Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Αντισυνταγματική η επιλογή Διευθυντών Σχολείων. Άραγε, το πάθημα θα τους γίνει μάθημα;

Δημοσίευση: 12/03/2017

του Δημήτρη Νικηφόρου
πρ. Αιρετού εκπροσώπου καθηγητών ΔΕ

Ύστερα από την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ., που έκρινε αντισυνταγματική άλλη μία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αυτή για την επιλογή των Διευθυντών Σχολείων, άναψαν και πάλι οι συζητήσεις για το πλαίσιο κρίσης και επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης. Στο διάλογο αυτό θέλω κι εγώ να καταθέσω τη δική μου άποψη.

Τον Μάιο του 2015 είχα υποστηρίξει με άρθρο μου ότι το προτεινόμενο από το δίδυμο Μπαλτά-Κουράκη σύστημα επιλογής ήταν αποτέλεσμα ιδεοληψιών, προχειρότητας και ερασιτεχνισμού και ταυτόχρονα υποδήλωνε διάθεση ρεβανσισμού και τιμωρίας των στελεχών που δεν ενέδωσαν στις συνδικαλιστικές πιέσεις για αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης, επειδή επέλεξαν να μην παραβούν το υπηρεσιακό τους καθήκον.

Αυτός είναι ο λόγος που επιλέχτηκε μεταξύ των άλλων «νεωτερισμών» και η συνδικαλιστικού τύπου μυστική ψηφοφορία από τους συλλόγους διδασκόντων, όπου νόμιζαν ότι είχαν την πλειοψηφία. Άσχετα αν αυτό δεν τους βγήκε τελικά σε καλό, αφού οι εκπαιδευτικοί ανέδειξαν και πάλι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, τους επιλεγέντες με το προηγούμενο πλαίσιο…

Αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία μου από Υπηρεσιακά Συμβούλια και Συμβούλια Επιλογής, είχα εκφράσει τότε την άποψη ότι οι διατάξεις που θέσπιζαν τη μυστική ψηφοφορία και περιόριζαν τον αριθμό των προτιμήσεων στις 2 ή 3 ήταν αντισυνταγματικές, επειδή παραβίαζαν κατάφωρα τις αρχές της ισότητας και της αιτιολόγησης.

Σήμερα, μετά την απόφαση-ράπισμα του ΣτΕ, ο νέος Υπουργός ανακοινώνει: «Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αφού λάβει και μελετήσει την απόφαση, αμέσως μετά θα αναλάβει την αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία ώστε η επιλογή των νέων διευθυντών σχολικών μονάδων να είναι σύμφωνη με την σημερινή απόφαση του ΣτΕ.»

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη, αφού πρέπει πρώτα να δημοσιευτεί η απόφαση του ΣτΕ, να καταρτιστεί το νομοσχέδιο, να δοθεί προς διαβούλευση, να συζητηθεί στη Βουλή και στη συνέχεια να γίνει η προκήρυξη των θέσεων, η υποβολή των αιτήσεων, η ανακοίνωση των σταθερών μορίων, η πραγματοποίηση των συνεντεύξεων (αυτό αφήνουν να εννοηθεί), η ανακοίνωση των τελικών μορίων κλπ

Δεν μας λέει, όμως, τι πρόκειται να γίνει με τους υπηρετούντες Διευθυντές Εκπαίδευσης, για την επιλογή των οποίων σημαντικότατο ρόλο έπαιξε η μυστική ψηφοφορία του «εκλεκτορικού σώματος» των Διευθυντών και των Υποδιευθυντών, η οποία έχει κριθεί αντισυνταγματική.

Ωστόσο, έχουν φροντίσει να γίνουν γνωστές οι προτεραιότητές τους. Η επιλογή θα γίνει και πάλι με ανάποδη σειρά, αφού θα κριθούν πρώτα οι υποψήφιοι Διευθυντές Σχολείων. Έτσι, οι νυν υπηρετούντες θα υποχρεωθούν, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο περίπου χρόνια, να προσέλθουν σε άλλη μια διαδικασία κρίσης και επιλογής. Σε μια διαδικασία το πλαίσιο της οποίας δεν έχει διαμορφωθεί και φυσικά δεν έχει δοθεί για διαβούλευση. Άρα, καλό Καλοκαίρι …

Η πρόταξη της επιλογής των Διευθυντών υποδηλώνει άγνοια βασικών διοικητικών θεμάτων της εκπαίδευσης, αφού είναι προφανές ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα αναγκαστούν να διεκδικήσουν θέση Διευθυντή Σχολείου ακόμα και οι υπηρετούντες Περιφερειακοί Διευθυντές, Διευθυντές Εκπαίδευσης και Σχολικοί Σύμβουλοι. Όλοι αυτοί θα καταλάβουν πιθανότατα μια θέση Διευθυντή σε κάποιο σχολείο, την οποία θα εγκαταλείψουν στη συνέχεια υπέρ των επόμενων στους αξιολογικούς πίνακες που θα καταρτιστούν

Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί τρανή απόδειξη της άγνοιας ή και του οχαδερφισμού των τριών τελευταίων πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου, που εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια δεν έχουν καταφέρει ή σκόπιμα παραλείπουν να διαμορφώσουν ένα δικό τους πλαίσιο λειτουργίας και επιλογής των Σχολικών Συμβούλων.

Με βάση τα παραπάνω, καλείται ο Υπουργός Παιδείας να καταθέσει άμεσα προς διάλογο συγκεκριμένη πρόταση, με τη μορφή προσχεδίου νόμου, για τη συνολική επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει και αφορά τα στελέχη της διοίκησης και της καθοδήγησης της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Εξυπακούεται ότι η πρόταση αυτή πρέπει να αξιοποιεί τα θετικά στοιχεία όλων των προηγούμενων πλαισίων, τα οποία αποδείχτηκαν «μιας χρήσεως», δεδομένου ότι, για ευνόητους λόγους, κάθε τέσσερα πάνω-κάτω χρόνια είχαμε νέο πλαίσιο επιλογής Διευθυντών: Ν. 1566/85 και ΠΔ 75/86 - Ν.1824/88 – Ν. 2043/92 – ΠΔ 398/95 – ΠΔ 25/02 – Ν. 3467/06 – Ν. 3848/10 και Ν. 4327/15.

Ρυθμίσεις, για παράδειγμα, που καταργήθηκαν χωρίς περίσκεψη τον Μάιο του 2015, όπως το πιστοποιητικό διοικητικής και καθοδηγητικής επάρκειας, η δομημένη συνέντευξη με θέματα από τράπεζα μελετών περίπτωσης, η μαγνητοφώνηση της διαδικασίας των συνεντεύξεων, η δήλωση των προτιμήσεων των υποψηφίων μετά την ανακοίνωση των τελικών μορίων κλπ, δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνονται σε μια τέτοια πρόταση.

Από την άλλη, διατάξεις που, όπως λέγεται, θα αποκλείουν από τη διαδικασία τους εκπαιδευτικούς που έχουν δύο θητείες σε θέση Διευθυντή ή θα προβλέπουν τη διατύπωση γνώμης από τους συλλόγους των διδασκόντων με φανερή αριθμητική αξιολόγηση (1-10), προφανώς θα έχουν την τύχη αυτών που η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές, με ό τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία των σχολείων.

Έως τότε, το καλύτερο που έχει να κάνει ο κ. Υπουργός είναι να ζητήσει από τη Βουλή να τον εξουσιοδοτήσει για την προσωρινή τοποθέτηση των Διευθυντών Σχολείων στις θέσεις που υπηρετούν σήμερα, μέχρι την επιλογή νέων με το πλαίσιο που θα διαμορφωθεί. Για την αποκατάσταση της κανονικότητας, η επιλογή των στελεχών είναι ανάγκη να γίνει με τη σειρά που είναι αποδεκτή εδώ και χρόνια: Διευθυντές Εκπαίδευσης, Σχολικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Σχολείων, Προϊστάμενοι Εκπαιδευτικών Θεμάτων, Υποδιευθυντές Σχολείων και Υπεύθυνοι Τομέων ΣΕΚ, Υπεύθυνοι ΕΚΦΕ, ΚΕΣΥΠ κλπ.    

Μακάρι αυτή τη φορά να υπερισχύσει η λογική και το πάθημα να τους γίνει μάθημα.

 

Σχόλια (11)

 
kmap
12 Μαρ 2017 19:48

κ. Νικηφόρε δεν γνωρίζετε τη σειρά επιλογής στελεχών εδώ και χρόνια και όπως τα προέβλεπε ο νόμος: Σχολικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Εκπαίδευσης και Διευθυντές Σχολείων είναι

 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΥΝΔΟΣ
12 Μαρ 2017 22:02

Κε Νικηφόρε,
Αν παραμείνουν στη θέση τους οι νυν Διευθυντές, η αδικία που υπέστησαν όσοι δεν εξελέγησαν (και μάλιστα όσοι είχαν περισσότερα αντικειμενικά μόρια) δεν θεραπεύεται, αντίθετα επιβραβεύεται η αδικία και πολλοί εξακολουθούν και χάνουν τα λεφτά τους και τη φήμη τους.
Η αδικία αίρεται με δύο τρόπους:
Ή επανέρχονται στη θέση που είχαν την 30 Ιουνίου 2015 τα στελέχη εκπαίδευσης και για μία διετία (μέχρι να βγεί σχετικός νόμος και αφού προηγηθεί διαβούλευση κλπ. ώστε να είναι συνταγματικός) και για την περίπτωση αποχώρισης-συνταξιοδότησης να ισχύσουν οι προηγούμενοι πίνακες κατάταξης στελεχών. Μ΄ αυτόν τον τρόπο δικαιώνονται όσοι υπέστησαν ζημιά στη φήμη τους και στην τσέπη τους λόγω της μυστικής ψηφοφορίας και τα πράγματα επανέρχονται στην συνταγματικότητα και στον προηγούμενο νόμο. Η θητεία όσων εξελέγησαν με τον αντισυνταγματικό νόμο δεν θα λαμβάνεται υπόψιν στα μετρήσιμα κριτήρια.
Ή (μέχρι να βγεί ο σχετικός νόμος) τοποθετούνται σε θέσεις διοίκησης (κατόπιν νομοθετικής ρύθμισης που θα διαγράφει από το ν. 4327/2015 όλα τα σχετικά με την ψηφοφορία στην εκλογή των στελεχών διοίκησης καθώς και τη σχετική υπουργική απόφαση) και να εκλεγούν, για μία διετία, όσοι το 2015 είχαν δηλώσει ως υποψήφιοι διευθυντές με βάση μόνο τα αντικειμενικά μόρια που είχαν τότε, και στις θέσεις τις οποίες αρχικά είχαν δηλώσει, με τη σειρά που είχαν δηλώσει και να προσθέσουν και όσες άλλες θέλουν. Η θητεία όσων εξελέγησαν με τον αντισυνταγματικό νόμο δεν θα λαμβάνεται υπόψιν στα μετρήσιμα κριτήρια στον επόμενο νόμο.

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
12 Μαρ 2017 22:49

Μήπως αρχίσαμε να ξεφεύγουμε λιγάκι....
Να πάρουν θέσεις όσοι το 2015 έκαναν αίτηση για διευθυντές επικροτώντας το νόμο...;
Και να τους δοθεί και το δικαίωμα να δηλώσουν και άλλες επιλογές ;
Πόσοι δεν έκαναν αίτηση απλά και μόνο γιατί είχαν το δικαίωμα να επιλέξουν μόνο το σχολείο τους που είχε ήδη διευθυντή και ήταν υποψήφιος,αποφεύγοντας προστριβές;
Πόσοι δεν έκαναν αίτηση γιατί ήταν πεπεισμένοι για την αντισυνταγματικότητα του νόμου;
Όλοι λοιπόν αυτοί που στερήθηκαν του δικαιώματος επιλογής σχολείου ή γιατί δεν ήθελαν να έρθουν σε σύγκρουση με τον ήδη τοποθετημένο διευθυντή που ήταν και πάλι υποψήφιος θα τιμωρηθούν;
Λίγη σύνεση δεν κάνει κακό...

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
12 Μαρ 2017 23:04

Το πιο σοβαρό που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν να επανέλθουν όλοι οι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί στις θέσεις που κατείχαν πριν τις τελευταίες κρίσεις και σε περίπτωση συνταξιοδότησης κάποιου να αναλάβει ο αρχαίοτερος όπως προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις, μέχρι να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες κρίσεις .... σχολικών συμβούλων, διευθυντών εκπαίδευσης, διευθυντών σχολείων κλπ....
ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΝΟΜΟ ΟΠΟΥ ΟΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ .... ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΝΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΜΟΡΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ;

 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΥΝΔΟΣ
13 Μαρ 2017 01:24

Δεν έχω δει δημοσιευμένη την απόφαση του ΣτΕ, αλλά από την ειδησεογραφία έχω καταλήξει η αντισυνταγματικότητα αφορά μόνο τις διατάξεις περί μυστικής ψηφοφορίας. Και επομένως και τη σχετική υπουργική απόφαση. Αυτό το "μυστικής" όχι το ψηφοφορίας. Επομένως για την λύση νομικών ζητημάτων που αφορούν την ισχύ των αποφάσεων της διοίκησης και των εγγράφων της, μπορεί προς στιγμήν να εφαρμοστεί το συνταγματικό κομμάτι, ώστε να δοθεί άνεση χρόνου για νέο νόμο επιλογής στελεχών. Αν βιαστούμε θα έχουμε πάλι προβλήματα.
Την λύση αυτη την πρότεινα δεύτερη. Στην πρώτη αναφέρω οτι η αποκατάσταση των αδικιών θα γίνει άν ακυρωθεί όλος ο νόμος, δοθεί ο ένας μήνας θητείας που κουτσούρεψαν ετσιθελικά στους διευθυντές της προηγούμενης τετραετίας και να παρατείνουν την θητεία τους κατά δύο έτη, όσα δηλαδή τους στέρησαν.

 
loyk
13 Μαρ 2017 09:25

θα πρεπει μεχρι να γινουν νεες κρισεις να επανελθουν στις θεσεις τους οι προηγουμενοι δ/ντες σχολειων με παραταση θητειας, οπου δε δεν υπαρχουν αναπληρωση με το αρχαιοτερο. Το ιδιο και οι Δ/ντες Εκπ/σης, και εκει οπου δεν υπαρχουν ο τοτε νομιμος αναπληρωτης τους. Διοτι ο νομος εφοσον κριθηκε αντισυνταγματικος δεν παραγει νομιμα αποτελεσματα, ετσι πιστευω

 
Ελένη
13 Μαρ 2017 11:32

Επαναφορά των προηγούμενων Δ/ντών στις θέσεις τους.

 
geo
13 Μαρ 2017 11:37

Πολλα γραφτηκαν, ας γραψω και το δικο μου. Η γνωμη μου ειναι πως οποιος-α εχει θιγει απο το νομο αυτον, να κανει προσφυγη και θα του επιδικαστουν καποια στιγμη χρηματα, μορια και προϋπηρεσια σε θεση ευθυνης. Η κατασταση ομως πρεπει να εξακολουθησει ως εχει, πρεπει να δοθει παραταση ενος ετους για να συζητηθει ο νεος τροπος επιλογης στελεχων, πρεπει να τηρηθει η σειρα στη διαδικασια (σχ. συμβουλοι, δντες εκπ/σης, δντες σχολειων) και πρεπει να ελεγχθει η συνταγματικοτητα του νεου τροπου και να υπαρξει και η μεγαλυτερη δυνατη συναινεση ολων των εμπλεκομενων. Θα αντικρουσει καποιος: μα ειναι παρανομοι οσοι ειναι διευθυντες τωρα, θα δωσουμε παραταση στην παρανομια εναν ακομα χρονο; Οι αρχαιοι ελεγαν "το μη χειρον βελτιστον". Ειναι η λυση με τις λιγοτερες συνεπειες στη λειτουργια του εκπαιδευτικου συστηματος. Οποιαδηποτε αλλη λυση θα δημιουργησει τετοια απονερα που θα μπαταρει η βαρκα. Υπομονη εναν χρονο ακομη και μακαρι να βρουμε ενα συστημα για τα επομενα 20 χρονια.

 
Δημήτρης
13 Μαρ 2017 12:07

Επειδή ακούω να γίνεται λόγος για παρατάσεις θητείας. Επιτέλους, πόσες ακόμη παρατάσεις και ως πότε; Δε βλέπουμε όλοι ότι αυτή η κατάσταση με τις παρατάσεις φθείρει την παιδεία στον τόπο μας; Με τους Συμβούλους και τις συνεχείς παρατάσεις δε βλέπουμε τη φθορά; Θέλουμε το ίδιο και για τους Διευθυντές; ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΡΙΣΕΙΣ!

 
geo@Δημητρης
13 Μαρ 2017 15:23

Ποιες παρατασεις αγαπητε; τι λες; οι διευθυντες εχουν να παρουν παραταση στη θητεια τους απο το 2002. Εισαι ακυρος. Ζητας κρισεις. Με ποιο συστημα αγαπητε; εχεις να προτεινεις κατι ή απλα γραφεις με κεφαλαια γραμματα;

 
Δημήτρης
14 Μαρ 2017 08:37

Δεν καταλαβαίνω τι ενόχλησε. Όταν μιλώ για κρίσεις εννοώ φυσικά να γίνουν με το Νόμο του 2010, που σημειωτέον ήταν ο πιο αξιοκρατικός. Το "σύστημα" λοιπόν υπάρχει, είναι έτοιμο για έτοιμο για ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΡΙΣΕΙΣ!. Και όταν μιλώ για παρατάσεις θητείας, όπως δείχνουν και τα συμφραζόμενα, αναφέρομαι σε όλα τα εκπαιδευτικά στελέχη, και όχι μόνο στους Διευθυντές σχολείων. Προς τι λοιπόν η έκφραση "Εισαι ακυρος";

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean