Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Θα πρέπει όλη η εκπαιδευτική κοινότητα να θλίβεται για τις επιλογές των υπουργών Παιδείας

Υποβιβάστηκε το κύρος του υπουργείου Παιδείας
Δημοσίευση: 13/03/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Άρθρο του δασκάλου Τσογγίδη Παναγιώτη

Τελικά, όπως αναμενόταν ο Νόμος 4327/2015, για την επιλογή των διευθυντών σχολικών μονάδων κρίθηκε αντισυνταγματικός. Παραμερίζοντας προσωπικά οφέλη ή πικρίες που μπορεί να έχουμε, μετά την δικαστική επικύρωση του αυτονόητου, θα πρέπει όλη η εκπαιδευτική κοινότητα να θλίβεται για τις επιλογές των υπουργών Παιδείας ,που αντί να συμβάλλουν θετικά στο καλό της πατρίδας, με τις αποφάσεις τους δημιουργούν αχρείαστες εντάσεις στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης , διαρρηγνύοντας τις σχέσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού, και υποβιβάζοντας το κύρος του υπουργείου Παιδείας.
Φυσικά το αμείλικτο ερώτημα είναι «τι γίνεται τώρα; »

Πρώτα απ’ όλα είναι υποχρέωση του υπουργείου να αποκαταστήσει την συνταγματική τάξη όπως ορίζει το ίδιο το Σύνταγμα και οι σχετικοί Νόμοι.

Ειδικότερα

Στο άρθρο 1 του Ν.3068/2002 «Συμμόρφωση Διοίκησης προς δικαστικές αποφάσεις κλπ»(ΦΕΚ Α ́ 274), όπως ισχύει, μεταξύ άλλων, ορίζεται: «Το Δημόσιο, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται χωρίς καθυστέρηση προς τις δικαστικές αποφάσεις και να προβαίνουν σε όλες τις ενέργειες που επιβάλλονται για την εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής και για την εκτέλεση των αποφάσεων. Δικαστικές αποφάσεις κατά την έννοια του προηγούμενου εδαφίου είναι όλες οι αποφάσεις των διοικητικών, πολιτικών, ποινικών και ειδικών δικαστηρίων που παράγουν υποχρέωση συμμόρφωσης ή
είναι εκτελεστές κατά τις οικείες δικονομικές διατάξεις και τους όρους που κάθε απόφαση τάσσει ».

Επίσης, Στο άρθρο 1 του Ν.3068/2002 «Συμμόρφωση Διοίκησης προς δικαστικές αποφάσεις κλπ» (ΦΕΚ Α ́ 274), όπως ισχύει, μεταξύ άλλων, ορίζεται: «Το Δημόσιο, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται χωρίς καθυστέρηση προς τις δικαστικές αποφάσεις και να προβαίνουν σε όλες τις ενέργειες που
επιβάλλονται για την εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής και για την εκτέλεση των αποφάσεων. ».

Με απλά λόγια: Το Υπουργείο Θα πρέπει άμεσα να συμμορφωθεί θετικά και έχει:

• Την υποχρέωση ανάκλησης πράξεων που βασίζονται στην ακυρωθείσα δηλ. άμεσα να προβεί στην κατάργηση Όλων των διευθυντών που επιλέχτηκαν βάσει του αντισυνταγματικού Νόμου.

• την υποχρέωση αντικατάστασης ΚΑΘΕ ακυρωθείσας πράξης.

Συμπερασματικά: Το Υπουργείο υποχρεούται να αποδεχτεί και να τηρήσει τον προηγούμενο Νόμο τον οποίο προσπάθησε αντισυνταγματικώς κι ερασιτεχνικώς να καταργήσει, να επαναφέρει στις θέσεις τους όλους τους διευθυντές όπως ήταν, τους οποίους μάλιστα κατήργησε πριν τη λήξη της Θητείας τους, δηλ. πιο απλά να επαναφέρει σε ισχύ τους αξιολογικούς πίνακες του 2011 -2015 ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ.

Προσωπική Άποψη: Θεωρώ πως είναι ντροπή κι άδικο να κατασπαταλάται χρήμα των φορολογουμένων για αστοχίες της διοίκησης, και θα κατασπαταληθεί, αν το Υπουργείο δεν πράξει όσα προανέφερα κι οδηγήσει τον καθένα ατομικά να διεκδικήσει δικαστικά όσα νομίμως δικαιούται.(Βλέπε π.χ. απόφαση του ΣΤ ́ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ ́ αριθμ. 1147/2014 ).Ακόμη πιστεύω πως ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΛΑΒΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΔΩΡΙΣΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥΣ γιατί δεν είναι ηθικά, νομικά και πολιτικά αποδεκτό οι φορολογούμενοι να πληρώσουν διπλά , δηλ. και τους αντισυνταγματικώς επιλεχθέντες διευθυντές κι αυτούς που αντισυνταγματικώς αποπέμφθηκαν. Θα πρέπει μάλιστα το υπουργείο να παρατείνει τη θητεία των διευθυντών κατά ένα χρόνο, για να έχει μπροστά του τον απαιτούμενο χρόνο να νομοθετήσει , ανοίγοντας έναν ευρύτατο και χωρίς προκαταλήψεις διάλογο, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς
και να μην κάνει τα λάθη των προηγούμενων υπουργών .

Τελικά ο σεβασμός στη δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της επιβάλλει να τεθεί οριστικό τέλος στα τεχνάσματα της διοίκησης.

 

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ