συνέπεια η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση κατά το μέρος που με αυτήν ρυθμίζεται η επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων είναι παράνομη, αφού στηρίζεται στις διατάξεις του ν. 4327/2015 που έρχονται σε αντίθεση προς το Σύνταγμα και δεν μπορούν να εφαρμοσθούν, είναι δε αλυσιτελής η εξέταση των λοιπών λόγων που προσάπτουν πλημμέλειες στο ζήτημα αυτό.”

Η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε τη σχετική Υπουργική Απόφαση για τις επιλογές Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και κατ’ επέκταση και Διευθυντών Εκπαίδευσης.

Είχαμε καταθέσει από την αρχή τη διαφωνίας μας  για αυτή τη διαδικασία ,  η οποία δημιούργησε τεράστια προβλήματα στα σχολεία και οδήγησε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς στα διοικητικά δικαστήρια.

Αμφισβήτησε και ακύρωσε διαδρομές και προσόντα στελεχών της εκπαίδευσης μέσα από μια ψηφοφορία  μυστική και παντελώς αναξιοκρατική.

Ο νόμος 3848/2010 ήταν και παραμένει ο πλέον αντικειμενικός και αξιοκρατικός , για τις επιλογές των Στελεχών της Διοίκησης  και των Σχολικών Συμβούλων.

Σας καλούμε να εγκαταλείψετε  τις εμμονές των συνδικαλιστικών συντεχνιών που οδηγούν σε αποφάσεις και πράξεις αντισυνταγματικές.

Nα προχωρήσετε άμεσα στις επιλογές όλων των Στελεχών Διοίκησης και Εποπτείας της Εκπαίδευσης με τις βελτιώσεις που απαιτούνται και κυρίως με Συμβούλια κύρους.

Γ. Μαυρωτάς: Ιδεοληπτική γκάφα ο νόμος “Μπαλτά_Κουράκη” για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης

“Πρόκειται για το χρονικό μιας ιδεοληπτικής γκάφας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ” δήλωσε στο esos ο τομεάρχης παιδείας, Βουλευτής, του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΊ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ

Σχόλια (58)

Λένα
|

Η Μαρία που θα αξιολογήσει πώς θα αξιολογηθεί;

Γιώργος Φαρμάκης
|

αυτοί που κόπτονται για τα μόρια να δούμε τι θα λένε όταν επιτέλους:
Μεταπτυχιακά διδακτορικά 2α πτυχία μετράνε αν είναι συναφή με την διοίκηση της εκπ/σης και τις επιστήμες της αγωγής ...τα άσχετα να μετράνε λιγότερο ή καθόλου εν τέλει ....να πάψουν να μετράνε και τα συνδικαλιστικομόρια....γιατί να μην έχουν και οι εκπ/κοί άποψη....τότε ας ορίζονται και οι κυβερνώντες με μόρια ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΙ

Έτσι απλώς...
|

Παρακολουθώ τόσες μέρες (για να μην αναφερθώ στους προηγούμενους μήνες) τις διαμαρτυρίες για αυτούς που έγιναν ή που δεν έγιναν διευθυντές, για διαφυγόντα κέρδη, για παράνομες αποφάσεις των ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, ποιος υποψήφιος θα δικαιωθεί κτλ.

Το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία επιλογής διευθυντή έβλαψε/επηρέασε σχεδόν όλους τους εκπαιδευτικούς το παραβλέπουμε;
Οι σχέσεις μεταξύ μας διαταράχθηκαν.
Προέκυψαν ή αναδείχθηκαν "ομάδες" σε σχολεία.
Ακόμη και σε σχολεία που η ψήφος ήταν ΟΜΟΦΩΝΗ, υπήρχε η πίεση της πλειοψηφίας για να ψηφίσεις τον υποψήφιο από φόβο ότι θα ήσουν η μόνη αρνητική ψήφος.

Συνάδελφοι που άλλαξαν μέχρι και οργανική θέση λόγω του κακού κλίματος είτε με τη διεύθυνση του σχολείου είτε με μέρος των συναδέλφων.
Την καχυποψία κάποιων διευθυντών έναντι συναδέλφων με τα τυπικά προσόντα, μη τυχόν και βάλουν υποψηφιότητα στις επομενες εκλογές και τον προτιμήσουν.
Την νοοτροπία "εμείς σε βγάλαμε διευθυντή, εμείς σε βγάζουμε και εκτός, οπότε κάτσε καλά!"
Πώς επουλώνονται όλα αυτά;

stauros
|

Ο νόμος ακυρώνεται- οι επιπτώσεις παραμένουν.
Τι θα γίνει με όσους λόγω του νόμου αποκλείστηκαν από τη διαδικασία?
Οι Δ/ντές εκπ-σης είναι επίσης στον αέρα γιατί ψηφίστηκαν
Δ/ντής δικαιώθηκε στα δικαστήρια λόγω μη προσμέτρησης μορίων από τα ΙΕΚ αλλά ο νόμος δεν δίνει μόρια διδακτικής εμπειρίας σε όσους είχαν αποσπασθεί στα ΙΕΚ-τιμωρώντας τους αναδρομικά- δίνει όμως τα μόρια αυτά σε όσους ασκούν γραμματειακή υποστήριξη στα σχολεία.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
|

Κακώς και παρατύπως γίνονταν οι επιλογές των υποδιευθυντών με μυστική ψηφοφορία.
Όμως, μην ξεχνάμε ότι γνώμη εξέφραζε ο σύλλογος δεν εξέλεγε τον υποδιευθυντή. Την απόφαση την έπαιρνε το ΠΥΣΔΕ το οποίο αξιολογούσε τους υποψηφίους και την κρίση του συλλόγου διδασκόντων.
Οι κρίσεις του 2015 σαφέστατα είναι αντισυνταγματικές και για τους υποδιευθυντές καθώς και για όλα τα όργανα διοίκησης της εκπαίδευσης.

Γιάννης Πλατάρος
|

@ ΓΙΩΡΓΟΣ

Για την παρατήρηση 1:
Ναι , η επιλογή των Περιφερεαικών Διευθυντών είναι Συνταγματική, διότι το θεσμικό πλαίσιο, προβλέπει :
α) Μονοπρόσωπη αξιολόγηση βάσει του βιογραφικού, από τον Υπουργό. Δεν λέει τι να λάβει υπ΄όψιν του κατά την αξιολόγηση. Λαμβάνει λοιπόν υπ΄όψιν του ό,τι θέλει και λογαριασμό (λογοδοσία) δεν δίνει πουθενά, διότι επί πλέον από το επιτρέπον αυθαιρεσία ασαφές σύστημα, έχει και ασυλία (νόμος περί [μη] ευθύνης Υπουργών)

Παρατήρηση 2:
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ο Σύλλογος Διδασκόντων ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ για τον υποδιευθυντή με (συνήθως) μυστική ψηφοφορία. Αυτός που ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ, ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ, ΜΕ ΦΑΝΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ, ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠ΄ΟΨΙΝ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΛΟ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ (ο νόμος προβλέπει τρία κριτήρια , μη μετρούμενα μεν, αλλά διακεκριμένα) Μπορεί να λέει «αφού έλαβε υπ΄όψιν και την εισήγηση του Συλλόγου, που ΔΕΝ είναι μόνο η αποτύπωση της ψηφοφορίας) ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΝΟΜΟ για το ποιος θα γίνει.
Όποιος έχει αντίρρηση προσφεύγει ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΥΣΔΕ που κατά νόμο ΛΑΜΒΑΝΕΙ την απόφαση. ΌΧΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ.
Μπράβο σας για τις απορίες, αφού η τεράστια πλειονότητα των συναδέλφων, πιστεύει τα ίδια με σας και είναι ευκαιρία ξεκαθαρίσματος.

ΓΙΩΡΓΟΣ
|

Δύο μικρές παρατηρήσεις πέραν αυτών που έχουν γίνει και πρόκειται να γίνουν:
Παρατήρηση1: Στις επιλογές των Περιφερειακών Διευθυντών το 2015, το υπουργείο Παιδείας είχε κάνει συγκεκριμένη προκήρυξη και αρκετοί εκπαιδευτικοί είχαν συμμετάσχει. Το υπουργείο ανακοίνωσε την επιλογή των νυν περιφερειακών ΧΩΡΙΣ να ανακοινώσει οποιοδήποτε σκεπτικό επιλογής τους και αποκλεισμού των υπολοίπων. Αυτό είναι συνταγματικό;
Παρατήρηση2: Η επιλογή των ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ των σχολείων γίνεται εδώ και πολλά χρόνια με ΜΥΣΤΙΚΗ ψηφοφορία από το σύλλογο διδασκόντων. Το ίδιο συνέβη και με τον τελευταίο νόμο. Αν για τους διευθυντές είναι αντισυνταγματική η μυστική ψηφοφορία, ΤΟ ΙΔΙΟ δεν πρέπει να ισχύει και για τους υποδιευθυντές;

Αναστάσιος Κουτσούκος
|

Ακυρώνονται επίσης πειθαρχικές αποφάσεις που επιδόθηκαν μετά την αντισυνταγματική επιλογή Διευθυντων Διεύθυνσης οι οποίοι προίστανται στα πειθαρχικά συμβούλια..... και πλέον είναι άκυρη η συμμετοχή τους....η εισήγησή τους και γενική η όλη απόφαση. .... καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει. ...
Ζητήστε και ηθική βλάβη όσοι έχετε θιγεί....

Στράτος
|

Ήθελα να γράψω κάποιο σχόλιο αλλά όταν βλέπω ότι το θέμα ανέλαβαν η Κεραμέως, ο Κωνσταντόπουλος και ο Λοβέρδος σιωπώ διότι πλέον έχουμε να κάνουμε με βαρυσήμαντες δηλώσεις οπότε ποιος είμαι εγώ για να μιλήσω;
Προσωπικά πάντως θα ήθελα να διαβάσω όλο το κείμενο της απόφασης και να δω σε ποια ακριβώς σημεία και με ποιο τρόπο έκριναν οι δικαστές αντισυνταγματικό τον νόμο επιλογής Διευθυντών σχολείων του 2015. Αναμένω τη δημοσίευση ολόκληρης της απόφασης με ενδιαφέρον.
Αλήθεια, οι παραπάνω πολιτικοί έχουν δει την απόφαση ή οι δηλώσεις τους προήλθαν από την ανάγνωση μόνο της αποκλειστικής είδησης του esos;

Βασίλης
|

Ολα ωραί τα πιο πάνω και ..όλοι..εχουν δικιο...Η κυβέρνηση κατάφερε να διχάσει τους εκπαιδευτικούς και πάλι..και αντί όλοι να τα βάλουν ..μαζίτης..τα βάζουν μεταξύτους...Ωραίο το κόλπο...και παλιο...απο τον Σολωμώντα....Ξέχασαν οι συνάδελφοι τα δώρα...πασχα..χριστ..επιδόματα αδείαςκλπ..το δύωρο το επι πλέον...και το δύωρα που θα ...έρθει.και κοιτάζουν να βγάλουν ο ένας το μάτι του άλλου...ΤΕΛΕΙΑ...οι ..άχρηστοι...κυβερνώντες...τρίβουν τα χέρια τους...Μπράβο μας...αυτά μας αξίζουν...καλά μας κάνουν..

Gas
|

@Freeman Παρακολουθω παντα τις σοβαρες και εμπεριστατομενες αποψεις σου.Ο Νομος Φιλη που ειναι συμπληρωμα του 3848 και νεωτερος του ν.Μπαλτα-Κουρακη αφορα αποκλειστικα τους διευθυντες εκπαιδευσης και δεν ασχοληθηκε το ΣτΕ γιατι ειναι αλλος νομος.Ενας νομος που κρινεται αντισυνταγματικος ειναι στο συνολο του και οχι σε ενα μερος του.Αρα και η μη αποδοση των διδακτικων μοριων σε ορισμενες στοχοθετημενες κατηγοριες(διδασκαλιες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ,εκπαιδευτικες αδειες,θητεια διευθυντων εκπαιδευσης,προισταμενων εκπαιδευτικων θεματων κλπ)και η αποδοση τους πχ στις αδειες λοχειας κλπ μηπως εινα και αυτη αντισυνταγματικη;Γραφεις οτι θα αφαιρεθουν τα μορια της ψηφοφοριας και θα μεινουν μονο τα αντικειμενικα και στους διευθυντες εκπαιδευσης και της συνεντευξης.Ο κ.Μαυριδης ομως σαν παραδειγμα κερδισε εκ των υστερων τα ασφαλιστικα μετρα για τη θητεια του στα ΙΕΚ και πηερε τα 3 μορια.Αν του τα εδιναν απο την αρχη ενδεχομενως να επαιρνε την 1η θεση στις εκλογες(που την εχασε για περιπου 10 ψηφους)και το συμβουλιο επιλογης ενδεχομενως να τον αντιμετωπιζε ποιο διαφορετικα στην συνεντευξη.Το αποκλειουμε κατηγορηματικα ότι δεν θα συνεβαινε;Το αυτο πιστευω οτι εγινε και σε αλλες περιπτωσεις.Διατηρω δε ακραδαντη την εντυπωση οτι συμβουλια επιλογης γνωριζοντας το αποτελεσμα της αποφασης βασει της γνωμοδοτησης του Γ΄Τμηματος του ΣτΕ φροντισαν ετσι που οτι και να γινονταν αφαιρουμενων και των μοριων των ψηφων η διαφορα των μοριων της συνεντευξης με τα αντικειμενικα θα ηταν τετοια ωστε να γινουν οι αρεστοι.Επομενως αφαιρουμενων και αυτων των μοριων παλι οι ιδιοι θα γινονταν.Αδυνατον;Δε νομιζω αν ανατρεξουμε στις τελικες βαθμολογιες και αν τις δουμε επιμερους ειδικα στις περιφερειες οπου η διαφορα του 1ου απο τον 2ο,3ο κλπ στην συνεντευξη ηταν τετοια που και με την αποφαση του ΣτΕ δεν θα ανατρεπονταν.Υπολογισμενη μεχρι δεκαδικου.Αν ειναι τυχαια με τετοιες μαντικες ικανοτητες δεν επρεπε να εχουν κερδισει το τζακ-ποτ;Ξερω συγκεκριμενες περιπτωσεις γιατι οι ενδιαφερομενοι προσεφυγαν στη δικαιοσυνη και οταν τελεσιδικισουν και δικαιωθουν θα μας προκαλεσει θλιψη το τι γινεται σε εναν κλαδο θεωρητικα μορφωμενων.Επομενως η γνωμη σου περι αφαιρεσεως των μοριων της συνεντευξης σε αυτη την περιπτωση δεν αλλαζει τιποτε.Θα με ενδιεφερε η αποψη σου περι των διαφορετικων νομων,στο αν αποδιδονται και τα διδακτικα μορια και ποσο νομιμο ειναι να αφαιρουνται τα μορια της ψηφοφοριας και να μενεουν τα μορια της συνεντευξης αφου ουσιστικα σε πολλες περιπτωσεις ολα αυτα μαζι ηταν αλληλενδετα και αλληλοεπηρεαζομενα.

athina
|

Μπορεί να μου πει κάποιος/α που γνωρίζει, κάποιο δικηγορικό γραφείο που αναλαμβάνει προσφυγές?

ΠΟΛΙΤΗΣ
|

Οι λέξεις "επικείμενο χάος" τα καλύπτουν όλα, και την έκταση του χάους το Υπουργείο δεν την έχει αντιληφθεί ούτε κατ' ελάχιστον.

Για να σκεφτούμε πχ τι έχει να γίνει αν για τυπικούς λόγους προσβληθεί από κάποιους εκ των υστέρων το κύρος των Πανελλαδικών Εξετάσεων, επειδή θα έχουν διενεργηθεί υπό την εποπτεία παρατύπως τοποθετηθέντων δ/ντών και δ/ντών εκπαίδευσης ...

Όλοι μας, λοιπόν, αν κάτσουμε και δούμε ποια μικρά , μεγαλύτερα και τεράστια προβλήματα ανακύπτουν για την καθημερινότητα των σχολείων και των διευθύνσεων εκπαίδευσης θα καταλήξουμε να μονολογούμε: ΧΑΟΣ.

Το χειρότερο απ' όλα είναι ότι δεν υπάρχει άμεση ρεαλιστική λύση-σωσίβιο για το Υπουργείο, λύση δηλαδή που να μην προσβάλλεται δικαστικά και να μην είναι αφετηρία νέου πανηγυριού.

Ας πρόσεχαν! Δεν αφήνεις τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ να στήνουν νόμους. Το κακό είναι ότι η έκρηξη συμπαρασύρει τους πάντες, έτσι όπως γίνεται και με τη χώρα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
|

Η αντισυνταγματικότητα του νόμου επιλογής των διευθυντών στις σχολικές μονάδες δημιουργεί πολλαπλά θέματα νομιμότητας και δημιουργεί πλήθος ερωτήματων:
1️⃣Ακυρώνει τις κρίσεις των διευθυντών εκπαίδευσης ( άλλωστε ποιοί ψήφισαν την εκλογή τους, διευθυντές σχολείων που δεν υφίστανται... και μην ξεχνάμε ότι με το νόμο αυτό ... τροποποιημένο έγιναν και οι κρίσεις αυτές)...
2️⃣Ποίοι διευθυντές θα πραγματοποιήσουν τις εξετάσεις στα σχολεία και ποιοί θα υπογράψουν τίτλους (απολυτήρια κλπ...);
3️⃣Ποιοί ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ εκπαίδευσης και σχολείων θα πραγματοποιήσουν τις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ αφού όλοι έχουν ακυρωθεί;
4️⃣Ποιές θέσεις ευθύνης υφίστανται στις οποίες εμπλέκονται οι διεύθυντες εκπαίδευσης( πχ κρίσεις προϊσταμένων εκπαιδευτικών θεμάτων....)
5️⃣Ποιοί ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ θα κάνουν τις κρίσεις των διευθυντών των σχολικών μονάδων αφού κι αυτοί ΠΡΕΠΕΙ να πάνε σε νέες κρίσεις;
ΑΡΑ, μένει να δούμε ποιούς τρόπους θα μηχανευτεί και πάλι το υπουργείο για να ξεπεράσει τα υφιστάμενα θέματα αντισυνταγματικότητας...και ποιό νόμο θα προωθήσει για τις καινούριες κρίσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα και από τη βάση....!!!!

Mαρετης Γεωργιος
|

Παμε γρηγορα σε νεο τροπο επιλογης οσο το δυνατο πιο αντικειμενικο πρεπει ομως να προβλεφθουν και δυο θητειες. Το μια φορα διευθυντης παντα διευθυντης δεν ειναι σωστο

ΠΟΝ.
|

@dim και λοιπούς που είναι υπέρ της ψηφοφορίας και των συνεντεύξεων Θα σας αναφέρω ένα πραγματικό γεγονός που είναι ακριβέστατο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.Σε μεγάλη πόλη ένας από τους υποψήφιους διευθυντές εκπαίδευσης βγήκε πρώτος σε ψήφους και ήταν ο μόνος που πέρασε το όριο του 20% παίρνοντας και τα αντίστοιχα μόρια.Είχε ταυτόχρονα και στα μόρια το ανώτατο 10.Στη συνέντευξη το διορισμένο συμβούλιο τον πετσοκόβει στην κυριολεξία και βάζει άριστα σε αυτόν που βγήκε τρίτος στην ψηφοφορία.Καίρια λεπτομέρεια και ουσιαστική για τη χώρα που ζούμε.Ο πρώτος δεν είναι αριστερός και ο τρίτος ανήκει στο κόμμα που κυβερνά.Λήφθηκε υπ΄όψη η ψηφοφορία;Όχι.Ήταν στοιχειωδώς αντικειμενική η συνέντευξη τη στιγμή που όλοι οι συνυποψήφιοι του καρατομήθηκαν κυρολεκτικά για να πάρει αυτός ο μόνος 15;Όχι.Τι συζητάτε τότε για ψηφοφορίες και συνεντεύξεις;Το κόμμα θα βγάλει τον εκλεκτό του θέλετε δεν θέλετε.Και αυτό αν διαβάσετε τις καταγγελίες που δημοσιεύθηκαν στο εσος εκείνης της εποχής έγινε σε πολλές διευθύνσεις της χώρας.Ο Γιάννης ο Πλατάρος στη συνέντευξη πήρε 10,60.Πιστεύει κάποιος διαβάζοντας τα γραφόμενά του στο εσος ότι το άξιζε;Η εξουσία θα κάνει πάντα αυτόν που θέλει και ας είναι ο αχρηστότερος των αχρήστων αρκεί όμως να είναι το δικό της παιδί γιατί τα άλλα τα θεωρεί αποπαίδια.Το δυστύχημα είναι ότι σε λίγο θα ανέβουν οι άλλοι και θα κάνουν πιθανόν τα ίδια έχοντας όμως παράδειγμα αυτά που έγιναν τώρα.Δύστυχη παιδεία ...Τζάμπα συζητάμε.

Μιχάλης
|

Ελπίζω με τον νέο νόμο να επέλθει μία ισορροπία ανάμεσα στα τυπικά προσόντα και στην προϋπηρεσία των υποψηφίων σε θέσεις ευθύνης. Δεν μπορεί να απαξιώνονται τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά διπλώματα και να θεοποιείται η προϋπηρεσία.
Και επιτέλους ας οριστεί με σαφήνεια ο όρος "Διδακτική προϋπηρεσία". Όπως το λέει η ίδια η λέξη σημαίνει κάποιος να ΔΙΔΑΣΚΕΙ και όχι να είναι σε άδεια ή σε γραφεία.
Επίσης δεν μπορεί να αποκλείται η διδασκαλία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΑΕΙ και ΤΕΙ). Είναι άδικο για εκπαιδευτικούς με πολλά προσόντα που δίδαξαν ή διδάσκουν στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ να αποκλείονται με το πρόσχημα της ελλιπούς "διδακτικής προϋπηρεσίας".

Ο εαυτός σου
|

@Ελεύθερος

"...Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνην...."

Ελεύθερος
|

Για να παρακαμφθεί η ανεκδιήγητη απόφαση του σΤε, η Κυβέρνηση μπορεί να κάνει ακριβώς ό,τι έκανε και με την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον λαθρονόμο ραγκούση περί ιθαγένειας.

1ον) Να μην αποκαταστήσει κανένα "αδικηθέντα", όπως δεν ήρε κανενός την αντισυνταγματικώς χορηγηθείσα ιθαγένεια.

2ον) Να ψηφίσει νόμο ίδιο και απαράλλακτο με τον προηγούμενο, που θα πρέπει να κριθεί εκ νέου "αντισυνταγματικός" για να μην εφαρμοστεί.

3ον) Επικουρικά, για να μην διαταραχθεί το δημόσιο συμφέρον, μπορεί να ψηφίσει νόμο περί μη ασκήσεως οποιασδήποτε διώξεως, όπως έκαναν οι προηγούμενοι για τα θαλασσοδάνεια κομμάτων (των ιδίων δηλαδή) και των διαπλεκομένων μμε.

Έτσι, όσοι διαφωνούν με την ψηφοφορία θα μείνουν (δικαίως αυτήν την φορά) με την απόφαση του σΤε στο χέρι.

ph
|

Η επιτροπή που επεξεργάζεται ένα νόμο μαζί με τον εκάστοτε υπουργό, δεν μπορεί να γνωρίζει τα πάντα. Οφείλει όμως να ρωτά σχετικά με τη Συνταγματικότητα του προς κατάθεση νόμου.
Αν δεν το κάνει, σημαίνει ότι λειτουργεί με πονηρό και αδικαιολόγητο τρόπο. Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι οι κατάλληλοι για την θέση που κατέχουν και θα πρέπει να υποστούν μετά τις συνέπειες του νόμου. Δεν μπορεί να αναστατώνεται ένας επαγγελματικός κλάδος, πολλές οικογένειες και μετά η ζωή να συνεχίζεται σαν να μη έγινε τίποτε.

γιωργος
|

AN einai να γινεται φανερη ψηφοφορια για την εκλογη διευθυντη αστο καλυτερα.Οι μισοι καθηγητες θα τρεχουμε στα δικαστηρια γιατι δεν ψηφισαμε το χαμενο μετα απο μηνυση του οτι δεν λαβαμε υποψιν μας τα κριτηρια του νομου.Ο εκλεγεις διευθυντης θα τρεχει οσους δεν τον ψηφισαν. Ισως το καλυτερο ειναι δυο τετραετιες διευθυντης και μετα στην ταξη.ΔΕΝ υπαρχουν παιδια κατωτερου Θεου.Το μονο που ζηλευω σε ενα διευθυντη ειναι η κοντα τρακοσαρα το επιδομα.

Εκπαιδευτικός
|

H έπαρση και η νομική ένδεια του κ. Κουράκη και των συμβούλων του οδήγησαν σ' αυτή τη θλιβερή κατάσταση. Το Υπουργείο οφείλει να χειριστεί το θέμα πολύ προσεκτικά ώστε να μην καταστεί η εκπαίδευση όμηρος των διοικητικών δικαστηρίων. Ευτυχώς, η παρούσα ηγεσία διαθέτει ορθολογισμό και θεσμική κουλτούρα.
Αλήθεια, οι τότε σύμβουλοι του κ. Κουράκη, θα αναλάβουν τις ευθύνες τους ή θα συνεχίσουν στο Υπουργείο, βυθισμένοι στην αμερημνησία και στις "αυταπάτες" τους; Ο κ. Κουράκης με ποιο ηθικό βάρος θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του Αντιπροέδρου της Βουλής, και ως εκ τούτου, θεματοφύλακα της νομιμότητας και του Κανονισμού της;

Dinos
|

Μια απορία αυτούς που εκλέγουν τους Διευθυντές στα ΠΥΣΔΕ-ΠΥΣΠΕ τόσα χρόνια εμείς δεν τους εκλέγουμε με μυστική ψηφοφορία;;;;;;

ΗΡΑ*
|

Προσωπικά δεν αμφέβαλα ούτε στιγμή για την αντισυνταγματικότητα αυτού του εκτρώματος του ... αχτύπητου τρίδυμου Μπαλτά - Κουράκη- Χασάπη. Ήδη το Μάιο του '15, όπου για άλλο λόγο βρέθηκα στο Υπουργείου Παιδείας, είχα πει σε συνεργάτες του κ. Κουράκη : Τι πάτε να κάνετε ρε, αυτό είναι καραμπινάτα αντισυνταγματικό !!! Κανένας τους δεν άκουγε, με μια απίστευτη και πρωτόφαντη για μένα έπαρση, χωρίς να είναι σε θέση να δουν πέρα από τη μύτη τους ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές συνέπειες...
Άμα καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός της εκτόνωσης θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε περισσότερα...

LIA
|

@Katerina @ Σταύρο Ταμπ
Η διαδικασία εκλογής με μυστική ψηφοφορία στις εθνικές/αυτοδιοικητικές εκλογές προβλέπεται απ΄το Σύνταγμα. Τα σχολεία ανήκουν στο κράτος και η διαδικασία επιλογής με τον ίδιο τρόπο δεν προβλέπεται απ΄το Σύνταγμα γιατί δεν διασφαλίζει τις αρχές της ισότητας κ.α .Μόνο στα αυτοδιοικούμενα Ν.Π.Δ.Δ όπως είναι τα πανεπιστήμια καθώς και στα θεσμικά όργανα της δικαιοσύνης που είναι ανεξάρτητη εξουσία απ΄την εκτελεστική( εκάστοτε κυβέρνηση/κράτος) προβλέπεται απ΄τα μέλη τους η ανάδειξη με μυστική ψηφοφορία των οργάνων τους. Τί δεν καταλαβαίνετε; Διαβάστε την απόφαση ΄,ίσως διαφωτιστείτε....

Γιάννης Πλατάρος
|

@ Σπύρος Τραμπ
Αγαπητέ Σπύρο, πρέπει να ξέρεις, ότι δεν μπορείς να προσβάλλεις την νοημοσύνη της πλειονότητας των εκπαιδευτικών. «Σεβαστό» του λειτούργημα του τρολαρίσματος, αλλά υπάρχουν και όρια.
Και για τα τρολαρίσματα υπάρχει απάντηση:
* Δεν εκλέγεται κανένας δικαστής με μυστική ψηφοφορία για να είναι δικαστής ή Εφέτης ή Εισαγγελέας.Παραλληλισμός με το εκτρωματικό νομικό κατασκεύασμα επιλογής Διευθυντών, δεν μπορεί να γίνει ούτε στην επιφαινόμενη σημειολογία του.
* Λέτε οι δικαστές του Σ.τ.Ε. να κρίνουν τα ομοειδή αλλιώς; Πώς μπορούν να αντιφάσκουν; Γίνεται;
* Τι σχέση έχει το πώς θα διοικηθεί το ΚΤΗΡΙΟ ενός Πανεπιστημίου (μυστική ψηφοφορία για Πρυτάνεις κτλ ) Και τι σχέση έχει η διοίκηση του ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ, με τις ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ;
* Αν υπάρχει κάποιος παραλληλισμός, αυτός έχει να κάνει με τις ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ. Εκεί όμως ο νόμος έχει λύσει το πρόβλημα επιλογής.Το έχει λύσει έτσι η νομοθεσία, διότι ο ίδιος ο Δήμαρχος λογοδοτεί στην τοπική κοινωνία και για τις επιλογές του. Τηρουμένων λοιπόν των αναλογιών, θα μπορούσαν να γίνονται εκλογές με μυστική ψηφοφορία για Πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής από ολομέλεια καθηγητών και Διευθυντών για πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια.
Με τον «τοπικό Διευθυντή» που προέβλεπε το και εξάμβλωμα, δημιουργείτο γέφυρα υπαγωγής των Σχολείων στους Δήμους. Ένα σενάριο, στον δρόμο με τις λεύκες....Ευτυχώς κόβεται αυτή η γέφυρα που είχε φτιαχτεί επί τούτω. Αν το όποιο νέο νομοθέτημα δεν προβλέπει επιλογή Σχολείων σε όλο τον νομό ή την Περιφέρεια, θα έχουμε άλλο ένα αντισυνταγματικό έκτρωμα.
Τελειώνοντας, να σας ζητήσω να σέβεστε την νοημοσύνη του μέσου εκπαιδευτικού, διότι πλέον υπάρχει απόφανση της ανώτατης έκφρασης του Κράτους επί Διοικητικού θέματος, απολύτως δίκαιη και συμβατή με το Σύνταγμα. Γιατί κουράζεστε να επαναθέτετε ένα λελυμένο πλέον ζήτημα; Στην πολιτική υπάρχει και η συγγνώμη. Λέμε π.χ. Κάναμε ένας λάθος, θα το διορθώσουμε. Η δική σας προσέγγιση περιορίζεται σε κοπυπάστε διάταξη για τρολάρισμα της συζήτησης επί της απόφασης του Σ.τ.Ε.
Ως εκπαιδευτικοί έχουμε τις μέγιστες δυνατές ομοιότητες και ομοιομορφίες. Το τρολάρισμα το κομματικό παρέλκει, δεν μας συμφέρει. Πείτε ελευθέρως την -μη τρολ- γνώμη σας.

Γιώργος Π.
|

Οι κ.κ. Μπαλτάς και Κουράκης πως αισθάνονται;;;; Θα ζητήσουν άραγε καποια συγνώμη για την αντισυνταγματική και άρα αντιδημοκρατική απόφασή τους;;;; Πνευματικοί άνθρωποι είναι (;;) καθηγητές πανεπιστημίου, δεν μπορεί να μην το ήξεραν, τόσοι το έλεγαν τότε. Έστω δεν το ήξεραν, δεν ρώταγαν;; Μήπως να περιμένουμε κάποια παραίτηση από τη Βουλή, από το Πανεπιστήμιο;;

Μπαμπης
|

Ειμαι ενας απο τους υποψηφιους Δντες που δεν επιλεχτηκα.Επηλθε δικαιωση αλλα ποιος θα πληρωσει το μαρμαρο;Ο ποιητης που καυχοταν για τη δημοκρατηκοτητα του νομου;ΚΑΝΕΝΑΣ.Εμεις χασαμε δυο χρονια Δνσης,τον Ιουνιο εχουμε νεες κρισειςδεν μπορει το κρατος να μας αποζημιωσει λογω κρισης και ολα ωραια και καλα για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.. οπως με τα καναλια.Ασε που μπορει να αναβαθμιστουν Μπαλτας και Κουρακης οπως ο Παππας.

dim
|

Ας χαρούμε τώρα την επιστροφή στήν "αξιοκρατική" κομματική συντεύξη που θα λύσει όλα τα κακά της εκπαίδευσης (όχι πως τα έλυσε η "συνδικαλιστική" βέβαια μυστική ψηφοφορία)!!!!!
Κατά τη γνώμη μου στην πατρίδα μας μόνο με απρόσωπες-διάφανες διαδικασίες θα έχουμε ένα αντικειμενικό σύστημα επιλογής στελεχών όπου δεν χωρούν κομματικές-συνδικαλιστικές παρεμβάσεις. Σας θυμίζω την πρότασή μου, με το αδύνατο σημείο της την καθιέρωση θητειών, που θα μπορούσε να μετατραπεί (εάν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας) σε καθιέρωση θητειών στο ίδιο σχολείο όπως στην Κύπρο, ώστε να εκλείψουν όσο το δυνατόν οι πελατειακές σχέσεις και να αναδείξουν την πραγματική αξία τους τα επιλεγμένα στελέχη.
https://www.esos.gr/arthra/47743/tolmisei-o-ypoyrgos-gia-tin-epilogi-st…

Rip
|

Τελικα πολλους πρωην... εχουμε εδω .Τοσες απαντησεις γιατι δεν εγιναν στελεχη αυτοι-ες .Απολυτα σωστος ο νομος κ πραγματικα δημοκρατικος κ η κυβερνηση να μην κανει πισω ξανα η συμμετοχη του συλλογου διδασκοντων στην εκλογη ,ας αλλαξει λιγο το νομο και ας τον φερει ξανα .Φυσικα να βαλει κ ενα συμβουλιο επιλογης προσωπικου που θα εχει τις δημοκρατικες αξιες .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ