Το ζήτημα της (αν)αντιστοιχίας των αντικειμενικών κριτηρίων για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης με την αποτελεσματικότητα στην άσκηση του διοικητικού έργου στο Σχολείο

Η τάση κάθε εκπαιδευτικού να αναζητά τρόπους ενίσχυσης των ακαδημαϊκών του προσόντων για την εξασφάλιση των απαραίτητων μορίων, τον οδηγεί πολλές φορές στην υποβάθμιση των υγιών κινήτρων

04/05/2017

Άκουσε το άρθρο

Του Κώστα Ανθόπουλου  
Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Α΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης

Την τελευταία εικοσαετία όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις από πλευράς υπουργείου Παιδείας σχετικά με τα κριτήρια επιλογής Στελεχών Εκπαίδευσης προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις και αμφισβητήσεις, τόσο από την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα όσο και από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. 

Κι αυτό γιατί:

α) Μετά από κάθε κυβερνητική αλλαγή μεταβάλλονταν ριζικά τα κριτήρια επιλογής Στελεχών Εκπαίδευσης με τρόπο που να εξυπηρετούνται σκοπιμότητες μικροπολιτικού χαρακτήρα.

β) Απουσίαζε οποιασδήποτε μορφής αξιολόγησης και αποτίμησης του παραγόμενου διοικητικού έργου του Στελέχους Εκπαίδευσης.

γ) Υπήρχε αποσύνδεση της διαδικασίας επιλογής από τη σαφή περιγραφή της διοικητικής θέσης, των αρμοδιοτήτων, των ικανοτήτων και δεξιοτήτων που απαιτούνταν από τους υποψήφιους.

Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να αρχίσει να διαμορφώνεται στο εσωτερικό της εκπαιδευτικής κοινότητας η αντίληψη ότι η αξία των υποψηφίων για κάθε θέση διοίκησης ταυτίζεται με την αξία των συγκεκριμένων τίτλων που διαθέτουν. Για τον λόγο αυτό, από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, από το Υπουργείο Παιδείας σταδιακά επιχειρήθηκε να τροποποιηθούν τα κριτήρια επιλογής των Στελεχών Εκπαίδευσης στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των ακαδημαϊκών και επιστημονικών κριτηρίων. Όμως αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι τα συστήματα αυτά κατέδειξαν πως η αντικειμενικότητα των μετρήσιμων κριτηρίων δεν εξασφαλίζει και αξιοκρατία.

Όπως πολύ εύστοχα έχει υποστηρίξει ο θεωρητικός της Διοίκησης της Εκπαίδευσης, Ιωάννης Κατσαρός, στο Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου, «…είναι πολύ συχνό το φαινόμενο, στελέχη με ενισχυμένο προφίλ ακαδημαϊκών τίτλων και επομένως υψηλή μοριοδότηση, να παρουσιάζονται αδύναμοι και αναποτελεσματικοί στο έργο το οποίο αναλαμβάνουν…

Η τάση κάθε εκπαιδευτικού να αναζητά τρόπους ενίσχυσης των ακαδημαϊκών του προσόντων για την εξασφάλιση των απαραίτητων μορίων, τον οδηγεί πολλές φορές στην υποβάθμιση των υγιών κινήτρων που άπτονται μιας ιδιαίτερης κλίσης ή μιας επιθυμίας ουσιαστικής επαγγελματικής ανάπτυξης. Επίσης αποσπά την προσοχή του από τα κύρια καθήκοντά του και τις επιδιώξεις του που έχουν σχέση με την παροχή ποιοτικού εκπαιδευτικού έργου…».

Πέραν των προαναφερόμενων τίτλων σπουδών και της συνακόλουθης μοριοδότησής τους, η αποτελεσματική άσκηση ηγετικής συμπεριφοράς, σύμφωνα με τον Καθηγητή Δημήτρη Μπουραντά προϋποθέτει και τις ανάλογες ηγετικές διοικητικές ικανότητες όπως για παράδειγμα α) την άσκηση του ρόλου της “παρακίνησης“ των εργαζομένων, β) την ικανότητα δημιουργικής λήψης αποφάσεων, διαχείρισης κρίσεων και επίλυσης προβλημάτων, γ) την ικανότητα διαπροσωπικής επικοινωνίας και διαπραγμάτευσης.

Κατά συνέπεια όλες οι παραπάνω αναγκαίες δεξιότητες για την διοίκηση μιας σχολικής μονάδας δεν αποτιμώνται σε μόρια αλλά αναδύονται στο πεδίο της μάχιμης διοικητικής πράξης, και για αυτό το λόγο ανακύπτει και το πολυσύνθετο ζήτημα της αναντιστοιχίας των τυπικών προσόντων με την αποδοτικότητα στο διοικητικό έργο.

Με βάση όλα τα παραπάνω , ένα σύστημα επιλογής Στελεχών Εκπαίδευσης, για να έχει μια ολοκληρωμένη διάσταση πρέπει να περιλαμβάνει:

Α) Αντικειμενικά κριτήρια που να αναφέρονται σε όλο το φάσμα της επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής ανάπτυξης του εκπαιδευτικού, σε συνδυασμό με την άσκηση διοικητικών καθηκόντων και προϋπηρεσίας.

Β)  Αξιολόγηση της αποδοτικότητας και των δεξιοτήτων στην άσκηση διοικητικού έργου των Στελεχών Διοίκησης από συλλογικά όργανα που να απαρτίζονται από μέλη που διαθέτουν εμπειρία και γνώση της Επιστήμης της Διοίκησης Εκπαίδευσης.

Γ) Τεκμηριωμένη εκτίμηση του διοικητικού έργου των Στελεχών Εκπαίδευσης από εμπλεκόμενους φορείς στη λογική του κοινωνικού ελέγχου (Σύλλογοι Διδασκόντων, Σύλλογοι Γονέων, Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.λ.π.) και λογοδοσίας σε συγκεκριμένους τομείς, με στόχο τον εντοπισμό αδυναμιών  και κατεύθυνση τη λήψη διορθωτικών παρεμβάσεων για την αλλαγή στάσεων, πρακτικών και συμπεριφορών.

Δ) Σύσταση Σχολής Διοίκησης Εκπαίδευσης, διάρκειας φοίτησης ενός έτους, με εφαρμογή προγραμμάτων τόσο διά ζώσης όσο και εξ αποστάσεως, στις έδρες των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Ε) Θεσμοθέτηση προγραμμάτων, σύντομης διάρκειας εισαγωγικής και περιοδικής επιμόρφωσης, για όσα Στελέχη κάθε φορά επιλέγονται σε θέσεις ευθύνης διοίκησης.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (4)

ΠΕ
|

Αρθρογραφείτε τακτικά στο εσος και είστε πολλά χρόνια συνδικαλιστής.Την άποψη σας όμως για την απόφαση του ΣτΕ την άμεση εφαρμογή της ,την ψηφοφορία ,την ακυρότητα των διευθυτων σχολείων και διευθυντών εκπαιδευσης δεν την εκφράσατε.Γιατί τα γραφόμενα σας είναι αντιθετα με ψηφοφορίες γιατί τι να κάνεις ένα πτυχιο σχολής διοικησης αν δεν σε ψηφισουν;Τι σχέση έχει η διοίκηση με την ψηφοφορία ή την έκραση γνώμης των δασκάλων;Μήπως κάνω λάθος;Γράψυε ένα άρθρο για αυτό.

Χάρης Νικολάου
|

Υπάρχουν τόσοι πολλοί εκπ/κοι άξιοι για δ/ντές, που όμως δεν ξέρουν ούτε μια ξένη γλώσσα, ή δεν πέρασαν ούτε ένα επιμορφωτικό σεμινάριο ή τέλος πάντων δεν έκαναν τίποτε για τον εαυτό τους; αλλά αν γίνουν δ/ντές θα κάνουν θαύματα; και υπάρχουν αντίστοιχα τόσοι πολλοί εκπ/ κοι που στην προσπάθειά τους να μάθουν και να μορφωθούν για να γίνουν καλύτεροι ή ακόμα καλύτεροι,παρακολούθησαν επιμορφωτικά προγράμματα, σεμινάρια κλπ, έχουν πραγματικά μεταπτυχιακά ή και διδακτορικά αλλά δεν έχουν τα πραγματικά προσόντα ενός δ/ντη; ή οι επιμορφώσεις δεν είναι αξιόλογες..... ή το προφίλ ενός δ/ ντή είναι μην κάνετε τίποτα στο σχολείο, είναι όλα καλά έτσι όπως είναι και φυσικά είμαστε οι καλύτεροι γιατί εμάς μας τα έμαθε όλα η ζώη.... ή κάποιο κομματικό ....γραφείο..... και για του λόγου το αληθές κοιτάξτε έμενα! Έγινα δ/ντής χωρίς να κάνω κάτι....
Από την άλλη μήπως είναι σωστή η σκέψη σου; μήπως και στα σχολεία πρέπει να προσλαμβάνονται ως καθηγητές άνθρωποι έξυπνοι αλλά χωρίς πτυχία; γιατί όλοι αυτοί που έχουν τα πτυχία είναι κάτι σαν αυτούς με τα προσόντα που θέλουν να γίνουν και δ/ντάδες!!!
Οι εξαιρέσεις πάντα θα υπάρχουν και από τις δύο πλευρές αλλά μόνον για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα και όχι για να γίνονται άλλοθι....

ΕΚ
|

Τί εννοείτε κ.Ανθόπουλε στην παρ Γ ;Θα εκτιμούν το διοικητικό έργο οι σύλλογοι γονέων, η τοπική αυτοδιοίκηση ,ο σύλλογος διδασκόντων κλπ.Τότε να αξιολογούν και το διδακτικό και γενικό έργο των εκπαιδευτικών .Που γίνονται αυτά ;Ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου με αυτά που γράφετε.

Σε ποιο κράτος του κόσμου υπάρχει σχολή διοίκησης της εκπαίδευσης;Πουθενά .
Ποιος ο ρόλος της ύπαρξης σχολής διοικητικής εκπαίδευσης;Τόσο δύσκολο είναι να διοικηθεί ένα σχολείο ή μια διεύθυνση εκπαίδευσης και χρειάζεται φοίτηση που θα είναι και ανούσια ;Εξ άλλου στην Ελλάδα είμαστε .Δεν πα να έχεις 100 χαρτιά στη διοίκηση; Αν θέλει η επόμενη κυβέρνηση τα καταργεί ή τα υποβαθμίζει για να κάνει τους δικούς της.Δεν είδατε με τους νόμους Κουράκη και Φίλη ποιοι πήραν διδακτικά μόρια (άδειες λοχείας κλπ) και κάναν ίδια,δηλ τρία,τα μόρια διοικητικής εμπειρίας διευθυντών σχολείων και διευθυντών εκπαίδευσης;Δηλ θα αποσπάται κάποιος για ένα χρόνο σε μία σχολή ,θα πληρώνει ο φορολογούμενος,και θα έρθει ένας ζηλωτής του Κουράκη και του Φίλη με μια εγκύκλιο και δε θα λαμβάνει το πτυχίο υπ΄όψη ή θα το λαμβάνει ελάχιστα γιατί θα πιέζουν αυτοί που δεν το έχουν και τα δικά τιυς παιδια που θέλουν να καταλάβουν τις θέσεις.Έτσι γίνονταν και έτσι θα γίνεται .Τα υπόλοιπα είναι συζητήσεις για να λέμε κάτι
Δεν το κατάλαβες ότι με τους νόμους Κουράκη και Φίλη σαν πρόσφατο παράδειγμα έγινε το ίδιο;Το μόνο που δεν έκαναν ήταν να θεωρήσουν ποινικό αδίκημα τα πολλά προσόντα και την διοικητική εμπειρία και για αυτό στην μοριοδότηση τα ισοπέδωσαν.Εγγυάσαι ότι δεν θα το κάνει ο επόμενος ή ο μεθεπόμενος;Στην Ελλάδα των τεσσάρων και δεκατεσσάρων μνημονίων ζεις.

Γιάννης Πλατάρος
|

κ . Ανθόπουλε, θα σχολιάσω τμηματικά κάποια τμήματα του ενδιαφέροντος άρθρου σας, ειλικρινώς.
1. ΓΡΑΦΕΤΕ:
«....Όπως πολύ εύστοχα έχει υποστηρίξει ο θεωρητικός της Διοίκησης της Εκπαίδευσης, Ιωάννης Κατσαρός, στο Επιστημονικό Βήμα του Δασκάλου, «…είναι πολύ συχνό το φαινόμενο, στελέχη με ενισχυμένο προφίλ ακαδημαϊκών τίτλων και επομένως υψηλή μοριοδότηση, να παρουσιάζονται αδύναμοι και αναποτελεσματικοί στο έργο το οποίο αναλαμβάνουν…»
ΣΧΟΛΙΟ 1.
Ο κ. Κατσαρός δεν έχει κάνει έρευνα, λέει αυτό που λένε ΟΛΟΙ οι εκπαιδευτικοί. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι ο ιέχοντες πολλά προσόντα, είναι ελάχιστοι και δεν βγαίνουν αξιόπιστα στατιστικα΄ ακόμα και έρευνα να γινόταν, ακόμα και αξιολόγηση να θεσπίζετο. Έχω μια καλη ακόμα εξήγηση: Το κοντράστ προσόντων και ανεπάρκειας, μεγεθύνει την ανεπάρκεια. Εκεί το αποδίδω....

2. ΓΡΑΦΕΤΕ:
«.....Η τάση κάθε εκπαιδευτικού να αναζητά τρόπους ενίσχυσης των ακαδημαϊκών του προσόντων για την εξασφάλιση των απαραίτητων μορίων, τον οδηγεί πολλές φορές στην υποβάθμιση των υγιών κινήτρων που άπτονται μιας ιδιαίτερης κλίσης ή μιας επιθυμίας ουσιαστικής επαγγελματικής ανάπτυξης. Επίσης αποσπά την προσοχή του από τα κύρια καθήκοντά του και τις επιδιώξεις του που έχουν σχέση με την παροχή ποιοτικού εκπαιδευτικού έργου…».
ΣΧΟΛΙΟ 2. Υπάρχουν παγκόσμιες έρευνες που λένε ότι θέσεις ηγεσίας επιζητούν οι όχι και τόσο στα καλά τους (ευγενικά το διατυπώνω) το έχουν μετρήσει σε ένα 20% παραπάνω από τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Γενικώς ισχυρίζομαι εγώ, χωρίς όμως βιβλιογραφική τεκμηρίωση, ότι κόσμος που ΔΕΝ του αρέσει το μάθημα συνωστίζεται ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ: Γραφεία, Βιβλιοθήκες, Διευθύνσεις, Γραμματείες κτλ Όχι όλοι , κάποιο σημαντικό ποσοστό, απ΄όποια επαφή έχουμε. Είναι μια βάσιμη εικασία. Μέσα σε αυτούς μπαίνουν και οι Διευθυντές.
Αν είναι σωστός ο δικός μου ισχυρισμός, που δεν είναι μόνο προσωπικός, πρωτεύον κριτήριο στην επιλογή θα πρέπει να έχει η ευδόκιμη διδακτική προϋπηρεσία .
α) Να είναι διδακτική δηλαδή με την κιμωλία. Για το ευδόκιμη χρειάζεται αξιολόγηση, άρα το ξεχνάω.
β) Να είναι μεγάλη. Ας πούμε 15 ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ έτη για να θέσεις υποψηφιότητα.
γ) Να μοριοδοτείται το σύνολό της.
Αυτό είναι μια θετική κίνηση δεν ξέρω πώς σας φαίνεται.... Ο καλός καθηγητής είναι και ο καλός Διευθυντής. Σπάνια να αποκλίνει αυτός ο αφορισμός από την αλήθεια. Αλλά πώς να ανιχνεύσεις τον «καλό καθηγητή;» (Αξιολόγηση κτλ)

3. ΓΡΑΦΕΤΕ:
«...........και για αυτό το λόγο ανακύπτει και το πολυσύνθετο ζήτημα της αναντιστοιχίας των τυπικών προσόντων με την αποδοτικότητα στο διοικητικό έργο.........»
ΣΧΟΛΙΟ 4.
Έχετε δίκιο, αφού υπάρχει πλήρης αντιστοίχηση ανικανότητας διοικητικής και ελλείψεως προσόντων . Δεν ξέρω γιατί εστιάζετε στην αναντιστοιχία προσόντων και έργου. Είναι μάλλον η αντιθετική εικόνα που την κάνει πιο αξιοπρόσεκτη ψυχολογικά.

Φυσικά η πρότασή σας για εμπλοκή Δήμων Γονέων και Διδασκόντων, προϋποθέτει ΤΟΠΙΚΟ διευθυντή (είστε υπέρ του τοπικού ΜΟΝΙΜΑ ΤΟΠΙΚΟΥ διευθυντή;) και βέβαια, είναι πέραν πάσης λογικής αφού οι κρίνοντες ΔΕΝ γνωρίζουν την νομοθεσία, δηλ .τον μπούσουλα αρμοδιοτήτων και ευθυνών του Διευθυντή, ενώ μπορούν να κάνουν τον κριτή. Δεν πρέπει να φέρουμε την πολιτική μέσα στα σχολεία υπό την πλέον χυδαία της έκφραση. Θα καταβαραθρωθούν τα εργασιακά δικαιώματα ΟΛΩΝ. Δεν πρέπει να υπαχθούμε στους Δήμους κ. Ανθόπουλε.
Επίσης:
Διέγνωσα μια κάποια ωσεί αντίφαση στο άρθρο:
Γράφετε, ότι οι Διοικητικές οικανότητες, «... αναδύονται στο πεδίο της μάχιμης διοικητικής πράξης,.....»
Επομένως για τι Σχολές Διοίκησης γράφετε; Δεν είναι λίγο αντιφατικό ;
Εκτός αν στην Σχολή Διοίκησης γίνονται μαθήματα συντήρησης φωτοτυπικού, Η/Υ, αλλαγής υαλοπινάκων, αλλαγής βρυσών, συντήρησης καυστήρων, εφαρμοσμένης ηλεκτροτεχνικής, αποφράξεων, απεγκλωβισμού κλειδωμένων, τεχνικές αποτροπής καταλήψεων, κλειδαμπαρική, πομολατική, συναγερμική, διακοσμητική, κηπουρική, κλαδευτική, φορτωτική, ξεκουβαλιτική, εφοδιαστική, παζαρευτική, λομπυστική, ισορροπιστική, κτλ μαζί με εκπαιδευτική νομοθεσία. Για διοίκηση και ηγεσία πολύ αμφιβάλλω αφού ο πραγματικός αρχηγός είναι εδώ και δεκαετίες ο Σύλλογος. Γιατί ηγέτης ο διεκπεραιωτής των εγκυκλίων; Το Εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι ΑΣΦΥΚΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟ. Τα ανοίγματα στην κοινωνία και αυτά περιοριστικά είναι στον πιο ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ θεσμό του Κράτους.
Σταματάω εδώ...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ