ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Υπουργός: Ανασχεδιασμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης με συμμετοχή των ΑΕΙ

Τον Απρίλιο θα ξεκινήσει η λειτουργία των Περιφερειακών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης
Δημοσίευση: 15/03/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με γνώμονα τη συνολική αναβάθμιση  της εκπαίδευσης, ένα πρώτο βήμα θα ήταν ο ανασχεδιασμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης, πέραν της κατάρτισης και της μη τυπικής εκπαίδευσης, και ο ρόλος των ΑΕΙ σε αυτό το εγχείρημα.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πελοποννήσου,στην Τρίπολη, για τον Ενιαίο Χώρο Εκπαίδευσης και Έρευνας.

Ο υπουργός Παιδείας χαιρέτησε το γεγονός που δύο Ανώτατα Ιδρύματα συνδιοργανώνουν εκδήλωση διαλόγου στο πλαίσιο των διαδικασιών του Ενιαίου Χώρου  αναζητώντας τρόπους και πεδία συνεργασίας προς όφελος των φοιτητών.

Ανάλογη ημερίδα είπε ο κ. Γαβρόγλου θα γίνει και στα Ιωάννινα.

Τα Ακαδημαικά Περιφερειακά Συμβούλια

Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι τον Απρίλιο   θα ξεκινήσει η λειτουργία των Περιφερειακών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Τι είναι τα ΠΣΑΕ

Τα ΠΣΑΕ θα έχουν ως στόχο την εξωστρέφεια, την αποκέντρωση και την αναπτυξιακή πορεία του Ενιαίου Χώρου Έρευνας και Εκπαίδευσης. Έχει σημασία να αναδείξουμε την ιδέα πως τα ΠΣΑΕ και ο Ενιαίος Χώρος Εκπαίδευσης και Έρευνας και μπορούν να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Με αυτόν τον τρόπο αποτελούν θεσμούς που θα συμβάλουν στην ένταξη των ΑΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Τα Περιφερειακά αυτά Συμβούλια με βάση συγκεκριμένες προτάσεις, και με σύμφωνη γνώμη των Ιδρυμάτων της κάθε περιφέρειας, θα διεκδικούν χρηματοδοτήσεις και από πηγές διαφορετικές του κρατικού προϋπολογισμού (ΠΕΠ), αλλά και διεθνές φορείς, όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Τα μέλη τους θα εκπροσωπούν τα Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα ανά Περιφέρεια και θα αναδεικνύονται με εκλογικές διαδικασίες των φορέων στις οποίες θα δύνανται να μετέχουν υποψήφιοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό χωρίς ποσόστωση. Στο Συμβούλιο θα συμμετέχει εκπρόσωπος της αντίστοιχης Περιφέρειας, του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Ανάπτυξης, και του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας.

Τα Περιφερειακά Συμβούλια θα έχουν αναπτυξιακό και συντονιστικό ρόλο, θα ασκούν απολογιστικό έλεγχο στα οικονομικά των ΑΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων, χωρίς να παρεμβαίνουν στο έργο της διοίκησης των φορέων ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας. Στόχος είναι να καταστήσουν τα Ιδρύματα «φάρο» καινοτομίας και ανάπτυξης ανά Περιφέρεια και να τα συνδέσουν με την κοινωνία.

Κάθε Περιφερειακό Συμβούλιο Ανωτάτης Εκπαίδευσης θα πριμοδοτηθεί με περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ για να μπορέσει άμεσα να προχωρήσει στην υλοποίηση των προγραμματισμών του.

 

 

Σχόλια (2)

 
Giorgos
16 Μαρ 2017 18:36

Γνωστό το νέο σχέδιο του υπουργείου: τα ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα μετονομάζονται σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια (καρότο). Όμως παίρνουν και τις σχολές επαγγελματικής και δια βίου κατάρτισης (μαστίγιο). Τα ΑΕΙ Πανεπιστημιακού Τομέα δεν δέχτηκαν να πάρουν την κατάρτιση. Οπότε ο κλήρος πέφτει στα ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα που δεν έχουν τόσο ισχυρό λόμπι ...

 
ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΧΤΕΣ
16 Μαρ 2017 11:19

Με γνώμονα τη συνολική αναβάθμιση της εκπαίδευσης, ένα πρώτο βήμα θα ήταν ο ανασχεδιασμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης, πέραν της κατάρτισης και της μη τυπικής εκπαίδευσης, και ο ρόλος των ΑΕΙ σε αυτό το εγχείρημα.

Τι θέλει να πεί ο σοφός με το πλήν της κατάρτισης....το τονίζει κιόλας.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.