Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υπουργός: Δεν ήταν σύννομη η πρόταση του ΕΚΠΑ για αγγλόφωνο τμήμα σπουδών

Δημοσίευση: 20/04/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μη σύννομη χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου την πρόταση το της Φιλοσοφικής Σχολής και της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ για  τη δημιουργία αγγλόφωνου τμήματος για φοιτητές εκτός Ευρωπαικής Ενωσης, κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή  σχετική  επίκαιρης ερώτησης, του Βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδου.

«Ερχεται ένα αίτημα στο υπουργείο που δεν είναι σύννομο, διότι ο νόμος, τον οποίο εσείς είχατε ψηφίσει, δεν αναφέρει πουθενά για προγράμματα σπουδών ξενόγλωσσα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας, αεπυθυνόμενος στον κ. Λοβέρδο και υπογράμμισε τα εξής:

Α. Προπτυχιακά με δίδακτρα. Είναι τριετές. Τα δικά μας προγράμματα σε αυτήν την χώρα είναι τετραετή.

Β. Σε  όλη την Ευρώπη η μεγάλη πλειοψηφία των προπτυχιακών μαθημάτων είναι στην τοπική γλώσσα. Τα μεταπτυχιακά είναι ακριβώς το αντίθετο. Εδώ, λοιπόν, μας έρχεται μια πρόταση που δεν βασίζεται σε κανέναν απολύτως νόμο, παραβιάζει όλες τις νόρμες και κανονικότητες της εκπαίδευσης των δικών μας Πανεπιστημίων, έχει 8.000 δίδακτρα, είναι τριετές, δεν είναι σαφές από ποιο Όργανο θα παίρνουν πτυχίο αυτοί που έρχονται και είναι αγγλόφωνο.

Γ. Αντί να ενεργοποιηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο που είναι στη Θεσσαλονίκη και το οποίο έχει μεταπτυχιακά στα αγγλικά και δυνατότητα συνεργασίας τμημάτων για προπτυχιακά στα αγγλικά, μας έρχεται ένα πράγμα, το οποίο, εν πάση περιπτώσει, δεν βασίζεται σε κανέναν νόμο. Δεν υπάρχει καμμία αγκύλωση ως προς αυτά τα ζητήματα, πλην όμως πρέπει να είναι με κανόνες και πρέπει αυτά τα πράγματα να συζητώνται πάρα πολύ πλατιά, επιμένω, χωρίς να υπονομεύουν την κανονικότητα της προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης.

Ο Α. Λοβέρδος

Ο  πρώην υπουργός Παιδείας στη δευτερολογία του τόνισε:

Α. Να θυμίσω,   τα εξής: Άρθρο 73 του ν.4316/2014 με δική μου νομοθετική πρωτοβουλία. Με τον νόμο αυτόν τι προβλέφθηκε; Ξενόγλωσσα τμήματα σε ορισμένα πανεπιστήμια της χώρας και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο, στο Αιγαίου στη Ρόδο, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Αιγαίο, επίσης, κι ένα Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών, που απευθύνονται σε αλλοδαπούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητές που έχουν δίδακτρα, που η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται στην αγγλική γλώσσα και για τα οποία υπήρχε εντονότατο ενδιαφέρον.

Β. Πού τα ξέρω αυτά; Κατ’ αρχάς, ανέλαβα εγώ τότε τη νομοθετική πρωτοβουλία. Είχα κάνει συζητήσεις με όλες τις φιλοσοφικές σχολές της χώρας γιατί η βασική μου ιδέα ήταν να ξεκινούσαμε με τα γράμματα, τα ελληνικά γράμματα. Μπήκαν τα πανεπιστήμια στο διάλογο, διάλογος πολλών μηνών. Ξεκαθαρίστηκε ποιοι είχαν τη διάθεση και ποιοι δεν είχαν τη διάθεση, ποιοι είπαν «ναι», αλλά λίγο αργότερα, όπως το ΕΚΠΑ. Και νομοθετήσαμε αυτά που νομοθετήσαμε.

Γ.  Και ένα ίδρυμα, το «Δημοκρίτειο», ήταν έτοιμο. Μάλιστα, είχα σχεδιάσει και το Προεδρικό Διάταγμα. Και το παρέδωσα αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, όπως το είχα διαμορφώσει εγώ, στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και ξαφνικά, μαθαίνουμε τότε ότι ο κ. Μπαλτάς καταργεί τη ρύθμιση, καταργεί αυτή τη δυνατότητα, χωρίς εξήγηση, για λόγους ιδεοληψίας και με την πρόφαση ότι δεν είχα ετοιμάσει το Προεδρικό Διάταγμα.

Δ. Ο νόμος ψηφίστηκε Δεκέμβριο. Τα διατάγματα θέλουν τον καιρό τους. Το είχα έτοιμο, όμως, κι αν δεν είχε ρίξει την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα είχε γίνει πραγματικότητα και το «Δημοκρίτειο» θα είχε κάνει αυτή τη μεγάλη πρωτοβουλία. Δεν το άφησαν.

Ε. Και τώρα μαθαίνουμε από τον Υπουργό ότι δεν πρόκειται στο ΕΚΠΑ για μεταπτυχιακό, πρόκειται για προπτυχιακό πρόγραμμα -ακόμα καλύτερα- που αν, λέει, δεν υπάρχει νόμος –και μπορεί να έχει δίκιο σ’ αυτό- μία διάταξη έπρεπε να φέρει για πολυσυζητημένο θέμα.

Ζ. Βλέπετε, όμως, κύριε Πρόεδρε, εδώ είναι Ελλάδα και ο κάθε επόμενος καταστρέφει του προηγούμενου τη δουλειά. Δεν κοιτάει να κάνει πρόοδο, να πατήσει εκεί που ήταν οι προηγούμενοι και να πάει παραπέρα. Πάει πάλι από την αρχή, λες και είναι θεός, λες κι αυτός τα ξέρει όλα, ενώ οι άλλοι δεν τα ξέρουν.

Η. Κι εδώ απαγορεύει, ακόμα χειρότερα αν είναι πρόγραμμα προπτυχιακό, επειδή δεν υπάρχει –λέει- νόμος κι επειδή χρειάζεται συζήτηση κι επειδή στο Διεθνές Πανεπιστήμιο διάλογο κάνει ο Υπουργός χωρίς συζητητές. Αυτά τα λένε μόνοι τους. Και τα λένε μόνοι τους, κύριε Πρόεδρε, οι του ΣΥΡΙΖΑ για ιδεοληπτικούς λόγους.

Θ. Ναι, το Διεθνές Πανεπιστήμιο υπάρχει και πρέπει να ενεργοποιηθεί. Ναι, όμως, υπάρχει διάθεση για τμήματα που απευθύνονται σε αλλοδαπούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, για λόγους ισότητας. Και στην αγγλική γλώσσα, κύριε Πρόεδρε, για να καταλάβετε τι εννοώ σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον, για ένα μεταπτυχιακό του Πολυτεχνείου της Κρήτης, για είκοσι θέσεις αλλοδαπών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2014 είχαν ενενήντα δύο υποψηφιότητες.

Ι. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον. Υπάρχει, όμως, και μία Κυβέρνηση που καθηλώνει τα ανώτατα ιδρύματα, που δεν τα αφήνει να προγραμματίσουν πολύ προοδευτικές, πολύ σύγχρονες, εκπαιδευτικές μορφές παρέμβασης, που ακουμπούν και στα θέματα των περιοριστικών οικονομικών όρων λειτουργίας του σήμερα, που δίνουν λύσεις δηλαδή και σε αυτό το θέμα. Και για λόγους ιδεοληπτικούς η Κυβέρνηση και οι Υπουργοί της τα σταματάνε. Και ο κ. Μπαλτάς και ο κ. Φίλης και σήμερα ο κ. Γαβρόγλου.

Κ. Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, κύριε Πρόεδρε. Βλέπετε, όμως, ακόμα κι εδώ, ακόμα και γι’ αυτά τα θέματα που κανείς θα έλεγε ότι είναι απλά, κανείς θα έλεγε ότι είναι έξω από τη διαδικασία και των μνημονίων και των περιοριστικών πολιτικών, πώς τραυματίζει την εκπαιδευτική διαδικασία η ιδεοληψία των κυβερνόντων σήμερα.  

Ο Κ. Γαβρόγλου

Στη δευτερολογία του  ο υπουργός Παιδείας τόνισε τα εξής:

Α. Ως προς τα ξενόγλωσσα τμήματα, για να μην υπάρχουν σπέκουλες γύρω από αυτό, νομίζουμε ότι ως προς τα μεταπτυχιακά, εκεί που είναι δυνατό μπορούν κάλλιστα να υπάρχουν ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών.

Β. Ως προς τα προπτυχιακά, υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα ως προς το ποιοι μπαίνουν, πώς μπαίνουν, τι πληρώνουν, αν πληρώνουν, πόσα χρόνια είναι αυτά και ποιο περιεχόμενο έχει αυτό το πρόγραμμα. Το να έρθει ο καθένας και να προτείνει κάποια προγράμματα, δεν θα λύσει το πρόβλημα.

Γ. Γι’ αυτό λέμε ότι έχουμε ένα θεσμό, που είναι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, να δούμε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για περαιτέρω συνεργασίες με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και μέσα σε αυτό το πλέγμα διαδικασιών να έχουμε κάποια προγράμματα ποιότητας. Ειδάλλως φοβάμαι ότι λόγω των οικονομικών δυσχερειών που περνάμε, θα υπάρχουν άτσαλες κινήσεις σε βάρος της ποιότητας των προσφερόμενων αυτών προγραμμάτων.

 

Σχόλια (1)

 
Αναστάσιος Κουτσούκος
20 Απρ 2017 17:56

Το νόμιμο είναι να αναλάβει προσωρινά ο σρχαιότερος...
Αφού και η συνέντευξη έχει πρόβλημα.... άρα όλοι οι νόμοι είχαν πρόβλημα.... πιθανά θα γίνει χαμός.... Ίδωμεν...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.