Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

ΔΑΚΕ: Η άποψη του Συλλόγου Διδασκόντων στοιχείο της διαδικασίας επιλογής Στελεχών Εκπαίδευσης

Η κρίση του συλλόγου να είναι διαπιστωτική ως προς την ικανότητα άσκησης καθηκόντων της θέσης ευθύνης.
Δημοσίευση: 27/03/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Η ΔΑΚΕ Δ.Ε θεωρεί ότι η άποψη του Συλλόγου πρέπει να αποτελεί στοιχείο της διαδικασίας επιλογής.

H άποψη αυτή κατατέθηκε, γραπτώς από τη ΔΑΚΕ Δευτεροβάθμιας Εκαίδευσης στο 17ο  Συνέδριο της ΟΛΜΕ το 2015.

Μάλιστα η ΔΑΚΕ είχε προτείνει:

Α. Η κρίση του συλλόγου να είναι διαπιστωτική ως προς την ικανότητα άσκησης καθηκόντων της θέσης ευθύνης.

Β.  Ο σύλλογος αποφασίζει χωριστά για κάθε υποψηφιότητα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΑΚΕ Δ.Ε ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ (Απρίλιος 2015)

Προκειμένου να υιοθετηθεί ένα πάγιο σύστημα επιλογής στελεχών, το οποίο θα βασίζεται στη διαφάνεια και στην αξιοκρατία, η ΔΑΚΕ Δ.Ε έχει προτείνει τα εξής:

Δημιουργείται Σχολή Στελεχών της Εκπαίδευσης. Οι επιτυχόντες στη Σχολή εισέρχονται κατόπιν διαγωνισμού, υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ. Οι επιτυχόντες απαλλάσσονται από τα διδακτικά τους καθήκοντα. Η φοίτηση θα είναι μονοετής. Επιβάλλεται να γίνει προσπάθεια και η σχολή αυτή να είναι αποκεντρωμένη.

Οι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιβάλλεται να είναι απόφοιτοι της Σχολής Στελεχών της Εκπαίδευσης. Λαμβάνονται υπόψη πρόσθετα προσόντα (μεταπτυχιακά, διδακτορικά, ετήσιες επιμορφώσεις κ.α.).

Οι Διευθυντές Σχολικών Μονάδων δεν θα είναι απαραίτητο να είναι απόφοιτοι της ανωτέρω Σχολής. Όμως η κατοχή του σχετικού τίτλου θα θεωρείται συνυπολογιζόμενο προσόν.

Τα πρόσθετα προσόντα (μεταπτυχιακά, διδακτορικά, επιμορφώσεις κ.α.) στον τομέα της Διοίκησης θα έχουν αυξημένη βαρύτητα σε σχέση με αυτά που έχουν αντικείμενο το γνωστικό τομέα.

Η πρόταση αυτή δε μπορεί να υλοποιηθεί τώρα και χρειάζεται ένα εύλογο βάθος χρόνου μιας πενταετίας από την υιοθέτηση της, έτσι ώστε να υπάρχει ικανός αριθμός αποφοίτων της Σχολής Στελεχών και να μην αποτελεί φωτογραφική διάταξη.

Δυστυχώς και για την σημερινή κυβέρνηση, η δημόσια διοίκηση εξακολουθεί να αποτελεί το λάφυρο μιας εκλογικής νίκης. Η επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών της Εκπαίδευσης με καθαρά κομματικά κριτήρια,  έρχεται σε αντίθεση με όσα έλεγε πριν λίγο καιρό ο Υπουργός Παιδείας κ. Μπαλτάς, ο οποίος ισχυριζόταν ότι θα έχουμε αξιοκρατική επιλογή και ότι η κυβέρνηση δε θα επιλέξει με βάση την κομματική ταυτότητα των εκπαιδευτικών.

Υπενθυμίζουμε επίσης τα όσα έλεγε ο κ. Κουράκης, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Τότε κατήγγειλε την προηγούμενη κυβέρνηση για κομματικές επιλογές, μιλούσε για συναλλαγή και ποσοστώσεις και απαιτούσε αξιοκρατική επιλογή.

Η κυβέρνηση εξαπάτησε τους εκπαιδευτικούς ότι δήθεν πιστεύει στην αξιοκρατία. 450 και πλέον συνάδελφοι υπέβαλαν αιτήσεις γιατί πίστευαν ότι οι κύριοι της κυβέρνησης εννοούσαν τα όσα έλεγαν. Εφόσον θεωρούν πολιτικές τις θέσεις των Περιφερειακών Διευθυντών, όφειλαν να είναι ειλικρινείς. Ας επέλεγαν τα κομματικά τους στελέχη χωρίς να παίξουν αυτή τη φαρσοκωμωδία.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει δημοσιευθεί η πλήρης πρόταση του υπουργείου για την επιλογή των Στελεχών της εκπαίδευσης, οι καινοφανείς προτάσεις που διαρρέονται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αποδεικνύουν ότι βασικό της στόχο έχει την άλωση της Διοίκησης της εκπαίδευσης, με κομματικά της στελέχη.

Με τις προτάσεις αυτές ενισχύεται ο κομματισμός που τόσο έχει βασανίσει τη δημόσια διοίκηση και εκπαίδευση, διαταράσσεται το ήρεμο κλίμα που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των Συλλόγων Διδασκόντων, περιορίζεται απαράδεκτα ο αριθμός των θέσεων ευθύνης που ο εκπαιδευτικός δύναται να διεκδικήσει, απαξιώνεται η διοικητική εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση, η διχόνοια και διάσπαση του κλάδου που είχε επιφέρει η λεγόμενη «αξιολόγηση» επιστρέφει με άλλη μορφή.

Η ΔΑΚΕ Δ.Ε θεωρεί ότι η άποψη του Συλλόγου πρέπει να αποτελεί στοιχείο της διαδικασίας επιλογής. Ωστόσο αποτελεί παραδοξότητα το γεγονός ότι δεν δίδεται η δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να εκφράσει την εμπιστοσύνη του σε περισσότερους του ενός εκ των υποψηφίων όταν κρίνει ότι αυτοί είναι ικανοί.

Ως εκ τούτου κι εφόσον η κυβέρνηση προχωρά στη θεσμοθέτηση ενός νέου μεταβατικού πλαισίου για την επιλογή Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, θα πρέπει τουλάχιστον:

Η κρίση του συλλόγου να είναι διαπιστωτική ως προς την ικανότητα άσκησης καθηκόντων της θέσης ευθύνης. Ο σύλλογος αποφασίζει χωριστά για κάθε υποψηφιότητα.

Η κατάταξη όσων έχουν προεπιλεγεί να γίνεται αποκλειστικά από τα αντικειμενικά μόρια που οι υποψήφιοι διαθέτουν.

Να δίδεται η δυνατότητα σε όσους φιλοδοξούν να ασκήσουν Διευθυντικά καθήκοντα, να διεκδικήσουν το σύνολο των σχολείων μιας Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης  Εκπαίδευσης
 

Σχόλια (12)

 
Mary
27 Μαρ 2017 22:25

Αναρωτιέμαι για το πολιτικό στίγμα που θέλει να δώσει η συγκεκριμένη παράταξη. Νομίζω ταλαντεύεται σχετικά με τον πολιτικό -ιδεολογικό προσανατολισμό της. Ομολογουμένως δεν περίμενα ν΄ακούσω αυτά από τη ΔΑΚΕ. Διαισθάνομαι εξαιτίας όλων των παραπάνω, ότι οι απλοί εκπαιδευτικοί είναι εντελώς ανυπεράσπιστοι από τα συλλογικά τους όργανα απέναντι σε κάθε αυθαιρεσία.

 
opa???opa???
27 Μαρ 2017 21:33

Η θέση αυτή της ΔΑΚΕ είναι της Καραμανλικής ή Μητσοτακικής απόχρωσης; Θέλω να ενημερώσω τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ ότι αρχηγό έχουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι τον Καραμανλή - Τσίπρα (ήθελα να πώ).

 
Δημήτρης
27 Μαρ 2017 20:56

Δυστυχώς η ΔΑΚΕ της συνεργασίας με τη ΣΥΝΕΚ και της αλληλοβοήθειας στην επιλογή Δ/ντών έχει ξεφύγει από την ιδεολογία της. Σε ποιο φιλελεύθερο εκπαιδευτικό σύστημα, να μας πει ο κ.Παπαχρήστος, ισχύουν αυτά που προτείνει;

 
Δημήτρης Κ.
27 Μαρ 2017 19:44

Δυστυχώς οι συνάδελφοι της ΔΑΚΕ, είχαν επηρεαστεί τόσο πολύ από την τριτοκοσμική ρητορεία των ΣΥΝΕΚ (που βέβαια είναι ανεπίκαιρη αφού είναι από τον Απρίλιο του 2015) , ώστε είχαν αρχίσει να τους μοιάζουν και να τους ακολουθούν στις πρωτοφανείς τότε τοποθετήσεις τους, που ευτυχώς έχουν πλέον αποδειχθεί αντισυνταγματικές και μπαίνουν στο ..."χρονοντούλαπο της ιστορίας"
Καλό είναι να μην τις επαναφέρουμε και κυρίως να μην τις θυμόμαστε, γιατί μόνο θλίψη προκαλούν.

 
Μαρία
27 Μαρ 2017 18:39

Σύλλογος με ποια κριτήρια θα διαπιστώνει ικανότητα ή όχι;
Αν διαπιστώσει ανικανότητα π.χ. 7 ψήφους σε σύνολο 13 πως θα μπορεί το προσβάλει ο υποψήφιος αν θεωρεί ότι αδικείται;

 
Ελεος πια!!!!!
27 Μαρ 2017 16:54

Συνάδελφοι το άρθρο του esos είναι παλιό του 2015 και αναδημοσιεύει πάλι τις απόψεις της ΔΑΚΕ . Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα σχολιασμού .Αλήθεια η ΔΑΚΕ τι λέει ;

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
27 Μαρ 2017 16:40

H κεντρο- δεξιά Δ.Α.Κ.Ε θεωρεί ότι ο σύλλογος διδασκόντων έχει τη δυνατότητα να έχει γνώμη για τους διευθυντές
και η κεντρο-αριστερή Π.Ε.Κ πανηγυρίζει για την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.....
... και μετά αναρωτιόμαστε γιατί η ΔΑΚΕ είναι πρώτη δύναμη στην ΟΛΜΕ...

 
ΠΕ
27 Μαρ 2017 15:45

Η ΔΑΚΕ και με αυτή την ανακοίνωση εκφράζει μόνο τον ευτό αυτών που την συνέταξαν.Ούτε την ιδεολογία της φιλελεύθερης ΝΔ εκφράζει,ούτε του τεχνοκράτη και εχθρού του λαικισμού αρχηγού της,ούτε και την ιδεολογία των λαικών ευρωπαικών κομμάτων.Όπως τάχτηκαν με τους αντισυνταγματικούς νόμους Μπαλτά-Κουράκη και Φίλη έτσι και τώρα κάνουν τα ίδια αποδεικνύοντας ότι δεν μαθαίνουν.Δεν τους ψηφίζει κανείς για να το παίζουν ιμιτασιόν αριστεροί.Αν έχουν μια αριστεροδεξιά ιδεολογία αφορά μόνο αυτούς και όχι το φιλελεύθερο κόμμα και συνεπώς πρέπει να πάνε στα σπίτια ή στα σχολεία τους.Με την φιλελεύθερη παράταξη εκλέγοανται και όχι με την συνιστώσα του Φίλη.Είμαστε στο 2017 και δεν το καταλαβαίνουν

 
Πετρος
27 Μαρ 2017 15:17

Είναι εντυπωσιακό το πως οργανωμένες ενώσεις εκπαιδευτικω οπως η ΔΑΚΕ,καταφεύγουν με πρόχειρο τρόπο σε προτασεις οι οποίες στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης. Τι πάει να πει διαπιστωτικη πράξη για το αν καποιος μπορεί να είναι υποψ. διευθυντης; Απο ποτε εκπαιδευτικοί αποκτούν ιδιότητες επιστημονικού εμπειρογνώμονα και μάλιστα για θεσεις που οι ιδιοι δεν έχουν καμία εμπειρία και οι περισσότεροι ουτε καν τα τυπικά προσόντα;Μήπως ήρθε η ώρα να αξιολογηθούν οι εκπαιδευτικοί απο μαθητές και γονεις; Αφού αρνούνται την θεσμική αξιολόγηση. Αρκετά με το θέατρο του παραλόγου.

 
iremias
27 Μαρ 2017 14:55

Ενώ η Ν.Δ δεν είχε κομματικά κριτήρια επιλογής Περιφερειακών Διευθυντών!. Εκείνοι είχαν πολλά προσόντα!

 
ΜΙΧΑΗΛ
27 Μαρ 2017 13:47

Να μας πει η συγκεκριμένη ΔΑΚΕ αν κατά τον ίδιο τρόπο κ με παρόμοιο σκεπτικό θα μπορούσε και για τους εκπ/κούς να συνεκτιμάται η γνώμη δντών, γονέων, μαθητών, συλλόγων γονέων κ λοιπών, εμπλεκομένων εκπκών φορέων, όπως προτείνει προχείρως για τους δντές... Δεν μας τα λέει καλά! Ας προσέξει τις ανακοινώσεις της γιατί ανοίγει ασκούς μου μπορεί να σηκώσουν θύελλες και δεν θα κλείνουν με τπτ μετά!

 
loyk
27 Μαρ 2017 12:58

αφου θα μπορει να διεκδικησει καποιος το συνολο των σχολειων μιας δ/νσης η γνωμη του συλλογου διδασκοντων που κολαει?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ