Placeholder

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Αριθμός εισακτέων στα τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ (Πίνακες ανά τμήμα και ΑΕΙ)

Οι θέσεις μειώθηκαν , από πέρσι, κατά 1.005 , στα Πανεπιστήμια, ενώ αυξήθηκαν κατά 510 στα ΤΕΙ
Δημοσίευση: 14/03/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας ο αριθμός των εισακτέων στα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.  

1. ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ  ΟΠΩΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

2. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΦΕΚ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Σύμφωνα με τους πίνακες  οι θέσεις μειώθηκαν , από πέρσι, κατά 1.005  ,στα Πανεπιστήμια, ενώ αυξήθηκαν κατά   510  στα ΤΕΙ

Ειδικότερα για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 έχουμε 42850 εισακτέους στα Πανεπιστήμια και 26640 στα ΤΕΙ. Δηλαδή συνολικά έχουμε 69490 εισακτέους.

Αντίστοιχα για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 είχαμε 43855 εισακτέους στα Πανεπιστήμια και 26130 στα ΤΕΙ. Δηλαδή είχαμε συνολικά 69985 εισακτέους.

Ζητούν μείωση εισακτέων

Σημειώνεται ότι τόσο οι Πρυτάνεις όσο και οι πρόεδροι των ΤΕΙ έχουν ζητήσει μείωση των εισακτέων.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας:

Α. Η υπουργική απόφαση, στην οποία περιλαμβάνονται επιπλέον δυο νέα πανεπιστημιακά τμήματα τουρισμού καθώς και ένα τμήμα ΤΕΙ τουρισμού που επαναλειτουργεί, αυξάνει τον αριθμό εισακτέων σε τμήματα που αντιστοιχούν στον συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας, ενώ ενισχυμένα είναι και τα τμήματα που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή και την πληροφορική.

Β. Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των μελών του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού και την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή των εργαστηρίων σε ορισμένα τμήματα (πχ ιατρικής, βιολογίας, μηχανικών κ.ο.κ ), επιχειρείται, με μια μείωση του αριθμού εισακτέων, η εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών εκπαίδευσης, ώστε να μπορέσουν να γίνουν καλοί επαγγελματίες.

Γ. Παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός εισακτέων σε τμήματα στα οποία κατευθύνονται μαθητές/τριες της θεωρητικής κατεύθυνσης, ώστε να αποκατασταθεί μια αναλογική ισορροπία μεταξύ των θέσεων που προσφέρονται για τους/τις υποψήφιους/ες των τριών ομάδων προσανατολισμού και να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των ευκαιριών που τους παρέχονται .

Δ. Επιπρόσθετα, η υπουργική απόφαση μεριμνά για την ενίσχυση των τμημάτων της περιφέρειας που είδαν την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά τα τμήματά τους να χάνουν μεγάλο μέρος των φοιτητών/τριών τους μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μετεγγραφών. Παρεμπιπτόντως, ενημερώνουμε ότι το υπουργείο Παιδείας μελετά την αναμόρφωση των κριτηρίων των μετεγγραφών, ώστε να μην εμποδίζεται η μετεγγραφή των φοιτητών/τριών που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Για την κατανομή του αριθμού εισακτέων ανά τμήμα έχουν ληφθεί υπόψη τα εξής κριτήρια:

1. οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις της χώρας

2. οι εισηγήσεις των τμημάτων, ιδίως εκείνων στα οποία προβλέπονται εργαστηριακά μαθήματα και για τη  λειτουργία των οποίων τεκμηριώθηκαν σοβαρές δυσκολίες

3. η ανάγκη αποκατάστασης μιας ισορροπίας στην αναλογία των θέσεων που προσφέρονται στους υποψήφιους των τριών ομάδων προσανατολισμού

4. οι στατιστικές των μετεγγραφών φοιτητών/τριών

Ο περσινός αριθμός εισακτέων

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΕΡΣΙΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Σχόλια (4)

 
Giorgos
14 Μαρ 2017 18:23

Γιατί αυξάνονται στα ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα και μειώνονται στα ΑΕΙ Πανεπιστημιακού Τομέα ; Αφού bachelor χορηγούν και οι δυο τομείς. Μήπως επειδή το κόστος σπουδών στα ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα είναι μικρότερο ;

 
Aspa
14 Μαρ 2017 21:12

Ντροπή! Ο Υπουργός είναι πανεπιστημιακός δάσκαλος και ξέρει. Επομένως, δεν έχει καμμία διακαιολογία για την επιλογή κριτηρίων.
Αντί να αυξήσει τις θέσεις εισακτέων στα ανταγωνισιτικά τμήματα αιχμής όπου οι απόφοιτοι μπορούν να βρούν δουλειά, τουλάχιστον στην Ευρώπη, με παράλληλη ενίσχυση των υποδομών και του διδακτικού προσωπικού τους, ΠΡΑΤΤΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ!
ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΥΠΟΨΗΦΊΨΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ.

ΕΥΓΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΦΟΡΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ! Διώχνεις από την Ελλάδα και τους άριστους υποψηφίους της Ιατρικής στη Μπρατισλάβα, τη Σόφια και την Κύπρο. Μειώνεις τον αριθμό εισακτέων κατα 70 θέσεις και η βάση θα πάει στο 19 στην Αλεξανδρούπολη! ΜΠΡΑΒΟΟΟΟ!

Μητέρα υποψηφίου Ιατρικής

 
ΕΚ
15 Μαρ 2017 13:38

Η λέξη ντροπή ειναι η πιο ευγενική για να περιγράψει αποφάσεις τέτοιου είδους. Το υπουργείο παιδείας δείχνει το βαθμό ανευθυνότητας και αδιαφορίας απέναντι σε μαθητές που εξουθενωμένοι απο τον τρελό ανταγωνισμό καλούνται να διαχειριστούν ψυχολογικά την προοπτική αποκλεισμού απο σχολές της αρεσκείας τους.
Έχει άραγε ίχνος ευαισθησίας το υπουργείο; Αναρωτήθηκε ο υπουργός ποσά παιδικά μάτια την στιγμή αυτή δακρύζουν γιατί νιώθουν το όνειρο τους να απομακρύνεται; Καταλαβαινει η κυβέρνηση ότι η επίταση του ανταγωνισμού για τις εισαγωγικές εξετάσεις πέρα απο τις ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει , ιδίως όταν προαναγγέλεται 3μηνες πριν απο τη διεξαγωγή τους, συνεπάγεται επιπλεον ενίσχυση της παραπαιδείας; Προφανωλς η απόφαση ξεπερνά τα όρια της...αφέλειας και υποδηλώνει σαφέστατα την πλήρη ευθυγράμμιση της πολιτικης της δήθεν αριστερής κυβέρνησης με τις αποφασεις των θεσμών και της τρόικας για περικοπές προς όφελος των δανειστών κι όποιος αντέξει. Αντί η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει γενναιόδωρα τα ΑΕΙ, να αυξήσει το διδακτικό προσωπικό και να δημιουργήσει ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον όπου η έρευνα θα αποτελεί σκοπό για όφελος όλης της κοινωνίας .
Αντι η κυβέρνηση να υπερασπιστεί την έννοια και την ουσία της δημόσιας δωρεάν καθολικής και χωρίς αποκλεισμούς παιδείας, που υποτίθεται ότι πρεσβεύει απο θέση αρχής και ιδεολογίας, όχι μόνο την προδίδει αλλά επιταχύνει την εξαφάνιση της κάθε λογής επενδυτικών ευκαιριών που βλέπουν τον χώρο της εκπαίδευσης σαν το αειφόρο Ελντοράντο. Και η "ειρωνία": αυξάνει τις εθσακτεες θέσεις σε θρησκευτικές σχολές, γιατί εννοείται πως η κωλοτουμπα πρέπει να έχει τις ευλογίες του Θεού. Εξ άλλου το πνεύμα της εκκλησίας διορίζει και παύει υπουργούς παιδείας κι όχι μόνο! Ντροπή σας!!!
Δώστε τα κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ όλα στο ιδιωτικό κέρδος.

 
ΛΠ
15 Μαρ 2017 16:09

Ντροπή να τιμωρείτε έτσι τα παιδιά που πασχίζουν να πετύχουν στην Ιατρική, τη Νομική, τις Πολυτεχνικές σχολές.
Δυο μήνες πριν τις Πανελλήνιες ανακοινώνετε μειώσεις που περιορίζουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους.

200 λιγότεροι εισακτέοι στις Ιατρικές σχολές, δηλαδή μαθητές που θα είχαν 18600-19000 μονάδες, ήτοι ΑΡΙΣΤΟΙ.

Τους ωθείτε στο εξωτερικό ή σε άλλες ειδικότητες την ίδια ώρα που επιχειρηματολογούσατε ότι είναι λάθος να σπουδάζεις αυτό που δεν θέλεις.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean