Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Αιχμές ΣΥΡΙΖΑ για το ΣτΕ :Δυστυχώς η απόφαση -για τους Διευθυντές- δεν μας εκπλήσσει.

O ρόλος του διευθυντή/-τριας του σχολείου δεν είναι ο ρόλος ενός διοικητικού μάνατζερ.
Δημοσίευση: 23/03/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δυστυχώς η απόφαση αυτή του ΣτΕ δεν μας εκπλήσσει. Αντισυνταγματική λοιπόν η επιλογή των διευθυντών/-τριών από το σύλλογο διδασκόντων, αντισυνταγματικός ο διαγωνισμός για να μπει τέρμα επιτέλους στην αυθαιρεσία των καναλαρχών, συνταγματική όμως η διαθεσιμότητα και το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών, συνταγματικές οι περικοπές στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων το 2011, πλην των δικαστών βεβαίως……

Τις παραπάνω αιχμές για το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αφήσε ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ,με σημερινή ανακοίνωση σχολιάζοντας  την ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της απόφασης του τότε Αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη που καθόριζε τη διαδικασία , υποβολής αιτήσεων και επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει στο ανακοινωθέν ότι:  “Το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να στηρίξει έμπρακτα τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας εκπαίδευσης χωρίς υπεκφυγές και μισόλογα, προασπίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα του συλλόγου να έχει γνώμη για τον διευθυντή/τη διευθύντρια του σχολείου, καθώς αυτό είναι βασική προϋπόθεση για ένα δημοκρατικό σχολείο, με το σύλλογο διδασκόντων σε κεντρικό ρόλο και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας”.

Παράλληλα ο τομέας παιδείας του κυβερνώντος κόμματος, σημειώνει: "Λίγη αυτοσυγκράτηση και αιδώ θα περίμενε κανείς από τους αρχιτέκτονες των συστημάτων επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που θεωρούν, μαζί με το ΣτΕ, πως ένα διορισμένο στην πλειοψηφία του Υπηρεσιακό Συμβούλιο έχει τα εχέγγυα μιας δικαιότερης και αντικειμενικότερης κρίσης από τον Σύλλογο Διδασκόντων του κάθε σχολείου, που έχει τυχαία σύνθεση".

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την επικείμενη έκδοση της απόφασης του ΣτΕ για τον τρόπο επιλογής διευθυντών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκαν το 2015 με βάση το ν.4327, το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει τα εξής:

1. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έπραξε το αυτονόητο προκειμένου να υλοποιήσει τη δομική θέση της Αριστεράς, αλλά και του εκπαιδευτικού κινήματος από την εποχή της μεταπολίτευσης, ότι η διοίκηση όλων των εκπαιδευτικών μονάδων και υπηρεσιών, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, πρέπει να είναι συλλογική υπόθεση.

2. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η συλλογική έκφραση των διδασκόντων/-ουσών αποτελεί βασικό κύτταρο δημοκρατίας στο σχολείο. Αυτό το πνεύμα και αυτή η λογική οφείλει να διαπερνά τη συνολική λειτουργία του σχολείου.

3. O ρόλος του διευθυντή/-τριας του σχολείου δεν είναι ο ρόλος ενός διοικητικού μάνατζερ. Είναι ένας πολυσύνθετος ρόλος που έχει στόχο να συντονίσει, σε αρμονική συνεργασία με το σύλλογο, το σύνολο των εκπαιδευτικών δράσεων και να αξιοποιήσει τα μέσα που διαθέτει το σχολείο για την όσο δυνατόν καλύτερη εκπαίδευση των μαθητών/-τριών. Για να το επιτύχει αυτό όμως πρέπει να συνεργαστεί αρμονικά με τους άλλους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας (μαθητές/-τριες, γονείς).

4. Είναι γενικά παραδεκτό ότι ο σύλλογος διδασκόντων/-ουσών γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον τα προτερήματα και τις ικανότητες των υποψήφιων διευθυντών/-τριών. Από την άλλη μεριά, για να γίνει σωστή επιλογή για ένα τόσο σημαντικό εκπαιδευτικό και συντονιστικό ρόλο, είναι βέβαιο ότι δεν αρκούν μόνο τα τυπικά προσόντα και μια σύντομη συνέντευξη.

5. Προφανώς, ο εκδημοκρατισμός της διοίκησης δεν σταματά στην επιλογή των στελεχών, αλλά πρέπει να διαπεράσει σταδιακά το σύνολο των αρμοδιοτήτων και να καθορίσει το νέο τους ρόλο, με επίκεντρο την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του συλλόγου διδασκόντων/-ουσών.

6. Oι ρυθμίσεις του νόμου 4327/15  για την επιλογή των διευθυντών σημαίνουν στην ουσία τους ότι την πιο έγκυρη άποψη για την αξία ενός διευθυντή σχολείου έχουν όσοι συνεργάζονται άμεσα μαζί του, δηλ. οι συνάδελφοί του στους συλλόγους διδασκόντων/-ουσών και ότι τελικά η διοίκηση  των σχολικών μονάδων πρέπει να είναι συλλογική υπόθεση  των μελών τους και αυτή ακριβώς είναι  η άποψη του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς είναι διαφορετικό το πνεύμα και το γράμμα της απόφασης του ΣτΕ.

7. Δυστυχώς η απόφαση αυτή του ΣτΕ δεν μας εκπλήσσει. Αντισυνταγματική λοιπόν η επιλογή των διευθυντών/-τριών από το σύλλογο διδασκόντων, αντισυνταγματικός ο διαγωνισμός για να μπει τέρμα επιτέλους στην αυθαιρεσία των καναλαρχών, συνταγματική όμως η διαθεσιμότητα και το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών, συνταγματικές οι περικοπές στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων το 2011, πλην των δικαστών βεβαίως……

8. Είναι όμως τραγελαφικό αυτοί που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν επιδοθεί σε όργια παρεμβάσεων και αλλεπάλληλες νομοθετικές τροποποιήσεις, για να προωθήσουν μέσα από τα διορισμένα συμβούλια, ή ακόμα και με απευθείας διορισμούς, σε θέσεις στελεχών τους εκάστοτε αρεστούς της εξουσίας, να μας κουνούν σήμερα το δάκτυλο και να μιλούν για «αξιοκρατία που καταλύθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ». Λίγη αυτοσυγκράτηση και αιδώ θα περίμενε κανείς από τους αρχιτέκτονες των συστημάτων επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που θεωρούν, μαζί με το ΣτΕ, πως ένα διορισμένο στην πλειοψηφία του Υπηρεσιακό Συμβούλιο έχει τα εχέγγυα μιας δικαιότερης και αντικειμενικότερης κρίσης από τον Σύλλογο Διδασκόντων του κάθε σχολείου, που έχει τυχαία σύνθεση.

9. Το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να στηρίξει έμπρακτα τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας εκπαίδευσης χωρίς υπεκφυγές και μισόλογα, προασπίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα του συλλόγου να έχει γνώμη για τον διευθυντή/τη διευθύντρια του σχολείου, καθώς αυτό είναι βασική προϋπόθεση για ένα δημοκρατικό σχολείο, με το σύλλογο διδασκόντων σε κεντρικό ρόλο και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ο αγώνας για τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό του θεσμικού και διοικητικού πλαισίου της εκπαίδευσης αλλά και όλης της δημόσιας διοίκησης της χώρας είναι διαρκής και είναι μπροστά μας. Από τη στάση μας θα κριθούμε όλοι.

 

Σχόλια (24)

 
Πέτρος Ζ.
24 Μαρ 2017 20:08

Η επίφαση μέρος του δημοκρατικού τόξου σε όλο της το μεγαλείο. Αν δεν μας αρέσει κάτι φταίει το σύνταγμα, φταίνε τα συμφέροντα και δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τη δικτατορία του προλεταριάτου ώστε να ισοπεδώσουμε τα πάντα προς χάρη των ψηφοφόρων μας που έτρεχαν στα συλλαλητήρια και κομματικά καλέσματα. Οι στρατηγικές της ήσσονος προσπάθειας με το δόγμα του Μπαλτα η αριστεία είναι «ρετσινιά» μόνο στις «δημοκρατίες» των κολχόζ και του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί βασικό κύτταρο δημοκρατίας στο σχολείο. Άντε και ΚΚ (καλά κρασιά).

 
ΜΑ
24 Μαρ 2017 15:46

Δεν ξεχναω πριν λιγα χρονια οταν το ΣτΕ σε συνεχεια της αποφασης που πηρε για την αντισυνταγματικοτητα των μνημονιων εκρινε αντισυνταγματικες και τις μειωσεις μισθων και συνταξεων.Τοτε ο ιδιος με αυτην την ανακοινωση ΣΥΡΙΖΑ ηταν στα καγκελα και μερα νυχτα στα καναλια και στα σχολεια.Ζητουσε σεβασμο και εφαρμογη της αποφασης απο την κυβερνηση που δεν το εκανε.Πως αλλαζουν οι καιροι.Τωρα οι ιδιοι και απαραλλακτοι ζηταν να μην εφαρμοσθει η αποφαση απο το ιδιο δικαστηριο.Ο σεβασμος και η αμεση εφαρμογη της αποφασης παει περιπατο μαζι με τον ΕΝΦΙΑ.Τωρα κυβερναν αυτοι.Οι δικαιοι και οτι δεν τους συμφερει ειναι αντιδημοκρατικο.Ποτε ηταν καλες οι αποφασεις του ΣτΕ;Τοτε ή τωρα;Ποτε απαντησαν οι ιδιοι συντακτες αυτης της ανακοινωσης στα καταγγελομενα κομματων της αντιπολιτευσης,βουλευτων και υποψηφιων διευθυντων εκπαιδευσης για οσα εγιναν απο τα διορισμενα συμβουλια στις συνεντευξεις οπως είναι δημοσιευμενα στο εσος και στις ετικετες "βουλη","διευθυντες εκπαιδευσης" του 2016;Ποτε βεβαια γιατι δεν ειχαν τιποτε να πουν.Τωρα λενε και κανεις δεν τους πιστευει.Ασ επαναφερουν μισθους ,συνταξεις και εφαπαξ στα ορια του 2009 οπως,μεταξυ του ουρανου με τα αστρα,υποσχεθηκαν και θα γινουν ισως πιστευτοι.Κατα τα αλλα ΣΥΡΙΖΑ ειναι και μπορουν να λενε οτι θελουν.Ποιος τους πιστευει ειναι το θεμα.

 
Τ.Σ
24 Μαρ 2017 13:55

Μερικά σχόλια για την ανακοίνωση του τομέα παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ με την αντισυνταγματικότητα του νόμου περί επιλογής των στελεχών.
Από την τοποθέτηση του συντάξαντα ή των συνταξάντων διαφαίνεται ευκρινώς η αποχή του ή τους από τα εκπαιδευτικά πράγματα της τελευταίας δεκαετίας τουλάχιστον (πιθανόν από τη συμμετοχής τους σε συνδικαλιστικά όργανα και την αποχή τους από τη διδακτική πράξη).
Διατείνεσθε ότι η διοίκηση των εκπαιδευτικών μονάδων και των άλλων υπηρεσιών είναι ανάγκη να είναι συλλογική.Πώς το εννοείτε αυτό αγαπητοί κύριοι ή κυρίες;
Οι αποφάσεις της οσονούπω απερχόμενης κυβέρνησής σας ήταν και είναι συλλογικές; Απευθύνθηκε ποτέ η κυβερνησής σας (εκτός από την κακόγουστη φάρσα του δημοψηφίσματος) στον ελληνικό λαό για τα δυσβάστακτα δημοσιονομικά μέτρα που επιβάλλει;
Η απόφαση του κ. Κουράκη, που πιθανόν συμβουλεύτηκε τον τομέα παιδείας για το νόμο έκτρωμα, ήταν συλλογική;
Απευθύνθηκε ο κ. Κουράκης στο σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου για να διερευνήσει τον τρόπο διοίκησης που επιθυμούν οι εκπαιδευτικοί;
Ισχυρίζεσθε ότι ο ρόλος του διευθυντή δεν είναι ο ρόλος του διοικητικού μάνανζερ, είναι πολυσύνθετος. Δεν αναφέρετε όμως ότι ο ρόλος του διευθυντή εκτός των άλλων είναι κυρίως παιδαγωγικός. Φαίνεται ότι το αποκρύπτετε επιμελώς (επειδή η απόκτηση αυτού του ρόλου απαιτεί σπουδές, όπως και του διοικητικού μάνατζερ).
Διενεργήσατε επιστημονική έρευνα μέσα στις εκπαιδευτικές κοινότητες για τα αποτελέσματα της εφαρμογής του νόμου "φιάσκου";
Αναφέρεστε στην καλύτερη εκπαίδευση (δεν υπάρχει τέτοιος όρος στην επιστημονική κοινότητα, βελτίωση της ποιοτικής μάθησης ναι) των παιδιών. Πώς μπορεί να επιτελεστεί όμως αυτό χωρίς τον διευθυντή-ηγέτη που εμπνέει, παρωθεί, εμψυχώνει και συμβουλεύει τους συναδέλφους. Πώς μπορεί να επιτελεστεί αυτό , αν σε ένα σύλλογο διδασκόντων δεν υπάρχει ο κατάλληλος που να συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω; Πώς μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα της μάθησης των παιδιών, όταν σε ένα σχολείο δεν υπάρχει ο κατάλληλος συνάδελφος ηγέτης;
Το μοναδικό αποτέλεσμα του νόμου αυτού, μοναδικού από τη μεταπολίτευση, ήταν η συνεχής αναστάτωση και ο διχασμός των συλλόγων διδασκόντων. Στον τομέα αυτόν μπορεί κάποιος να σας απονείμει τα εύσημα!

 
Ελένα
24 Μαρ 2017 10:14

Αφού το ξέρουν ότι δρουν αντισυνταγματικά, πως να μην τους εκπλήσσει!

 
ΠΕ19
24 Μαρ 2017 00:52

@Στράτος
Καλά με κούφανες είναι δυνατόν να συγκρίνεις το έκτρωμα του 4327 με άλλον παλιότερο νόμο ? ειδικά με τον 3848 ? Φυσικά λάθη γίνονταν αλλά ο νόμος (ειδικά ο 3848) προσπαθούσε να τα κόψει ασχέτως ότι το μυαλό του συνδικαλιστή τρέχει με παραπέρα και μη μου πεις αγαπητέ συνάδελφε ότι δεν ήταν Συριζέοι και στα προηγούμενα συμβούλια επιλογής ? Ένας κλάδος που ο Σύριζα είχε πάντα υπολογίσιμη δύναμη ήταν οι εκπαιδευτικοί . Αλλά όταν δίνεις μεγάλο βάρος σε αντικειμενικά κριτήρια (διδακτορικά , Διοικητικές θέσεις ) και μικρότερο στην συνέντευξη τότε ελαχιστοποιείς την έξωθεν παρέμβαση ενώ αν δίνεις μεγάλο βάρος στην "διδακτική" υπηρεσία (που δίδεται κατά το δοκούν) και και στην μυστική ψηφοφορία και ελάχιστο στα αντικειμενικά προσόντα (σπουδές διοικητική εμπειρία) προωθείς τις ατασθαλίες.
Φιλέ Στράτο ίσως αν δεχόσουν να είσαι υπάλληλος του σχολείου σου να ήταν σωστό να επιλέγεις την διοίκησή σου, αφού άλλωστε από την καλή πορεία του σχολείου σου θα εξαρτύοταν και η δική σου καριέρα. Αλλά εγώ τουλάχιστον δεν θέλω να είμαι υπάλληλος του σχολείου μου αλλά του κράτους.

 
TeosD
24 Μαρ 2017 00:36

Πόσο σανό να φάμε ακόμα ???? Είναι δημοκρατικό να μοιράζονται θέσεις ευθύνης με τα μόρια μετάθεσης (και την τύχη) και όχι με την αξιοσύνη ? είναι δημοκρατικό να κρίνεται η τύχη ενός δημοσίου υπαλλήλου με μυστική ψηφοφορία ? Για πείτε μας ρε παιδιά στο θεό (καλά τι λέω) σας τι θέλετε ? σας αρέσει η αυτονομία για την ψήφιση του Δ/ντη αλλά δεν σας αρέσει όταν το λέει ο ΟΑΣΣΑ γιατί οδηγεί τα σχολεία στους δήμους? Σας αρέσει η απλή αναλογική και δεν θέλετε το κόψιμο του 3% για να μπει ένα κόμμα στην βουλή αλλά σας αρέσει όταν πρόκειται για τους Δ/ντή και από 3 κάνατε 20% !!!! Τι θέλετε επιτέλους ? Τα πολλά κανάλια βλάπτουν και πρέπει να υπάρχουν 4 και να τα ελέγχει ο ο μεγάλος αδελφός. Γενικώς αφού αξιολόγηση θα φέρετε, αφού μισθούς θα κόψετε ας ταΐσετε δημαγωγία τους καθηγητές ότι αξιολογούν τον προϊστάμενό τους, τσάμπα είναι.

 
Βασιλης
23 Μαρ 2017 23:39

Κοψατε αναδρομικα την συνταξη του πατερα μου το καλοκαιρι, και πληρωνει ενφια και ολα τα καλα που θα κοβατε. Χρεωσατε την χωρα 80δις εξτρα με τα ιδεοληπτικα τσαλιμακια του βαρουφακη, ο αρχηγος σας παει ταξιδακια στην κουβα για να το παιξει επαναστατης και σας πειραξε η κριση των διευθυντων στα σχολεια ? Ντροπη σας απλως, στη θεση σας δεν θα κοιμομουν μεχρι να αποκαταστησω την ταξη, Ντροπη σας και συντομα ξανα στο 4% μετα στο 3% και επειτα στο ντουλαπακι του χρονου με τα αζητητα.

 
Αναστάσιος Κουτσούκος
23 Μαρ 2017 23:31

Τώρα δεν σας κάνει το ΣτΕ...... γιατί δεν ζητάτε να μετριούνται ξεχωριστά τα πραγματικά προσόντα δηλ. Διδασκαλία σε ΑΕΙ 3 μόρια το εξάμηνο σε Πανεπιστήμια Τει.... αλλά εκει δεν σας συμφέρει...

 
ouaou?
23 Μαρ 2017 23:00

Μπράβο @Στράτος, όταν θα παίρνεις απο τον ΣΥΡΙΖΑ 300 euro, όταν τα παιδιά σου θα μετατρέπονται σε είλωτες, όταν απο ότι απέμεινε απο την πραγματική οικονομία θα διαλυθεί και αυτό, τότε να δούμε που θα προσφύγεις να βρεις καταφύγιο, πάντως όχι στο ΣΤΕ, τρέχα στα λαϊκά δικαστήρια να σε δικαιώσουν, φοβάμαι ότι μάλλον θα σε "κρεμάσουν". Πίστεψέ με φίλε, ούτε το ελικόπτερο θα τους είναι λύση κάποια στιγμή, θα το δεις, τότε εσύ θα είσαι ο αυστηρότερος κατήγορός τους, με την ίδιο στρεψόδικο τρόπο και τότε όπως και τώρα που τους υπερασπίζεσαι ενάντια στα ζωτικά σου συμφέροντα και των παιδιών σου και των υπόλοιπων νέων ανθρώπων. Nα είσαι καλά φίλε, το εμφυλιοπολεμικό κλίμα δεν ωφελεί την κοινωνία παρά μόνο το Συρυζαϊκό έκτρωμα.

 
Πέτρος Γαλάνης
23 Μαρ 2017 22:39

Η απόφαση του ΣτΕ σας εκπλήσσει...Μήπως σας εκπλήσσει και η μη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ,οι πλειστηριασμοί,η μείωση του αφορολόγητου,η περικοπή των συντάξεων κλπ κλπ?Βγάλτε και μια ανακοίνωση αυστηρή και γι αυτά...Αντε παλικάρια της αριστεράς.Μην αναλώνεστε μόνο σε κριτική του ΣτΕ

 
Ινώ
23 Μαρ 2017 22:18

Δυστυχώς για σας ,τομέα παιδείας του Σύριζα, υπάρχει ακόμη δημοκρατία στον τόπο και λειτουργεί . Μην το παίρνετε κατάκαρδα, "γενιά της ήττας".

 
ΗΡΑ*
23 Μαρ 2017 22:02

Είστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως και αρνητές του αυτονόητου για όλους τους παραπάνω και παρακάτω λόγους:
1. Ισχυρίζεστε ότι " η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έπραξε το αυτονόητο προκειμένου να υλοποιήσει τη δομική θέση της Αριστεράς...." Κι εγώ λέω η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έπραξε το αδιανόητο, να μετατρέψει δηλ. το ηρωικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού σε "Ναι"! Άλλο το 36-37%. συντρόφια, κι άλλο το 62-63% υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Εσείς γράψατε την απόφαση και την εμπιστοσύση του ελληνικού λαού στα παλιά σας τα παπούτσια! Μετά λοιπόν τη μεγάλη κωλοτούμπα και την προδοσία της βούλησης του ελληνικού λαού ΚΑΙ από τον ΣΥΡΙΖΑ - θα θυμάστε, φαντάζομαι, αυτό που έλεγαν οι απλοί άνθρωποι στις διαδηλώσεις : μη μας προδώσετε κι εσείς ! - για ποια υλοποίηση της δομικής θέσης της Αριστεράς και κουραφέξαλα μιλάτε;
2, 3 , και 4 : Λέτε ότι " ο σύλλογος διδασκόντων- ουσών αποτελεί βασικό κύτταρο δημοκρατίας...", ότι " ο ρόλος του Διευθυντή/-ριας του σχολείου δεν είναι ο ρόλος ενός διοικητικού μάνατζερ..." κι ακόμη πως " είναι γενικά παραδεκτό ότι ο Σύλλογος διδασκόντων γνωρίζει ......τα προτερήματα των υποψηφίων....". Ας αρχίσουμες από το τελευταίο: Από πού προκύπτει αυτό το " είναι γενικά παραδεκτό"; Πραγματοποιήσατε κάποια έρευνα και το διαπιστώσατε ή πρόκειται για δικό σας εντελώς αυθαίρετο συμπέρασμα; Επίσης πώς αντιλαμβάνεστε "τα προτερήματα" των υποψηφίων; Έχει "προτερήματα" όταν βγαίνει μέσα από εκλογικίστικες διαδικασίες και γίνεται μάνατζερ όταν προκύπτει μέσα από οποιεσδήποτε άλλες διαδικασίες; Τι σόι διαλεκτική είναι αυτή που μας σερβίρετε; Κύριοι, άλλο "προτερήματα" κι άλλο προσόντα, τα οποία με τη σειρά τους διαχωρίζονται σε τυπικά και ουσιαστικά.Ασφαλώς και είναι μεγάλο ζητούμενο το προσόν του όποιου υποψηφίου η ικανότητά του να ασκεί ΚΑΙ διοίκηση. Το να διευθύνεις μια σχολική μονάδα, ακόμα και την πιο μικρή, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και σίγουρα δεν είναι ούτε φοιτητικός σύλλογος ούτε σύλλογος δασκάλων! Αφήστε, λοιπόν τους διδακτικισμούς και την έπαρση του ξερόλα κατά μέρος και το πρώτο βήμα που έχετε να κάνετε είναι να αποδεχτείτε την πραγματικότητα: Κι αυτή είναι να σεβαστείτε την απόφαση του ΣτΕ ! Από ' κει και πέρα ποιος εμποδίζει τα μέλη σας να "εκμεταλλευτούν" και να αξιοποιήσουν το αρκούντως προοδευτικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και αρμοδιοτήτων του Συλλόγου Διδασκόντων να πάρει σάρκα και οστά της συλλογικότητας την οποία προς το παρόν μόνο θεωρητικά υποστηρίζετε. Βλέπετε το πάλαι ποτέ παντοδύναμο ΠΑΣΟΚ έκανε κι ορισμένα καλά πράγματα... Πού είναι η ... πεφωτισμένη Αριστερά σας να δουλέψει στη βάση και να μετατρέψει τους Συλλόγους Διδασκόντων σε κύτταρο της δημοκρατίας και σημείο αναφορά της συλλογικότητας; Αφήστε λοιπόν τις θεωρητικούρες και την αφ' υψηλού θεώρηση των πραγμάτων και στρωθείτε στη δουλειά! Τα υπόλοιπα που υποστηρίζετε παραπάνω δεν νομίζω ότι αξίζει να τα σχολιάσει κανείς....Και κάτι ακόμη: Άλλο αυταπάτες κι άλλο απάτες. Εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό και του είπατε πολλά, πάρα πολλά ψέματα κι αυτός, εξουθενωμένος και απελπισμένος πια απ' όλους, όταν θα ΄ρθει η ώρα θα σας τιμωρήσει π α - ρ α - δ ε ι γ - μ α - τ ι - κ α ! Η ώρα της Νέμεσις θα 'ρθει, γι' αυτό να είστε βέβαιοι...

 
Στράτος
23 Μαρ 2017 20:47

Παρατηρήσεις:
1. Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί ούτε έχει παραδοθεί στο Υπουργείο Παιδείας επισήμως. Δεν γνωρίζουμε επομένως αναλυτικά το περιεχόμενό της.

2. Οι δικαστές του ΣτΕ κρίνουν έναν νόμο με βάση τις αρχές του Συντάγματος. Δεν νομοθετούν. Έκριναν τον συγκεκριμένο νόμο αντισυνταγματικό. Δεν έχουν κρίνει τους προηγούμενους νόμους επειδή δεν υπήρξαν -κακώς δεν υπήρξαν, κατά τη γνώμη μου- ανάλογες προσφυγές. Οπωσδήποτε υπάρχουν πολλά προβληματικά στοιχεία από νομικής απόψεως στους προηγούμενους νόμους επιλογής στελεχών εκπαίδευσης. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι βαθμολογητές της συνέντευξης/μέλη των Συμβουλίων επιλογής ήταν πολλές φορές κατώτεροι σε τυπικά προσόντα από τους υποψηφίους Διευθυντές, ήταν σίγουρα γνωστοί με πολλούς, αν όχι όλους τους υποψηφίους ως υπηρετούντες στην ίδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης ή και στο ίδιο σχολείο, ήταν μέλη των ίδιων συνδικαλιστικών ομάδων και παρατάξεων έχοντας και άλλα γνωρίσματα που καθιστούν ασφαλώς εντελώς υποκειμενική την κρίση τους. Ατυχώς ουδείς προσέφυγε στο ΣτΕ για να αναδείξει τα προβληματικά σημεία του παλαιού συστήματος.

3. Το νομικό πλεονέκτημα του παλαιού πλαισίου επιλογής, ότι δηλ. μπορούσε κάποιος να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια ζητώντας επανεξέταση της μαγνητοφωνημένης συνέντευξης, αποτελεί μεν νομικά, για το ΣτΕ, σημαντικό στοιχείο διασφάλισης της διαφάνειας και νομιμότητας (σε αντίθεση με τη μυστική ψηφοφορία) πλην όμως στην πράξη είναι κενό γράμμα. Ουδείς δικαστής μπορεί να υποκαταστήσει το μέλος του Συμβουλίου επιλογής και να μοριοδοτήσει αντί αυτού ή να κρίνει την ουσία της απάντησης ενός υποψηφίου σε ερώτηση μέλους του Συμβουλίου επιλογής ώστε να αποφανθεί εάν η μοριοδότηση ήταν δίκαιη ή όχι. Ο δικαστής κρίνει μόνο επιφανειακά στοιχεία της συνέντευξης όπως την σύνθεση των μελών του Συμβουλίου (π.χ. εάν υπήρξε ή όχι συγγένεια με υποψήφιο, εάν τα μέλη ήταν τα οριζόμενα από το νόμο κ.α. παρόμοια).

4. Ασφαλώς και οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι δεσμευτικές για τη διοίκηση. Ωστόσο διατηρούμε όλοι το δικαίωμα κρίσεως επί των αποφάσεων αυτών. Οι δικαστές είναι και αυτοί πολίτες, ο τρόπος και ο χρόνος που αποφασίζουν και το περιεχόμενο των αποφάσεών τους μπορεί να γίνεται αντικείμενο σχολιασμού από τους πολίτες. Δεν έχουμε "Δικαστική Δικτατορία". Δικαίως ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει άλλες αποφάσεις του ΣτΕ που κινούνταν σε βάρος των εργαζομένων (π.χ. διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών) για να μην θεωρούμε ότι πάντοτε το νομικά ορθό ή το κρινόμενο ως συνταγματικό από το ΣτΕ είναι και ηθικό ή αντιθέτως ότι το κρινόμενο ως αντισυνταγματικό είναι ανήθικο. Όταν οι αποφάσεις των δικαστηρίων αποδοκιμάζονται από μεγάλη μερίδα πολιτών τότε οι δικαστές θα πρέπει να προβληματίζονται σοβαρά, ειδικά μάλιστα σε καιρούς κρίσης οικονομικής και θεσμικής.
Ας μην συνεχίσω γιατί κάποιοι θα διαρρήξουν τα ιμάτιά τους...

 
EKP
23 Μαρ 2017 20:05

Είμαστε λαός αγνώμων.Σήμερα είναι τα διετή γενέθλια που δεν πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ.Την Κυριακή θα μπούνε στο λογαριασμό μας και στων συνταξιούχων γονιών μας τα δώρα του Πάσχα.Σε λίγο θα κάνουμε φορολογικές δηλώσεις με 12000 αφορολόγητο συν οι εκπτώσεις δαπανών και παιδιών.Ότι μας έταξε ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε και για αυτύ η συνιστώσα του ΔΑΚΕ δεν τον εγκαταλείπει με το τίποτε.Μαζί μέχρι το τέλος τη στιγμή που 60.000 ψηφοφόροι τον εγκαταλείπουν το μήνα η ΔΑΚΕ του είναι ο ποιο πιστός φίλος από όλες τις συνιστώσες του και περιμένουμε δήλωση στήριξης της για αυτή την ανακοίνωση.Αργησε κιόλας.Αναρωτιέμαι και για το γεγονός ότι ενώ η απόφαση είναι έτοιμη δεν την παραδίνει το ΣτΕ στους δικηγόρους αυτών που προσέφυγαν που τη ζητάνε καθημερινά.Τα συμπεράσματα και ποιός επωφελείται από αυτό δικά σας. Άρα δεν δικαιούται να μιλά για δημοκρατία που κατάργησε πρώτα αυτός αγνοώντας ψηφοφορίες για να κάνει τους δικούς του.Ηθικό πλεονέκτημα και σεβασμός της λαικής ψήφου στο συγκεκριμένο θέμα δεν έχουν καμμιά σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ.Αντί να τους φωνάζουμε όταν έρχονται στα σχολεία για την κρίση ,την απελπισία,την φτώχεια,τα συσίτια κά που υποσχέθηκαν,μεταξύ άλλων,ότι θα καταργήσουν(η ελπίδα έρχεται),αντί να τους ζητάμε τις αυξήσεις,τα δώρα,τις συντάξεις κά που μας υποσχέθηκαν μας βάζουν να ασχολούμαστε με τις ψηφοφορίες.Αυτό θέλουν για να ξεχνάμε και να μη τα ζητάμε.Επίτηδες το κάνουν.Ταίζουν δημοκρατία και λαική συμμετοχή που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος.Δηλαδή είναι τζάμπα και αέρας κοπανιστός και πέφτουμε στην παγίδα τους ξεχνώντας αυτά που τάξανε.Και είμαστε οι μόνοι που τους ανεχόμαστε.Στον ιδιωτικό και στον άλλο δημόσιο τομέα δεν τολμάν να εμφανιστούν.Εξαφανίστηκαν.Εκεί όμως δεν τολμάν και δεν τους παίρνει να πουλάνε αέρα κοπανιστό για ψηφοφορίες.Λεφτά τους ζητάν οι εργαζόμενοι.Εμείς τους δίνουμε και ποσοστά στις εκλογές που σε άλλους κλάδους εργαζομένων ούτε στα ποιο τρελλά τους όνειρα δεν τα φαντάζονταν γιατί εδώ και καιρό τους πήρανε χαμπάρι.

 
Δημήτρης
23 Μαρ 2017 20:00

Όποιος δε σέβεται και δεν τηρεί το σύνταγμα και τους νόμους ενός δημοκρατικού κράτους παρανομεί και πρέπει να τιμωρείται. Όποιος αποστρέφεται τη λειτουργία του δημοκρατικού πλαισίου και των θεσμών είναι εχθρός της δημοκρατίας και την υπονομεύει αποσκοπώντας, ενδεχομένως, και στην ανατροπή της. Η δημοκρατία έχει θεσμούς και πλαίσιο λειτουργίας. Τελεία και παύλα!

 
Γιάννης Πλατάρος
23 Μαρ 2017 19:29

Αφού δεν ζητάτε συγγνώμη για το έκτρωμα, έχετε την εντύπωση, ότι το επικροτεί μεγάλο τμήμα του λαού. Επομένως πρέπει να εκλαϊκεύσουμε το σκεπτικό του Σ.τ.Ε., που απέρριψε τον νόμο ως αντισυνταγματικό.:
1. Το Σ.τ.Ε. κατέδειξε με το σκεπτικό του ότι ο νόμος δεν ήταν απλώς έτσι αντισυνταγματικός για την όποια αιτία. Ήταν αντισυνταγματικός, διότι ήταν δομικά αντιδημοκρατικός. Με οποιαδήποτε εκδοχή Δημοκρατίας. Αστικής, κολεκτιβιστικής, προλεταριακής, λαϊκής, τζαμαχαριακής, ακόμα και δικτατορικής εκδοχής. Υπό όλες τις οπτικές ήταν ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ο νόμος . Μόνο εσείς τον χαρακτηρίζετε «Δημοκρατικό» χωρίς α) Νομικά επιχειρήματα β) Λογικά επιχειρήματα γ) Πολιτικά επιχειρήματα.
2. Ο Νόμος - έκτρωμα, με τις υποψηφιότητες ανά σχολείο περιόριζε ανεπίτρεπτα το δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης των πολιτών στις θέσεις της Δημόσιας Διοίκησης . Δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι μόνο οι του Σχολείου. Η θέση αφορά άριστο και όχι αρεστό. Αν παλιά γίνονταν παρατράγουδα (φυσικά και εγίνοντο) να τα κόβατε. ΔΕΝ το κάνατε. Επιδεινώσατε την κατάσταση με το εύρημα της μυστικής ψηφοφορίας που είναι μοναδικό παγκοσμίως.
3. Ο Νόμος έκτρωμα ,καταργούσε την λογοδοσία των οργάνων της Διοίκησης που αποφασίζουν για την σταδιοδρομία των Ελλήνων πολιτών. Όλοι σας το είχαν πει. Δεν γίνεται να αποφασίζουν μυστικά, χωρίς αιτιολογία ανώνυμα και χωρίς -άρα- λογοδοσία. Αυτό, είναι κάτι, κατά πολύ χειρότερο από τα λαϊκά δικαστήρια της κατοχής που κρεμούσαν τους κατηγορούμενους, αναπολόγητους, χωρίς δικηγόρους, χωρίς κανένα εχέγγυο. Έχει ένας ιδρώσει να πάρει διδακτορικό, έχει επιμορφωθεί, έχει κάνει δημοσιεύσεις, έχει 30 χρόνια διδακτική και διοικητική εμπειρία και θα παίρνει γιατί έτσι αρέσει στον Σύλλογο, ανεξέλεγκτα, χωρίς λογοδοσία μηδέν στα 12, ενώ έχει λευκό ποινικό και πειθαρχικό μητρώο; Έτσι σας έχουνε πει ότι είναι η δημοκρατία; Δεν σας το μάθανε καλά στο Σχολείο οι δάσκαλοί σας!
4. Κόφτη σε όποιον δεν πάρει το 20%; (Γενικώς όμως, είσαστε υπέρ της «απλής και άδολης» αναλογικής στις «άλλες εκλογές»
Υπενθυμίζω, ότι όλα τα κόμματα όταν κατεβαίνουν στις εκλογές, υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση σεβασμού του Ελληνικού Συντάγματος. Το έχετε κάνει και σεις.
• Αν πιστεύετε ότι έλαθε το ΣΤΕ, να αντεπιχειρηματολογήσετε με νομικά και λογικά επιχειρήματα.
• Αν πιστεύετε ότι κατέλυσε το Σύνταγμα το ΣΤΕ, να το προστατέψετε εσείς σύμφωνα με το γνωστό ακροτελεύτιο άρθρο του.
• Αν πιστεύετε ότι πήρε Συνταγματική απόφαση να ζητήσετε συγγνώμη.
• Αν δεν το πιστεύετε, να μου το εξηγήσετε και μένα που έχω πλανηθεί.
Η σπέκουλα όμως στο Σύνταγμα είναι προσβλητική για την νοημοσύνη μας και το ήθος μας.
Σας παρακαλώ -και το έννοώ-να ζητήσετε συγγνώμη για τον αντισυνταγματικό νόμο.
Σας παρακαλώ πολύ.

 
Rip
23 Μαρ 2017 18:50

Τι εγινε ακομα δε γινατε διευθυντες ?Αφου αποφασισε το ΣΤΕ...

 
ouaou?
23 Μαρ 2017 18:16

Ρε σεις εκεί, εσείς κυβερνάτε, μάλλον θα νομίζετε ότι είστε αντιπολίτευση, πλάκα έχετε. Αν έτσι νομίζετε άντε να σηκώσετε τις μπάρες των διοδίων, να φωνάξετε "σκίζουμε τα μνημόνια", να πείτε "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη", άντε παιδιά καλό βόλι. A, ξέχασα την αξιολόγηση και τον κριτικό φίλο. Έχω μια απορία, σε ποιους απευθύνεστε και βγάζετε ανακοινώσεις; Σε λίγο θα κατεβείτε κάτω απτό 10%, ξέρετε που οδηγείστε; Θυμηθείτε που βρισκόσασταν…ούτε σχόλια δεν κάνει ο κόσμος επί των ανακοινώσεών σας, εγώ το έκανα για πλάκα.

 
Ελεος πια!!!!!
23 Μαρ 2017 16:54

Ούτε κι΄εμας μας εκπλήσσει κύριοι του υπουργείου ότι και επόμενος νόμος για την επιλογή των διευθυντών που θα νομοθετήσετε θα είναικαι πάλι ένα έκτρωμα και πάλι αντισυνταγματικός !!!! 1)΄΄έγκυρη άποψη για την αξία ενός διευθυντή σχολείου έχουν όσοι συνεργάζονται άμεσα μαζί του΄΄γιατί στις άλλες υπηρεσίες και τα άλλα υπουργεία ο διευθυντής δεν είναι το ίδιο ????? 2) ΄΄για να γίνει σωστή επιλογή για ένα τόσο σημαντικό εκπαιδευτικό και συντονιστικό ρόλο, είναι βέβαιο ότι δεν αρκούν μόνο τα τυπικά προσόντα και μια σύντομη συνέντευξη.΄΄δηλαδή πάλι την ψηφοφορία του συλλόγου -φανερή ή μυστική - θέλετε να προσθέσετε ??Μάλλον σας διαφεύγει όμως ότι πάλι αντισυνταγματικός θα είναι ο νέος νόμος και αυτή την φορά επειδή υπάρχει δεδικασμένο , η απόφαση του ΣτΕ βγει γρήγορα μπορεί και σε3, 4 μήνες , οπότε τα σχολεία τα βλέπω να μην ξεκινούν την νέα σχολική χρονιά με τις αγωγές που θα γίνουν και την αναστάτωση που θα επιφέρουν !!! Απορίας άξιο είναι η επιμονή σας σε κάτι που ξέρετε ότι είναι παράνομο !!!

 
Πολίτης
23 Μαρ 2017 16:36

Αν δεν σας ικανοποιεί η νομιμότητα αγαπητά συντρόφια, ο δρόμος είναι ανοικτός και τα σκυλιά δεμένα - όπως λέει και η παροιμία.
Είστε απλά Υ Π Ο Χ Ρ Ε Ω Μ Ε Ν Ο Ι όπως όλοι οι νομοταγείς πολίτες να σεβαστείτε την απόφαση του ΣτΕ, είτε σας κάνει είτε όχι.
Ο δρόμος για την Βενεζουέλα ή την Β. Κορέα στρώνεται μπροστά σας..ανοιχτός.
ΠΟΤΕ δεν ήταν έκφραση ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ το δικό σας μόρφωμα της επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, που επιβραβεύει την ανοησία και όχι την αριστεία.
ΠΟΤΕ Η ΔΟΜΙΚΗ φιλοσοφία ενός ...κόμματος ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ απόδειξη νομιμότητας.

 
Panos
23 Μαρ 2017 16:09

Ψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ. Καλά να πάθω!! Αντί για περισσότερη δημοκρατία δεν θα ήταν καλύτερα να μιλάτε για αξιοκρατία και για σεβασμό στις αποφάσεις των δικαστηρίων.Σεβαστειτε το Σύνταγμα στο οποίο ορκιστηκατε .Αυξηστε τους μισθούς των εκπαιδευτικών, δώστε δουλειές στους γονείς των μαθητών αντί σισιτιων, προστατέψτε την κατοικία εκπαιδευτικών και γονιών από τις τράπεζες και την εφορία, βελτιώστε τις σχολικές υποδομές αυξήστε τις δαπάνες για την παιδεία και μετά δώστε την δημοκρατία που ευαγγελιζεστε στα σχολεία.Με την σημερινή σας ανακοίνωση χάσατε πολλούς ψήφους!!

 
M
23 Μαρ 2017 15:55

Αφου οπως υποσχεθηκατε καταργησατε τον ΕΝΦΙΑ,τα διοδια,δωσατε τα δωρα ,13ους,14ους,15ους μισθους και συνταξεις δωσατε αυξησεις ,φερατε τον κατωτατο μισθο στα 750 ευρω,επιστρεφουν συνεχως πισω οι 500.000 νεοι που ξενιτευτηκαν,σκισατε τα μνημονια,διωξατε την τροικα και τους θεσμους,παταξατε την φοροδιαφυγη κλπ.Αφου τα κανατε ολα αυτα πιστοι στις εξαγγελιες σας μιλατε και για αυτο.Αν υπηρχε ποινη για τα ψεματα που ταξατε και παραμυθιασατε τον κοσμο επρεπε να ησασταν ισοβια στη φυλακη.Σε ολες τις δημοσκοπησεις ειστε 2οι και οσο περνα ο καιρος θα ειστε 3οι.Μιληστε για τα διορισμενα συμβουλια επιλογης για διευθυντες εκπαιδευσης που ειπατε οτι θα τα καταργησετε.Μιληστε για τις κομματικες αυτες επιλογες που ειπατε οτι δε θα κανετε.Απαντηστε στα δεκαδες δημοσιευματα που γραφηκαν στο εσος για τις κομματικες αυτες κρισεις οπου οι 3οι και 4οι σε ψηφους και προσοντα εγιναν διευθυντες εκπαιδευσης,οπως καταγγελονταν συνεχεια απο διορισμενα κομματικα συμβουλια και με συνεντευξεις που λεγατε οτι θα καταργησετε.Γινατε χειροτεροι απο τους προηγουμενους με τεραστια .διαφορα.Οπως παταξατε την μαυρη εργασια και οργιαζει επι των ημερων οτι ποιο αντεργατικο υπαρχει με συνθηκες μεσαιωνα το κανατε και εσεις και το διογκωσατε.Κανεις δεν σας πιστευει Οσο για τα κολχοζ και τις κολεκτιβες που φερνετε στην εκπαιδευση με την ψηφο είναι γιατι δεν εχουν οικονομικο κοστος.Γιατι αν ειχαν ουτε αυτο θα κανατε.Δωστε μας οσα μας υποσχεθηκατε σε αυξησεις και καντε εκλογες καθε μερα.Το τολματε ;

 
ΦΙΛΙΩ
23 Μαρ 2017 15:50

To γεγονός ότι διχάσατε τους συλλόγους δε φαίνεται να σας προβληματίζει!!!!!!!

 
Αμερόληπτος
23 Μαρ 2017 15:02

Η θέση του συριζα γνωστή. Αφού δημιούργησε το πρόβλημα αναμενόμενο να μη σέβεται τη δικαιοσύνη. Περιμένω όμως με "αγωνία" κάποια ανακοίνωση και από τη ΝΔ, τη Δημ. Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Αλήθεια ο υπουργός Γαβρόγλου γιατί έφυγε στην Κύπρο; Μήπως για να μην εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ επαναφέροντας τους διευθυντές του 2015 που έδιωξαν ένα μήνα ενωρίτερα από τη λήξη της θητείας τους;;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ