Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ο υπ. Παιδείας ζητά συνάντηση με ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για την επιλογή νέων Διευθυντών Σχολείων

Διαβάστε την επιστολή του υπουργού Παιδείας προς ΔΟΕ και ΟΛΜΕ
Δημοσίευση: 28/03/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Επιστολή προς  τα κορυφαία συνδικαλιστικά  όργανα των δασκάλων, νηπιαγωγών και καθηγητών , την ΟΛΜΕ και ΔΟΕ απέστειλε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κ. Γανρόγλου , με την οποία ζητά συνάντηση με τα ΔΣ  , προκειμένου να διατυπώσουν τις απόψεις τους σχετικά με το θέμα της επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων. Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής :

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αγαπητοί, ές μέλη των Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ,

Όπως γνωρίζετε ήδη από τα δημοσιεύματα στον τύπο το ΣτΕ εξέδωσε απόφαση με την οποία θέτει ζητήματα αντισυνταγματικότητας με σοβαρότατες συνέπειες σε ορισμένες διαδικασίες της επιλογής Διευθυντών/ντριών σχολικών μονάδων, και κυρίως αυτές που αφορούν στην εμπλοκή του συλλόγου διδασκόντων που εισήχθησαν με το ν. 4327/15.

Η Κυβέρνηση το 2015 αναβαθμίζοντας τον ρόλο των εκπαιδευτικών ως συλλογικότητας στο χώρο του σχολείου και με στόχο να ενισχύσει την δημοκρατική λειτουργία του σχολείου θεσμοθέτησε την ψηφοφορία των Συλλόγων ως μέρος της διαδικασίας επιλογής των Διευθυντών και Διευθυντριών. Όμως, η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί νέα δεδομένα. Το Υπουργείο Παιδείας είναι υποχρεωμένο να σεβαστεί την απόφαση αυτή και να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα προσαρμόσει τη σχετική νομοθεσία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης.

Παρακολουθώντας τις δικές σας θέσεις, όπως αυτές έχουν καταγραφεί διαχρονικά στα κείμενα αποφάσεων των ΔΣ και των συνεδρίων σας, διαπιστώνουμε ότι έχετε συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο επιλογής και τον ρόλο των Διευθυντών/ντριών της σχολικής μονάδας αλλά και των υπολοίπων στελεχών της Εκπαίδευσης.

Θα θέλαμε ενόψει των επικείμενων αλλαγών να έχουμε τις δικές σας απόψεις και τοποθετήσεις για τον τρόπο επιλογής των διευθυντών/ντριών σχολικών μονάδων και όλων των στελεχών εκπαίδευσης,

Ελπίζω να ανταποκριθείτε άμεσα στα παραπάνω ώστε να έχουμε τον χρόνο να συναντηθούμε για να συζητήσουμε τις προτάσεις.

Σας ευχαριστώ

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Κώστας Γαβρόγλου

 

Σχόλια (12)

 
a
28 Μαρ 2017 17:23

μπουχαχαχαχα, καινούργιο συκώτι θα κάνουμε...

 
Γιάννης Πλατάρος
28 Μαρ 2017 17:28

Δεν έχουν θέσεις διαχρονικά. Δεν λειτουργούν ως Σώματα. Αποσπασματικές και αν.... Όχι σε όλα. Ισοπέδωση όλων. Τέτοια. Αν συνιστούν θέσεις, τότε καλό διάλογο...
Να μάθουμε τόσο τα πτυχία, πόσο τα άλλα αντικειμενικά, πόσο τα εμπειρικά κτλ
Θα μάθουμε λέτε;
Φυσικά όχι...
Να δούμε αν θα συμμετάσχουν οι Ομοσπονδίες καθιστάμενες συνένοχες, αφού στην σύνταξη του Νόμου Κουράκη - Μπαλτά δεν μετείχαν ενώ τώρα καλούνται να συμμετάσχουν.
Ποτέ δνε μετείχαν «στα παιγχνίδια της εξουσίας» Θα μετάσχουν τώρα;
Περιεργούμε, εν αναμονή...

 
iraklis
28 Μαρ 2017 20:27

Τι συνάντηση....με ποιους... Δεν νομίζω ότι εκπροσωπεί η ΔΟΕ & η ΟΛΜΕ το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινωνίας. Αυτοί θα πουν τα δικά τους,... Τώρα σωθήκαμε.

 
Αρίσταρχος
28 Μαρ 2017 21:12

Ν. 4369/2016 (ΦΕΚ Α 33/27-2-2016) Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής προϊσταμένων (διαφάνεια αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης) και άλλες διατάξεις .

«Άρθρο 85

Κριτήρια επιλογής προϊσταμένων

1. Για την επιλογή προϊσταμένων λαμβάνονται υπόψη τέσσερις (4) ομάδες κριτηρίων:

α) Μοριοδότηση βάσει τυπικών, εκπαιδευτικών προσόντων και προσόντων επαγγελματικής κατάρτισης,

β) μοριοδότηση βάσει εργασιακής εμπειρίας και άσκησης καθηκόντων ευθύνης,

γ) μοριοδότηση βάσει αξιολόγησης και

δ) μοριοδότηση βάσει συνέντευξης.

Σε όλο το δημόσιο αυτό είναι το σύστημα.

Για τους εκπαιδευτικούς προσπαθείτε να βρείτε σύστημα που να ταιριάζει με τα προσόντα σας ???

Θα πρέπει να ντρέπονται όσοι νομίζουν πως θα εμπαίζουν τους εκπαιδευτικούς με καθρεφτάκια και χάντρες για πρωτόγονους.

 
Αγγελος
28 Μαρ 2017 21:22

Καλό θα ήταν να λάβει υπόψιν ο κ Υπουργός , όπως και τα μέλη των ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, πως η επιλογή διευθυντή σχολικής μονάδας με ψηφοφορία (μυστική ή φανερή) μπορεί να μοιάζει ως μια δημοκρατική διαδικασία, στερεί όμως το δικαίωμα από εκπαιδευτικούς που έχουν τα απαραίτητα προσόντα, και που μπορεί σε ένα σχολείο να είναι περισσότεροι του ενός, να διεκδικήσουν τη συγκεκριμένη θέση και σε άλλα σχολεία εκτός από αυτό που υπηρετούν, αφού είναι δύσκολο να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες ψήφους.
Επίσης , διευθυντής που βγαίνει από ψηφοφορία, δεν είναι εύκολο να είναι αμερόληπτος (και απέναντι σ'αυτούς που τον ψήφισαν και απέναντι σε αυτούς που δεν τον ψήφισαν).

 
Πετρος
28 Μαρ 2017 22:27

Ο κ.Γαβρογλου δεν ξέρει τι του γίνεται. Οπως και όλος ο θίασος που υποδύεται την κυβέρνηση.Δεν καταλαβαίνει ο ανθρωπος οτι το προβλημα τώρα ειναι οτι δεν υπάρχουν διευθυντές, οι οποίοι ακυρωθηκαν απο την 29-6-2015; Οτι ολα μπορεί να προσβληθούν και να ακυρωθούν; Οτιακομη και οι εξετάσεις της φετινής χρονιας μπορεί να τιναχτουν στον αέρα ; Το προβλημα ειναι οτι υπάρχουν αντισυνταγματικά επιλεγμένοι διευθυντές σχολείων και διευθύνσεων και ο αρμόδιος υπουργός δεν το αντιλαμβάνεται.Η χειρότερη κυβερνηση που γνωρισε η χωρα από σύστασης του νέου ελληνικού κράτους. Απίστευτα ανεπαρκείς άνθρωποι σε θέσεις ευθυνης.Για το καλό της χώρας πρέπει να φύγουν αμεσα.Γιατί μετά και τα ελικόπτερα δεν θα αρκούν.

 
υπομονή
28 Μαρ 2017 22:46

Τα έχουμε ξαναπεί, ο Υπουργός είναι πολιτικό πρόσωπο και μπορεί και δικαιούται και πρέπει να χειρίζεται τις υποθέσεις του Υπουργείου του πολιτικά. Οφείλει βέβαια να αντιλαμβάνεται και να σέβεται απολύτως χωρίς ουδεμία δεύτερη κουβέντα τις επιταγές του Συντάγματος, τις οποίες διαφυλάττει ο ανώτατο δικαστήριο (ΣΤΕ).
Δεν μπορεί κανείς ακόμα να του προσάψει κάτι, δεν έχει παραλάβει επίσημα ουδεμία απόφαση, ως θεσμικός παράγοντας πρέπει να ενεργήσει στη βάση των τεκμηρίων και όχι των διαδόσεων από όπου και αν προέρχονται. Και βεβαίως να μιλήσει και με τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ και όποιον άλλο παράγοντα και φορέα κρίνει ο ίδιος ότι πρέπει να κουβεντιάσει μαζί του. Αυτό που θέλω να καταλήξω και το επισημαίνω πολλοστή φορά, οτιδήποτε και να κάνει ο Υπουργός (και οφείλει και έχει το δικαίωμα να κάνει), κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει την άσκηση των εννόμων συμφερόντων όσων θίχτηκαν. Η απόφαση του ΣΤΕ (αν είναι έτσι όπως το πληροφορηθήκαμε) λέει αυτό ακριβώς, όποιος έχει υποστεί βλάβη (οικονομική και ηθική – προσωπικότητα), να ζητήσει τη θεραπεία του – αποζημίωση. Αυτά έχει ο νομικός πολιτισμός και έτσι θα γίνει να είστε απολύτως σίγουροι. Το πολιτικό μέρος τώρα είναι διαφορετικό, ας το λύσει ο Υπουργός που έχει και την αρμοδιότητα. Προσωπικά εμπιστεύομαι απολύτως τους έλληνες δικαστές και σαυτούς θα προσφύγω για την αποζημίωσή μου, το κράτος δεν είναι ΙΧ κανενός, ούτε Υπουργού (διορισμένος από εκλογές) ούτε οποιουδήποτε άλλου υπηρεσιακού παράγοντα. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ, και όποιος κατάλαβε. Και κάτι τελευταίο, όσο μεγαλύτερη παράταση δώσουνε στις θητείες των τωρινών δντών (αν δώσουν, ας δώσουν) τόσο μεγαλύτερη αποζημίωση (και όχι μόνο) θα απαιτηθεί, δεν πιστεύω να πιστεύει κανείς το αντίθετο. Για δε τους τωρινούς δντές, ξέρετε υπάρχουν και τα αχρεωστήτως καταβληθέντα σε ότι αφορά τα επιδόματα που εισπράξανε αντισυνταγματικά. Και ας μην ήταν δικιά τους ευθύνη, περιμένετε και θα δείτε, η εφορία τα ζητάει πίσω δια πάν αιτία (νομοθέτηση ΣΥΡΙΖΑ), διαφορετικά κινείται διαδικασία κατάσχεσης. Ας περιμένουμε, υπάρχει δρόμος αρκετός όσο κανείς δεν φαντάζεται.

 
Στράτος
28 Μαρ 2017 23:11

Από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής:
1. Το Υπουργείο γνωρίζει το περιεχόμενο της Απόφασης του ΣτΕ αν και δεν έχει επισήμως ακόμη λάβει την Απόφαση.
2. Το Υπουργείο έχει ζητήσει γνωμοδότηση από τη Νομική Υπηρεσία του για το τι πρέπει να πράξει μετά την απόφαση του ΣτΕ.
3. Ο Υπουργός καλεί σήμερα ΔΟΕ και ΟΛΜΕ σε διάλογο για το πλαίσιο επιλογής στελεχών στην εκπαίδευση.
4. Επίκειται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του esos, επικοινωνία του Υπουργού για τον ίδιο λόγο με τους Τομεάρχες Παιδείας των υπολοίπων κομμάτων.

Προφανώς ο Υπουργός και το επιτελείο του προσπαθούν οργανωμένα να συντάξουν το νέο πλαίσιο επιλογής στελεχών επιδιώκοντας την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη διακομματική συναίνεση αλλά και τη συμφωνία μεγάλης μερίδας του εκπαιδευτικού κόσμου. Είναι φυσικά αδύνατη η επίτευξη ομόφωνης απόφασης για το θέμα, όμως η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση θα οδηγήσει σε ένα πλαίσιο αποδεκτό από την πλειονότητα των εκπαιδευτικών αλλά και των πολιτικών δυνάμεων (οι οποίες λαμβάνουν αποφάσεις για τους εκπαιδευτικούς). Η όλη προσπάθεια έχει ενδιαφέρον τόσο για τη στάση που θα τηρήσουν όσοι θα κληθούν να μετάσχουν στις διεργασίες αυτές όσο και για την τελική πρόταση/νόμο που θα καταθέσει το Υπουργείο.

 
Freeman
29 Μαρ 2017 08:49

@Στράτος
Επιμελέστατα, αποφεύγεις την "ταμπακιέρα", το πρόβλημα δεν είναι ο νέος νόμος επιλογής, αυτό είναι πολύ εύκολο. Το πρόβλημα είναι οι συνέπειες της αντισυνταγματικότητας του νυν νόμου. Ποιος "ήταν" ο νόμιμος διευθυντής σχολείου ή εκπαίδευσης, το δεύτερο επιμελώς αποκρύπτεται πάλι, στο χρονικό διάστημα που υπηρετούν οι αντισυνταγματικά εκλεγμένοι,ποιος παίρνει το επίδομα και τα μόρια, αυτό διευθετεί η απόφαση. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην προσδιορίζεται νομικά ο "νόμιμος" διευθυντής. Άπειρες οι απόψεις των σχολιαστών, πρέπει να είναι οι αρχαιότεροι, πρέπει να είναι οι εκλεγμένοι από το 2011, πρέπει να είναι οι ομορφότεροι, οι σοφότεροι .... . Το καλό είναι ότι καταλάγιασε η υπεροψία των κυβερνώντων και μάλλον νοιώθουν το φόβο της τιμωρίας και πιστεύω να δράσουν σώφρονα. Εξέτασε ένα υποθετικό σενάριο, ανακοινώνεται η απόφαση του ΣτΕ και προκύπτει ότι την θέση διευθυντή στο σχολείο Α την δικαιούται ο Χ αντί του ήδη διευθυντή Υ. Ο Χ κάνει αίτημα στο ΠΥΣΔΕ εφαρμογής του νόμου, νομίζεις έχει σημασία τι θα πει κεντρικά το υπουργείο; Θα ρισκάρουν να δικαστούν τα μέλη του ΠΥΣΔΕ παρανομώντας ακολουθώντας τις οδηγίες του υπουργείου αν αυτές δεν είναι στα πλαίσια της νομιμότητας; Το ίδιο και για τις περιφέρειες για αντικατάσταση διευθυντών εκπαίδευσης. Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε το πρόδηλα αντισυνταγματικό και πρέπει να είναι άμεση η εφαρμογή της νομιμότητας και ας μην υπάρχει ιδιαίτερη προσφυγή κατά της διαδικασίας. Αυτά είναι τα δύσκολα και όχι ο νέος νόμος

 
ΣΑΒΕΛΩΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
29 Μαρ 2017 11:36

Οι πανεπιστημιακοί επιλέγουν τα όργανα της διοίκησής τους. Οι Δικαστικοί το ίδιο.
Φυσικά υπάρχουν και τα νομοθετήματα αλλά όλα στη ζωή αυτή αλλάζουν, τροποποιούνται ή μεταβάλλονται. Το ζήτημα παραμένει. Τι θέλουμε τελικά από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων. Μπορούμε να αυτοδιαχειριστούμε τα του οίκου μας.
Βέβαια οι μεγάλοι αγωνιστές των διαφόρων αριστερών σχημάτων οι γνώστες και κατέχοντες της μίας και μοναδικής αλήθειας «της δικιας τους» απορρίπτουν και κριτικάρουν την όποια πρωτοβουλία του υπουργείου.
Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις προτάσεις τους. Διαφορετικά Ξίδι.

 
Rip
29 Μαρ 2017 16:01

@ πρωην.....Διακρινω μια μεγαλη πικρια και ασυνηθιστη πυκνοτητα σχολιασμου για το θεμα των δ/ντων-τριων ...Υπαρχει δικαιοσυνη νομιμα εκλεγμενη κυβερνηση θα λυθει καποια στιγμη το ζητημα ...Δεν ηρθε και το τελος του κοσμου ...Εχουμε εμπιστοσυνη στους μαχιμους εκπ/κους που δινουν καθε ημερα τον αγωνα τους

 
ΗΡΑ*
29 Μαρ 2017 16:46

Ζητείται επειγόντως σανίδα σωτηρίας! Ελπίζουμε τα μέλη των Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και Ο.Λ.Μ.Ε. να μην αφήσουν αβοήθητο τον κ. Υπουργό , ο οποίος με ευθύνη των συντρόφων του Μπαλτά & Κουράκη περιήλθε σε αδιέξοδο, και να σπεύσουν πάραυτα να θέσουν στη διάθεσή του τις ...επεξεργασμένες θέσεις τους - λέμε τώρα και πλάκα κάνουμε, μεν τα παίρνετε ούλα τοις μετρητοίς - για τον ... εκδημοκρατισμό των σχολείων. Κι αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι κι οι δυο ομοσπονδίες κατά λάθος πουν : Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε, τι θα πράξετε κ. Υπουργέ; Κι εκεί που ο κ. Υπουργός προσπαθούσε εκ των ενόντων να δώσει μια κάποια απάντηση τέλος πάντων , πετάγεται και ένας "άσχετος" από κάτω και ρωτάει: Είπατε κ. Υπουργέ ότι οι μόνιμοι διορισμοί βρίσκονται σε καλό δρόμο, πότε προβλέπετε με το καλό να φτάσουν στην Αθήνα; ....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ