Πρωθυπουργός: Τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά γίνονται Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

"Η συγχώνευση ΤΕΙ Αθήνας-Πειραιά και η ίδρυση πανεπιστημίου πιστεύουμε ότι θα αρχίσει να υλοποιείται εντός 3ετίας"

09/05/2017

Ενημερώθηκε: 10/05/2017, 09:55

Άκουσε το άρθρο

Στο πρόγραμμα της Κυβέρνησης είναι τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά να γίνουν  Πανεπιστήμιο Δυτικής Ατικής.

Αυτό ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την  επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε  ότι τα δύο ΤΕΙ θα συγχωνευθούν , μετά από διαδικασίες αξιολόγησης, σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Ο κ. Τσίπρας σε  ερώτηση   αν θα καταργηθούν τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά απάντησε: «Μίλησα για δημιουργία νέου ανώτατου ιδρύματος, μέσω συγχώνευσης του ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά. Η συγχώνευση ΤΕΙ Αθήνας-Πειραιά και η ίδρυση πανεπιστημίου πιστεύουμε ότι θα αρχίσει να υλοποιείται εντός 3ετίας».

Στο σημείο αυτό ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου έσπευσε να διευκρινίσει: «Είμαστε σε επικοινωνία με τις δύο διοικήσεις για να εξαντλήσουμε τα περιθώρια μέσα από προσεκτικές κινήσεις ώστε να δούμε αν μπορεί αυτό να γίνει».

Ειδικότερα σχετικά με το θέμα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:

“Προχωράμε  και σε μια διαδικασία ουσιαστικής αναβάθμισης των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.  Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που πρέπει να μην είναι κατ’ όνομα αλλά κατ’ ουσία. Κι αυτό έχει να κάνει και με την ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και με τους τίτλους των σπουδών.
Και θα σας πω ότι ξεκινάμε αυτή την προσπάθεια  μέσα από μια εμβληματική πρωτοβουλία, που έχει ειδική αναφορά στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά που όπως θα γνωρίζετε, συνεργάζονται αρμονικά  για την επίτευξη των στόχων τους στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Πρόθεσή μας λοιπόν και επιθυμία μας, είναι μετά από διαδικασίες αξιολόγησης, αυτά τα δύο Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, να δημιουργήσουν ένα νέο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, ένα νέο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Στο πλαίσιο αυτού του Πανεπιστημίου, που βεβαίως θα έχει τμήματα 4ετούς φοίτησης που θα προκύψουν από τη συγχώνευση των αντίστοιχων τμημάτων που είναι στα δύο Ιδρύματα,  θα δημιουργηθούν και θα ιδρυθούν και νέες διετείς δομές που θα παρέχουν διπλώματα ευρωπαϊκών επαγγελματικών προσόντων για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων.
Ουσιαστικά προχωράμε σε μια ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ξεκινώντας από τα ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά”.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν είπατε για δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αθήνας εννοείτε ότι θα καταργηθεί το ΤΕΙ Αθήνας και το ΤΕΙ Πειραιά και θα συγχωνευτούν τα Τμήματα;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μίλησα για την προοπτική μέσα από διαδικασίες προσεκτικές και με σταθερά βήματα αξιολόγησης των Τμημάτων να έχουμε τη συγχώνευση των δύο Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και τη δημιουργία ενός νέου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και ταυτόχρονα με τη συγχώνευση των Τμημάτων που θα έχουν  ίδιο αντικείμενο, μίλησα και για τη δυνατότητα ίδρυσης νέων διετών Τμημάτων επαγγελματικού προσανατολισμού. Μίλησα γι' αυτά τα δύο συγκεκριμένα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα ΤΕΙ κατ' αρχήν είναι ΑΕΙ, είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Λέμε, επειδή έχουν τα συγκεκριμένα ΤΕΙ εξαιρετικά υψηλού επιπέδου Τμήματα και ήδη συνεργάζονται εδώ και χρόνια, να διερευνήσουμε αυτή τη δυνατότητα. Είμαστε σε επικοινωνία και με τις Διοικήσεις και με πολύ προσεκτικά βήματα θέλουμε να δούμε αν αυτή η προοπτική που είπε ο Πρωθυπουργός είναι ρεαλιστική. Εμείς είμαστε δεσμευμένοι στο να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες μελέτης και είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σχετικά με τη συγχώνευση των Τμημάτων ΤΕΙ

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε ό,τι αφορά το σχέδιο για τη συνεργασία των δύο Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Αθήνας και Πειραιά και τη δημιουργία, την ίδρυση ενός νέου ΑΕΙ αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, εμείς σήμερα καταθέτουμε την πεποίθησή μας, την πρότασή μας και τον σχεδιασμό μας.
Το επόμενο διάστημα θα έρθουμε σε πολύ στενή συνεργασία και με τους Προέδρους των Τμημάτων, πιστεύω ότι κι αυτό το σχέδιο θα μπορεί να αρχίσει να υλοποιείται πριν το τέλος του τριετούς πλάνου το οποίο σήμερα σας καταθέσαμε.

Το ΤΕΙ Αθήνας χαιρετίζει την εξαγγελία του πρωθυπουργού

Η Διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας χαιρετίζει την εξαγγελία – «εμβληματική πρωτοβουλία», όπως ο ίδιος ανέφερε, του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ως διάδοχο σχήμα του ΤΕΙ Αθήνας και του ΤΕΙ Πειραιά.

Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση αποτελεί δικαίωση των πολυετών άοκνων ακαδημαϊκών προσπαθειών του Ιδρύματός μας στην εκπαιδευτική, ερευνητική και αναπτυξιακή διαδικασία, όπως και στη διεθνοποίηση και την εξωστρέφειά του.

Οι προσπάθειες αυτές άλλωστε έχουν ήδη αποτυπωθεί στην άριστη και μετ' επαίνων Εξωτερική Αξιολόγηση του ΤΕΙ Αθήνας «worthy of merit» από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

Στη νέα πρόκληση, που διανοίγεται, θα συνδράμουν καθοριστικά, το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού του Ιδρύματός μας, σε αγαστή συνεργασία με τους συναδέλφους του ΤΕΙ Πειραιά, για την καταξίωση του νέου Πανεπιστημίου στη χώρα και διεθνώς.

Καθηγητής Μιχάλης Μπρατάκος
Πρόεδρος ΤΕΙ Αθήνας

ΑΕΙ  Πειραιά ΤΤ:  Ναι στο   Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
 
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με την καθιέρωση και του διετούς κύκλου σπουδών, θα αποτελέσει ένα σύγχρονο και ευέλικτο εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα προσφέρει και τεχνική εκπαίδευση, η οποία είναι τόσο απαραίτητη στη χώρα μας και ιδιαίτερα στη Δυτική Αττική.

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του  ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα  Καθηγητής Λάζαρος Βρυζίδης, και υπογραμμίζει:

Α. Έστω και τώρα, και με καθυστέρηση τουλάχιστον δέκα ετών, αναγνωρίζεται από την πολιτεία ο πανεπιστημιακός ρόλος των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Τεχνολογικού Τομέα. Η αρχή γίνεται με τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ και το ΤΕΙ Αθήνας.

Β. Πιστεύουμε και επιθυμούμε, η διαδικασία αυτή να αποτελέσει την απαρχή και για τα υπόλοιπα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τεχνολογικού Τομέα.  Οι συνθήκες είναι ώριμες και θα συμβάλλουμε, στο πλαίσιο του εφικτού στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος.

 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (9)

Confused
|

Επειδή δεν κατάλαβα, θα γίνει ΙΕΚ μέσα σε αυτό το νέο πανεπιστήμιο; Θα δίνουν πτυχία επιπέδου 5; Σε ποιά αντικείμενα; Θα κάνουν κατάρτιση ή εκπαίδευση; Ποιά θα είναι η διαφορά τους με τα ΔΙΕΚ; Θα πέρνουν μόνο αποφοίτους ΕΠΑΛ; Μα και τα ΔΙΕΚ παίρνουν εκτός απο αποφοίτους ΓΕΛ και αποφοίτους ΕΠΑΛ; Θα σταματήσουν να τους παίρνουν; Πότε θα ξεκινήσει αυτός ο θεσμός; Ποιός ο στόχος του; Θα ισχύσει αυτό και στα ΤΕΙ της περιφέρειας;

Γιώργος
|

Για την αναγνώρηση του έργου και της υμβολής στην ανάπτυξη της Ανώτατης Τεχνολογικής Παιδείας, κάποιοι άοκνα εργάσθηκαν ολόκληρες δεκαετίες. Ας ελπίσουμε ότι το έργο τους θα αναγνωρισθεί και δεν θα παραμερισθούν ή θα τεθούν στον κάλαθο των αχρήστων,(Το γέρικο άλογο το σκοτώνουν κι ας έχει οργώσει πολλά χωράφια μέχρι τώρα και τα χωράφια αυτά αποδίδουν πλούσιους καρπούς!)

Jimmys_b
|

Καιροσκοπικες κινησεις σε αντισταθμιση της αναγνωρισης πενταετων σχολων ως master. Ειναι αλλο η μετονομασια των ΤΕΙ και αλλο η καταργηση τους και η δημιουργια ενος νεου Πανεπιστημιου. Δυστυχως, παρα τις δηλωσεις περι καλων προυθεσεων και αναγνωρισης της Ακαδημαικοτητας των Ιδρυματων, οι νομοθετικες πρωτοβουλιες προκυπτουν απο αλλου με κοινο παρονομαστη τη γνωστη εξασφαλιση για μη διαταραξη των επαγγελματικων δικαιωματων καποιων σχολων ΤΕΙ.

Βασίλης
|

Αδιάφορο αν το ΤΕΙ Αθήνας θα λέγεται πανεπιστήμιο άνω ραχούλας... η ουσία είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ να καταργηθούν. Δεν είναι δυνατόν να σπουδάζεις, να αποκτάς τίτλο σπουδών και να σου απαγορεύουν πρόσβαση στο επαγγελμα. Όλα τα άλλα είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου.

Λυπάμαι που ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας βλέπει θετικά την ανακοίνωση. Η Τεχνολογική Εκπαίδευση είναι βασικός πυλώνας της ανάπτυξης της χώρας. Ακόμα και το ΕΜΠ αν θέλετε, Τεχνολογικό ίδρυμα είναι. Για ποιο λόγο η ίδρυση ενός ακόμα πανεπιστημιου;

Ντίνος
|

Νομίζω ότι πρέπει άμεσα να αποσαφηνιστεί τι θα γίνει και με τα υπόλοιπα ιδρύματα. Η μεταρρύθμιση είναι κουτσή και δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ειδικά με Τριτοβάθμια ιδρύματα της Περιφέρειας. Ταυτόχρονα δημιουργεί αβεβαιότητα σε σπουδαστές, γονείς και το προσωπικό των Ιδρυμάτων. Ελλάδα άλλωστε δεν είναι μόνο η Αθήνα....

SG
|

Φτηνές εξαγγελίες για να αλλάξει η ατζέντα από το 4ο μνημόνιο, τις περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις και την υπερβολική φορολογία. Το ΤΕΙ Αθήνας τσίμπησε αμέσως το τυράκι στη φάκα.... Άντε και Harvard...

Φίλιππος
|

Έτσι όπως είναι η Ελληνική νοοτροπία, ίσως αυτό να είναι μονόδρομος και μια χρυσή ευκαιρία για τα δύο μεγάλα ιδρύματα​, διότι η άλλη λύση, αυτή της να δοθεί η δυνατότητα για τρίτο κύκλο σπουδών δε νομίζω να γίνει ποτέ!!

Βέβαια, στο παραπάνω εγχείρημα πρέπει να συναινέσουν τα δύο ιδρύματα που πάλι πιστεύω ότι δε θα το πράξουν μιας και χάνονται κεκτημένα.

Βέβαια, μια τέτοια λύση θα πει κάποιος γιατί να μη δοθεί και σε άλλα ΑΤΕΙ με αποτέλεσμα κάποιος να πει γιατί να υπάρχει δεύτερος πιλώνας στην ανώτατη εκπαίδευση, αυτή της Τεχνολογικής.

Μπαιρδεμένες όμως προτάσεις που οδηγούν σε μεγαλύτερα νομίζω προβλήματα.

Το σωστό θα ήταν η πλήρης ανωτατοποίηση των ιδρυμάτων, αλλά αυτό η πολιτική ηγεσία το γνωρίζει ότι δεν γίνεται λόγω πιέσεων και για αυτό προτείνει αυτή τη λύση.

Επίσης γνωρίζει ότι η ηγεσία των ιδρυμάτων θα αντιδράσουν και δε θα συναινέσουν σε αυτή την πρόταση.

Άρα νίπτει τας χείρας της.

ΙΑΣΩΝ
|

Γίνεται και αυτό επειδή έμενε 2 χρόνια στο Αιγάλεω ο Τζανακόπουλος;

Δημήτρης
|

Πριν από μόλις μια εβδομάδα (https://www.esos.gr/arthra/50317/yp-paideias-diapseysi-sta-peri-shedioy…) υπουργός παιδείας ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕ ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για ΑΘΗΝΑ 2.
Σήμερα μαθαίνουμε από τον πρωθυπουργό ότι τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά θα συγχωνευθούν και στη συνέχεια το νέο ίδρυμα θα ονομαστεί Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Αν αυτό δεν είναι ΑΘΗΝΑ 2 (ή τουλάχιστον κομμάτι του) τότε τι ακριβώς είναι;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ