Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Το μνημόνιο για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης

Ωράριο εκπαιδευτικών , αξιολόγηση, ιδιωτική εκπαίδευση
Δημοσίευση: 09/05/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Συμπληρωματικό μνημόνιο για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, συμφώνησε η Κυβέρνηση με τους θεσμούς , το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται ζητήματα αξιολόγησης εκπαιδευτικών , ωράριο εκπαιδευτικών, νόμο για την ιδιωτική εκπαίδευση, νόμο για το Λύκειο και την πρόσβαση στα ΑΕΙ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του esos, το μνημόνιο περιλαμβάνει:

Αξιολόγηση

Το υπουργείο Παιδείας: α. Θα περάσει  νόμο για την αξιολόγηση του ανώτερου εκπαιδευτικού προσωπικού (σ.σ. εννοεί τα 20.000 στελέχη εκπαίδευσης, την αυτοαξιολόγηση του σχολείου και τη λογική χρήση των πόρων μέχρι τον Ιούνιο 2017

Η αξιολόγηση θα είναι συνεπής με το γενικό σύστημα αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης.

β. Θα περάσει νόμο για την αναβάθμιση των τελευταίων δύο ετών του λυκείου και τον επανασχεδιασμό των εισαγωγικών εξετάσεων να εφαρμόζεται το 2019-2020.

γ. Θα περάσει  νόμο για την Ανώτατη  Εκπαίδευση μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017

Ωράριο Εκπαιδευτικών

Ιδιαίτερα, μέχρι το Νοέμβριο 2017, το υπουργείο Παιδείας  θα δεσμευθεί στην υιοθέτηση του αριθμού των διδακτικών ωρών για κάθε μέρος του προσωπικού, και τις αναλογίες σπουδαστών ανά τάξη και μαθητών ανά δάσκαλο στις καλύτερες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ να έχουν επιτευχθεί στην αρχή του ακαδημαικού έτους 2018-2019 (βασικό παραδοτέο)

Ιδιωτική εκπαίδευση

Το υπουργείο Παιδείας θα εξασφαλίσει  δίκαια μεταχείριση όλων των παρόχων εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών ιδρυμάτων θέτοντας κριτήρια ποιότητας που πρέπει να πληρούνται από όλους του παρόχους εκπαίδευσης και ένα πλαίσιο κοινών κανόνων μη διάκρισης δημιουργώντας υψηλότερα standards.

Ως προκαταρτικό μέτρο, η κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει το Νόμο για την ιδιωτική Εκπαίδευση (Νόμος 4415/2016) με τις προγραμματικές δεσμεύσεις σχετικά με την πολιτική της αγοράς εργασίας και καλύτερης ρύθμισης. Ιδιαίτερα σχετικά με την ιδιωτική εκπαίδευση, η αιτιολόγηση των απολύσεων θα πρέπει να προσαρμοστεί και να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά από δικαστήρια η σύνθεση των οποίων θα διασφαλίζει την αντικειμενική εξέταση της κάθε υπόθεσης. Αυτή η μέθοδος θα αξιολογηθεί τον Δεκέμβριο 2017 και αν απαιτηθεί οι αναγκαίες τροπολογίες θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς και θα εισαχθούν μέχρι το Φεβρουάριο 2018. Τα ποσά αποζημίωσης πρέπει να είναι συνεπή με εκείνα οπουδήποτε αλλού στον ιδιωτικό τομέα. Απαιτήσεις για αχρείαστες πληροφορίες και περιορισμοί στην εκπαιδευτική χρήση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και τη διαχείριση των προγραμμάτων σπουδών τους πέρα από την υποχρεωτική εθνική πρέπει να εξαλειφθούν.

Εισαγωγή στα ΑΕΙ

Το υπουργείο Παιδείας  θα συμφωνήσει  με τους θεσμούς όλες τις δημοσιονομικές πλευρές οποιασδήποτε αλλαγής στην οργάνωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο.

Εκθεση ΟΟΣΑ

Ως προκαταρκτικό μέσο, το υπουργείο Παιδείας  θα ξεκινήσει τις νέες εκθέσεις του ΟΟΣΑ για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα (εγκρίνοντας το τελικό προσχέδιο σύμβασης και παρέχοντας το απαραίτητο υποστηρικτικό υλικό) με μια αρχική έκθεση τον Ιούλιο 2017 και ένα τελικό προσχέδιο έκθεσης να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο 2017. Η έκθεση θα ετοιμαστεί σύμφωνα με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ του ΟΟΣΑ, των αρχών και των θεσμών.

Τριετές Σχέδιο

Το υπουργείο Παιδείας θα εκδώσει   εγκύκλιο με ένα τριετές σχέδιο δράσης για την εκπαίδευση.

Το σχέδιο θα δημοσιευθεί   στην επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα και θα εφαρμοστεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά του, ενώ θα επιτρέπει τέτοια ευελιξία ώστε να ενσωματώνει τις απαραίτητες τροποποιήσεις του σχεδίου βάσει του αποτελέσματος της εκπαιδευτικής έκθεσης από τον ΟΟΣΑ.

Το υπουργείο Παιδείας  μέχρι το Μάιο 2017

(i)  Θα ετοιμάσει  μια περιεκτική έκθεση για τις ανάγκες σε πόρους σχολείων και πανεπιστημίων

(ii)  Θα υιοθετήσει μια στρατηγική για αρχική και συνεχή εκπαίδευση στην προσχολική, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

(iii)  Θα περάσει νόμο για την αναβάθμιση των σωμάτων αξιολογήσεων.

 

Σχόλια (4)

 
Γιώργος Β.
10 Μάιος 2017 21:33

Συνήθως παρουσιάζονται οι προθέσεις του υπουργείου. Ποιος μελετά τις συνέπειες;

 
Q
10 Μάιος 2017 09:58

Αυτα ειναι της κυβερνησης δεν ειναι οι δεσμευσεις που προβλεπουν αξιολογηση ΟΛΩΝ

 
ΣΑΪΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
10 Μάιος 2017 08:53

Ερώτηση προς εκπαιδευτικούς συνδικαλιστές του Συριζα:
Θα γίνει αύξηση ωραρίου;
Μέχρι ... χθες δεν δεχόσασταν αυτήν την ερώτηση.
Τώρα τι απαντάτε;

 
Kostas
09 Μάιος 2017 22:58

Ωμά σημαίνει 'οτι η κυβέρνηση υπέγραψε αυξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών,αύξηση της αναλογίας μαθητών ανά εκπαιδευτικό και συνεπώς ανά τάξη ,ενώ ο Πρωθυπουργός είπε σήμερα το αντίθετο, και αξιολόγηση των μάχιμων.Κάποτε όλα τα ωραία μαζί με τα ψέματα τελειώνουν.Μόνο αυτή η κυβέρνηση όπως πέρασε δυο μνημόνια σε δυο χρόνια μπορεί να τα εφαρμόσει χωρίς φασαρίες και πάντα με την στήριξη του αμερικανού πρέσβη ,του Ιβάν Σαββίδη,μέχρι χθές της οικογένειας Αγγελοπούλου. και του Καραμανλή του Β' και όλων των λοιπών λαικών στρωμάτων και αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ