Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού

Εφόσον είναι άκυρες οι επιλογές των νέων στελεχών που ανέλαβαν, είναι δηλαδή σαν να μην ανέλαβαν ΠΟΤΕ, εξακολουθούν, έχουν εκ του Νόμου την υποχρέωση να ασκούν τα καθήκοντα τους οι προηγούμενοι
Δημοσίευση: 16/03/2017

ΆΡΘΡΟ-ΆΠΟΨΗ του δασκάλου Τσογγίδη Παναγιώτη

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Έχει ειπωθεί πολλάκις και από πολλούς ότι «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Μπορεί να φαντάζει δυσεπίλυτο το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, μετά την κρίση του ΣΤΕ, ότι ο Νόμος 4327/2015 των τέως υπουργών Παιδείας κ.κ. Κουράκη –Μπαλτά κρίθηκε αντισυνταγματικός, αλλά τελικά δεν είναι (δυσεπίλητο).

ΚΙ ΑΣ ΞΕΚΙΝΉΣΟΥΜΕ ΑΠΌ ΚΟΙΝΈΣ ΠΑΡΑΔΟΧΈΣ.

1.    Νόμος που κρίνεται Αντισυνταγματικός ,είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ.

2.    Επομένως ισχύει ο προηγούμενος.

Κι εδώ είναι η απάντηση στο ερώτημα , «Τι γίνεται τώρα».

Η απάντηση υπάρχει στον Νόμο 3848/10 που ίσχυε και ισχύει.

Σύμφωνα λοιπόν με το
 
Άρθρο 25 Θητεία στελεχών και ανάληψη υπηρεσίας 1. Η επιλογή και τοποθέτηση των στελεχών της δημόσιας εκπαίδευσης του παρόντος νόμου στις κενές θέσεις γίνεται για τετραετή θητεία, η οποία σε κάθε περίπτωση λήγει την 31η Ιουλίου του τέταρτου έτους που ακολουθεί την επιλογή τους. Η επιλογή και τοποθέτηση στις κενούμενες θέσεις γίνεται για το υπόλοιπο της θητείας αυτής. Οι τοποθετούμενοι σε κενές ή κενούμενες θέσεις εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι την ανάληψη της υπηρεσίας των νέων στελεχών.

Για να το καταλάβουν κι όσοι αρνούνται την λογική. Εφόσον είναι άκυρες οι επιλογές των νέων στελεχών που ανέλαβαν, είναι δηλαδή σαν να μην ανέλαβαν ΠΟΤΕ, εξακολουθούν, έχουν εκ του Νόμου την υποχρέωση να ασκούν τα καθήκοντα τους οι προηγούμενοι. Δηλαδή είναι τυπικό το θέμα της επαναφοράς των προηγούμενων διευθυντών στις θέσεις τους, διότι δεν ανέλαβαν ΠΟΤΕ( σύμφωνα με το ΣΤΕ) τα  νέα στελέχη των οποίων η επιλογή έγινε με αντισυνταγματική διαδικασία . Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

 

Σχόλια (7)

 
Λευτέρης
16 Μαρ 2017 10:48

Πολύ Σωστά! Επειδή στα περισσότερα σχολεία επελέγησαν τα πρώην στελέχη, δεν υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας. Καλό είναι να αντικατασταθούν άμεσα από τον αρχαιότερο εκπαιδευτικό στα υπόλοιπα λίγα σχολεία και να λήξη το θέμα, μέχρι την αλλαγή της νομοθεσίας και την επιλογή των νέων στελεχών.
Επίσης δεν υπάρχει θέμα με τη νομιμοποίηση των υπογραφών τους (αποφάσεις δικές τους ή του συλλόγου διδασκόντων), γιατί ουδέποτε αντικαταστάθηκαν. Αυτό που μπορεί να θεωρηθεί άκυρο είναι η εκ΄ νέου ανάληψη της υπηρεσίας που έκαναν το 2015.

 
Ελσα
16 Μαρ 2017 12:27

Αλήθεια με πόση μεγάλη ευκολία βρίσκουμε τη λύση κατά πώς μας βολεύει Λευτέρη. Ο νόμος και ο τρόπος επιλογής κρίθηκαν αντισυνταγματικοί για όλους, επομένως ότι ισχύσει πρέπει να ισχύσει για ολους. Στη δική σου περίπτωση σε βολεύει κάτι τέτοιο. Εγώ όμως μπορούσα να γίνω διευθύντρια σε δυο σχολικές μονάδες αλλά επέλεξα αυτήν στην οποία δεν ήμουν την προηγούμενη τετραετία, άλλαξα δηλαδή σχολείο. Τι πρέπει να γίνει δηλαδή να επιστρέψω στο σχολείο της προηγούμενης θητείας μου; Άσε που εξαιτίας της δέσμευσης μας να δηλώσουμε μόνο μέχρι τρεις επιλογές σχολείων έγιναν διευθυντές στο νομό μας και κάποιοι με πολλά λιγότερα μετρήσιμα μόρια από εμένα. Πρέπει να κινηθώ νομικά; Άστο από όπου και να το πιάσεις βρωμάει.

 
Κώστας Παπαδόπουλος
16 Μαρ 2017 13:15

Συμφωνώ απόλυτα με τον Παναγιώτη. Είναι όπως στο ποδόσφαιρο. Όταν σφυριζεται ένας παίκτης σε θέση οφσάιντ και το ωραιότερο γκολ να πετύχει, αυτό ακυρώνεται και ισχύει το σκορ που υπήρχε πριν. Και στην περίπτωση που συζητάμε το ΣΤΕ ακύρωσε το νόμο ως αντισυνταγματικό δηλ σαν να μην υπήρξε ποτέ. Άρα ισχύει ότι ίσχυε. Αυτό λέει η λογική και ο νόμος.

 
Λευτέρης
16 Μαρ 2017 13:48

Στα Σχολεία που αντικαταστάθηκαν τα προηγούμενα στελέχη υπάρχουν δύο ειδών προβλήματα: το πρώτο αφορά τα εν ενεργεία πρώην στελέχη. Αυτά σίγουρα θα δικαιωθούν αν διεκδικήσουν την αποζημίωση και πρέπει να επανέλθουν άμεσα. Το δεύτερο αφορά αυτά τα στελέχη που δεν έβαλαν υποψηφιότητα ή συνταξιοδοτήθηκαν. Εκεί πρέπει να γίνει αντικατάσταση από προσωρινό Διευθυντή, γιατί μπορεί να προσβληθούν και οι πιθανές αποφάσεις των υποδιευθυντών (όπου υπάρχουν).

 
PE19
16 Μαρ 2017 23:12

Η καλύτερη λύση !!! όπως είπα σε παλαιότερο Post επηρεάζει το σύστημα λιγότερο από 30%. Σε αυτές τις περιπτώσεις αναλαμβάνει ή ο "εκδιωχθείς" Διευθυντής αν δεν έχει πάρει σύνταξη ή ο αρχαιότερος εκπαιδευτικός, γίνονται ΑΜΕΣΑ κρίσεις (με τον 3848) με θητεία στελεχών άλλα 2 χρόνια και στο μεσοδιάστημα φιάχνεται νόμος με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, ο οποίος θα πρέπει να μείνει για 10 χρόνια τουλάχιστον.

 
Πάνος
17 Μαρ 2017 11:08

"Οι αποφάσεις του δικαστηρίου είναι αμετάκλητες. Διάταξη νόμου, που κηρύσσεται αντισυνταγματική, είναι ανίσχυρη από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης ή από το χρόνο που ορίζεται με την απόφαση". άρθρο 48 παράγραφοι 2-5 του Συντάγματος της Ελλάδος
το ισχύον Σύνταγμα στο τελευταίο άρθρο του (άρθρο 120) ορίζει :"§2. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων. (...)§4. Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία".

Στο ισχύον Σύνταγμα στο τελευταίο άρθρο του (άρθρο 120) ορίζει :"§2. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων. (...)§4. Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία".

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean