Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Τι απάντησε ο υπ. Παιδείας στο esos για τα πορίσματα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τις μετατάξεις εκπαιδευτικών και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Έκθεση “καταπέλτης” για τις 3.559 μετατάξεις εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Δημοσίευση: 07/04/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Θα μου επιτρέψετε πριν δημοσιοποιηθούν και ανακοινωθούν στα συγκεκριμένα άτομα, να μην κάνω κανένα απολύτως σχόλιο.

Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στις εξής δύο ερωτήσεις που έθεσε το esos:

A. Εχει φθάσει στο υπουργείο Παιδείας    το πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης   για το Δημοκρείτιο Πανεπιστήμιο.  Εάν αυτό έχει σταλεί στον Εισαγγελέα και εάν μπορείτε να μας πείτε κάποια σημεία ;

Β. Επίσης, υπάρχει και ένα δεύτερο πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στο υπουργείο Παιδείας  σε σχέση με τις μετατάξεις εκπαιδευτικών. Εάν αυτό το πόρισμα έχει σταλεί στον εισαγγελέα.

Για το Δημοκρίτειο

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Παιδείας την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε στη Βουλή ότι:

-Ως προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, θα κάνει  πολύ σοβαρές ανακοινώσεις , γιατί υπάρχουν καταστάσεις που έχουν πια ξεφύγει τον έλεγχο της νομιμότητας.

-Θα  παρθεί μια απόφαση για τα τεκταινόμενα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. “Θα προχωρήσω σε κυρώσεις” είπε χαρακτηριστικά.

Το esos σε επικοινωνία που είχε στη συνέχεια με το γραφείο του υπουργού Παιδείας λάβαμε την απάντηση ότι αφορά πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Για τις μετατάξεις εκπαιδευτικών

Ανάκληση του συνόλου των διοικητικών πράξεων των 3.559 υποχρεωτικών μετατάξεων που έγιναν το 2013 από τον τότε υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, εισηγείται   το Σώμα Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, διότι, σύμφωνα με την έκθεση “καταπέλτη”  η διαδικασία των υποχρεωτικών μετατάξεων έγινε κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 82 παρ. 11 του ν.4172/2013

Οπως πρόσφατα αποκάλυψε το   esos η έκθεση που στάλθηκε στην πολιτική ηγεσία από την περασμένη Άνοιξη, καταλήγει  στα συμπεράσματα ότι  στην ακολουθηθείσα διαδικασία υποχρεωτικών μετατάξεων του άρθρου 82 παρ. 11 του ν.4172/2013:

1. Δεν έγινε επεξεργασία και συσχετισμός των καταχωρημένων στο ηλεκτρονικό σύστημα του άρθρου 7 του ν.3848/2010 στοιχείων από την αρμόδια υπηρεσία.

2. Η εισήγηση για τον προσδιορισμό κενών και πλεονασμάτων των δύο βαθμιδών εκπαίδευσης δεν συντάχθηκε, όπως προβλεπόταν, από τη Γενική Διεύθυνση Προσωπικού Π/βάθμιας και Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά το σχέδιο αυτής δόθηκε από το Γραφείο Υπουργού και υπογράφηκε μόνο από τους αρμόδιους Τμηματάρχες με διατυπωμένες επ’ αυτού τις διαφωνίες- επιφυλάξεις τους, χωρίς να ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής και διεκπεραίωσης.

3. Η διαπιστωτική πράξη του υπουργού, το σχέδιο της οποίας επίσης δόθηκε στην Υπηρεσία από το Γραφείο Υπουργού, μνημονεύει στο σκεπτικό της εισήγηση που στερείται νόμιμης υπόστασης, και αποτυπώνει κενά στην Π/βάθμια Εκπαίδευση και πλεονάσματα στη Δ/βάθμια Εκπαίδευση, των οποίων η ορθότητα όχι μόνον δεν ελέγχθηκε από την Υπηρεσία, αλλά και, όπως προέκυψε από τις διαπιστώσεις της παρούσας, αποκλίνουν σημαντικά από τα πραγματικά δεδομένα της συγκεκριμένης περιόδου.

4. Η  υπουργική απόφαση καθορισμού του αριθμού θέσεων για μετάταξη εκπαιδευτικών Δ/βάθμιας στην Π/βάθμια Εκπαίδευση και σε διοικητικές θέσεις αποτελεί επιμέρους πράξη σύνθετης διοικητικής ενέργειας, ερειδόμενη στη διαπιστωτική πράξη ..., η οποία φέρει τις ανωτέρω πλημμέλειες.

5. Δεν καταρτίστηκε από την υπηρεσία αξιολογικός πίνακας κατάταξης, βάσει των μορίων των αιτηθέντων εκπαιδευτικών, αλλά δόθηκε από το Γραφείο Υπουργού αλφαβητικός πίνακας με τα ονόματα των προς μετάταξη εκπαιδευτικών, τόσο σε θέσεις εκπαιδευτικών Π/βάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και σε διοικητικές θέσεις.

6. Η υπουργική απόφαση  με την οποία μετατάχθηκαν 3.122 εκπαιδευτικοί, ως ατομική διοικητική πράξη, στερείται σαφούς, ειδικής, επαρκούς αιτιολογίας από την οποία να προκύπτει η συνδρομή των κατά νόμο προϋποθέσεων για την έκδοσή της (σύνταξη αξιολογικού πίνακα για την επιλογή των μετατασσόμενων), κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 17 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας

7. Η δεύτερη διαπιστωτική πράξη ...δεν συνιστά διορθωτική ενέργεια της Διοίκησης βασιζόμενη στις πραγματικά υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις, αλλά υπήρξε απόρροια του πλήθους των ενστάσεων που υποβλήθηκαν.

8. Οι πλημμέλειες της διαδικασίας που επισημάνθηκαν στην παρούσα (παράλειψη σύνταξης πίνακα κατάταξης, άτυπη εισαγωγή κριτηρίου εντοπιότητας κλπ) είχαν ως συνέπεια τη δημιουργία αδιεξόδου, καθώς η Υπηρεσία αδυνατούσε να προβεί σε αντικειμενική εξέταση και κρίση επί των ενστάσεων, με αποτέλεσμα την έκδοση πλήθους μεταγενέστερων υπουργικών αποφάσεων μετατάξεων, επίσης με παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας, που αποσκοπούσαν στην ικανοποίηση αιτημάτων ενισταμένων.

Διαφωνούσε η αρμόδια υπηρεσία και ο Γενικός Γραμματέας Θανάσης Κυριαζής

Οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επισημαίνουν ότι  η διαδικασία μετάταξης εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέσεις εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2013-14 (άρθρο 82, παρ.11 του ν.4172/2013) πραγματοποιήθηκε παρά τις διατυπωμένες επί των σχεδίων των σχετικών διοικητικών πράξεων επιφυλάξεις και αντιρρήσεις της Υπηρεσίας και του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα  Θανάση Κυριαζή, με επανειλημμένες παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας στο έργο της ελεγχόμενης υπηρεσίας.

Τριπλάσιος ο αριθμός των   μεταταχθέντων εκπαιδευτικών  επί του αριθμού των υφιστάμενων κενών

Από τον ανωτέρω πίνακα καθίσταται σαφές ότι ο αριθμός των μεταταχθέντων εκπαιδευτικών είναι σχεδόν τριπλάσιος του αριθμού των υφιστάμενων κενών.

 

Σχόλια (5)

 
aleka
07 Απρ 2017 19:32

Αποτελέι ντροπή για το ελληνικό κράτος και το Υπ. Παιδείας συγκεκριμένα ότι 4 χρόνια μετά τιος μετατάξεις χιλιάδες εκπαιδευτικοί είναι μετέωροι.
Δώστε οργανικές ΤΩΡΑ και αφήστε τις γελοιότητες. Αλλο η πολιτική ευθύνη και άλλο οι ζωές των ανθρώπων του μεροκάματου. Ντροπή σας!

 
ΚΜ
07 Απρ 2017 17:01

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φταίνε και γι' αυτό...

 
Δημήτρης
07 Απρ 2017 10:59

τελειωστε το παραμυθι κ δώστε τις οργανικές τώρα στους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από το 2013.. Κατάντησε αστείο πια αυτό...

 
νικος
07 Απρ 2017 09:49

Καιρος να κανετε τις μεταταξεις σωστα τοτε. Αλλιως καλυπτετε τον αρβανιτοπουλο.

 
Νικος
07 Απρ 2017 08:49

Το ίδιο θα ισχύσει και για τις μετατάξεις εκπαιδευτικών από αθμια, βθμια σε θέσεις ΕΕΠ, ΕΕΔΙΠ.Ας το ξανασκεφτεί το υπουργείο για να μη βρεθεί πάλι σε δυσάρεστη θεση. Επίσης ας το ξανασκεφτούν και τα πανεπιστημιακά τμήματα που έβγαλαν κενές οργανικές θέσεις με βάση τις αιτήσεις μετατάξεων, οι οποίες προηγήθηκαν. Δεν γίνονται πουθενά στον κόσμο αυτα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ