Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Από τα ΕΠΑΛ χωρίς εξετάσεις στα ΤΕΙ

Η δημιουργία του διετούς κύκλου σπουδών στα ΑΕΙ έχει θεσμοθετηθεί με το Ν. 4006/2011, άρθρο 30, παρ. γ
Δημοσίευση: 11/04/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κωνσταντίνος Αδριανουπολίτης
Εκπαιδευτικός – Ερευνητής
Αντιπρόεδρος Ε.Ε.Τ.Ε.Κ.

Ο υπουργός παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε περιοδεία του σε σχολεία και ΑΕΙ της Φλώρινας, 21 Μαρτίου 2017, ανακοίνωσε ότι είναι πρόθεση του υπουργείου να  προωθήσει εντός των ΤΕΙ διετή κύκλο σπουδών, που θα απευθύνεται στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ και θα παρέχει πιστοποίηση στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προδιαγραφών για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατευθύνσεις.

Στη διήμερη σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ, 7 και 8 Απριλίου στην Πάτρα, συζητήθηκε παρουσία του ΓΓ του ΥΠΠΕΘ, η δυνατότητα  δημιουργίας διετούς διάρκειας κύκλου σπουδών, σε συνδυασμό με τρίτο κύκλο σπουδών στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Η δημιουργία διετούς διάρκειας κύκλου σπουδών βρίσκει σύμφωνους αρκετούς προέδρους των ΤΕΙ, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ., και με την ένταξη των ΤΕΙ στον πανεπιστημιακό κλάδο θα δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά των ΕΠΑΛ να εισέρχονται χωρίς εξετάσεις στα νέα πανεπιστήμια.

Η δημιουργία του διετούς κύκλου σπουδών στα ΑΕΙ έχει θεσμοθετηθεί με το Ν. 4006/2011, άρθρο 30, παρ. γ όπου αναφέρεται «γ) Κάθε ίδρυμα μπορεί να οργανώνει προγράμματα σύντομου κύκλου σπουδών, τα οποία περιλαμβάνουν μαθήματα που αντιστοιχούν κατά μέγιστο σε 120 πιστωτικές
μονάδες και ολοκληρώνεται με την απονομή πιστοποιητικού κατάρτισης σύντομου κύκλου, κατά τα οριζόμενα στον Οργανισμό του ιδρύματος. Το πιστοποιητικό αυτό δεν είναι ισότιμο με τίτλο σπουδών πρώτου κύκλου».

Να σημειωθεί ότι στην παρ. β του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι «Κάθε ακαδημαϊκό έτος περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αντιστοιχούν σε 60 πιστωτικές μονάδες».

Η διάταξη που αναφέραμε παραμένει μέχρι σήμερα ανενεργή διότι  τα ιδρύματα είχαν επιφυλάξεις μήπως με τη δημιουργία του 2ετούς κύκλου υπάρξει μια γενικότερη υποβάθμιση.
Μετά την απόφαση της συνόδου των προέδρων ΤΕΙ τα πράγματα αλλάζουν. Για το ίδιο θέμα, της δημιουργίας διετούς κύκλου σπουδών, στα πανεπιστήμια δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός της δημιουργίας στα ΤΕΙ του διετούς κύκλου σπουδών σε αυτή τη συγκυρία.

Το πάγιο αίτημα των ΤΕΙ, ως γνωστόν, είναι ο μετασχηματισμός τους σε πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών και η απόκτηση του 3ου κύκλου της ανώτατης εκπαίδευσης.

Υπήρξε τώρα κάποια εξέλιξη στο θέμα αυτό; Δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επισήμως.

Για την υλοποίηση της εξαγγελίας πολλά θα πρέπει να γίνουν και πριν απ΄ όλα: Να ενταχθούν στον πανεπιστημιακό κύκλο τα ΤΕΙ που πρόκειται να υλοποιήσουν τα διετή προγράμματα σπουδών.

Να καθοριστεί η κατάταξη του πιστοποιητικού στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, το οποίο θα πρέπει να ανήκει στο επίπεδο 5, διότι δεν μπορεί να είναι ισότιμο με τίτλο σπουδών πρώτου κύκλου ο οποίος  αντιστοιχεί στο επίπεδο 6.  

Να συνταχθούν προγράμματα του σύντομου κύκλου σπουδών με αντίστοιχα μαθήματα που να αντιστοιχούν, κατά το μέγιστο, με 120 πιστωτικές μονάδες κλπ.

Για τη συνέχιση σπουδών των αποφοίτων του 2ετούς κύκλου δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επισήμως. Είναι όμως πιθανό να υπάρχει συνέχιση σπουδών στο 2ο ή στο 3ο εξάμηνο με ποσόστωση, στα μετατραπέντα ΤΕΙ σε πανεπιστήμια, διότι ο διετής κύκλος θα παρέχει τυπική εκπαίδευση με πιστωτικές μονάδες και πιστοποίηση.

Πάντως οι εξαγγελίες για τους μαθητές είναι θετικές, διότι οι κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου ΕΠΑΛ θα εισάγονται με ποσοστά στα ΤΕΙ για προπτυχιακές σπουδές, στα πανεπιστήμια με ποσοστό 1%, στο διετή κύκλο σπουδών που αναφέραμε και στο Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας για εναλλασσόμενη εκπαίδευση στο σχολείο και στο χώρο εργασίας με αμοιβή και βέβαια θα έχουν διέξοδο στην αγορά εργασίας.

Θα γίνουν πράξη οι εξαγγελίες για ισχυροποίηση των ΕΠΑΛ, δεδομένου ότι  και κατά το παρελθόν έχουν γίνει εξαγγελίες για ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης αλλά το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Η τεχνική εκπαίδευση παραμένει μέχρι σήμερα υποβαθμισμένη.

Ίδωμεν.

 

Σχόλια (8)

 
Αμερόληπτος
11 Απρ 2017 11:46

Αφού κυνηγάνε την αριστεία, θα δημιουργήσουν τμήματα διετούς φοίτησης στα ΤΕΙ με είσοδο άνευ εξετάσεων σπουδαστών από τα ΕΠΑΛ. Στη συνέχεια όσοι θα παρακολουθήσουν αυτά τα τμήματα είναι πολύ "λογικό" και πολύ "ελληνικό" να ζητήσουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι 4ετούς φοίτησης πτυχιούχοι των ΤΕΙ. Εξισώσεις πάντοτε προς τα κάτω από μια ανίκανη κυβέρνηση.

 
John Pappas
11 Απρ 2017 11:52

Ετσι. Χωρις εξετασεις σε Γυμνασιο και Λυκειο. Χωρις εξετασεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Να μην κουραζονται τα παιδια , να μη διαβαζουν και να μη γραφουν! Μονο "δρασεις" , δηλαδη copy-paste...
Συντομα θα ανακαλυφθει και τροπος να τελειωνουν το Πανεπιστημιο χωρις κοπο , και να εκπονουν και Διδακτορικα ανετα κι ωραια...
ΕΛΕΟΣ!

 
Νίκος
11 Απρ 2017 12:11

Το τι θα μαθαίνουν και ποιός ο στόχος της Εκπαίδευσης απασχολεί κανέναν "Ερευνητή της εκπαίδευσης";

Αλήθεια, πόσα χρόνια έχουν να διδάξουν σε τάξη όλοι αυτοί οι "ερευνητές της Εκπαίδευσης";

 
Geo
11 Απρ 2017 12:14

John Pappas δεν τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ, οπότε καλό είναι να σταματήσει αυτό το "ΑΕΙ-ΤΕΙ". Είναι πλεονασμός. Επίσης δεν βρίσκω κακό να υπάρχει επαγγελματική εξέλιξη. Αν κάποιος συμπληρωσει Ects γιατί να μην αποκτά επαγγελματικά δικαιώματα? Οι πτυχιούχοι του εξωτερικού δίνουν εξετάσεις? Κ όμως ασκούν το επάγγελμα (κ καλώς το ασκούν, αφού το σπιυδασαν). Η Συντεχνιακη λογική που έφερε την Ελλάδα στα σημερινά χάλια πρέπει να τελειώσει.

 
Ribopaido
11 Απρ 2017 12:15

@Αμερόληπτος

Οπως το λές ειναι σαν να λες οτι και τα τει τζαμπα ζητάνε τα δικαιώματα τους..

 
Jimbiu
11 Απρ 2017 21:02

@Αμεροληπτος, λυπαμαι αλλα εαν καποιος αγνοει βασικες πτυχες ενος ζητηματος καλο ειναι να μη σχολιαζει γιατι δημιουργει,τουλαχιστον,παραπληροφορηση.

 
ΗΡΑ*
11 Απρ 2017 21:05

Εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω σε πολλά ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα παρέχεται η δυνατότητα μέσω των επαγγελματικών λυκείων/σχολείων να κάνει κανείς πανεπιστημιακές σπουδές. Σε μια - δυο περιπτώσεις που γνωρίζω καλά η διαδικασία αυτή είναι επίπονη και χρονοβόρα. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ θετικό ένα τέτοιο μέτρο και καλό θα ήταν να μην μείνει μόνο στα χαρτιά, αλλά υλοποιηθεί. Τα δε άτομα που έχουν τέτοιες φιλοδοξίες, ούτως ή άλλως ξεχωρίζουν, θα πρέπει να υποστηρίζονται και να ενισχύονται ηθικά και υλικά. Είναι κι αυτό αριστεία και μάλιστα ουσιαστική. Συχνά πρόκειται για ιδιαίτερα ταλαντούχα άτομα, με υψηλή στοχοθεσία και με δεδομένη την έφεση για μάθηση. Συνεπώς ούτε χάρη τούς γίνεται ούτε "ελευθέρας" έχουν στο δρόμο προς τις πανεπιστημιακές σπουδές. Δικαίωμα είναι και ως τέτοιο θα πρέπει να παρέχεται σε όλους και πάντα υπο προϋποθέσεις και με σαφώς προσδιορισμένα κριτήρια.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

lysiasedu.org
E-Learning
e-epimorfosi.aegean
SPOUDASE NUP