Έγγραφο στη Νομική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας με την ένδειξη του “Επείγοντος” απέστειλε ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, με την οποία ζητά τη γνώμη τους για το τι πρέπει να πράξει από εδώ και πέρα, μετά την ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της απόφασης του τότε Αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη που καθόριζε τη διαδικασία , υποβολής αιτήσεων και επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων.
Ο υπουργός Παιδείας δεν θέτει προς τη Νομική Υπηρεσία προθεσμία απάντησης, αλλά ζητά αυτή να διαβιβαστεί το συντομότερο δυνατό στο γραφείο του.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, όλες οι λύσεις για άμεσο διορισμό Διευθυντών είναι νομικά “τρύπιες”, γεγονός που προβληματίζει αρκετά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Πάντως εάν ο υπουργός Παιδείας λάβει το “πράσινο φως” από τη Νομική Υπηρεσία θα υλοποιήσει το “σενάριο” της παραμονής των νυν Διευθυντών στις θέσεις που κατέχουν σήμερα, με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίσει τη συναίνεση των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος.
Το ¨σενάριο” προβλέπει ψήφιση στη Βουλή ρύθμισης, με την οποία:
Α. Να μην αντικατασταθεί κανένας νυν Διευθυντής, πέραν αυτών που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ και δικαιώθηκαν:
Β. Να διοριστούν ως “υπηρεσιακοί Διευθυντές” οι νυν Διευθυντές.
Γ. Να νομιμοποιηθούν όλες οι πράξεις των Διευθυντών Σχολείων , που υπογράφηκαν μέχρι σήμερα, εάν αυτό χρειάζεται.
Οι όποιες άλλες λύσεις θεωρούνται “προβληματικές”, καθώς θα διαταράξουν το κλίμα των σχολείων, τρεις μήνες πριν τη λήξη του διδακτικού έτους.
Την άλλη εβδομάδα οι εξελίξεις για τους Διευθυντές Σχολείων
Μέχρι αύριο Παρασκευή ή αρχές της άλλης εβδομάδας, οι δικηγόροι των εκπαιδευτικών που δικαιώθηκαν με την ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας , αναμένεται να επιδώσουν στο υπουργείο Παιδείας την απόφαση του ΣτΕ.
Εκτιμάται ότι από τη Δευτέρα, εφόσον του επιδοθεί η απόφαση, ο κ. Γαβρόγλου θα επιδιώξει επαφές με τους τομεάρχες των κομμάτων στους οποίους θα καταθέσει τις προθέσεις του, με βάση την εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας.
Στόχος του υπουργού Παιδείας είναι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να “κλείσει” το ζήτημα του διορισμού Διευθυντών Σχολείων σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας, δεδομένου ότι μετά την επίδοση της απόφασης του ΣτΕ , η διαδικασία επιλογής των Διευθυντών όλων των σχολικών μονάδων της χώρας είναι άκυρη.
@Evi
Evi, αν πράγματι διδάσκεις σε σχολείο, αδυνατώ να πιστέψω ότι βρίσκεσαι τόσο πολύ εκτός πραγματικότητας. Διδάσκω σε μεγάλο λύκειο χωρίς γραμματέα και είναι πραγματικά αδύνατο με βάση το πρόγραμμα να βγούνε συστηματικές "εφημερίες", όπως λες, για γραμματειακή υποστήριξη την οποία καταλήγουμε να κάνουμε τελικά 4-5 συνάδελφοι. Φαντάσου να θέλαμε και εφημερίες για διευθυντή και υποδιευθυντή!
Στα σοβαρά τώρα, το σχολείο δεν είναι αυτόνομη κολεκτίβα. Πρέπει να υπάρχει υπευθυνότητα και απολογία σε περίπτωση προβλήματος. Και δε μπορεί να υπάρξει συλλογική υπευθυνότητα (δηλαδή όλου του συλόγου) για ένα λάθος που θα κάνει από απειρία ο συνάδελφος που έτυχε να κάνει την "εφημερία" του διευθυντή! Εναντίον ποιου θα στραφούν τυχόν γονείς; Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ένα τέτοιο σύτημα θα οδηγούσε τα σχολεία σε πλήρη παράλυση. Ο καθένας θα έψαχνε ποιος έχει εφημερία για να τον ρωτήσει κάτι ή να πάρει την έγκρισή του για κάτι ενώ την επόμενη ημέρα θα συνέβαινε το ίδιο με άλλους πρωταγωνιστές. Να μη πω τι θα συνέβαινε στην επικοινωνία με άλλες δομές της εκπαίδευσης (πχ Δευτεροβάθμιες). Τέλος, κανένας δε θα μπορούσε να εμπιστευτεί ότι ο καθένας που θα έκανε την "εφημερία του διευθυντή" θα έπαιρνε στα σοβαρά τη δουλειά του. Και γιατί να το κάνει; Αφού το επόμενο διάλειμμα ή την επόμενη ημέρα θα αναλάβει κάποιος άλλος και ουσιαστικά δε θα υπήρχε ατομική ευθύνη.