Την επαναφορά της διάταξης που θεσμοθετεί ως ισοδύναμα με MASTER τα πτυχία των Πολυτεχνείων και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, στο νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, αποφάσισε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.
Την απόφαση αυτή ο υπουργός Παιδείας την ανακοίνωσε στη συνάντηση με τους Διευθυντές των Σχολών των ΤΕΙ.
Οι τίτλοι Πανεπιστημιακών Τμημάτων ή Σχολών με θετικό-εφαρμοσμένο προσανατολισμό πενταετούς ή εξαετούς φοίτησης, τα οποία ικανοποιούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις είναι ισοδύναμα με μεταπτυχιακά διπλώματα υπό τη διεθνή ονομασία «MASTER» όπως αυτά χορηγούνται από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του ενιαίου Ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευσης, αλλά και όσων χωρών της αλλοδαπής ακολουθούν αντίστοιχη πρακτική.
Η Διάταξη ουσιαστικά αφορά τα Πολυτεχνεία και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
Σύμφωνα με τη διάταξη, η οποία είχε συμπεριληφθεί σε Σχέδιο Νόμου τον περασμένο Φθινόπωρο, αλλά δεν προχώρησε η κάταθεση, προς ψήφιση, στη Βουλή , η ισοδυναμία αυτή ισχύει μόνο για τα Τμήματα ή τις Σχολές οι οποίες, κατά την κρίση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) πληρούν τις πιο κάτω προϋποθέσεις:
- Προσφέρουν σπουδές γνωστικού αντικειμένου με θετικό-εφαρμοσμένο προσανατολισμό.
- Έχουν πρόγραμμα ενιαίας και αδιάσπαστης πενταετούς ή εξαετούς φοίτησης.
- Διαθέτουν επαρκή σε εύρος και λογική διάρθρωση μαθήματα, που καλύπτουν ολόκληρο το εύρος του σχετικού γνωστικού αντικειμένου, περιλαμβανομένων και επαρκών μαθημάτων εμβάθυνσης (προχωρημένου επιπέδου) διαρκείας δύο τουλάχιστον εξαμήνων.
- Προβλέπουν την υποχρεωτική εκπόνηση ερευνητικού χαρακτήρα Διπλωματικής εργασίας, εντός ενός εξαμήνου κατ’ ελάχιστον.
Οι κάτοχοι των τίτλων σπουδών αποφοίτων Ελληνικών Τμημάτων ή Σχολών Πανεπιστημιακού επιπέδου πενταετούς ή εξαετούς φοιτήσεως με την ανωτέρω ισοδυναμία, απαλλάσσονται της υποχρέωσης κατοχής διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών (Δ.Μ.Σ.) για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής για τις μεταπτυχιακές σπουδές στα Ελληνικά Α.Ε.Ι.
Παιδιά μην αγχώνεστε η κάθε σχολή βγάζει ανθρώπους που αργά η γρήγορα αξιολογούνται μεσω της αγοράς εργασίας..όλα αυτά που λέμε εδώ είναι για το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα μετράει η ποιότητα των εργαζομένων από που προέρχονται πως ανταπεξερχονται etc οπότε ότι και να γίνει όπως και να τα ονομάσουν δεν εχει σημασία..οι καλές σχολές Μετσόβιο, Γεωπονική Αθηνων κ Θεσσαλονίκης, Πολυτεχνείο Κρήτης etc.. θα ναι πάντα στις προτιμήσεις των ιδιωτών για θέσεις βαρύτητας στις βιομηχανίες.. Η κάθε σχολή έχει ένα όνομα και αξιολογείται κυρίως μέσω των πτυχιούχων και τι ψάρια πιάνουν όταν μπαίνουν στην αγορά και όχι τόσο από τα ερευνητικά προγράμματα που τρέχουν πολλά εκ των οποίων μπορεί να είναι και αδιάφορα για την αγορά..