Placeholder

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Υπουργείο: Με νόμο ορίζεται ο χρόνος ανακοίνωσης του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ

“Προτάσεις των τμημάτων που ζητούσαν μείωση , αυτές εξετάστηκαν υπό το πρίσμα της διατήρησης ενός υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου σπουδών.
Δημοσίευση: 22/03/2017
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Για δημοσιεύματα  που δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις για την υπουργική απόφαση που καθορίζει τον αριθμό εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2017-18, κάνει λόγο , με ανακοίνωσή του , το υπουργείο παιδείας και διευκρινίζει τα εξής:

1.    Ο χρόνος δημοσίευσης της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης ορίζεται από νόμο και μάλιστα από νόμο που έχει ψηφιστεί πριν να αναλάβει την εξουσία η σημερινή κυβέρνηση. Επίσης καθορίζεται από παλαιότερη νομοθεσία η χρονική στιγμή που καλούνται οι υποψήφιοι να υποβάλουν τις αιτήσεις-δηλώσεις τους . Γι’ αυτόν τον λόγο πάντα οι αιτήσεις-δηλώσεις προηγούνται της έκδοσης της υπουργικής απόφασης του αριθμού των εισακτέων.

2.    Ο συνολικός αριθμός των εισακτέων για το 2017-18 (παρά τα αιτήματα των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων  για μεγάλη μείωση των εισακτέων) έχει μειωθεί μόνο κατά 500 θέσεις: είναι 69.150, έναντι 69.650 που ήταν την προηγούμενη χρονιά, όπως δείχνει ο επόμενος πίνακας:

 3.    Για την κατανομή του αριθμού εισακτέων ανά τμήμα έχουν ληφθεί υπόψη καταρχάς οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις της χώρας, εξ ου και επιδιώχθηκε η  προσθήκη νέων τμημάτων τουρισμού και η ενίσχυση των τμημάτων που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα και την πληροφορική. Δεύτερο κριτήριο ήταν η ανάγκη να αποκατασταθεί μια ισορροπία στην αναλογία των θέσεων που προσφέρονται στους υποψήφιους των τριών ομάδων προσανατολισμού, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα ήταν ευνοημένοι/ες οι υποψήφιοι/ες της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Επιστημών, καθώς μπορούσαν να διεκδικήσουν αναλογικά περισσότερες θέσεις. Έγινε λοιπόν προσπάθεια να αυξηθούν οι θέσεις  που προσφέρονται στους υποψήφιους των δύο άλλων Ομάδων Προσανατολισμού. Ένα τρίτο κριτήριο ήταν οι εισηγήσεις των τμημάτων των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων.

Όσον αφορά τις προτάσεις των ελάχιστων τμημάτων που ζητούσαν αύξηση, αυτές υιοθετήθηκαν όλες επακριβώς. Όσον αφορά τις προτάσεις των τμημάτων που ζητούσαν μείωση  (που αποτελούσαν και τη συντριπτική πλειοψηφία), αυτές εξετάστηκαν υπό το πρίσμα της διατήρησης ενός υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου σπουδών. Έτσι, όπου κρίθηκε βάσιμη η αιτιολογία της πρότασης μείωσης, ιδίως σε τμήματα με μεγάλο αριθμό μαθημάτων των οποίων η διδασκαλία απαιτεί τη χρήση εργαστηρίων, ικανοποιήθηκαν μερικώς τα αιτήματα των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και ο αριθμός εισακτέων μειώθηκε αλλά κατά πολύ λιγότερο από όσο ζητήθηκε.

Ενδεικτικά ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

•    Το ΑΠΘ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) είχε προτείνει φέτος την εισαγωγή 3.820 υποψηφίων, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την εισαγωγή 5.600 υποψηφίων, ενώ το προηγούμενο έτος η απόφαση προέβλεπε την εισαγωγή 6.000 υποψηφίων.

•    Το ΕΚΠΑ (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) είχε προτείνει την εισαγωγή 4.505 υποψηφίων, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την εισαγωγή 5.245 υποψηφίων, ενώ το προηγούμενο έτος η απόφαση προέβλεπε την εισαγωγή 5.455 υποψηφίων.

•    Το Ε.Μ.Π. είχε προτείνει την εισαγωγή 860 υποψηφίων, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την εισαγωγή 1.080 υποψηφίων, ενώ το προηγούμενο έτος η απόφαση προέβλεπε την εισαγωγή 1.230 υποψηφίων.

•    Το Τ.Ε.Ι. Αθηνών είχε προτείνει την εισαγωγή 1.980 υποψηφίων, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την εισαγωγή 3.075 υποψηφίων, ενώ το προηγούμενο έτος η απόφαση προέβλεπε την εισαγωγή 3.275 υποψηφίων.

Η μερική αποδοχή της πρότασης των συγκεκριμένων ιδρυμάτων αφορά κυρίως τμήματα με πολλά εργαστηριακά μαθήματα, όπως φαίνεται από τους παρακάτω ενδεικτικούς πίνακες:

4. Στόχος του υπουργείου είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες εκπαίδευσης και οι υποδομές στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα, ώστε να μπορούν όσο γίνεται περισσότεροι μαθητές και περισσότερες μαθήτριες να σπουδάζουν αυτό που επιθυμούν και να αποκτούν την επιστημονική κατάρτιση υψηλού επιπέδου που θα διασφαλίζει ότι θα μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους προς όφελος και των ίδιων αλλά οπωσδήποτε και των συμπολιτών τους. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλες οι προσπάθειές του, παρά την οικονομική δυσπραγία.

 

Σχόλια (7)

 
Μ. Ανδρέου
23 Μαρ 2017 07:30

Ο τρόπος που καθορίζεται ο αριθμός των εισακτέων θυμίζει παζάρι:
Η Υπουργική απόφαση του 2016 δεν παρουσίασε αντικειμενικά κριτήρια, και γι αυτό θεωρείται ο τρόπος καθορισμού των εισακτέων, αυθαίρετος.
Στη συνέχεια, τα τμήματα προτείνουν αριθμό εισακτέων για το 2017, χωρίς να παρουσιάζουν (χωρίς να ζητείται!) κάποια αιτιολόγηση.
Τελικά, το Υπουργείο προτείνει κάποιο ενδιάμεσο αριθμό εισακτέων... πώς αποφασίστηκε; Με ποιά κριτήρια;

Ελλάδα 2017: Έχει λυθεί ο γρίφος του Νας, η εικασία του Πουανκαρέ, παραμένει ο καθορισμός των εισακτέων στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων το πλέον δυσεπίλυτο πρόβλημα.

 
Ηλ.Αιμίλιος
23 Μαρ 2017 10:36

Είναι παιδαγωγικά απαράδεκτο τρεις μήνες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις να ανακοινώνονται μειώσεις αριθμού εισακτέων σε σχολές υψηλής ζήτητησης που προσφέρουν κάποια ελπίδα στα παιδιά να έχουν σταδιοδρομία στο μέλλον.
Θυμάμαι την δήλωση του προηγούμενου υπουργού της παιδείας του κ Φίλη για έναν μαθητή που είχε πέρσι 18000 χιλιάδες μόρια και ήθελε μόνο ιατρική και δεν πέρασε σε καμμιά σχολή. Αλήθεια που θα πάνε οι βάσεις σε αυτές τις σχολές στις 25000!!!
Αντίθετα αυξάνονται οι θέσεις σε σχολές σε άλλα πεδία που οι γονείς θα ξοδεύονται για να σπουδάσουν τα παιδιά τους και στην καλύτερη περίπτωση το πτυχίο τους θα διακοσμεί κορνιζομένο το σαλόνι χωρίς να προσφέρει κάτι για να βρει δουλειά το παιδί.
Ας μπει ο υπουργός παιδείας στην θέση αυτών των παιδιών που με την απόφασή του κόβει όνειρα και ελπίδες ζωής.
Ας σκεφτεί απ' την άλλη την πραγματικότητα, αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα θα στείλουν τα παιδιά τους στις γειτονικές ή Ευρωπαϊκές χώρες να σπουδάσουν αυτό που θέλουν και θα χαθεί πολύτιμο συνάλαγμα στις δύσκολες ώρες που περνάμε. Χάνονται και οι ίσες ευκαιρίες στην μάθηση.
Η ηγεσία του υπουργείου και η εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει να δίνει φτερά στα όνειρα των παιδιών και όχι να παίζει με την αγωνία τους.
Καλώ τον υπουργό αν έχει μείνει κάτι από αυτό που ονόμαζαν αριστερά να ανακαλέσει την απόφασή του, να ζητήσει συγνώμη από αυτά τα παιδιά και να βρει τρόπους και κονδύλια να οργανωθούν οι σχολές ώστε να κρατήσουν την ποιότητα της εκπαίδευσης σε υψηλό επίπεδο.

 
Τζένη
23 Μαρ 2017 20:35

Από την ελεύθερη πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο μας πήγαν στη μείωση των εισακτέων.
Συγκεκριμένα η μείωση των εισακτέων στις σχολές υψηλής ζήτησης είναι οδυνηρή:
«Έτσι, για παράδειγμα, στην Ιατρική Αθήνας οι θέσεις φέτος γίνονται 140 από 190, στην Ιατρική Θεσσαλονίκης 130 από 180, στην Ιατρική Θράκης 120 από 150, στην Ιατρική Θεσσαλίας 80 από 100, στην Ιατρική Κρήτης 95 από 125. Έχουμε δηλαδή περικοπή 180 θέσεων ή ποσοστό περίπου 25%! Ένας στους τέσσερις υποψήφιους της Ιατρικής δεν θα εισαχθεί φέτος σε σχέση με πέρυσι στην Ιατρική. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρούμε και στις Πολυτεχνικές σχολές, στις Νομικές, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας κλπ».
Απόσπασμα από την ανακοίνωση της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών (ΠΕΚ).

Η απόφαση της μείωσης υποσκάπτει το μέλλον της νεολαίας και είναι έωλη διότι:
1. Έστω και αν είναι τυπικά σύννομη από πλευράς χρόνου ανακοίνωσης, είναι ηθικά απαράδεκτη αφού αν είχε εκδοθεί νωρίτερα οι «αποκλειόμενοι» υποψήφιοι θα είχαν δηλώσει και ένα ακόμα μάθημα (π.χ. Μαθηματικά) και θα είχαν πιθανότητες να εισαχθούν σε μια άλλη σχολή.
2. Λέει το Υπουργείο ότι συνολικά μειώθηκαν μόνο κατά 500 οι θέσεις εισακτέων , η αλήθεια όμως είναι ότι στο Τρίτο Πεδίο (Ιατρική, Οδοντιατρική, Κτηνιατρική, Φαρμακευτική, Βιολογία) οι εισακτέοι μειώθηκαν κατά 441. Είναι δίκαιο και ισομερές αυτό;
3. Το επιχείρημα του Υπουργείου ότι κίνητρο για την αναδιάρθρωση των εισακτέων υπήρξαν οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις της χώρας κατά πόσον συνταυτίζεται με την αύξηση των εισακτέων στις Θεολογικές Σχολές;
4. Τα Πανεπιστήμια χρόνια τώρα ζητούσαν τη μείωση των εισακτέων. Οι κυβερνήσεις δεν ικανοποιούσαν το αίτημα. Έπρεπε να έρθει μια Κυβέρνηση προοδευτική για να εμποδίσει την πρόσβαση στη γνώση, όταν μάλιστα επαγγέλεται (για πότε;) την ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια.

 
Ιωάννα
23 Μαρ 2017 22:09

Επικαλείται το υπουργείο τους νόμους για να απαντήσει στους αιφνιδιασμένους υποψηφίους που τους ανακοινώθηκαν οι μειώσεις αφού κατέθεσαν τις αιτήσεις τους. Ας καταλάβει ο υπουργός ότι ειναι δική του δουλειά να διευθετήσει το νομικό πλαίσιο ώστε τα παιδιά να μη βρίσκονται ούτε προ απροόπτου ούτε προ τετελεσμένων γεγονότων. Ας το διευθετήσει, ανακαλώντας τις φετινές δραματικές μειώσεις. Ας δείξει τη ευαιασθησία της αριστεράς στα αιτήματα των αδυνάμων.

 
Χρήστος
24 Μαρ 2017 08:54

Οι ευτράπελες διηγήσεις των λαϊκιστών του Υπουργείου δεν έχουν όριο. Επικαλούνται παλιότερους νόμους για ένα σύστημα πανελλαδικών που οι ίδιοι άλλαξαν. Γιατί δεν τους άλλαξαν; Γιατί δεν έδωσαν τη δυνατότητα επιλογής των υποψηφίων για το 5ο μάθημα, αλλά τους άφησαν να εγκλωβιστούν; Γιατί δεν αποδέχτηκαν εξολοκλήρου τις προτάσεις των πανεπιστημίων, αλλά έγιναν μαθητευόμενοι μάγοι πάνω στον αγώνα και στην αγωνία των παιδιών; Να ξέρουν ότι τα παιδιά είναι γεμάτα θυμό που θα γίνει ποτάμι.

 
Δήμητρα Παναγιωτοπούλου-Πανίτσα
24 Μαρ 2017 23:38

Η αιφνιδιαστική απόφαση του ΥΠΑΙΘ να μειώσει κατά 20% τις σχολές υψηλής ζήτησης,δύο μήνες πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων είναι απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική. Το ΥΠΑΙΘ ανακοίνωσε την απόφαση του τέσσερις μέρες μετά αφού είχε λήξει η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων συμμετοχής από τους μαθητές. Δεν έδωσαν την δυνατότητα στους μαθητές να δηλώσουν και δεύτερο επιστημονικό πεδίο ως εναλλακτική λύση. Πέρυσι είδαμε μαθητές να έχουν συγκεντρώσει στο 3 επιστημονικό πεδίο 18,000 μόρια και δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποια σχολή ΑΕΙ. φέτος δηλαδή η βάση της ιατρικής που θα φτάσει? στα 19.000 μόρια?? Το ΥΠΑΙΘ δημιούργησε κλίμα αβεβαιότητας, απογοήτευσης και αγανάκτησης στους μαθητές και στις οικογένειές τους.
Καλούμε τον υπουργό παιδείας να προχωρήσει στην άμεση ανάκληση αυτής της απόφασης και να μην διαταράσσει την ψυχική ηρεμία των παιδιών μας, που κοπιάζουν χρόνια για να έχουν μία επιτυχημένη πορεία. Μην τους στερείτε τα όνειρα επιτέλους!!

 
Χριστινα
26 Μαρ 2017 13:21

Να ανακαλέσει σύντομα την υπουργική απόφαση. Θα μας βρουν απέναντί τους!Είναι κρίμα και άδικο να στερούν τα όνειρα των παιδιών μας που έχουν μοχθησει τόσα έτη για να πετυχουν το στόχο τους!Κύριε υπουργέ τιμωρείται την αριστεια!!!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ