Placeholder

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Απίστευτο και όμως αληθινό: Μόνο 227 οι αιτήσεις παραίτησης εκπαιδευτικών Π.Ε. το 2017

Τα 10 τελευταία χρόνια από το 2008 έως και το 2017 έχουν συνταξιοδοτηθεί 16.528 εκπαιδευτικοί, με Μ.Ο. κατ’ έτος 1.652
Δημοσίευση: 05/05/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Γράφει ο Αιρετός στο ΚΥΣΠΕ Β. Παληγιάννης

Με βάση τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Παδείας οι παραιτήσεις των εκπαιδευτικών Π.Ε. που υποβλήθηκαν το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου είναι μόλις 227.

Το 2017 υποβλήθηκαν οι λιγότερες αιτήσεις παραίτησης όλων των εποχών.

Υπενθυμίζω πως τα 10 τελευταία χρόνια από το 2008 έως και το 2017 έχουν συνταξιοδοτηθεί 16.528 εκπαιδευτικοί, με Μ.Ο. κατ’ έτος 1.652 όταν ο Μ.Ο. της τελευταίας διετίας είναι 323.

Συγκεκριμένα συνταξιοδοτήθηκαν:

Οι ελάχιστες παραιτήσεις τα 2 τελευταία χρόνια είναι απόρροια του αντιασφαλιστικού νόμου «Κατρούγκαλου». Ενός νόμου που πέρα από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, προβλέπει μεγάλη μείωση των κύριων συντάξιμων αποδοχών, μείωση αν όχι μηδενισμό των επικουρικών, μείωση του εφάπαξ κτλ.7

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη γενικότερη πολιτική δημιουργούν φόβο και ανησυχία για το αύριο, με αποτέλεσμα κανείς να μην παραιτείται.

Οι ελάχιστες παραιτήσεις έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις μεταθέσεις αλλά και στους διορισμούς των εκπαιδευτικών.

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας παραθέτω πίνακα με το πλήθος παραιτήσεων ανά Δ/νση:

Σχόλια (3)

 
Γιάννης Πλατάρος
07 Μάιος 2017 18:37

Να συμπληρώσουμε μια πανάρχαιη επιστημονική παρατήρηση σε όλον τον Πλανήτη, σε όλους τους πολιτισμούς, σε όλες τις εποχές.
ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΓΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΟΙ
Γιατί να αποτελέσει εξαίρεση η Ελλάδα της ιδιότυπης διαρκούς χρεωκοπίας ;;;
Αλλά η μείζων αιτία του συνταξιοδοτικού είναι επιστημονικώς το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ, όπου ο δείκτης γεννήσεων είναι ΗΔΗ <1,3 (1,3 παιδιά ανά 1.000 κατοίκους)
*Ο δείκτης αυτός επιστημονικά θεωρείται ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟΣ. Δηλ. όσα μέτρα κι αν παρθούν ενίσχυσης Πολυτκέκων επιδόματα τέκνων. κτλ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ! Δεν το λέω εγώ το λένε τα δεδομένα και η Ιστορία.
*Το σύστημα επίσης είναι ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ( 4 εργαζόμενοι για έναν συνταξιούχο) Ήδη η σχέση είναι 1,3:1
Παράταση του εργασιακού βίου λοιπόν για όλους ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ μέχρι τα 67 που είναι η «καλή πρόγνωση»

 
Πλατάρος Γιάννης
05 Μάιος 2017 16:05

Και η συνέχεια του «απίστευτου κι όμως αληθινού» που δεν γράφεται στο σημείωμα του κ. Παληγιάννη, είναι ότι ο μέσος ρυθμός αποχωρήσεων κατ΄έτος δηλ. το 1652/65.000 =2,5% που έχει γίνει ακόμα μικρότερος (υπο-πενταπλάσιος;) τα δύο τελευταία έτη, όπως και να τον δει κάποιος αισιόδοξα ή προσωρινά, έρχεται από μόνος του να συγκριθεί με το φαινόμενο μείωσης των γεννήσεων κατά 10% για κάθε έτος επί του προηγουμένου από το 2008 και μετά. Το 10% θεωρητικά είναι ίδιο με το ποσοστό των δασκάλων που ΔΕΝ χρειάζεται το σύστημα κάθε χρόνο, αφ΄ότου τα παιδιά μπαίνουν στο Σχολείο και ανά τάξη. Ήδη η μείωση έχει εγκατασταθεί στην Α΄και Β΄Δημοτικού και του χρόνου πάει Γ΄Δημοτικού.
Το συμπέρασμα είναι αυτό που δεν αρέσει σε κανένα, αλλά δεν πρέπει και να το κρύβουμε. Με δεδομένη την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ, ότι:
α) Για την επόμενη τριετία , με πιθανότητα 100% δεν χρειάζονται διορισμοί, αφού θα έχουμε πλεόνασμα.
2) Άλλα δύο χρόνια επί πλέον θα λειτουργήσουν τα όρια 65-->67 άρα 5 χρόνια χωρίς διορισμούς.
3) Δεν ξέρουμε πώς έχουν λειτουργήσει τα όρια ηλικιών 55, 60, 63, με τα χρόνια υπηρεσίας, αλλά προσθετικά θα λειτουργήσουν-λειτουργούν κι αυτά. Να πάμε μεσοσταθμικά δυο ακόμα χρόνια; Άρα 7 χρόνια χωρίς διορισμούς στην Πρωτοβάθμια.
ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ:
Δεν ξέρω τον όγκο των παρενεργειών που έχουν προκαλέσει οι αθρόοι διορισμοί ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια.
* Δεν κάνουν πλέον Γυμναστική οι Δάσκαλοι. Οι διορισμοί Ολυμπιακής Παιδείας και ο υπερπληθωρισμός αποφοίτων Φ.Α. που γέμισε την Δευτεροβάθμια με υπεραριθμίες, βρήκε διέξοδο στην Πρωτοβάθμια.
* Οι Διορισμοί ειδικοτήτων Καλλιτεχνιών, Θεατρικής Αγωγής αφαιρούν ώρες από τους ΠΕ70
* Οι διορισμοί Πληροφορικών, Ξένων Γλωσσών ναι μεν δημιουργούν νέα μαθήματα, αλλά κόβουν ώρες απασχόλησης ΠΕ70
* Η αύξηση στο ωράριο που έχει υποδείξει ο ΟΟΣΑ δεν έχει γίνει στο βαθμό που υπέδειξε. Μια ώρα αύξηση στο ωράριο των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, ισοδυναμεί με εικονικό διορισμό 335 εκπαιδευτικών, όσων και φεύγουν ανά έτος
ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΔΟΜΕΝΑ:
* Απορούμε που φέτος έγιναν ελάχιστες μεταθέσεις. Μάλλον δεν θα έπρεπε να γίνει καμμία. (!)
* Απορούμε πιο πολύ, πώς θα βρεθεί φόρμουλα να γίνουν μεταθέσεις τα επόμενα τουλάχιστον 5 έτη. Θα στελεχωθούν περιφερειακά Σχολεία μόνο με Αναπληρωτές;
ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΝΑΠΛΩΡΩΤΩΝ:
Θα μειώνονται ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ κάθε χρόνο κατά την διάρκεια της επόμενης πενταετίας. Αν σταματήσουν να μειώνονται τότε θα μπορέσουμε να ζητήσουμε διορισμούς. Ο Τελευταίος, «δείκτης διορισμών αναπληρωτών» είναι το πιο αξιόπιστο εργαλείο πρόβλεψης για τους κοινούς θνητούς που δεν έχουν πρόσβαση στα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου για προβολές στον χρόνο.
Τα νέα παιδιά στο ορατότατο φάσμα της ανεργίας συνήθως αντιδρούν με μεταπτυχιακά στις επιστήμες της Αγωγής. Όπως όμως καθίσταται ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ο κλάδος και η Κοινωνία και κατά συνέπεια και οι πολιτικοί και τα πολιτικά κόμματα, δεν επιθυμούν αξιοκρατικές διαδικασίες, άρα το πράγμα θα κυλίσει ισοπεδωτικά προς όλους. Εννοώ ότι οι νέοι απόφοιτοι των Παιδαγωγικών τμημάτων πρέπει να το δουν κι αλλιώς με γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον ...

 
Vag
05 Μάιος 2017 11:29

Τόσα χρόνια διαμαρτυρόσασταν για την "μαζική έξοδο" των εκπαιδευτικών (ο τότε κακός ασφαλιστικός Νόμος που αναγκάζει τους εκπαιδευτικούς να φύγουν και να δημιουργούν κενά...).Τώρα διαμαρτύρεστε για το ακριβώς αντίθετο (ο τωρα κακός ασφαλιστικός Νόμος που αναγκάζει τους εκπαιδευτικούς να μένουν και να μην δημιουργούν κενά...).Τελικά τι ακριβώς θέλετε-επιθυμείτε και τι εν τέλει επιδιώκετε?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ