Την παραμονή στις θέσεις των νυν Διευθυντών, μέχρι τις νέες κρίσεις, με την νομική “φόρμουλα’ των υπηρεσιακών Διευθυντών, εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, καθώς προς το παρόν όποια άλλη λύση έχει χαρακτηριστική ως “προβληματική”.
Ειδικότερα, μετά την ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το υπουργείο Παιδείας, φέρεται να εξετάζει -και να ζητήσει τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης,- προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος, να ψηφιστεί στη Βουλή, ρύθμιση, με την οποία:
Α. Να μην αντικατασταθεί κανένας νυν Διευθυντής, πέραν αυτών που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ και δικαιώθηκαν:
Β. Να διοριστούν ως “υπηρεσιακοί Διευθυντές” οι νυν Διευθυντές.
Γ. Να νομιμοποιηθούν όλες οι πράξεις των Διευθυντών Σχολείων , που υπογράφηκαν μέχρι σήμερα, εάν αυτό χρειάζεται.
Οι όποιες άλλες λύσεις θεωρούνται “προβληματικές”, καθώς θα διαταράξουν το κλίμα των σχολείων, τρεις μήνες πριν τη λήξη του διδακτικού έτους.
Την άλλη εβδομάδα οι εξελίξεις για τους Διευθυντές Σχολείων
Μέχρι την Παρασκευή ή αρχές της άλλης εβδομάδας, οι δικηγόροι των εκπαιδευτικών που δικαιώθηκαν με την ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της υπουργικής απόφασης Τ. Κουράκη με την οποία έγιναν το 2015 οι κρίσεις των Διευθυντών Σχολείων, αναμένεται να επιδώσουν στο υπουργείο Παιδείας την απόφαση του ΣτΕ.
Παρότι στο υπουργείο Παιδείας είναι γνωστή η απόφαση του ΣτΕ, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, αναμένει κι επισήμως να του επιδοθεί, προκειμένου να “δρομολογήσει” τις αποφάσεις του.
Εκτιμάται ότι από τη Δευτέρα ο κ. Γαβρόγλου θα επιδιώξει επαφές με τους τομεάρχες των κομμάτων στους οποίους θα καταθέσει τις προθέσεις του, με βάση την εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας.
Στόχος του υπουργού Παιδείας είναι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να “κλείσει” το ζήτημα του διορισμού Διευθυντών Σχολείων σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας, δεδομένου ότι μετά την επίδοση της απόφασης του ΣτΕ , η διαδικασία επιλογής των Διευθυντών όλων των σχολικών μονάδων της χώρας είναι άκυρη.
Η τωρινή κατάσταση είναι αντισυνατγματική ... επομένως επανέρχεται στους δντες και υποδντες του 2011 που ήσαν νόμιμοι και παύθηκαν πριν το τέλος της θητείας των. Όπου συνταξιοδοτήθηκαν οι τέως δντες αναλαμβάνει ο αρχαιότερος και αν δεν είναι αρχαιότερος ο δντης με αντισυνταγματικό νπομο για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδος παραιτούνται οι αρχαιότεροι πριν αυτόν για να μπορέσει να αναλάβει. Εφόσον υπάρχει συνοχή και σύμπνοια του συλλόγου για το καλό της παιδείας επιβάλλεται αυτή η λύση. Το ίδιο και για του υποδντες......
Νομίζω πως αυτό αφορά το 20% των θέσεων των νυν δντων αφού η συντριπτική πλειοψηφία των δντων είναι η ίδια από το 2011.