Placeholder

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ: Εκανε πίσω το υπ. Παιδείας στη μείωση του αριθμού εισακτέων

Ο αριθμός εισακτέων θα μειωθεί κατά 500 και όχι κατά 1.000
Δημοσίευση: 01/04/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η  μείωση του αριθμού  των εισακτέων στα Πανεπιστήμια  θα εφαρμοστεί σταδιακά . Ετσι  για φέτος θα περιοριστεί στους 500 για όλες τις σχολές αντί της αρχικής μείωσης κατά 1.000  θέσεις(π.χ στο σύνολο των  Ιατρικών η μείωση θα είναι 110 θέσεις αντί των 220 θέσεων).

Την απόφαση αυτή έλαβε σήμερα Σάββατο 1η Απριλίου ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Ο κ. υπουργός ανακοίνωσε στα Γιάννενα όπου βρίσκεται , ότι τη  σχετική υπουργική απόφαση θα την υπογράψει μεθαύριο, Δευτέρα.

Ο υπουργός Παιδείας  θεωρεί ότι «τα κόμματα θα σεβαστούν την αγωνία και την σκληρή προσπάθεια των χιλιάδων  υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων και των οικογενειών τους και δεν θα συνεχίσουν τις  προσπάθειες για τη δημιουργία αρνητικού κλίματος» .

Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε πως θα πρέπει «να δούμε το ζήτημα με αποδραματοποιημένο τρόπο», ενώ σημείωσε ότι στις προθέσεις του υπουργείου δεν είναι η αναστάτωση των νέων παιδιών και συνέστησε «να μην επηρεάζονται από πρωτοσέλιδα, κακοήθειες και τέτοιου είδους πράγματα που θέλει να αξιοποιήσει η αντιπολίτευση».

Το υπουργείο Παιδείας καταγγέλλει ότι «η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων μαθητών/τριων για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτέλεσε για την αντιπολίτευση λεία μικροκομματικής εκμετάλλευσης, για ένα ζήτημα μάλιστα πρωτίστως ακαδημαϊκο».

 

Σχόλια (19)

 
Κατερίνα
01 Απρ 2017 23:39

Η αναγνώριση του λάθους και ο περιορισμός της μείωσης των θέσεων, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεδομένου όμως ότι οι θέσεις αυτές είναι σε σχολές υψηλής ζήτησης θα πρέπει η απόφαση να επαναφέρει τον αριθμό στα περυσινά επίπεδο. Η μείωση των θέσεων απλά θα στείλει περισσότερους να φοιτήσουν στις αντίστοιχες σχολές στο εξωτερικό. Σοβαρή συζήτηση για τυχόν ανακατανομή των θέσεων θα πρέπει να ξεκινήσει μετά τις εξετάσεις, σε διακοματικό επίπεδο και τη συμμετοχή των Πανεπιστημίων και επαγγλεματικών φορέων.

 
m
02 Απρ 2017 00:40

Τουλάχιστον είναι καλό ότι τις γκάφες έχει το θάρρος ο υπουργός να τις παίρνει πίσω. Το δράμα στα παιδιά και τις οικογένειές τους το δημιούργησε ο ίδιος και κανείς άλλος, όπως ισχυρίζεται. Παρόλα αυτά, δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα λύθηκε γιατί η μείωση παραμένει μεγάλη στις υψηλόβαθμες σχολές. Αυτές οι αλλαγές γίνονται σταδιακά, ώστε να τις αφομειώνει η ελληνική κοινωνία. Δηλαδή άλλη μείωση για τις πανελλήνιες του 2018 δεν πρέπει να γίνει, σε αυτές τις σχολές.

 
loykil
02 Απρ 2017 08:25

Το κακό που έγινε είναι ήδη μεγάλο. Η ψυχολογία και το ηθικό των υποψήφιων καταρρακώθηκε. Η απόφαση ας ισχύσει από του χρόνου και η μείωση να γίνει σταδιακά σε βάθος τετραετίας.

 
Αλεξάνδρα κ.
02 Απρ 2017 08:37

Να επιστρέψει τα ποσοστά εκεί που ήταν όταν οι μαθητές Γ Λυκείου ξεκίνησαν να δηλώνουν τον Σεπτέμβριο του 2016. Να εφαρμόσει τις μειώσεις σταδιακά και να ισχύουν από την Α Λυκείου. Αυτό είναι το δίκαιο. Να πάψει να αναγάγει την αγωνία και το αίμα των οικογενειών σε μικροπολιτικές. Υπάρχει και η κοινωνική και η αξιακή διάσταση. Και η παιδαγωγική, βεβαίως βεβαίως. Θα έπρεπε να το αντιλαμβάνεται. Υπουργός Παιδείας είναι! Ο μαθητής που θα μείνει έξω, ενώ με τα παλιά ποσοστά θα περνούσε, δεν πρόκειται να σκεφτεί ότι ο υπουργός προέβη σε σολομόντεια λύση, επειδή αυτή η απόφαση δεν είναι ούτε σολομόντεια ούτε δίκαιη. Δεν μπορεί να αλλάζουν οι κανόνες κατά τη διάρκεια του αγώνα.Και μόνο αυτό καθιστά τον Υπουργό αναξιόπιστο. Σε δημοσίευμα διαβάσαμε ότι το υπουργείο ισχυριζόταν ότι οι μειώσεις ήταν 500 κι όχι 1000 (ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΜΕΤΡΑΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΙΛΟ!!!). Τώρα που λέει ότι θα είναι μόνο 500 κι όχι 1000 ποιος το πιστεύει;ΠΙΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΣΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΠΟΣΟΣΤΑ.

 
Κωστας Δ
02 Απρ 2017 09:42

Να επαναφέρει τον αριθμό στα περσινά επίπεδα! Η αδικία σε βάρος άριστων μαθητών εξακολουθεί να υπάρχει. Πάλι θα μείνουν απ΄εξω άριστοι μαθητές.
Και κάτι άλλο... να μη γίνει μείωση σε βάθος χρόνου, ειδικά σε σχολές υψηλής ζήτησης. Δηλαδή του χρόνου δε θα αδικηθούν άριστοι μαθητές;
Αν θέλει, να αναβαθμίσει τις σπουδές, αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση.

 
ΝικΔηΓκρυκ
02 Απρ 2017 10:17

Μα διαρκώς Πρωτομαγιά έχουμε σ' αυτόν τον τόπο;

 
Kostas
02 Απρ 2017 12:18

Aπό τις πανελλήνιες του 2014 μέχρι αυτές του 2016 έχει γίνει αρκετή μείωση στους εισακτέους υψηλόβαθμων σχολών κάτι που ήταν πραγματικά ΑΔΙΚΟ για τα παιδιά που έδιναν πέρσι. Να επανέρθει ο αριθμός των εισακτέων στα επίπεδα του 2014, αυτό είναι το σωστό.

 
Βασιλακη Ελένη
02 Απρ 2017 12:24

Η τελευταια ανακοινωση του υπουργου παιδειας ειναι προς τη σωστη κατευθυνση. Ο υπουργος αντιλαμβανεται τι γινεται στη κοινωνία και κανει διορθωτικές κινήσεις.
Αυτο που δεν μπορώ να αντιληφθώ ειναι γιατι οι προεδροι των Ιατρικών Σχολών ζητούν συνεχώς μειώσεις εισακτέων οταν αντιστοιχουν 0,79 φοιτητες (ουτε 1 φοιτητης!) ανα καθηγητη ιατρικής σχολής!!!!
Η Ιατρική αθηνων που εχει πανω απο 700 (!) καθηγητες δεν μπορει να εκπαιδευσει πανω απο 140 πρωτοετείσ??
Η Ιατρική του ΑΠΘ που εχει 800 καθηγητες δεν μπορει να εκπαιδευσει πανω απο 130 πρωτοετείς?
Εχουν αντιληφθεί τι γίνεται σε άλλα τμηματα όπου αντιστοιχουν 30, 40 και 50 φοιτητες ανα 1 καθηγητη????
Το προσχημα της ελλειψης εργαστηρίων και χρηματοδότησης μπορει να λυθεί ζητωντας απο τις φαρμακευτικές εταιρειες, που χρηματοδοτουν με μεγαλα ποσά τις ερευνες τους, να δωσουν αυτα τα χρηματικα ποσα στη ενισχυση των εργαστηρίων των ιατρικώνσχολών.
ΕΒ

 
Τζένη
02 Απρ 2017 13:20

Καμιά μείωση στους εισαχθέντες.
Αν το Υπουργείο επιμένει, η μείωση να γίνει ισομερώς στα πέντε πεδία.
Δηλαδή, εάν υπάρξει μείωση, να είναι το ίδιο ποσοστό σε κάθε πεδίο (εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες στους μαθητές).
Τα περιφερειακά τμήματα να δεχθούν περισσότερους εισαχθέντες.
Καλοί επιστήμονες βγαίνουν εδώ και χρόνια στη χώρα μας με τη στήριξη των πανεπιστημιακών καθηγητών. Τα χρήματα, να μην αναζητούνται στο χώρο της Παιδείας.
Ευχαριστούμε το esos.gr για την ανάδειξη των απόψεων μας.

 
m
02 Απρ 2017 13:47

Τα νοσοκομεία λοιμοκτωνούν, η ανεργία καλπάζει, οι νέοι φεύγουν έξω, η παιδεία παραπαίει. Τί πρέπει να κάνουμε; Να αφήσουμε τους ασθενείς να πεθάνουν, τους νέους να ξεριζόνονται, την παιδεία να εξαθλιώνεται όλο και περισσότερο ή να φροντίσουμε για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας; Νομίζω όλοι συμφωνούμε στο δεύτερο. Άρα αντί να κόβουμε θέσεις από τα πανεπιστήμια το σωστό θα ήταν να τα αναβαθμίσουν. Αν πάλι συμφωνίσουμε μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη ότι πρέπει να στερέψουν τους νέους σε άλλους τομείς, αυτό πρέπει να γίνει οργανωμένα, με κατάλληλη ενημέρωση και σε βάθος χρόνου. Πάλι όμως ένας μαθητής που το όνειρό του είναι να γίνει γιατρός και έχει όλες τις δυνατότητες, δεν μπορείς να τον πιέσεις να γίνει γεωπόνος, και δεν σημαίνει ότι το 19,2 αξίζει να γίνει γιατρός ενώ το 19.1 δεν αξίζει, γιατί αυτό θα γίνει με τη μείωση των θέσεων. Αυτός που τελικά το όνειρό του είναι να σπουδάσει ιατρική, αν έχει την οικονομική δυνατότητα θα το κάνει και η οικογένειά του και η χώρα θα ζημιωθούν οικονομικά, ενώ αυτός που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα θα αναγκαστεί να πνίξει το όνειρό του και να δυστυχίας. Αναβαθμίστε τα Πανεπιστήμια και αφήστε τις θέσεις των υποψηφίων όπως ήταν.

 
geo
02 Απρ 2017 13:55

Μήπως αν πιέσουμε παραπάνω, διπλασιαστουν οι ήδη διαθέσιμες θέσεις;

 
Αμερόληπτος
02 Απρ 2017 13:55

Υπάρχει λογική σ'αυτό το υπουργείο; Δήλωσε ο Γαβρόγλου από τα Ιωάννινα πως "5ο μάθημα θα δώσουν μόνο όσοι δηλώσουν ιατρική... Φέτος θα μειωθούν κατά 500 οι θέσεις εισαγωγής και του χρόνου οι υπόλοιπες 500". Τι μπακαλική είναι αυτή; Ξεσηκωμός γονέων και μαθητών σε μια κάκιστη κυβέρνηση χρειάζεται. Ας ξυπνήσουμε όλοι διότι αυτοί δεν έχουν φύλλο συκής. Κάθε ιδεοληψία τους την κάνουν υπουργική απόφαση εις βάρος των παιδιών μας.

 
ΣΤΕΡΓΙΟΣ
02 Απρ 2017 15:44

Γκάφα η ανακοίνωση τώρα, προς το τέλος της χρονιάς, για μείωση αριθμού εισακτέων; Γκάφα ότι αναφέρεται εξαγωγή αποτελεσμάτων ανήμερα της αργίας του Αγίου Πνεύματος; Γκάφα ότι το μάθημα των Θρησκευτικών στις Ε΄ και Στ΄ τάξεις γίνεται μονόωρο και ζητείται να διδάσκεται σε συνεχόμενα δίωρα; Γκάφα ότι καταργείται το βιβλίο μετά την έναρξη των μαθημάτων και στέλνεται νέο πρόγραμμα που απαιτεί αρχικά 58 διδακτικές ώρες και από μία ώρα την εβδομάδα, πάμε σε 58 βδομάδες όταν όλος ο χρόνος έχει 52 βδομάδες; Και είναι το ίδιο το Υπουργείο που απαιτεί σωστό προγραμματισμό; Το ίδιο το υπουργείο πριν από δυο χρόνια δεν κατάργησε τη διάταξη που περιόριζε τη διάρκεια που μπορούσε κάποιος να χρωστάει μαθήματα; Τώρα περιορίζει τον αριθμό των εισακτέων;

 
Ησίοδος
02 Απρ 2017 17:46

Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι λάθος ο σεβασμός προς τις προτάσεις των πανεπιστημίων. Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι γνωρίζουν πόσους μπορούν -στις δεδομένες τραγικές για τα πανεπιστήμια συνθήκες- να εκπαιδεύσουν αξιοπρεπώς και ζητούν συγκεκριμένο αριθμό εισακτέων. Όχι, φυσικά. Δεν θα μπουν λιγότεροι αριστούχοι, γενικώς, αλλά "λιγότεροι αριστούχοι στις περιζήτητες σχολές" [άλλο ζήτημα αυτό πάλι με τις "πέριζήτητες σχολές" που βγάζουν γιατρούς των 800 ευρώ]. Γιατί, λοιπόν, ο Υπουργός, εφόσον γνωρίζει καλά ότι από αυτούς τους γονείς δεν πρόκειται να πάρει ΠΟΤΕ ψήφο, υποχωρεί στις πιέσεις τους; Ποια είναι η λογική; Πώς θα στραφούν οι νέοι προς παραγωγικά επαγγέλματα; Πώς θα "πιεστούν" να δουλέψουν συλλογικά για νέες ιδέες και εφαρμογές; Γιατί συνεχίζει αυτή η κυβέρνηση το απαράδεκτο πελατειακό σύστημα και στα Πανεπιστήμια; Ποτέ πια δε θα στρώσει αυτή η χώρα;

 
Μαρια
02 Απρ 2017 18:08

Ας γνωρίζει ο υπουργός ότι οι μμαθητές και γνώση και κρίση έχουν.Να επαναφέρει τον αριθμο των εισακτέων στα περσινά επίπεδα είναι και δίκαιο και εντιμο.

 
Mr Νίκος
02 Απρ 2017 19:57

Πολύ κακώς ενέδωσε ο υπουργός στις πολιτικές πιέσεις. Οι θέσεις πρέπει να μειωθούν πολύ, να μείνουν μόνο όσες πραγματικά χρειάζονται για την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός πληρώνει για να σπουδάζουν αυτοί που θα δουλέψουν στο εξωτερικό, ειδικά στην περίπτωση της ιατρικής που είναι και η ακριβότερη σχολή, όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει

 
ΘΕΟΔΩΡΟΣ
02 Απρ 2017 20:26

Η αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα...κατάφερε και αυτό...Αντί να διαθέσει χρήματα για τα πανεπιστήμια...προτίμησε να εξοικονομήσει χρήματα...μειώνοντας τον αριθμό εισακτέων..και μάλιστα χωρίς κανένα προγραμματισμό....λίγο πριν αρχίσουν οι πανελλαδικές.....εις βάρος κυρίως φτωχών παιδιών. Α Π Λ Α ....Α Π Α Ρ Α Δ Ε Κ Τ Ο Ι.

 
Lia
02 Απρ 2017 21:27

Η χώρα του παραλόγου!
Και θύματα τα παιδιά μας τα οποία πρέπει να ονειρεύονται και να αγωνίζονται, για να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους στη χώρα του παραλόγου!

 
viviann
03 Απρ 2017 07:52

ειναι κριμα και αδικο τα παιδια που διαβαζουν τοσο πολυ για να πετυχουν τον στοχο τους και να πραγματοποιησουν τα ονειρα τους,να τους ανακοινωνεται αυτη η τιμωρια με κλεισιμο της πορτας της σχολης που επιθυμουν!!!! Τα παιδια που βρισκονται στην εφηβεια και σε κρισιμη ηλικια,οδηγουνται σε ψυχολογικη καταρευση !! Λαβωνεται η ψυχουλα τους!!καμία ευαισθησία?? Για παιδια προκειται....για παιδια που δινουν το αιμα της ψυχης τους για να τα καταφερουν!!!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ