Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ζητούν την παραίτηση του υπ. Παιδείας και την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου

“Η εσπευσμένη ανακοίνωση και διενέργεια των επιμορφωτικών σεμιναρίων λειτουργεί εκβιαστικά προς την Εκκλησία της Ελλάδος, ώστε να αποδεχθεί ως τετελεσμένο γεγονός τα νέα πολυθρησκειακά Προγράμματα”.
Δημοσίευση: 06/05/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την άμεση παραίτηση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ζητά η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων (ΠΕΘ) , καταγγέλλοντας “για μεθοδεύσεις, που τις θεωρούμε ως ασέβεια προς τις δημοκρατικές διαδικασίες και τους δημοκρατικούς θεσμούς της ελληνικής πολιτείας”.

Η ΠΕΘ, θεωρεί επίσης ότι είναι επιβεβλημένη η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου και του συνόλου των μελών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, “εφόσον οι επιμορφώσεις ξεκίνησαν πριν τη λήξη του διαλόγου, διότι αυτό μπορεί να σημαίνει πως ο διάλογος είναι προσχηματικός και χρησιμοποιείται προς εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων ή μεθοδεύσεων”.

Η ΠΕΘ ανακοίνωσε ότι “θα δρομολογήσει νέες μορφές νόμιμης πάλης για να επιτύχει τη δικαίωση των αγώνων της, πέρα από την προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η απόφαση του οποίου αναμένεται”.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΘ

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, με προκλητικό τρόπο, συνεχίζοντας την τακτική του προηγούμενου Υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη, επιμένει στην επιβολή των νέων Προγραμμάτων για το μάθημα των Θρησκευτικών, τα οποία αλλοιώνουν την ορθόδοξη πίστη, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την παράδοση του τόπου μας και γι αυτό, όπως τα χαρακτήρισε και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, είναι απαράδεκτα και ακατάλληλα για το ελληνικό σχολείο. Το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) δρομολόγησαν και ήδη πραγματοποιούν επιμόρφωση των Θεολόγων καθηγητών στα νέα Προγράμματα, κατά παράβαση των δημόσιων συμφωνιών του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό και ενώ ακόμη εξελίσσεται ο διάλογος μεταξύ του Υπουργείου και της Εκκλησίας. Η ενέργεια αυτή, εκτός από τον αντιδημοκρατικό της χαρακτήρα, αποτελεί και μια έμπρακτη ασέβεια στην αναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η εσπευσμένη ανακοίνωση και διενέργεια των επιμορφωτικών σεμιναρίων λειτουργεί εκβιαστικά προς την Εκκλησία της Ελλάδος, ώστε να αποδεχθεί ως τετελεσμένο γεγονός τα νέα πολυθρησκειακά Προγράμματα, τα οποία η πλευρά του Υπουργείου και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής επιχειρεί να τα περάσει ως «ορθόδοξα», παρά τις εκπεφρασμένες αρνητικές θέσεις της Συνόδου της Ιεραρχίας και του Αρχιεπισκόπου. Μέσα από τα νέα Προγράμματα επιδιώκεται ο θρησκευτικός συγκρητισμός και η διάδοση της ατομικής θρησκείας, που σθεναρά αγωνίζονται να επιβάλουν στην ελληνική κοινωνία και παιδεία οι παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας και του ΙΕΠ. Άλλωστε, η εμμονή τους να αλλάξουν μέσω των Θρησκευτικών την πίστη και τον πολιτισμό της χώρας είναι εμφανής, όπως εμφανής είναι και το βάρος που δίνουν στο σχέδιο «θρησκευτικής αλλαγής» της ελληνικής κοινωνίας, μέσα από την παιδεία,  με την πρωτοφανή επίσκεψη και την παρουσία δύο Υπουργών στον χώρο της επιμόρφωσης των επιμορφωτών των Θεολόγων, του πρ. Υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη στην έναρξη του σεμιναρίου και του νυν Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου στο τέλος του σεμιναρίου.

Η ΠΕΘ, κατόπιν αυτών των εξελίξεων, είναι υποχρεωμένη να ζητήσει την άμεση παραίτηση του Υπουργού Παιδείας για όλες αυτές τις μεθοδεύσεις, που τις θεωρούμε ως ασέβεια προς τις δημοκρατικές διαδικασίες και τους δημοκρατικούς θεσμούς της ελληνικής πολιτείας. Η ΠΕΘ επίσης, αναγκάζεται πλέον να δρομολογήσει νέες μορφές νόμιμης πάλης για να επιτύχει τη δικαίωση των αγώνων της, πέρα από την προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η απόφαση του οποίου αναμένεται.

Η ΠΕΘ, ακόμη, θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένη η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου και του συνόλου των μελών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, εφόσον οι επιμορφώσεις ξεκίνησαν πριν τη λήξη του διαλόγου, διότι αυτό μπορεί να σημαίνει πως ο διάλογος είναι προσχηματικός και χρησιμοποιείται προς εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων ή μεθοδεύσεων.

Τέλος η ΠΕΘ, για το θέμα των επιμορφώσεων, προστατεύοντας τα μέλη της, καλεί τους Θεολόγους να δηλώσουν:

α) ότι η εξαναγκαστική συμμετοχή τους στα εν λόγω επίμαχα επιμορφωτικά σεμινάρια του Υπουργείου Παιδείας δεν συνεπάγεται και τη συμφωνία τους στα νέα Προγράμματα και

β) ότι δεν πρόκειται οι Θεολόγοι, να υλοποιήσουν προδήλως αντισυνταγματικές εντολές, όπως επιβάλλουν οι σχετικές διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα συντρεχούσης άμα και της αντίστοιχης πειθαρχικής ευθύνης μη αποκλειομένης και της ποινικής τοιαύτης σύμφωνα, με τα άρθρα 95 & 5 του Συντάγματος, 50 & 4 του ΠΔ 18/1989, 1, 2, 3 και 5  του Νόμου 3008/2002, 23, 24, 25 & 1, 2 και 3 εδάφιον 1, 106, 107 και 110 & 1 του υπαλληλικού κώδικα (Νόμος 3528/2007), όσων θα επιχειρήσουν να τους εξαναγκάσουν, με οποιονδήποτε τρόπο, σε ενέργειες προδήλως αντισυνταγματικές και παράνομες. 

Στην περίπτωση αυτή εννοούνται συγκεκριμένες ενέργειες, που τυχόν θα πιεστούν υπηρεσιακά να διαπράξουν οι θεολόγοι, αντίθετες τόσο στις διατάξεις των άρθρων 16 & 2, 3 & 1 και 2 και 13 & 2 εδάφιο γ, του Συντάγματος και σ΄ εκείνες των άρθρων 1 & 1α και 6 & 2 εδάφιο β, του Νόμου 1566/1985 και του άρθρου 4 του Α.Ν. 1363/1938, όσο και στη σύμφωνη με τις διατάξεις αυτές σταθερή Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και στην σχετικώς πρόσφατη 115/2012 Ακυρωτική απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Χανίων

Διαμαρτυρία προς το Υπουργείο Παιδείας και αίτημα αλλαγής της ημερομηνίας διεξαγωγής των σεμιναρίων επιμόρφωσης των Θεολόγων

Στις 8 & 9 Μαΐου 2017 αρχίζουν διήμερα επιμορφωτικά σεμινάρια για τους καθηγητές Θεολόγους για τα νέα Προγράμματα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών. Τα σεμινάρια προβλέπεται να γίνονται απογευματινές ώρες (2.30 μέχρι 8.30).

Μας προξενεί εντύπωση ότι το Υπουργείο και το ΙΕΠ προγραμμάτισε αυτά τα σεμινάρια στις 9 Μαΐου 2017, ημέρα που διενεργούνται εκλογικές διαδικασίες στις τοπικές ΕΛΜΕ της χώρας. Η διεξαγωγή σεμιναρίων την ημέρα των εκλογών αποτελεί πράξη απαξίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος και πράξη υποτίμησης του δικαιώματος των συναδέλφων θεολόγων, οι οποίοι αντί να έχουν την ελευθερία και τον χρόνο να συμμετάσχουν, όπως όλοι οι συνάδελφοί τους στις εκλογικές διαδικασίες, ασκώντας το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, είναι αναγκασμένοι να παρακολουθήσουν σεμινάρια.

Ειδικά, λοιπόν,  για την Τρίτη 9 Μαΐου ημέρα διεξαγωγής εκλογών στις ΕΛΜΕ, απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας, το ΙΕΠ, τις Περιφερειακές Διευθύνσεις αλλά και τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας να βρουν τρόπο να απαλλάξουν τους συναδέλφους από τα σεμινάρια που οργάνωσαν, επιτρέποντάς τους ταυτόχρονα να κάνουν χρήση του δικαιώματος της συνδικαλιστικής τους άδειας!

Το ΔΣ της ΠΕΘ

 

Σχόλια (9)

 
Όχι άλλη κατήχηση
08 Μάιος 2017 21:22

Η εκκλησία εάν θέλει να κάνει κατήχηση έχει τα κατηχητικά. Ο ρόλος των σχολείων είναι να εκπαιδεύουν και όχι να κατηχούν. Θεωρώ απολύτως αποδεκτό να υπάρξει μάθημα Ιστορία των θρησκειών ως μάθημα επιλογής το οποίο απόλυτα αντικειμενικά να αναλύει εξίσου τις ιστορίες όλων των θρησκειών και όχι μόνο του Χριστιανισμού

 
Δεν είμαι Θεολόγος
07 Μάιος 2017 19:14

@Papatrexas
Όνομα και πράγμα είσαι.
Δεν πρέπει να ζεις εδώ και τώρα εσύ, δεν πρέπει να βλέπεις την απαιδεία των σημερινών ελληνόπαιδων.
Πρέπει να είσαι σε κανένα πολύ σκοτεινό μπουντρούμι κλεισμένος- αλλά με οθόνη και πληκτρολόγιο - για να μην βλέπεις τα κενά βλέμματα των παιδιών αλλά και των νέων συναδέλφων, από τον ηθικό μηδενισμό που τους επέβαλαν με την πλύση, εγκεφάλου και καρδιάς, οι χομεϊνί της υλιστικής θρησκείας.
Τα παιδιά τα στέλνουν στο σχολείο και πληρώνουν οι Έλληνες γονείς για να μάθουν αυτά ακριβώς που χαλάνε εσένα, αλλά φτιάχνουν κοινωνίες.
Εκτός κι άν πιστεύεις ότι για την κρίση στην εκπαίδευση φταίει η Εκκλησία, οπότε εντάξει, χαιρετίσματα στο ιπτάμενιο μακαρόνι που θα φέρει την λύτρωση.

 
Αμερόληπτος
06 Μάιος 2017 22:54

@ Διονύσης Κλαδάς Όσο για την επιμόρφωση των θεολόγων αυτή έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, γίνεται βιαστικά χωρίς να περιμένει το υπουργείο το αποτέλεσμα του διαλόγου με την Εκκλησία, ώστε να επιβάλλει τα νέα προγράμματα σπουδών αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις της πλειονότητας των θεολόγων. Σύνηθες εξάλλου το φαινόμενο ο συριζα να μην σέβεται ούτε διάλογο ούτε δικαιοσύνη (βλέπε απόφαση ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας του νόμου Κουράκη Μπαλτα).

 
SGP
06 Μάιος 2017 20:03

Άσε τους παπάδες και τους θεολόγους να βγάλουν δικό τους βιβλίο και βάλτο ως μάθημα επιλογής, . . .

 
Διονύσης Κλαδάς
06 Μάιος 2017 18:29

Η ΠΕΘ θα πρεπει κάποτε να καταλάβει οτι η κατήχηση δεν εχει θεση στα Ελληνικα σχολεια, και οτι πλέον δεν ζουμε στο Ιράν.

 
Papatrexas
06 Μάιος 2017 18:20

Αντί να ευχαριστείτε (μέσα σας) την Πολιτεία που ακόμη δεν έκοψε τους δεσμούς της με την Εκκλησία και δεν κατάργησε το μάθημα των θρησκευτικών, εσείς εξαπολύετε επίθεση εναντίον του Υπουργού.
Σε ποια χώρα στην οποία οι πολιτικοί της διαθέτουν στοιχειώδη λογική και αξιοπρέπεια, οι "λειτουργοί του υψίστου" θα πληρώνονταν από το υστέρημα ακόμη και των φτωχότερων και συχνά πεινασμένων πολιτών;
Σε ποια χώρα τα παιδιά θα υφίσταντο διαρκή πλύση εγκεφάλου από τα πρώιμα παιδικά χρόνια μέχρι την τρίτη λυκείου με το μάθημα των θρησκευτικών, ενώ άλλα χρήσιμα μαθήματα διδάσκονται πολύ-πολύ λιγότερο;
Απάντηση: σε καμιά λογική χώρα.
Ηρεμήστε λοιπόν.

 
Στράτος
06 Μάιος 2017 17:24

Γράφουν οι θεολόγοι της ΠΕΘ: "...εξαναγκαστική συμμετοχή τους στα εν λόγω επίμαχα επιμορφωτικά σεμινάρια..." και "...είναι αναγκασμένοι να παρακολουθήσουν σεμινάρια".

Γιατί θεωρούν τη συμμετοχή στα σεμινάρια υποχρεωτική; Το Υπουργείο και το ΙΕΠ μπορεί να προγραμμάτισαν τα σεμινάρια να γίνουν το απόγευμα, να έστειλαν το πρόγραμμα διεξαγωγής των σεμιναρίων στα σχολεία, αλλά αυτό γιατί υποχρεώνει τους θεολόγους να συμμετάσχουν σε αυτά και μάλιστα χωρίς αποζημίωση ή οδοιπορικά;

Προσωπικά θα περίμενα η ΠΕΘ να καλέσει σε αποχή από τα σεμινάρια.

 
ekp/kos
06 Μάιος 2017 16:31

ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΩΣΑΝΕ ...ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ
ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ;
ΗΤΑΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ
ΓΙ ΑΥΤΟ Η Π.Ε.Θ. ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΣΕ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΘΕΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ,
ΑΣ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ.....
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΘΥΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ...
ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΙ...

 
Διαλογος
06 Μάιος 2017 14:51

Αφού ανακοινώθηκε οτι ο διάλογος ολοκληρώθηκε με συμφωνία...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ