Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ενδεχόμενο “λουκέτο” σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ από τον υπ. Παιδείας,ύστερα από ερώτημα σε ΑΔΙΠ και ΕΣΕΚΑΑΔ

Ιδρύονται διετή τμήματα στα ΤΕΙ με απονομή διπλώματος επαγγελματικής κατάρτισης Επιπέδου 5
Δημοσίευση: 29/04/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το δικαίωμα στο  εκάστοτε υπουργό Παιδείας να καταργεί Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, που δεν καλύπτονται από επαρκή αριθμό φοιτητών, αποφοίτων, καθηγητών, ύστερα από ερώτημα σε ΑΔΙΠ και σε ΕΣΕΚΑΑΔ, προβλέπει το Προσχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ , σύμφωνα με πληροφορίες του esos, που ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Η διάταξη περιλαμβάνεται στο άρθρο 5 του Προσχεδίου Νόμου και ορίζει συγκεκριμένα ότι ο υπουργός έχει δικαίωμα Ίδρυσης, Συγχώνευσης, Κατάτμησης Μετονομασίας
και Κατάργησης ΑΕΙ,   που δεν καλύπτονται από επαρκή αριθμό φοιτητών, αποφοίτων, καθηγητών με ερώτημα σε ΑΔΙΠ και σε ΕΣΕΚΑΑΔ.

ΔΙΕΤΗ ΤΜΗΜΑΤΑ: Το Προσχέδιο Νόμου προβλέπει επίσης την ίδρυση  διετών  τμημάτων  στα ΤΕΙ με απονομή διπλώματος επαγγελματικής κατάρτισης Επιπέδου 5. Στα τμήματα αυτά θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ.

ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ Ο ΟΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ: Από το  αρθρο 4 παράγραφος 2 του νόμου 4009/11 αφαιρείται ο όρος   “επαγγελματικά πεδία” (σ.σ. συγκεκριμένα αφαιρείται από την παράγραφο: α) Τα Πανεπιστήμια δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην υψηλή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας και των τεχνών, καθώς και της διεθνούς επιστημονικής πρακτικής σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΑΕΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ: Δίνεται η δυνατότητα στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ να ιδρύουν και να λειτουργούν Παραρτήματα  σε άλλες
χώρες υπό συγκεκριμένους όρους.

ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΑ ΤΜΗΜΑΤΑ: Προβλέπεται αυτοδύναμα τμήματα  τουλάχιστον από 8 καθ εκ των οποίων 4 πρώτης βαθμίδας.

ΘΗΤΕΙΑ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ: Η Θητεία Πρυτάνεων , Αντιπρυτάνεων Προέδρων ΤΕΙ, Αντιπροέδρων και Κοσμητόρων ορίζεται με το Προσχέδιο Νόμου 1+1 και όχι συνεχή  ‎θητεία. Δηλαδή ο Πρύτανης έχει τη δυνατότητα να κάνει δύο θητείες  , με την προϋπόθεση ότι μετά την πρώτη θητεία θα υπάρξει παύση τουλάχιστον για μία.  

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΔΡΕΣ-ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΕΩΝ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΩΝ: Προβλέπεται μέχρι 20 τμήματα ή λειτουργία σε 3 γεωγραφικές έδρες 3 Αντιπρυτάνεις ή Αντιπροέδρους ΤΕΙ, και
πάνω από 20 τμήματα ή 4 γεωγραφικές έδρες 4 Αντιπρυτάνεις ή Αντιπροέδρους.

ΣΥΜΜΕΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟ: Στις Συγκλήτους ορίζονται 5 εκπρόσωποι φοιτητών, 3 προπτυχιακοί και 2 μεταπτυχιακοί,με μονοετή θητεία,  ένας εκπρόσωπος του
υπόλοιπου ΕΠ και ένας Διοικητικός Υπάλληλος με διετή θητεία και καθολική ψηφοφορία.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ- ΠΡΟΕΔΡΩΝ: Προβλέπεται  εκλογή Πρυτάνεων Προέδρων ΤΕΙ, Αντιπρυτάνεων, Αντιπροέδρων και Κοσμητορων από τους καθηγητές με
συντελεστή 0.9 και τους υπόλοιπους πλην φοιτητών με 0.1.Οι φοιτητές δεν συμμετέχουν στις εκλογές.

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ: ‎Διδακτορικά οργανώνονται μόνο από τα Πανεπιστήμια. Επίβλεψη Διδακτορικών Διατριβών από καθηγητές ΑΕΙ, ίδιου ΑΕΙ ή αλλού ΑΕΙ ή
από ερευνητές.

ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ: Θεσμοθετείται το  Ακαδημαϊκού Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας σε περιφερειακό επίπεδο, το οποίο  συγκροτείται από εκπροσώπους όλων των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων (Ε.K.), οι οποίοι είναι μέλη Δ.Ε.Π./Ε.Π. ή ερευνητές της οικείας ή άλλης Περιφέρειας ή και από το εξωτερικό, με τετραετή θητεία.

 

Σχόλια (7)

 
Θα καταργηθούν οι πανελλήνιες
04 Μάιος 2017 00:30

1. Γιατί ο Α με βαθμό πανελληνίων 18.5 να έχει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τον Β με βαθμό πανελληνίων 9.5;
2. Γιατί με βαθμό πανελληνίων 9.5 να εισάγεται κανείς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Για να μην ρωτάει κανείς πλέον αναφορικά με τα παραπάνω, θα καταργηθούν οι πανελλήνιες και λύθηκε το πρόβλημα! Kαι όλοι θα είναι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ!

 
Γιώργος
02 Μάιος 2017 09:50

1. Το γεγονός είναι ότι και με τη σημερινή πρόταση του Υπ. Παιδείας τα διδακτορικά δεν θα δίδονται από τα ΤΕΙ . Η άποψη να αναγράφεται ισότιμα και το ΤΕΙ στο απονεμόμενο διδακτορικό δεν αλλάζει ότι τα ΤΕΙ αποκλείονται από αυτοδύναμα διδακτορικά.
2. Προφανώς και υπάρχουν μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ που είναι μηχανικοί και ζητούν τα επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους των ΤΕΙ τα οποία αναφέρονται αποκλειστικά στην κάθε ειδικότητα. Μπορείτε να μας πείτε για ποιό λόγο οι απόφοιτοι του ΕΜΠ έχουν επαγγελματικά δικαιώματα από διαφορετικές ειδικότητες πέραν του πτυχίου τους ; Τα 5 έτη σπουδών είναι άποψη του ΕΜΠ και όχι απαραίτητη χρονική διάρκεια σπουδών για απόκτηση πτυχίου Μηχανικού. Όσες δηλαδή χώρες εκτός Ελλάδος απονέμουν πτυχίο Μηχανικού σε 4 χρόνια με αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα έχουν υποδεέστερες σπουδές από το ΕΜΠ ;
3. Οι εκπαιδευτικοί - μηχανικοί στα ΤΕΙ επιτελούν άριστο έργο και αυτό αποτυπώνεται στην κοινωνία και στον επαγγελματικό στίβο όπου οι απόφοιτοι ΤΕΙ μπορούν και απορροφώνται άμεσα στην αγορά εργασίας με δυνατότητες προσαρμογής στην εφαρμογή της επιστήμης που σπούδασαν σε προγράμματα σπουδών στα οποία συνδυάζεται άριστα η θεωρία με την εφαρμογή - πράξη.
4. Είναι πέραν κάθε ακαδημαϊκής και επιστημονικής δεοντολογίας η σημερινή πρόταση του Υπ. Παιδείας σύμφωνα με την οποίαν ο 5ετής ενιαίος κύκλος σπουδών να καταλήγει σε δ ύ ο πτυχία ! Αυτό είναι Ελληνική ιδιαιτερότητα και ουσιαστικά υποβαθμίζει τις μεταπτυχιακές σπουδές. Και λυπούμαι που υπάρχουν εκπαιδευτικοί εντός ΤΕΙ που το υποστηρίζουν.

 
Νικήτας Χιωτίνης
30 Απρ 2017 10:10

Κε Ioannis, αυτό που έγραψα για τα Διδακτορικά τα έγραψα όπως είπα "σώζοντας μέρος των προτάσεών μου" και "ρεαλιστικά" για τις παρούσες καταστάσεις.

Κε Ioannis είμαι μηχανικός μέλος ΤΕΕ, αλλά καλά θα κάνετε πρωτού κρίνετε απαξιωτικά τους καθηγητές μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ, να γνωρίζατε την πολιτεία τους εντός των ΤΕΙ. Ειδάλλως συκοφαντείτε αστήρικτα και αγενώς.

 
Νικήτας Χιωτίνης
30 Απρ 2017 10:07

Κε Ioannis, αυτό που έγραψα για τα Διδακτορικά τα έγραψα όπως είπα "σώζοντας μέρος των προτάσεών μου" και "ρεαλιστικά" για τις παρούσες καταστάσεις.

Κε Ioannis είμαι μηχανικός μέλος ΤΕΕ, αλλά καλά θα κάνετε πρωτού κρίνετε απαξιωτικά τους καθηγητές μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ, να γνωρίζατε την πολιτεία τους εντός των ΤΕΙ. Ειδάλλως συκοφαντείτε αστήρικτα και αγενώς.

 
Ioannis
30 Απρ 2017 05:52

Κύριε χιωτίνη,
αυτά που γράφετε τα διαβάζετε ?
Από την μία ζητάτε ως μέλος ΕΠ να δίνουν τα ΤΕΙ διδακτορικό δίπλωμα, και απο την άλλη προτείνετε να γράφει ότι είναι ισότιμο με τα δδ των πανεπιστημίων και να συναπονέμεται από καθηγητή ΤΕΙ και πανεπιστημίου ? Είναι σοβαρά πράγματα αυτά τώρα ? Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζετε ότι οι σχολές αυτές στις οποίες χτίστηκαν καριέρες μόνο για τους διδάσκοντες είναι ανώτατες ............?Ήμαρτον.
Βλέπουμε όμως ότι και στο esos αναρτούν πολύ εύκολα τέτοιες άνευ ουσίας και περιεχομένου "προτάσεις" και όχι ουσιαστικά θέματα. Όπως π.χ.
1. Τα επιμελητήρια αρνούνται επί δεκαετίες τα αξιοπρεπεί επαγγελματικά δικαιώματα για τους πτυχιουχους τους τεχνολογικού τομέα και την αποδοχη της ακαδημαϊότητας των πτυχίων. Πόσα μέλη των επιμελητηρίων εργάζονται στα ΤΕΙ ως διδασκοντες και σε ποιές θέσεις ?
2. Όλοι αυτοί οι καθηγητές , συμφωνούν στην αναγνώριση πενταετών υπερσχολών, δηλαδή την αναγνώριση προπτυχιακών μάστερ, επειδή οι περισσότεροι είναι απόφοιτοι αυτών των σχολών ? Και βέβαια !!
3. Καμία σοβαρή διαμαρτυρία από τους καθηγητες αυτους για την απαξίωση των πτυχιούχων ΤΟΥΣ από τα παραγωγικά υπουργεία ? Καμία φυσικά. Δεν πάμε κόντρα στα επιμελητήρια, αλλά θέλουμε τα ΤΕΙ για καριέρα.

 
Μάριος
29 Απρ 2017 19:03

"Συντελεστική" δημοκρατία με συντελεστή 9 προς 1;;;;;;;
Ποιανών ιδέα είναι αυτό; Προτείνω να ψηφίζουμε έτσι και στις εθνικές εκλογές. Το έλεγα κάποτε αλλα οι φίλοι μου το θεωρουσαν φασιστικό! Λέτε να είναι;

 
Nikitas Chiotinis
29 Απρ 2017 18:43

Προς Υπουργόν Παιδείας:
επανέρχομαι σε δύο από τις προτάσεις μου (αναρτημένες στο ΕΣΟΣ), με τρόπο "ρεαλιστικό" (σώζωντας μέρος τους):
1. όταν το διδακτορικό απονέμεται με επίβλεψη καθηγητή ΤΕΙ και ισότιμη συνεπίβλεψη καθηγητή Πανεπιστημίου, το διδακτορικό θα εκδίδεται από το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ ισότιμα(έτσι θα αναγράφεται στον απονεμόμενο τίτλο)
2. τα "περιφερειακά συμβούλια" να αποτελούνται και από εκπροσώπους των Περιφερειών: τουλάχιστον τον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Περιφέρειας.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ