ΑΠΟΦΑΣΗ: Τον Σεπτέμβριο οι επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις

Οι λεπτομέρειες των επαναληπτικών θα ανακοινωθούν, αφού πρώτα ξεκαθαριστούν ζητήματα νομικής φύσης που βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση από τις υπηρεσίες του υπουργείου.

21/03/2017

Ενημερώθηκε: 21/03/2017, 18:55

Άκουσε το άρθρο

Τη διεξαγωγή επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων τον Σεπτέμβριο  για όσους/ες υποψήφιους/ες δεν μπορέσουν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας,αποφάσισε σήμερα το υπουργείο Παιδείας, αφού εξέτασε όλες τις παιδαγωγικές, κοινωνικές και νομικές παραμέτρους του σύνθετου προβλήματος της καθιέρωσης επαναληπτικών εξετάσεων στο νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι λεπτομέρειες των επαναληπτικών θα ανακοινωθούν, αφού πρώτα ξεκαθαριστούν ζητήματα νομικής φύσης που βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση από τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων του Ιουνίου θα γίνει κανονικά, χωρίς να επηρεαστεί από τη διαδικασία των επαναληπτικών εξετάσεων.

Τι είχε πει στη Βουλή ο υπ. Παιδείας (9-2-17) για τις επαναληπτικές εξετέσεις

Κ. Γαβρόγλου: Εδώ υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Όντως υπάρχουν παιδιά που αρρωσταίνουν. Όμως, υπάρχουν και παιδιά που εκμεταλλεύονται αυτήν τη δυνατότητα. Δεν είναι τόσο απλό το θέμα. Πέρυσι έγιναν επαναληπτικές εξετάσεις για όλα τα μαθήματα. Ο αριθμός ήταν τεράστιος! Και σε πολλά από αυτά τα μαθήματα δεν εμφανίστηκε κανένας!

Τώρα θα μου πείτε «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά;». Έχετε απόλυτο δίκιο. Ξέρετε όμως, κάτι; Αυτό που λέτε εσείς εδώ, έχει και ένα άλλο μικρό παιδαγωγικό πρόβλημα, το οποίο είναι το εξής: Λέτε να εξεταστούν μόνο στα μαθήματα στα οποία αρρώστησαν.

Καταλαβαίνετε πού αναφέρομαι, δεν αναφέρομαι στα παιδιά τα οποία εντίμως έχουν αρρωστήσει. Γιατί το λέω όλο αυτό; Γιατί υπάρχει και ένα θέμα νομικό, ισονομίας, πέρα από το τεχνικό, τον Ιούλιο κ.λπ. Λέω, λοιπόν, έτσι όπως είναι, κατά τη γνώμη μου, είναι διατυπωμένο πολύ αδύνατο.

Να πούμε το εξής: Το θέμα των επαναληπτικών εξετάσεων αποτελεί ένα πρόβλημα που θέλει λύση, με τα πιστοποιητικά που λέτε από τα νοσοκομεία, γιατί προφανώς πρέπει να προστατευθούν αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Τεχνικά παρουσιάζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Προτείνω, λοιπόν, να υπάρξει μια διακομματική επιτροπή που θα λύσει αυτό το πρόβλημα, γιατί έτσι όπως είναι επιμένω ότι είναι αδύνατο και παιδαγωγικά και νομικά. Αλλά με αφορμή τη δική σας πρόταση να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο, αλλιώτικα θα την απορρίψω και είναι και κρίμα να την απορρίψω.

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (7)

stauros
|

Αν γίνουν Σεπτέμβριο οι επαναληπτικές εξετάσεις να δείτε που θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων "κρίσεων πανικού" υποψηφίων και έτσι θα έχουν δύο μήνες επιπλέον για προετοιμασία. Θεωρώ ότι χρειάζεται προσοχή για την επιλογή της χρονικής περιόδου των επαναληπτικών εξετάσεων

Αντώνης
|

Σταματήστε επιτέλους παραμονές των πανελληνίων να παίζετε με τη ψυχολογία των παιδιών μας... Φτάνει πια.

Γιάννης Πλατάρος
|

Να πάνε όλες οι Πανελλήνιες τον Σεπτέμβριο. Αυτό θα λύσει το 80% της απαξίωσης του Λυκείου. Και αμέσως μετά οι επαναληπτικές. Χρόνος υπάρχει και παρα-υπάρχει για όλα.

Είμαι απολύτως βέβαιος, ότι κατόπιν ψύχραιμης εκτίμησης της κατάστασης, το Υπουργείο ΔΕΝ θα τις πάει τον Σεπτέμβριο. ΑΝ τις πάει, το κάνει απολύτως συντεταγμένα, και εκουσίως και με πρόθεση, έτσι ώστε να απαιτήσει κατάργηση των Πανελληνίων, η οποία θα βρει ευήκοα ώτα . Με κάτι υποκατάστατο, πιθανότατα πολύ χειρότερο για όλους. Ο Υπουργός πρόσφατα δήλωσε για «αδιάβλητο μεν σύστημα, αλλά όχι αξιόπιστο» Όμως το «αδιάβλητο» μη υπάρχοντος άλλου αδιάβλητου θεσμού εν Ελλάδι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αντιθετικό έστω σε σχήμα λόγου του τύπου «ναι μεν αλλά» Υπάρχει κάτι άλλο που ν είναι ΚΑ αντικειμενικό ΚΑΙ αδιάβλητο ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ; Να δίνει όποιος θέλει μόνο στην Σχολή που θέλει; Ας γίνει περιορισμός επιλογών. Έτσι αποκαθίσταται το αξιόπιστον με την έννοια που το χρησιμοποίησε ο Υπουργός («..εισάγονται οι υποψήφιοι σε σχολές άλλες αντί άλλων σε σχέση με τις επιθυμίες τους...» Κάπως έτσι αιτιολόγησε τον χαρακτηρισμό «αξιόπιστες» αν θυμάμαι καλώς.)
Πάντως ας κάνουν την υπέρβαση: Μιας και απεφάσισαν την επαναληπτική τον Σεπτέμβριο, να δώσουν 2 μήνες καθαρού διαβάσματος ΣΕ ΟΛΟΥΣ. Να μηδενιστούν οι σκόπιμες απουσίες από την Γ΄Λυκείου, να υπάρξει μορφωτικό έργο και από τα άλλα μαθήματα που είναι στην κατάψυξη και ΛΙΓΟ να ανασάνει το Λύκειο από την «θεσμική του ακύρωση» των τελευταίων 30 (;) ετών.
Δύο μήνες καθαρό διάβασμα με επίκληση αιτιάσεως ασθενείας είναι «θεσμικά» εφικτή και γνωρίζουμε ότι το Σύστημα δεν μπορεί να αντιταχθεί στη «δοκιμασία σύγκρουσης» που εξαγγέλθηκε. Άσε που είναι και αντισυνταγματική η λογική των δύο μηνών διαβάσματος επί πλέον για κάποιους που αντιστρατεύεται την «αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτών»
Ειλικρινώς μου δημιουργείται ενδιαφέρον για το ποία πρόσωπα και με ποίους σχεδιασμούς συμβουλεύουν το Υπουργείο.

Γιώργος
|

Δηλαδή μεχρι 10 ιουλιου ηταν πολυ δυσκολο ν γινουν?
Αλλά κατάλαβα οι μισοί παίρνουν άδεια τον Ιούλιο κ αλλοι μισοι τον Αύγουστο στα υπουργεία επομένως παλι Εμείς θα την πληρώσουμε με το ν διαβαζουμε μεσα στο καλοκαίρι.
Καποιοι δινουν ΠΚΕ για στρατο αστυνομία κ περιμένουν τα μορια τους για να αποφασίσουν ν πανε αθηνα. Οσοι δν εχουν σπίτι αθηνα θέλουν ενα 600 αρι στο νερό. Αυτα φυσικς δεν τους νοιάζουν.

DenPameKalaSouLEO
|

Δεν είναι δυνατόν μ' αυτή την κυβέρνηση το ένα λάθος να οδηγεί στο άλλο και μάλιστα χειρότερο.
Ας ετοιμαστούμε για συμμετοχή 5% τον Ιούνιο. Θα γεμίσουν τα νοσοκομεία της χώρας με "ασθενείς" μαθητές...
Σκηνές απείρου κάλους στις οικογένειες, στα φροντιστήρια, στις οικογένειες....
Δεν έχει τέλος αυτό το πανηγύρι

Αντώνης
|

Υπουργέ έλεος με τους πειραματισμούς σου, βάζεις σε περιπέτειες την αξιοπιστία των πανελλαδικών, αυτός είναι ο σκοπός σου;
Πως θα βγουν αποτελέσματα, αν υπάρξουν επαναληπτικές τον Σεπτέμβριο; ή θα τους βάλεις και όλους αυτούς που θα έχουν τον τρόπο τους... να ασθενήσουν από το παράθυρο... για αυτό μείωσες τους εισαγόμενους;
Ως γνωστό οι σοβαρές ασθένειες πλέον εισάγονται άνευ πανελληνίων..

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
|

Οι επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο αποκλείουν υποψήφιους από την κατηγορία των σχολών/τμημάτων εκείνων στις οποίες η εισαγωγή απαιτεί εξέταση σε ειδικό μάθημα. Αυτό αποτελεί πρόβλημα, νομικό αλλά και ίσων ευκαιριών πρόσβασης σε όλες τις σχολές. Νομίζω πρέπει να συμφωνηθεί διακομματικά οι εξετάσεις να γίνουν όπως κάθε χρονιά, ώστε τα προβλήματα να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ