Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ισοδύναμα με MASTER τα πτυχία των Πολυτεχνείων και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου

Επανέρχεται η διάταξη στο νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ
Δημοσίευση: 29/04/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την επαναφορά της διάταξης που θεσμοθετεί ως ισοδύναμα με MASTER τα πτυχία των Πολυτεχνείων και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, στο νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, αποφάσισε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.

Την απόφαση αυτή ο υπουργός Παιδείας την ανακοίνωσε στη συνάντηση με τους Διευθυντές των Σχολών των ΤΕΙ.

Οι τίτλοι Πανεπιστημιακών Τμημάτων ή Σχολών με θετικό-εφαρμοσμένο προσανατολισμό πενταετούς ή εξαετούς φοίτησης, τα οποία ικανοποιούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις   είναι ισοδύναμα με μεταπτυχιακά διπλώματα υπό τη διεθνή ονομασία «MASTER» όπως αυτά χορηγούνται   από   Ανώτατα   Εκπαιδευτικά   Ιδρύματα   του   ενιαίου Ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευσης, αλλά και όσων χωρών της αλλοδαπής ακολουθούν αντίστοιχη πρακτική.
 
Η Διάταξη ουσιαστικά αφορά τα Πολυτεχνεία και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με τη διάταξη, η οποία είχε συμπεριληφθεί σε Σχέδιο Νόμου τον περασμένο Φθινόπωρο, αλλά δεν προχώρησε η κάταθεση, προς ψήφιση, στη Βουλή , η    ισοδυναμία αυτή ισχύει μόνο για τα Τμήματα ή τις Σχολές οι οποίες, κατά την κρίση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) πληρούν τις πιο κάτω προϋποθέσεις:

-    Προσφέρουν σπουδές γνωστικού αντικειμένου με θετικό-εφαρμοσμένο  προσανατολισμό.

-    Έχουν πρόγραμμα ενιαίας και αδιάσπαστης πενταετούς ή εξαετούς  φοίτησης.

-    Διαθέτουν επαρκή σε εύρος και λογική διάρθρωση μαθήματα, που καλύπτουν ολόκληρο το εύρος του σχετικού γνωστικού αντικειμένου, περιλαμβανομένων και επαρκών μαθημάτων εμβάθυνσης (προχωρημένου επιπέδου) διαρκείας δύο τουλάχιστον εξαμήνων.

-    Προβλέπουν την υποχρεωτική εκπόνηση ερευνητικού χαρακτήρα Διπλωματικής εργασίας, εντός ενός εξαμήνου κατ’  ελάχιστον.

Οι κάτοχοι των τίτλων σπουδών αποφοίτων Ελληνικών Τμημάτων ή Σχολών Πανεπιστημιακού επιπέδου πενταετούς ή εξαετούς φοιτήσεως με την ανωτέρω ισοδυναμία, απαλλάσσονται της υποχρέωσης κατοχής διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών (Δ.Μ.Σ.) για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής   για τις μεταπτυχιακές σπουδές στα Ελληνικά Α.Ε.Ι.

Σχόλια (38)

 
Διπλωματούχος ΕΜΠ χωρίς βασικές σπουδές
29 Απρ 2017 12:46

H διάταξη αυτή μπορεί να ισχύσει μόνο για την εξής περίπτωση και για καμία άλλη, δηλαδή: Οι κάτοχοι των τίτλων σπουδών αποφοίτων Ελληνικών Τμημάτων ή Σχολών Πανεπιστημιακού επιπέδου πενταετούς ή εξαετούς φοιτήσεως με την ανωτέρω ισοδυναμία, απαλλάσσονται της υποχρέωσης κατοχής διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών (Δ.Μ.Σ.) για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής για τις μεταπτυχιακές σπουδές στα Ελληνικά Α.Ε.Ι.
Σε διαφορετική περίπτωση, οποιαδήποτε προσφυγή στη δικαιοσύνη, θα ακυρώσει τη διάταξη αυτή ως αντισυνταγματική. Φανταστείτε να ανταγωνίζονται για μια θέση στο δημόσιο δυο Πολυτεχνίτες, όπου ο ένας μόνο έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα. Αν επιλεγεί αυτός που δεν έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα, τότε θα δούμε τι απόφαση θα πάρει το δικαστήριο!!!!

 
foros1
29 Απρ 2017 16:58

@διπλωματούχος....

στον πρώτο θα μοριοδοτηθούν 2 μεταπτυχιακά και στον άλλον ένα!

 
Διπλωματούχος ΕΜΠ χωρίς βασικές σπουδές
29 Απρ 2017 18:36

@foros 1
To συμβούλιο της επικρατείας θα πεί:εγώ βλέπω ένα πτυχίο. Όχι δυο. Δεν στέκει κύριε. Σε επιλογές διευθυντών, σχολικών συμβούλων, κ.α δεν μοριοδοτείται το δεύτερο μεταπτυχιακό. Επομενως, κάποιος που το χρησιμοποιεί ως δεύτερο πτυχίο, όπως εγώ, δε θα μοριοδοτηθεί. Δε θα προσφύγω στη δικαιοσύνη; Το δίπλωμα δε γράφει πάνω μεταπτυχιακός τίτλος. Υπάρχει σοβαρό νομικό πρόβλημα, όπως εκείνο της σταυροδοσίας των διευθυντών. Επίσης, το σύνταγμα απαγορεύει αναδρομική ισχύ νόμου.Μας έχουν ταρράξει στη νομιμότητα.

 
Αγροβιοτεχνολόγος
29 Απρ 2017 19:26

Τί άνεργος χωρίς master of science, τί άνεργος με master of science...

 
Δήμος
29 Απρ 2017 20:32

Επιτέλους, διάκριση και όχι ισοπέδωση. Στο Υπ. Παιδείας πρέπει να εφαρμόζεται πρώτα η διάκριση της διάρκειας και του σκοπού (ή ποιότητας) σπουδών.

 
John Konstantopoulos
29 Απρ 2017 21:22

1.Αν ο υπουργός δεν το γνωρίζει, στην Ελλάδα, δεν υπάρχει μόνο το "πενταετές ΕΜΠ" και το "πενταετές ΓΠΑ" αλλά επίσης άλλες πέντε πολυτεχνικές σχολές και γεωτεχνικές σχολές.
2. Υπάρχουν "πενταετείς απόφοιτοι, διπλωματούχοι", βεβαίως βεβαίως, που επί δεκαετίες δεν έχουν ανοίξει βιβλίο, και ξαφνικά θα βρεθούν με "μεταππτυχιακό τίτλο", και φυσικά θα ζητήσουν και επίδομα και αναγνώριση "ακαδημαϊκού προσόντος"..........Βεβαίως βεβαίως........
3. Πιστεύετε ότι τα τετραετή πανεπιστημιακά τμήμα, δεν έχουν τις προϋποθέσεις να ζητήσουν να επεκταθεί το συμπιεσμένο πρόγραμμα σπουδών σε πέντε χρόνια και να μεταπηδήσουν στο επίπεδο 7 ? Περιμένετε και θα το δείτε.
4. Γιατι επιμένουν στο "μαστερ" των πέντε ετών και δεν θεσμοθετούν απλών μία κλίμακα με διδακτικές μονάδες να τελειώνουμε. Ήμαρτον δηλαδή.
5. Θέλω να δω τι θα κάνετε με όσους έχουν ήδη μεταπτυχιαό τίτλο και έχουν πενταετείς βασικές σπουδές. Τότε σημαίνει ότι οι βασικές σπουδές ήταν 3,5 χρονια + 1.4 οι μεταπτυχιακές σε προπτυχιακό επίπεδο ????????

Αστεία πράγματα. Όσο καλή και άξια να είναι μία σχολή, δεν μπορούμε να λέμε ότι ένας προπτυχιακός απόφοιτος έχει σκέψη μεταπτυχιακού ή διδάκτορα. Στην Ελλάδα ισοπεδώνουμε τα πάντα και πετάμε στα σύννεφα. Ήμαρτον.

 
V.K.
29 Απρ 2017 22:49

Φαρμακευτική 5 έτη
Κτηνιατρική 5 έτη
ΑΣΠΑΙΤΕ 5 έτη
Πολυτεχνεία -πολυτεχνικες σχολές 5 έτη
ΓΠΑ, Γεωπονοδασολογικες σχολές 5 έτη
Οδοντιατρική 5 έτη.
Όλοι αυτοί από αύριο θα είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού;
Ιατρική 6 έτη, μάλλον M.Phil.
Όλα αυτά είναι πιο εύκολα και πιο σωστά από το να γίνουν όλα τα τμήματα τετραετούς διάρκειας; (πλην Ιατρικής).

Αν το πρόβλημα στη χώρα είναι τα ΤΕΙ, ας τα κλείσουμε. Όσον αφορά τα πτυχία των αποφοίτων εξομοιώνονται με τα αντίστοιχα πτυχία - διπλώματα των Πανεπιστημίων, είτε με εργασιακή εμπειρία, είτε με κάποια μαθήματα επιπλέον. Το προσωπικό των ΤΕΙ μετά από αξιολόγηση μετατάσσεται στα Πανεπιστήμια, Ε. Κ., Δημόσιο κλπ.

 
Στέλιος Παπαδόπουλος
29 Απρ 2017 22:51

Η διάταξη αυτή, που πολλές φορές έχει συζητηθεί (και μάλλον δεν θα νομοθετηθεί), αναφέρεται στην ισοδυναμία των πενταετών πτυχίων/διπλωμάτων των πολυτεχνικών και γεωπονικών σχολών της ημεδαπής με το MASTER του ΕΧΑΕ. Στον ΕΧΑΕ υπάρχουν δύο τύποι MASTER:
1) Το ενιαίο MASTER (Integrated Master Degree) όπως τα MEng και MSci
2) Το μεταπτυχιακό MASTER (Postgraduate Master Degree) όπως το MSc

Δεν τίθεται θέμα ισοδυναμίας των πενταετών πτυχίων/διπλωμάτων πολυτεχνικών και γεωπονικών σχολών με το μεταπτυχιακό MASTER του ΕΧΑΕ. Αυτό να ξεκαθαρίσουμε για να μην γίνουν παρεξηγήσεις. Τίθεται θέμα ισοδυναμίας με το ενιαίο MASTER του ΕΧΑΕ.

Το πρόβλημα στο δημόσιο ξεπερνιέται πολύ εύκολα. Όπου αναφέρεται μεταπτυχιακός τίλος τότε εννοείται ΜΔΕ της ημεδαπής ή ισότιμο μεταπτυχιακό MASTER της αλλοδαπής. Τα ενιαία MASTER δεν είναι μεταπτυχιακοί τίτλοι και δε μπορούν να έχουν την ισχύ ΜΔΕ ή μεταπτυχιακού MASTER για το δημόσιο.

Οι τίτλοι ενιαίων σπουδών θα πρέπει να αναφέρονται ξεκάθαρα σε κάθε προκήρυξη του δημοσίου για να μην γίνεται σύγχυση με τους τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών. Γι αυτό είναι σκόπιμο να θεσμοθετήσουμε τις ονομασίες "Δίπλωμα/Πτυχίο Ενιαίων Σπουδών" και "Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών" για τους τίτλους σπουδών των ΑΕΙ της ημεδαπής.

 
Μανώλης
30 Απρ 2017 00:43

Υπουργέ, νιος ήμουνα και γέρασα... από το 1982 το ακούω και τίποτα δεν κάνετε για το αυτονόητο. Σας βαρέθηκα...

 
Άλκης Γεωργίου
30 Απρ 2017 11:32

Έρχεται ο άλλος από 5ετές πολυτεχνείο του εξωτερικού (ευκολότερο των δικών μας σχεδόν πάντα) και λέγεται M.Sc.. Εμείς πρέπει να κάνουμε 5+2=7 χρόνια για να πάρουμε τον ίδιο τίτλο. Τι άλλο να πεις...

 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΪΝΗΣ
30 Απρ 2017 14:02

Ακόμα μία φορά στην Ελλάδα πριμοδοτείτε η ποσότητα και όχι η ποιότητα.
Τι να πεις; Από το κακό στο χειρότερο.
Στρατιωτική και δημόσιο-υπαλληλική νοοτροπία. Όσο περισσότερα τα χρόνια τόσο περισσότερα δικαιώματα.
Η ανοργανωσιά και το χάος στις Γ/θμια εκπ/ση είναι ακόμα ένα σημείο των χαλεπών καιρών που ζει αυτός ο τόπος.
Αντί να δίνετε έμφαση στην καινοτομία, στην δημιουργική μάθηση και στην απόδοση γνώσης στην κοινωνία και στην επιχειρηματικότητα, δίνετε έμφαση στην 5ετη Γ/θμια εκπ/ση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ.

 
Μηχανικος ΤΕΙ
30 Απρ 2017 14:51

Οποιος νομίζει οτι αν παρουν πρωτα το μαστερ των μηχανικων ΠΕ και μετα σε δευτερο χρονο θα συμφωνησει στην εκδοση των επαγγελματικων δικαιωμάτων των μηχανικων ΤΕΙ ειναι τουλαχιστον αφελης......τα πραγματα θα γινουν χειρότερα για τους μηχανικους ΤΕ και τοτε ειναι που το ΤΕΕ θα ειναι με το πανω χερι. Μονο ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ στον ιδιο νομο μαστερ πολυτεχνειων και ΕΔ με ενταξη των μηχανικων ΤΕΙ στο ΤΕΕ αλλιώς αν πρωτα παρουν το μαστερ τα πολυτεχνεία θα προκειται για κυβερνηση ....

 
πάκης
30 Απρ 2017 15:29

Δώστε PhD κατευθείαν να τελειώνουμε και καμιά 5αριά επαγγελματικά δικαιώματα και κλείστε και τα ΤΕΙ επιτέλους ...

 
ΑΓ
30 Απρ 2017 19:06

Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας! Θα δώσει μάστερ στα πολυτεχνεία επειδή έχουν διευρήνει τις σπουδές σε 5 χρόνια και στα ΤΕΙ που οι απόφοιτοί τους μηχανικοί είναι πολίτες 3ης κατηγορίας εδώ και 16 χρόνια, τίποτα! Ντροπή στη χειρότερη χώρα!

 
spyr koys
01 Μάιος 2017 02:43

Δηλαδή συγνώμη, όλοι οι απόφοιτοι των πολυτεχνείων που πήραν ΚΑΙ MSc μετά το δίπλωμα τους, είναι κορόιδα; Δεν πιστεύω να τσουλάει το όλο πράμα απλά προς δημόσιο μεριά; Να βγουν και να ζητάνε άλλα δυο μισθολογικά κλιμάκια όλοι οι ΠΕ Μηχανικοί; Τι θα γίνει στην τελική, θα κόψει από τους υπόλοιπους για να βρει τα λεφτά; ΟΚ ας πούμε ότι είναι απλά ισοδύναμο με MEng και μπορούν να πάνε σε PhD κατευθείαν. Για το άλλο μη διανοηθεί κανείς...

 
ΘΠ
01 Μάιος 2017 09:50

Μια είναι η λύση. Να μειωθούν απο πέντε σε τέσσερα έτη τα προγράμματα σπουδών των πολυτεχνείων. Όπως έγινε στη Γερμανία. Εξάλλου αυτό συμφώνησαν στη συνθήκη της Μπολόνια.

 
Β. Τριανταφύλλου Πρόεδρος ΤΕΙ Δ.Ε., Μηχανικός Η/Υ
01 Μάιος 2017 20:26

Είναι λυπηρό η πολιτική ηγεσία να εμπαίζει την ευρωπαική νομοθεσία και τις ευρωπαικές συνθήκες. Το επίπεδο 6 του Ευρωπαικού πλαισίου προσόντων αντιστοιχεί στην απονομή πρώτου τίτλου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το Υπουργείο Παιδείας ενέταξε στο επίπεδο 6 όλες τις σχολές των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Τι άλλαξε από τότε;
Σύμφωνα με ΕΠΠ ένας απόφοιτος του επιπέδου 6 "Διαθέτει προχωρημένες γνώσεις σε ένα πεδίο εργασίας ή σπουδής, οι οποίες συνεπάγονται κριτική κατανόηση θεωριών και αρχών." (απόφοιτος Πολυτεχνείου, Πανεπιστημίου, ΤΕΙ) και δεν "Διαθέτει πολύ εξειδικευμένες γνώσεις, μερικές από τις οποίες είναι γνώσεις αιχμής σε ένα πεδίο εργασίας ή σπουδής και που αποτελούν τη βάση για πρωτότυπη σκέψη." που αντστοιχούν σε ένα απόφοιτο με μεταπτυχιακές σπουδές.
Όποια άλλη προσέγγιση, συμφωνα με τα παραπάνω, παραβιάζει την λογική για μια κοινωνία που θέλει να λέγεται ευρωπαική.

 
MIN NIKOS
02 Μάιος 2017 12:29

Δίκαιη και σωστή πρόταση, αλλά δεν θα γίνει τίποτα έχει εξαγγελθεί πολλές φορές.

 
makis1956
02 Μάιος 2017 14:51

Τα εξαετη των γιατρων κανονικα πρεπει να οδηγουν σε εργασιακο διδακτορικο (για αυτο λεγονται δοκτωρες αλλωστε)

 
ΕΤ
02 Μάιος 2017 19:20

Η ρύθμιση έχεται με μεγάλη καθυστέρηση για να αναγνωρίσει το αυτονόητο. Από την ίδρυσή τους τα Πολυτεχνεία και το ΤΕΕ (που είναι ΝΠΔΔ δηλαδή υπηρεσία της Πολιτείας) για να αναγνωρίσουν τον ακαδημαϊκό τίτλο και να εγγράψουν, κάποιον που ερχόταν από αγγλοσαξωνικές χώρες, στα μητρώα των μηχανικών απαιτούσαν να έχει master. Δέχονταν δηλαδή στην πράξη, ότι οι απόφοιτοι των ελληνικών Πολυτεχνείων με τις 5ετείς σπουδές, όπως και των Γαλλικών, των Ιταλικών ή των Γερμανικών με 5ετείς επίσης σπουδές, είναι ισότιμες με master.
Αλλά και στην Δ/θμια Εκπαίδευση, στον κλάδο ΠΕ12 κατατάσσονται οι διπλωματούχοι των Πολυτεχνείων με 5ετείς σπουδές καθώς και οι Φυσικοί απόφοιτοι Πανεπιστημίου που έχουν επιπλέον master στα ηλεκτρονικά, ως ΠΕ12.10. Δέχεται δηλαδή το Δημόσιο ότι το Δίπλωμα του Πολυτεχνείου ισοδυναμεί με master. Απλώς τώρα προβαίνει στην τυπική αναγνώριση.

 
Manos
02 Μάιος 2017 19:59

Δηλαδή, θα νομοθετήσουμε στην Ελλάδα ότι ένα πτυχίο θα είναι ταυτόχρονα και πτυχίο και μεταπτυχιακό χωρίς καμιά διάκριση; Πότε δηλαδή πήρε το πτυχίο του (στα 3; στα 3,5 χρόνια; χρωστώντας μαθήματα;) και συνέχισε σε μεταπτυχιακό επίπεδο κάποιος σε μια τέτοια σχολή;
Πριμοδοτήστε τότε κι όσους έκαναν 7+ χρόνια να τελειώσουν τις σχολές τους με διδακτορικό κατευθείαν.

Και μετά θα λέμε φεύγουν οι επιστήμονες στο εξωτερικό... Ποιός θα κάτσει εδώ;

 
Λ
10 Μάιος 2017 10:25

Η ιδεα αυτη με τα μαστερ δεν ειναι κατι πρωτότυπο αφου εφαρμοζεται στην Μεγ.Βρετανια (και σε αλλες χωρες) εδω και πολλα χρονια. Αν λειτουργησει όπως και στην Αγγλία οι απόφοιτοι ΔΕΝ θα εχουν 2 πτυχία, 1 θα εχουν που θα λεγεται MEng = Master in Engineering. Οι απόφοιτοι ως προπτυχιακοι θα θεωρουνται και οχι ως μεταπτυχιακοι. Φυσικα να σημειωσουμε οτι στη Αγγλια αυτο γινεται για ολες τις σχολες που εχουν διάρκεια πανω απο τα τυπικα 3 χρονια (=4 χρονια στην ελλαδα) οπως Ιατρικη,Οδοντιατρικη,Φαρμακευτικη κτλπ. Τουλαχιστον αστειο αν αποδοθει τιτλος μαστερ στο γεωπονικο και οχι και στις σχολές υγειας

 
Γιώργος
12 Μάιος 2017 20:20

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΧΩΡΟ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΕΧΑΕ)

(1) Τα ΑΕΙ της ημεδαπής παρέχουν τα εξής προγράμματα σπουδών:
- Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) (Postgraduate Study Programs)
- Προγράμματα Ενιαίων Σπουδών (ΠΕΣ) (Integrated Study Programs)
- Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) (Postgraduate Study Programs)
- Προγράμματα Διδακτορικών Σπουδών (ΠΔΣ) (Doctoral Study Programs)
(2) Καθιερώνονται οι εξής ονομασίες των τίτλων σπουδών:
- Ο τίτλος σπουδών που ολοκληρώνει τα ΠΠΣ φέρει την ονομασία "Πτυχίο" (Bachelor Degree)
- Ο τίτλος σπουδών που ολοκληρώνει τα ΠΕΣ φέρει την ονομασία "Δίπλωμα Ενιαίων Σπουδών" (ΔΕΣ) (Integrated Master Degree)
- Ο τίτλος σπουδών που ολοκληρώνει τα ΠΜΣ φέρει την ονομασία "Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών" (ΔΜΣ) (Postgraduate Master Degree)
- Ο τίτλος σπουδών που ολοκληρώνει τα ΠΔΣ φέρει τη ονομασία "Διδακτορικό Δίπλωμα" (ΔΔ) (Doctoral Degree)
(3) Τίτλοι σπουδών και κύκλοι σπουδών στην ανώτατη εκπαίδευση της ημεδαπής:
- Το Πτυχίο είναι ο τίτλος σπουδών που ολοκληρώνει τον 1ο κύκλο σπουδών του ΕΧΑΕ
- Το ΔΕΣ είναι ο τίτλος σπουδών που ολοκληρώνει ταυτόχρονα τον 1ο και τον 2ο κύκλο σπουδών του ΕΧΑΕ, χωρίς να προηγείται η χορήγηση πτυχίου.
- Το ΔΜΣ είναι ο τίτλος σπουδών που ολοκληρώνει τον 2ο κύκλο σπουδών του ΕΧΑΕ και η εισαγωγή στα ΠΜΣ προϋποθέτει την κατοχή πτυχίου.
-Το ΔΔ είναι ο τίτλος σπουδών που ολοκληρώνει τον 3ο κύκλο σπουδών του ΕΧΑΕ.
(4) Κατηγορίες υποψηφίων φοιτητών:
- Στα ΠΠΣ γίνονται δεκτοί οι κάτοχοι απολυτηρίου γενικού λυκείου ή επαγγελματικού λυκείου της ημεδαπής ή άλλου ισότιμου τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής
- Στα ΠΜΣ γίνονται δεκτοί οι κάτοχοι Πτυχίου και οι κάτοχοι ΔΕΣ
- Στα ΠΔΣ γίνονται δεκτοί οι κάτοχοι ΔΕΣ και οι κάτοχοι ΔΜΣ
(5) Ο αριθμός των πιστωτικών μονάδων ECTS στα ΠΕΣ δεν πρέπει να είναι μικρότερος από το άθροισμα των ECTS του αντίστοιχου ΠΠΣ και του αντίστοιχου ΠΜΣ Το ίδιο ισχύει και για την κανονική διάρκεια σπουδών.
(6) Καθιερώνονται δύο τύποι ΔΜΣ:
- Δίπλωμα Προχωρημένων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ)
- Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδίκευσης (ΔΜΣΕ)
Όταν για την ολοκλήρωση του ΠΜΣ προβλέπεται στο πρώτο ή σε προχωρημένο εξάμηνο (συνήθως στο πρώτο εξάμηνο) η υποχρεωτική επιλογή μιας από τις διαθέσιμες κατευθύνσεις, τότε το απονεμόμενο μεταπτυχιακό δίπλωμα ανήκει στα μεταπτυχιακά διπλώματα ειδίκευσης.
Όταν για την ολοκλήρωση του ΠΜΣ δεν προβλέπεται η επιλογή κατεύθυνσης, τότε το απονεμόμενο μεταπτυχιακό δίπλωμα ανήκει στα μεταπτυχιακά διπλώματα προχωρημένων σπουδών.
(7) καθιερώνονται δύο τύποι ΔΕΣ:
- Δίπλωμα Ενιαίων Προχωρημένων Σπουδών (ΔΕΠΣ)
- Δίπλωμα Ενιαίων Σπουδών Ειδίκευσης (ΔΕΣΕ)
Όταν για την ολοκλήρωση του ΠΕΣ προβλέπεται σε προχωρημένο εξάμηνο η υποχρεωτική επιλογή μιας κατεύθυνσης από τις διαθέσιμες τότε το απονεμόμενο ενιαίο δίπλωμα ανήκει στα ενιαία διπλώματα ειδίκευσης.
Όταν για την ολοκλήρωση του ΠΕΣ δεν υφίστανται κατευθύνσεις ή υφίσταται η δυνατότητα επιλογής γενικής κατεύθυνσης σε προχωρημένο εξάμηνο τότε το απονεμόμενο ενιαίο δίπλωμα ανήκει στα ενιαία διπλώματα προχωρημένων σπουδών.
(8) Κατάταξη τίτλων σπουδών στα επίπεδα του εθνικού πλαισίου προσόντων
- Τα Πτυχία των ΑΕΙ της ημεδαπής ταξινομούνται στο 6ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων
- Τα ΔΕΣ και τα ΔΜΣ των ΑΕΙ της ημεδαπής ταξινομούνται στο 7ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων
- Τα ΔΔ των ΑΕΙ της ημεδαπής ταξινομούνται στο 8ο επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων
(9) Τα ΑΕΙ που παρέχουν ΠΕΣ, προσφέρουν το ίδιο πρόγραμμα σπουδών με τον συνδυασμό ΠΠΣ+ΠΜΣ. Γι αυτό το σκοπό οργανώνουν ειδικά ΠΜΣ.
(10) Ως μεταπτυχιακοί τίτλοι νοούνται τα ΔΜΣ των ΑΕΙ της ημεδαπής και τα μέχρι τότε απονεμόμενα ΜΔΕ των ΑΕΙ της ημεδαπής, καθώς και οι ισότιμοι τίτλοι μεταπτυχιακών σπουδών των ΑΕΙ της αλλοδαπής. Σε καμία περίπτωση η αναφορά σε μεταπτυχιακό τίτλο δεν συμπεριλαμβάνει τα ΔΕΣ των ΑΕΙ της ημεδαπής ή τους ισότιμους και αντίστοιχους τίτλους ενιαίων σπουδών των ΑΕΙ της αλλοδαπής.

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
11 Αυγ 2017 02:59

Η αναγνώριση του μεταπτυχιακού για τις σχολές 5ετούς φοίτησης είναι πλέον γεγονός, όσο και να στεναχωρεί κάποιους. Και μοριοδότηση θα υπάρχει και βαθμολογική εξέλιξη και ότι άλλα προνόμια έχουν οι έχοντες μεταπτυχιακό. Στον μέλλον και μισθολογική εξέλιξη θα υπάρχει.
Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει και μπράβο που έγινε.

 
dr
11 Αυγ 2017 08:33

@ΔΗΜΗΤΡΗΣ
μεταπτυχιακό σε τί;;; αν μπορεί κάποιος ας διαφωτίσει...

 
Ribopaido
11 Αυγ 2017 10:03

@Δημήτρης
Συνονοματε πλανάσαι πλάνην οικτράν... Μισθολογική αν γινόταν θα γέλαγε ο κόσμος..Και θα μπάιναμε πολλα ευρω μέσω

@dr Meng δηλαδή αναγνωρίζει οτι δεν χρειάζεται πλέον μάστερ για να κάνεις phd
αλλο το Msc ,άλλο το Meng..αστους να λένε

 
Ο κουβάς
02 Απρ 2018 08:46

Ολα στον ίδιο κουβά!
Τί σχέση έχει το προπτυχιακό με το μεταπτυχιακό επίπεδο;
Δηλαδή αν κάποιος πάρει περισσότερα μαθήματα από τα απαιτούμενα για λήψη πτυχίου θα του δώσετε και το διδακτορικό κατευθείαν;

Αφού θεωρείτε ότι παίρνουν πρώτο πτυχίο και μάστερ, δώστε το πτυχίο στα 3-3,5 χρόνια. Εγώ που βαριέμαι να συνεχίζω με μαθήματα να μπορώ να πάω να χτίσω κανά σπίτι με 3 χρόνια σπουδές, αρκετές δεν είναι;
Οι επιστήμονες ας μείνουν 5 χρόνια να πάρουν και μαστερ.

 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
23 Ιουν 2018 13:09

Όσους Γεωπόνους έχω γνωρίσει είναι άτομα με γνώσεις σε πολλά πεδία multi skills τα βγαζουν πέρα σε πολλές θέσεις σε μια εταιρεία. Πιστεύω το αξίζανε έχουν και 120 μαθήματα έχω ακούσει.. ελπίζω και για τις άλλες πενταετής σχολές να ισχύουν αντίστοιχα καλά. Σωστή απόφαση φαίνεται!

 
Ε-Ε Π
07 Αυγ 2018 10:44

Ας θεσμοθετηθεί επιτέλους το αυτονόητο, αφού, σύμφωνα με τις Διδακτικές Μονάδες (ECTS), δεν είναι σίγουρα το ίδιο η πενταετής φοίτηση με την τετραετή...
Ούτε το master από Αγγλία (3 χρόνια bachelor + 1 χρόνος master) με την πενταετή φοίτηση και εξειδίκευση...
Απλώς, θα πρέπει να μοριοδοτείται και κάθε άλλο ξέχωρο πτυχίο ή/και μεταπτυχιακό.

 
christi
11 Σεπ 2018 08:27

κι αν κάποιος μπήκε με κατατακτήριες σε μια από αυτές τις σχολές, του αναγνωρίστηκαν μαθήματα και πήρε πτυχίο σε 4 χρόνια, πάλι θα αναγνωρίζεται ως μεταπτυχιακό; Αδικία μεγάλη για όσους πλήρωσαν για να πάρουν ένα μεταπτυχιακό τίτλο.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean