Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Καθήκοντα και ωράριο ειδικότητας Γενικών Καθηκόντων στην Εκπαίδευση

Δείτε την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας
Δημοσίευση: 20/04/2017
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των απασχολούμενων με την ειδικότητα «ΔΕ Γενικών Καθηκόντων», καθορίζονται με σημερινή εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

Α.Οι απασχολούμενοι με την ειδικότητα «ΔΕ Γενικών Καθηκόντων», δεν ασκούν παιδαγωγικό και διδακτικό έργο, αλλά έχουν υποστηρικτικό και βοηθητικό ρόλο, και προκειμένου να απασχοληθούν στη σχολική μονάδα, προσκομίζουν τα απαραίτητα έγγραφα που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

Β. Οι προσλαμβανόμενοι στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Απασχόλησης με την ειδικότητα «ΔΕ Γενικών Καθηκόντων», και οι οποίοι απασχολούνται στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όλων των τύπων, τίθενται υπό την εποπτεία των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, των Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Διευθυντών / Προϊσταμένων των σχολικών μονάδων καθώς και των Συλλόγων Διδασκόντων αυτών και υπό την καθοδήγηση των Προϊσταμένων Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης και των αρμοδίων Σχολικών Συμβούλων παιδαγωγικής ευθύνης.

Γ. Οι απασχολούμενοι με την ειδικότητα «ΔΕ Γενικών Καθηκόντων» εντάσσονται στο βοηθητικό προσωπικό του σχολείου και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και έχουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία.

Ειδικότερα :

1. Το ωράριο εργασίας των απασχολούμενων με την ειδικότητα «ΔΕ Γενικών Καθηκόντων» είναι αυτό των δημοσίων υπάλληλων που προβλέπεται στο άρθρο 41, παρ. 5α, του Ν. 3979 /2011 (Α ́ 138). Σε περίπτωση που το ωράριο του επιστάτη δεν καλύπτει όλες τις ώρες λειτουργίας του σχολείου, τότε το ωράριο του απασχολούμενου με την ειδικότητα «ΔΕ Γενικών Καθηκόντων» ρυθμίζεται με ευθύνη του/της Διευθυντή/ριας, Προϊσταμένου/ης της σχολικής μονάδας, με τρόπο ώστε να καλύπτεται πλήρως το ωράριο λειτουργίας του σχολείου.

2. Φροντίζουν για το άνοιγμα και κλείσιμο του σχολείου των γραφείων, των αιθουσών, της βιβλιοθήκης και κάθε άλλου χώρου, κατά τις ώρες που καθορίζονται από τα όργανα διοίκησης του σχολείου και φροντίζουν για την ασφαλή φύλαξη των κλειδιών, σύμφωνα με τις οδηγίες που τους παρέχονται.

3. Επικουρούν στο έργο της τακτοποίησης των αιθουσών ή των χώρων εκδηλώσεων μετά το πέρας των μαθημάτων ή μετά από εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη σχολική μονάδα και φροντίζουν για τον αερισμό όλων των χώρων του σχολείου, σύμφωνα με τις παρεχόμενες οδηγίες από τα όργανα διοίκησης του σχολείου.

4. Φροντίζουν για την τήρηση του ωραρίου λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης και του κουδουνιού για την έναρξη και λήξη των μαθημάτων και διαλειμμάτων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Δ/ντή του σχολείου.

5. Υποστηρίζουν τη σίτιση των μαθητών είτε στο πρόγραμμα των ολοήμερων σχολείων, είτε στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», όπου αυτό εφαρμόζεται.

6. Μεταφέρουν την αλληλογραφία του σχολείου, φροντίζουν για την τακτοποίηση βιβλίων ή άλλων εποπτικών μέσων και βοηθημάτων, βοηθούν για την αποκατάσταση φθορών ή ζημιών τους τεχνίτες και επικουρούν το έργο της καθαριότητας των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, όποτε κρίνεται απαραίτητο από το Διευθυντή του σχολείου, εφόσον προκύπτει ανάγκη υποστήριξης του/της καθαριστή/στριας του σχολείου.

7. Επιτηρούν τον προαύλιο χώρο καθώς και τον περιμετρικά εξωτερικό χώρο του σχολείου και συμβάλλουν στην ασφαλή είσοδο και αποχώρηση των μαθητών.

8. Οι Διευθυντές/ριες, Προϊστάμενοι/ες και οι Σύλλογοι Διδασκόντων των σχολικών μονάδων είναι υπεύθυνοι, υποδεικνύουν, καθοδηγούν και εποπτεύουν το έργο των απασχολούμενων με την ειδικότητα «ΔΕ Γενικών Καθηκόντων» και δύνανται να αναθέτουν σε αυτούς κάθε έργο που αποβλέπει στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Σχόλια (2)

 
Οτινάνες
20 Απρ 2017 10:17

Όλοι αυτοί είναι προϊστάμενοι αυτού του φτωχού ανθρώπου;
"Οι προσλαμβανόμενοι τίθενται υπό την εποπτεία των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, των Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Διευθυντών / Προϊσταμένων των σχολικών μονάδων καθώς και των Συλλόγων Διδασκόντων αυτών και υπό την καθοδήγηση των Προϊσταμένων Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης και των αρμοδίων Σχολικών Συμβούλων παιδαγωγικής ευθύνης.

Μήπως δεν πάμε καλά;
Αυτό πάλι το κόλλημα με το Σύλλογο Διδασκόντων; Ο διευθυντής, σύμφωνα με το καθηκοντολόγιο, υλοποιεί τις αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων. Προς τι αυτή η υπερβολική και διαρκής αναφορά του Συλλόγου Διδασκόντων; Μήπως φοβάται το Υπουργείο τους αυταρχικούς διευθυντές;
Αν είναι έτσι, ας κάνει νόμο να τους ψηφίζουν τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων σε μυστική ψηφοφορία.

 
Μαλιστα
21 Απρ 2017 00:27

Χρήματα βλέπω υπάρχουν.... μόνο για προσλήψεις εκπαιδευτικών δεν υπάρχουν και είμαστε 20.000 συμβασιούχοι μπαλάκια σε όλη την Ελλάδα με μηδέν δικαιώματα άδειας κτλ. Τουλάχιστον αφού θα πάρει ΔΕ προσωπικό να βάλει απο ένα σε κάθε Νηπιαγωγείο...που οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να πάνε ουτε τουαλέτα και που ουσιαστικά δεν έχουν κανένα διάλειμμα αφού και στο διάλειμμα επιτηρούν τα παιδιά...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean