Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή καθηγητών των ΤΕΙ για τις περικοπές στο μοσθολόγιο

01/05/2017

Ενημερώθηκε: 02/05/2017, 06:54

Άκουσε το άρθρο

Στην Ολομέλεια παρέπεμψε το ΣΤ επταμελές τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την 1198.2017 απόφασή του την προσφυγή Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ κατά των διατάξεων της περίπτωσης 21 της υποπαραγράφου Γ.1 της παραγράφου Γ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, που αφορά σε μισθολογικές περικοπές του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν περάσει  πάνω από δυο χρόνια από την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την περικοπή των αποδοχών των πανεπιστημιακών καθηγητών  και η κυβέρνηση εξακολουθεί να την αγνοεί.

Οπως κατήγγειλε πεόσφατα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΔΕΠ (ΠΟΣΔΕΠ),  και υπογραμμίζει τα εξής:

Α. Σε επανειλημμένες συναντήσεις μας με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών από πέρυσι την άνοιξη, μας δόθηκαν διαβεβαιώσεις για αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών προς τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, κάθε φορά μέσα στους «επόμενους ένα με δύο μήνες» μέσω της νομοθέτησης για εξορθολογισμό των νέων ειδικών μισθολογίων, ο οποίος εξάλλου έπρεπε να θεσπιστεί μέχρι  τον Ιούνιο του 2016. Αντ’ αυτού όμως,  η Κυβέρνηση συνεχίζει να παρανομεί και να αρνείται να εφαρμόσει επανειλημμένες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για αποκατάσταση των αποδοχών μας στα επίπεδα του 2012, και μας οδηγεί σε μακρόχρονους δικαστικούς αγώνες, τους οποίους οι ίδιοι οι κυβερνητικοί συνομιλητές μας αναγνωρίζουν ότι θα τους κερδίσουμε (αλλά μετά από 4-8 έτη).

Β. Όχι μόνο αυτό, αλλά με νέα μνημονιακή υποχρέωση, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε σε συνολική εξοικονόμηση από τα ειδικά μισθολόγια 0,2% του ΑΕΠ (~350 εκ. ευρώ) για τη διετία 2017-18. Παρά ταύτα, επανειλημμένα οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι δεν θα μειωθούν τα ειδικά μισθολόγια.

Γ. Αντιθέτως, τον Ιούνιο του 2016 ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση τροπολογία (Άρθρο 236 του Νόμου 4389/2016) με την οποία αναστέλλεται από 1.1.2017 μέχρι 31.12.2018 κάθε μισθολογική ωρίμανση και μισθολογική προαγωγή των λειτουργών και υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Στην ίδια τροπολογία αναφέρεται ρητά ότι η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση που επιτευχθεί από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία ισοδύναμη δημοσιονομική εξοικονόμηση. Παρά τις νέες, όμως, διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης,τα μέτρα που επιτυγχάνουν το ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα δεν βρέθηκαν, με αποτέλεσμα η παραπάνω διάταξη, να εφαρμόζεται από 1/1/2017.

Δ. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης του νόμου ουσιαστικά επιφέρει πρακτικά νέα μείωση αποδοχών στους πανεπιστημιακούς καθηγητές (αναστέλλεται η αύξηση χρονοεπιδόματος ανά 2 έτη) με ευθύνη της Κυβέρνησης, την οποία  καλούμε να εξηγήσει τι ενέργειες έκανε (ή δεν έκανε) για να βρει ισοδύναμα μέτρα.

Ε. Με τη διάταξη αυτή προέκυψε ένα νέο θέμα: Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διάταξη του νόμου είναι σαφής και αναφέρεται σε «μισθολογικές προαγωγές», δηλ. αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου χωρίς διοικητική προαγωγή, οι οποίες δεν υφίστανται για τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, καθώς η αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου τους γίνεται μόνο μετά από αλλαγή βαθμίδας (επίκουρου καθηγητή, αναπληρωτή καθηγητή και καθηγητή), υπήρξαν οικονομικές υπηρεσίες Πανεπιστήμιων (και ΤΕΙ), όπως του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΠΙ), που δεν καταβάλλουν τη μισθολογική αύξηση που αντιστοιχεί στη νέα βαθμίδα σε όποιους έχουν εξελιχθεί. Μάλιστα, η οικονομική υπηρεσία του ΕΚΠΑ αμφισβήτησε μεταξύ άλλων και την ίδια την χορήγηση του χρονοεπιδόματος (και όχι την αύξησή του) στο πλαίσιο της αναστολής των μισθολογικών ωριμάνσεων με άμεση εφαρμογή αρχικά στις περιπτώσεις νέων διορισμών και μετατάξεων. Η ευθυνοφοβία της έχει οδηγήσει στην καθυστέρηση καταβολής των οφειλομένων προς τους δικαιούχους συναδέλφους που εξελίχθηκαν σε ανώτερη βαθμίδα, περιμένοντας επί εβδομάδες γραπτή απάντηση σε γραπτό ερώτημα προς το ΓΛΚ, παρά το γεγονός ότι η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας ρητά ανέφερε ότι δεν αφορά στις εξελίξεις, ενώ σε άλλα πανεπιστήμια, που καταβάλλουν κανονικά τις βαθμολογικές αυξήσεις, οι (προφανείς) διευκρινίσεις έχουν ζητηθεί και δοθεί από καιρού τηλεφωνικά! Χρειάστηκε η παρέμβαση της ΠΟΣΔΕΠ για να παρέμβουν οι πρυτανικές αρχές και να προχωρήσουν σε ενέργειες για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος στο ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων!

Ζ. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η αιτιολογική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών για τη συγκεκριμένη τροπολογία  αναφέρει ρητά εκείνες οι κατηγορίες ειδικού μισθολογίου που λαμβάνουν μισθολογικές προαγωγές χωρίς διοικητική προαγωγή– πλην φυσικά των πανεπιστημιακών καθηγητών – και επισημαίνει ότι «όσοι προαχθούν βαθμολογικά λαμβάνουν τις αποδοχές του νέου τους βαθμού». Από τα παραπάνω είχε γίνει σαφές στη Βουλή κατά την ψήφιση της διάταξης,  ότι δεν ήταν στις προθέσεις του νομοθέτη να συμπεριληφθούν στην αναστολή των μισθολογικών προαγωγών οι εξελίξεις των πανεπιστημιακών καθηγητών στην επόμενη βαθμίδα, οι οποίες φυσικά αφορούν «νέο βαθμό».

Η. Ανεξάρτητα από την ερμηνεία που δίνουν στο άρθρο 236 του Ν 4389/2016 οι Οικονομικές Υπηρεσίες ορισμένων Πανεπιστημίων το γεγονός παραμένει ότι την πολιτική ευθύνη γι’ αυτές τις ανήκουστες και εξωφρενικές αποφάσεις έχει η πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας.

Θ. Για το συγκεκριμένο θέμα καλούμε
•    τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων να προβούν αμέσως στις κατάλληλες διορθωτικές και ελεγκτικές ενέργειες προκειμένου να συμμορφωθούν πλήρως οι υπηρεσίες με τις σαφείς κείμενες διατάξεις, εφόσον αυτό δεν έχει ήδη συμβεί,
•    τον αρμόδιο Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Φραγκίσκο Κουτεντάκη, να μην χρονοτριβεί με την έκδοση του διευκρινιστικού εγγράφου,
•    τον δε Υπουργό Παιδείας, αφού το θέμα έχει κεφαλαιώδη σημασία για τη λειτουργία των ΑΕΙ, και να προβεί προς τις απαιτούμενες ενέργειες προς το υπουργείο Οικονομικών για την επίλυση του προβλήματος,

Ι. Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ υπενθυμίζει στην Κυβέρνηση για ακόμη μια φορά την υποχρέωσή της για τη μη εφαρμογή νόμων που έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί από τα ανώτατα δικαστήρια, υποχρέωση η οποία συνεπάγεται την κατάρτιση νέου μισθολόγιου το οποίο να αποκαθιστά πλήρως τις αποδοχές των πανεπιστημιακών καθηγητών. Καλεί δε τους Συλλόγους μελών ΔΕΠ και όλους τους Καθηγητές, να είναι σε εγρήγορση για οποιαδήποτε νέα δυσμενή εξέλιξη στο μισθολόγιο των καθηγητών.

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ