Διεξόδους από τις τεράστιες “παρενέργειες” που θα προκαλέσει στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης η ακυρωτική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναζητά ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, σύμφωνα με πληροφορίες του esos.
Η πρώτη και βασική σκέψη του υπουργού Παιδείας είναι να διασφαλιστεί η νομιμότητα της σχολικής μονάδας, όπως:
-συνεδριάσεις Συλλόγων Διδασκόντων,
-καταχώρηση απουσιών,
-οργάνωση εκδρομών ,
-διεξαγωγή των ενδοσχολικών, απολυτηρίων και Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Η νομιμοποίηση των παραπάνω δεν υφίσταται, από τη στιγμή που οι δικηγόροι επιδώσουν την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ στο υπουργείο Παιδείας
Επειδή ο υπουργός Παιδείας οφείλει να δώσει λύσεις , άμεσα, στα παραπάνω μεγάλα προβλήματα, ήδη στο υπουργείο συζητούνται οι εξής δύο λύσεις:
α. Να διορίσει με νόμο προσωρινά τους νυν Διευθυντές στις θέσεις που ήδη βρίσκονται (σ.σ. αλλά προσκρούει στην απόφαση του ΣτΕ ), ή
β. Να επαναφέρει με νόμο, προσωρινά, στις θέσεις των Διευθυντών τους Διευθυντές προ των κρίσεων του 2015
Και για τις δύο παραπάνω λύσεις ή όποιες άλλες προτείνει η Νομική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας ο κ. Γαβρόγλου θα ζητήσει συναντήσεις με τους τομεάρχες παιδείας των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να εξασφαλίσει της συναίνεση, προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος.
Παράλληλα ο κ. Γαβρόγλου έχει έτοιμο το Προσχέδιο Νόμου για την επιλογή στελεχών, το οποίο θα θέσει σε ολιγοήμερη δημόσια διαβούλευση.
Επιδίωξη του υπουργού Παιδείας είναι πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι νέοι Διευθυντές που θα προκύψουν από τις νέες κρίσεις, να είναι στις θέσεις τους.
Πάντως στελέχη του κυβερνώντος κόμματος επιμένουν στην ψηφοφορία, έστω και φανερή, αιτιολογημένη. Πρόκειται για πρόταση που πριν τεθεί σε διαβούλευση θα εξεταστεί, νομικά, από την πλευρά του υπουργείου .
Επειδή πολλά ακούγονται περί αξιοκρατίας. Μέχρι το 2015 το μοντέλο ήταν τόσο "αξιοκρατικό" που επέτρεπε να επιλέγονται οι εκλεκτοί της εκάστοτε κυβέρνησης. Όποιος \α ισχυριστεί το αντίθετο αν κάνει μια απλή έρευνα. Ας ψάξει πόσοι διευθυντές \ντριες της θητείας πριν από το 2015 βρισκόταν στα ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ. Απλό. Για να μη μιλήσουμε για παλιότερες ένδοξες περιόδους, όπου η κυβέρνηση επέλεγε το 100% των διευθυντών.
Για το μέλλον υπάρχει μόνο μια λύση αν θέλουμε να μην γίνουν ξανά τα σχολεία πεδίο συγκρούσεων όπως έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Ή μόνο αντικειμενικά προσόντα (χρόνια υπηρεσίας και πτυχία) ή επιλογή απο το Σύλλογο Διδασκόντων σαφής και αιτιολογημένη με μυστική ψηφοφορία.