Νομοσχέδιο για τους Διευθυντές Σχολείων με τη μορφή του “Κατεπείγοντος”

Το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται ο υπουργός Κ. Γαβρόγλου

10/05/2017

Ενημερώθηκε: 10/05/2017, 21:38

Άκουσε το άρθρο

"Εμείς την άλλη εβδομάδα καταθέτουμε με τη διαδικασία του “Κατεπείγοντος”  νομοσχέδιο που θα προσδιορίζει τις διαδικασίες επιλογής των Διευθυντών, λαμβάνοντας υπόψιν και την απόφαση του ΣτΕ"

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου με σημερινές του δηλώσεις στην εκπομπή Πρώτη Γραμμή στον Σκαι  και διαβεβαίωσε ότι “Οποιαδήποτε πράξη έχει γίνει από τότε που διορίστηκαν οι Διευθυντές Σχολείων είναι νόμιμη” απαντώντας εμμέσως στην τομεάρχη παιδείας της ΝΔ Ν. Κεραμέως η οποία δήλωσε πως όλες οι πράξεις των Διευθυντών Σχολείων και Διευθυντών Εκπαίδευσης είναι προσβλητέες”.

Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε πως η   θητεία των νυν Διευθυντών   ολοκληρ’ωνεται στις 22 Ιουλίου .

Το σχέδιο νόμου για την επιλογή των Διευθυντών Σχολείων που επεξεργάζεται ο υπουργός  Κ. Γαβρόγλου , όπως ανάφερε σήμερα  στο esos υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, έχει τους εξής “πυλώνες”:

Α. Μοριοδότηση τίτλων σπουδών

Β. Μοριοδότηση της προϋπηρεσίας

Γ. Μοριοδότηση της Συνέντευξης των υποψηφίων Διευθυντών

Δ. Το πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων  για τους υποψηφίους Διευθυντές Σχολείων χωρίς μοριοδότηση. Το πρακτικό θα διαβιβαστεί στα μέλη του Συμβουλίων Επιλογής Διευθυντών το οποίο θα έχουν διαβάσει πριν τη Συνέντευξη.

Η μοριοδότηση της κάθε κατηγορίας δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί , αλλά εξετάζεται από το επιτελείο  του υπουργείου Παιδείας.

Η θητεία των νέων Διευθυντών θα είναι πάνω από δύο χρόνια (σ.σ. δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη).

 ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΟΠΩΣ ΕΠΙΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 

Σχόλια (55)

Γιάννης Πλατάρος
|

@ Στράτος
Αγαπητέ Στράτο, ποτέ δεν είχα πρόβλημα με την δημοφιλία και τα σχετικά με τους συναδέλφους , αφού τους υποστηρίζω πάντα. Δι έργων. Το «δια λόγων» το ξέρουμε.... Και τους κοιτάω και στα μάτια. Κι ενώ έχουμε και στάσεις και απόψεις και ιδεολογικές απόψεις, επιμένουμε στα συνεκτικά του κλάδου. Και επιμένουμε να βλέπουμε μπροστά, γιατί τα χειρότερα έπονται. Προσπαθούμε να πείσουμε με λόγο λογικό και με επιχειρήματα. Κυρίως να πείσουμε με λόγο ειλικρινή. Το ζητούμενο είναι η ειλικρίνεια. Όχι η λογική. Η λογική βιάζεται , παραβιάζεται, δολιχοδρομείται , γενικώς ξεφτιλίζεται. Η χυδαιότητα της απύθμενης υποκρισίας του Δημόσιου λόγου, είναι ανυπέρβλητη και κυριαρχούσα.
Πώς λένε οι δημοσιογράφοι «να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους » και ....ΔΕΝ τα λένε;
Εμείς θα προσπαθήσουμε να τα λέμε.
Αν κάνουμε λάθος, δεν θα το κάνουμε επίτηδες. Και να διαπιστώσουμε λάθος και συγγνώμη ζητάμε χωρίς δεύτερη σκέψη.
Δεν μπορούμε αγαπητέ Στράτο ενώ ανήκουμε στην ίδια τάξη, ίδιο στρώμα, ίδιο υπόστρωμα, έχουμε ίδιο μισθολόγιο, ίδια συμφέροντα , ίδια εργασία, είμαστε υποκείμενοι σε ίδια νομοθεσία, ίδιο ωράριο, ίδιες προοπτικές, έχουμε κοινή περπατησιά, ίδιες συντάξεις, ίδιες συναναστροφές, ίδια ενδιαφέροντα, να εμφανιζόμαστε με ταξικές διαφορές ανυπέρβλητες διαφορές, αβυσσαλέες ιδεολογικές διαφορές και αγεφύρωτες απόψεις.
Η γελοιότητα έχει όρια.
Αν έχεις γεννηθεί με την γελοιότητα, τείνεις να την αποδέχεσαι.
Αν έχεις γεννηθεί με την γελοιότητα, τείνεις να την θεωρείς ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ.
Και ο υποφαινόμενος γεννήθηκε μέσα στο όλον γελοίον Ελληνικό περιβάλλον αλλά με τα χρόνια βλέπει σιγά -σιγά το γελοίο και προσπαθεί να δουλέψει για την αλήθεια και το σύνολο, ων βέβαιος, ότι και το ατομικό του καλό θα περάσει μέσα από το καλώς εννοούμενο Συλλογικό.
Θα το πάμε έτσι κάτω -κάτω, γιατί μάλλον έτσι είναι και το σωστό...

Αμερόληπτος
|

Αν περιοριστούν οι θητείες των υποψήφιων διευθυντών σε 1 ή 2 τότε θα πρόκειται για άλλη μία αντισυνταγματική απόφαση. Αποκλεισμούς τέτοιου είδους ονειρεύονται πάλι οι θιασώτες του αντισυνταγματικού νόμου Κουράκη Μπαλτά; Να προσέξει ο υπουργός γιατί τότε εκτός από αγωγές θα υπάρξουν και ασφαλιστικά μέτρα.

Στράτος
|

Όπως "Ἐξεπλήττετο ὁ Ἡρῴδης, ὁρῶν τῶν Μάγων τὴν εὐσέβειαν..." έτσι και εμείς εκπληττόμεθα ορώντες τις θεολογικές γνώσεις του κ. Πλατάρου (παρά τα μικρά λάθη)!
Γιατί όμως τόση προσπάθειά ώστε να αποσυνδεθεί πλήρως και με κάθε τρόπο η εμπλοκή του Συλλόγου διδασκόντων από την διαδικασία επιλογής Διευθυντή σχολείου; Τελικά, ποιοι, πότε και γιατί φοβούνται τον Σύλλογο;

Q
|

Ειναι απιστευτο το πως καποιοι δεν εννοουν να καταλαβουν πως λειτουργει το διοικητικο δικαιο και συνεχιζουν τις ανοησιες για ανωνυμα...ερωτηματολογια και αλλα ομορφα.Απο οτι φαινεται παμε για 2ο γυρο αντισυνταγματικοτητας αλλα τωρα ελοχευουν σοβαρες ποινικες ευθυνες .

Ελεος πια!!!!!
|

Προς Μάριο Ζέψη , δεν μπορεί να στηριχθεί κάτι τέτοιο για περιορισμό της Θητείας των διευθυντών γιατί είναι αντισυνταγματικό .-- Μπορεί να βολεύει κάποιους φυσικά εκ του πονηρού αλλά άλλες οι βουλές του καθενός και άλλες του συντάγματος αγαπητέ Μάριε !!!!

Γιάννης Πλατάρος
|

Να σχολιάσω και το δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ:
Το σημείο Δ.
Εισήγηση του Συλλόγου.
Η εισήγηση στον νόμο υπήρχε παλιά με τους υποδιευθυντές. Πώς όμως υπήρχε;
* Κατά 90% ήταν μοναδικός υποψήφιος. Άρα τι εισήγηση....
* Όταν ήταν πάνω από ένας, ΔΕΝ υπήρχε εισήγηση, μόνο αποτέλεσμα ψηφοφορίας. Τώρα δεν έχει οιονεί εισήγηση μέσω ψηφοφορίας, θα απαιτείται εισήγηση, εισήγηση. Εισηγένια - εισήγηση. Όχι μουσαντένια. Πραγματική , κανονική εισήγηση.
Έχω να πώ ότι οι μη «μουσαντένιες εισηγήσεις» υπόκεινται σε μηνύσεις. Και σε αγωγές αποζημίωσης. Το γενικό σχήμα είναι, ότι εάν υπάρξει επιθετικός προσδιορισμός , παραθετικό, επίθετο, επίρρημα, τροπικό ιδίως, η όλη εισήγηση υπόκειται σε μήνυση κατά των εισηγητών. Αν δε, υπάρχει λευκό ποινικό μητρώο και λευκό πειθαρχικό μητρώο του αξιολογούμενου «εισηγητικώς» και δεν υπάρχει πραγματικό περιστατικό καταγεγραμμένο στα επίσημα βιβλία του Σχολείου (ημερολόγιο. λ.χ.) τότε αντικειμενικώς στοιχειοθετείται το αδίκημα της «συκοφαντικής δυσφήμισης» Οι θεραπεύοντες τον συνδικαλιστικό λόγο που βρίθει χαρακτηρισμών συκοφαντικών, θα ανακαλύψουν έκπληκτοι πόσο εγκρατείς ήσαν αυτοί που τόσες δεκαετίες δεν τους μήνυαν και πόσο εύθικτοι είναι αυτοί που τους μηνύουν τώρα. Κυρίως θα ανακαλύψουν πέφτοντας από τα σύννεφα, πόσο αυστηρό νομικό πλαίσιο έχουμε σε αυτά τα θέματα.
Όταν λοιπόν καταδικαστούν σε «μια ώρα φυλακή με αναστολή» , ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΓΩΓΗ Όπου ο δυσφημισθείς θα ζητά «τα δάνεια της Αγγλίας» , τα οποία και θα κατακυρωθούν υπέρ του. Και τα οποία και θα τα εισπράξει ακόμα και με εκποίηση της περιουσίας του αντιδίκου . Αν καμφθεί με τα ψηφίσματα συμπαράστασης, έχει καλώς. Αν όμως έχει εξωπεταχθεί σαν την μύγα από το γάλα, σαν την τρίχα από το προζύμι θα ορρωδίσει στους βρυχηθμούς των μυών;
Επομένως και για να συμμαζέψουμε το λόγο μας:
* Συνιστώ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ από το πρακτικό. Παράδοση στον πρακτικογράφο σχετικού σημειώματος δήλωσης όπου θα γράφει: «Επειδή δεν έχω πρόσβαση και δικαίωμα ελέγχου στα στοιχεία του βιογραφικού του υποψηφίου, όπως και στον προσωπικό του φάκελλο (Μελέτη φακέλλου) δεν μπορώ να αποκρυσταλλώσω γνώμη αντικειμενική , στέρεα , αξιόπιστη , βάσει της οποίας θα μπορεί να κριθεί ο οιοσδήποτε υποψήφιος για Διευθυντής. Γι αυτό δεν μετέχω της σύνταξης πρακτικού εισηγητικού προς το ΠΥΣΔΕ. Επίσης το να κρίνω από την όλη υπόλοιπη συμπεριφορά του τον υποψήφιο,τούτο υπέχει κίνδυνο αθέμιτης μεροληψίας, αφού ακόμα και για πραγματικό περιστατικό που ίσως περιήλθε στην αντίληψή μας και για το οποίο σχηματίσαμε ανθρωπίνως κρίση, να σφάλαμε, όπως ενίοτε συμβαίνει κοινωνικώς και αποδίδεται με τον συνήθη κοινωνικό όρο «παρεξήγηση» . Δεν κάναμε κάποια δίκη για κάποια συμπεριφορά, δεν αποδώσαμε κατηγορητήριο σε κανέναν, δεν του δώσαμε δικαίωμα εξηγήσεων, δικαίωμα αντιρρήσεων και απολογίας , άρα ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΡΙΣΗΣ, δεδομένου, ότι για να υποβάλλουμε την ελαχίστη των πειθαρχικών ποινών στους μαθητές, μας, πρέπει πρώτα να τους δώσουμε το διακαίωμα «έκφρασης αντιρρήσεων» κατά την Ω.Α.(Ωριαία απομάκρυνση) από την τάξη επί ποινή ακυρότητας της ποινής (ως μη γενομένης)
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Υπογράφω τα πρακτικά, ως υποχρεούμαι να είμαι παρών/ούσα κατά την συνεδρία του Συλλόγου, δηλώνω παρών /ούσα στην διαδικασία, πλην δεν μετέχω συνειδητά σε καμία απολύτως διαμόρφωση κρίσης, γνώμης ή εισήγησης για κανέναν υποψήφιο αδιακρίτως.»

Πάμε τώρα στο πολιτικό μέρος:

Η θεσμική καθιέρωση της ρουφιανιάς τζάμπα («εμίσησάν με δωρεάν» έρχεται σε αντίθεση με τα «χρηστά ήθη» , αφού και ο Ιούδας έλαβε 30 αργύρια, ποσό για να αγοραστεί το οικόπεδο του Κεραμέως (Να μην μπερδέψετε το όνομα με την τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ!) Το «εμίσησάν με δωρεάν» υπάρχει κατά πρώτον στους Ψαλμούς του Βασιλέως Δαβίδ και επανέρχεται στο κατά Ματθαίον ευαγγέλιον. Στον Ελληνικό λαό η έκφραση αυτή έχει καταχωριστεί με την παροιμιώδη έκφραση «ρουφιάνος για την ψυχή της μάνας του» Δηλαδή ο ρουφιάνος, κατά την επιτέλεσιν της θεαρέστου ρουφιανιάς, νομίζει ότι εκτελεί ύψιστο ιερό καθήκον όπως και ο Ιούδας άλλωστε. Την ρουφιανιά την έχει καταγράψει καλλιτεχνικώς και ο Νιόνιος, ο οποίος στον καλύτερο λιγότερο γνωστό δίσκο του, το «ΚΟΥΡΕΜΑ», λέει: «...των συντρόφων τους θύτες, γι αμνηστία οι αλήτες, ΤΩΡΑ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ» (Έχει και ενδιαφέρουσα συνέχεια, για «....Κράτος ασυστόλων και πεσμένων κώλων....» αλλά δεν είναι του παρόντος.
Λέγαμε λοιπόν για την ρουφιανιά την ΔΩΡΕΑΝ, όπου μετά θα υπάρξει ΜΕΓΙΣΤΗ ΖΗΜΙΑ. Ο μεν Ιούδας «απιών απήγξατο» (μόνο αυτό γράφουν τα Ευαγγέλια) ο δε συνάδελφος «καταδότης δωρεάν» που θα καταδώσει εγγράφως τον συνάδελφό του και θα απαλλάξει το Συμβούλιο Επιλογής από τις ευθύνες του, θα είναι επίορκος για την διάλυση του κλάδου την οποία καλλιεργούν για να μας διαλύσουν ΕΝΤΕΛΩΣ.
«Είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ούκ έχω....»
Απόχή όλων των Συλλόγων από κάθε πράξη αποτίμησης ΧΩΡΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΕΙΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΚΡΙΝΟΜΕΝΟΥΣ ΔΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΣ.
Αν η νέα ΟΛΜΕ δεν αποκηρύξει αυτή την κατάπτυστη διαδικασία που θα επιφέρει δεινά ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ, θα είναι κι αυτή συνυπεύθυνη. Οι τεχνικοί της εξουσίας εργάζονται ακαταπαύστως για την διάσπαση του κλάδου. Η διαδικασία του μπερντέ ήταν η αρχή. Τάχα οπισθοχώρηση με την απόφαση του Σ.τ.Ε. Όμως ο Ψαλμωδός είναι σαφής:
Λάκκον ώρυξεν, και ανέσκαψεν αυτόν, κι έμπεσείται εις βόθρον, όν ειργάσατο.»

K
|

Ερώτημα λόγω κακής εμπειρίας:

Οι αιρετοί(ΠΥΣΠΕ, ΚΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ), πρέπει να συμμετέχουν στα συμβούλια επιλογής ΒΑΘΜΟΛΟΓΩΝΤΑΣ (αυτός είναι ο ρόλος τους?)

ή απλά να συμμετέχουν, για να ελέγχουν - διασφαλίζουν την "ορθότητα" της διαδικασίας?

Kostas A
|

Φημολογείται εντονα.πως στη μοριοδοτηση των πτυχίων , οποιος έχει και Διδασκαλείο κ Μεταπτυχιακό θα παιρνει ΜΟΝΟ τα μορια του ενος !!!!
ο κόπος και ο μόχθος να περασει κάποιος στο Διδασκαλείο ....ακομα θυμάμαι τα ξενύχτια μελέτης αυτής της απειρης Λογοτεχνίας ,,,,,Ξενύχτια , μόχθος και κόπος για το μεταπτυχιακό του ΕΑΠ ,,,ολοι πλέον ξερουμε τι εστί να τελειωσεις τις 4 θεματικές ενότητες και την απαιτητική διπλωματική ... Να εργαζεςαι και να σπουδάζεις το βραδυ ....Δεν καταλαβα λοιπον κυριε Υπουργέ ,,,αν, αν , (δεν εχουμε ακομα βεβαια στα χέρια μας την τροπολογία ) περαςει τετοια μοριοδοτηςη θα ειναι πραγματικα απαραδεκτη , θα σηματοδοτεί ακυρωςη των παραπάνω και σε τελική αναλυςη θα υποβαθμίζει τον κοπο πολλων εκπαιδευτικών ...Δενθα υποβαθμιςει ομως την νοημοςυνη τους και εςεις θα κριθείτε ανάλογα ...Κριμα .....Ο σεβασμός στο καλάθι των αχρήστων ...Ας ελπίσω να πρυτανεύσει η
λογική σας επειδη κύριε Υπουργε δείχνετε σοβαρό άτομο ,απλα φοβούμαι τους κακούς συμβούλους .....

Μαριος Ζεψης
|

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα παραμείνουν παλαιοι Διευθυντές ήδη πάνω απο τεσσερα έτη στις ιδιες θέσεις... Ας ελπίσουμε ότι κάτι θα προβλεφθεί

Στράτος
|

Επαναλαμβάνω προς μερικούς σχολιαστές που εκτοξεύουν διάφορες επαναλαμβανόμενες ατάκες προς εμένα:
1. Δεν μπαίνω σε προσωπικούς διαξιφισμούς που δεν έχουν νόημα.
2. Έγραψα και ξαναγράφω ότι όποιος θεωρεί ότι μπορεί να πετύχει κάτι για τον εαυτό του στα δικαστήρια είναι ελεύθερος να προσφύγει σε αυτά. Και καλή τύχη...
3. Ακόμη πιο ελεύθερος είναι καθένας να ψηφίζει όποιο κόμμα κρίνει καταλληλότερο για να κυβερνήσει τον τόπο. Απλώς θυμίζω ότι και η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας όπως και όλη η κυβέρνηση έχει δημοκρατικά εκλεγεί και έτσι έχει υποχρέωση και δικαίωμα να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις και να φέρνει νομοσχέδια προς ψήφιση στη Βουλή.
4. Για το αν οι Διευθυντές Εκπαίδευσης (που εξελέγησαν από τους τωρινούς Διευθυντές σχολείων) και οι Σχολικοί Σύμβουλοι (που έχει απανωτές παρατάσεις θητείας) μπορούν να είναι μέλη των Συμβουλίων επιλογής, για αυτό προφανώς θα έχουμε απαντήσεις όταν δούμε το νέο νόμο. Προφανώς οι συντάκτες του θα έχουν λάβει νομικές συμβουλές από τους αρμόδιους πριν την οριστική κατάρτιση του νόμου.
5. Συμβούλιο επιλογής από πανεπιστημιακούς και ειδικούς στη διοίκηση προφανώς είναι καλύτερο από Συμβούλιο αποτελούμενο από γνωστούς στους υποψηφίους (Διευθυντή Εκπαίδευσης, κάποιους Διευθυντές σχολείων, έναν Σχολικό Σύμβουλο, αιρετούς ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ κλπ). Διατηρώ ωστόσο επιφύλαξη για το πόσο οι πανεπιστημιακοί και ειδικοί της διοίκησης γνωρίζουν τα καθημερινά προβλήματα των σχολείων και τις απαιτήσεις της θέσης του Διευθυντή σχολείου. Επαναλαμβάνω πως εφόσον λόγω και της απόφασης του ΣτΕ το Συμβούλιο επιλογής είναι απαπόφευκτο να υπάρχει, τότε πρέπει να μειωθεί δραστικά η μοριοδότηση που αυτό θα δίνει στους υποψηφίους, σε βαθμό που να μην καθορίζει αυτή και μόνο το τελικό αποτέλεσμα επιλογής ή απόρριψης ενός υποψηφίου.

KM
|

Μη το κουράζουμε τζάμπα...
Αν δεν συνδεθεί με άμεσο τρόπο η τύχη των εκπαιδευτικών του σχολείου με την πορεία του σχολείου, δεν έχει νόημα τελικά η ψηφοφορία και η άποψη του Συλλόγου Διδασκόντων....

Αναστασία
|

Η γνώμη του συλλόγου διδασκόντων πρέπει να μετράει αλλά όχι με πρακτικό. Τι θα γίνει αν τοποθετηθεί διευθυντής σε ένα σχολείο κάποιος που οι συνάδελφοι του τον έχουν περιγράψει ως ακατάλληλο; Ποιος θα τολμήσει να γράψει σε πρακτικό κάτι τέτοιο; Πως θα αποφευχθούν στη συνέχεια οι μηνύσεις για δυσφήμιση; Όλοι έχουμε ζήσει απαράδεκτους διευθυντές. Πως όμως θα αιτιολογηθεί; Το καλύτερο θα ήταν να υπήρχε ένα ερωτηματολόγιο που θα απαντούσαν ανώνυμα οι καθηγητές. Οι ερωτήσεις πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένες. Όπως ο συγκεριμένος υποψήφιος διακρίνεται από συνέπεια; Συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες αναλαμβάνοντας εργασίες; Έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται την τάξη του (αν είναι καθηγητής) ή τη σχολική κοινότητα (αν είναι ήδη διευθυντής) χωρίς να δημιουργεί εντάσεις και χωρίς να χάνεται ο έλεγχος;

@Στράτος
|

Έλα μου ντε φίλε Στράτο, περιμένω απάντηση, έλα μου ντε, να σταθούμε και να σταθούν και οι ημέτεροί σας μπροστά σε ειδικούς να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος, τι λες προπαγανδιστή μου της πρώτης φοράς αριστεράς; Σου αρέσουν τα άριστα αυτοκίνητα, οι άριστες τεχνολογίες, τα άριστα αεροπλάνα, οι άριστοι χειρούργοι, οι άριστοι δρόμοι, η αριστεία εννοώ όταν αφορά την πάρτη μας, αλλά στην παιδεία μας αρέσει ο εξισωτισμός προς τα κάτω φίλε Στράτο; Βενεζουέλα φίλε Στράτο; Φτωχοποίηση φίλε Στράτο με τα δικά μας λεφτά σε καταθέσεις εκατομμυρίων στις ξένες τράπεζες φίλε Στράτο; Ναι φίλε Στράτο από τώρα θα μιλάμε μόνο με αγωγές και μηνύσεις γιατί μόνο έτσι μπορούμε να γλιτώσουμε τα συμφέροντά μας απτό καθεστώς που υπερασπίζεσαι.Όσοι είναι αφελείς ας σας πιστεύουν στο διηνεκές πρόβλημά τους. Και που είσαι, μένουν δε μένουν 2 χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές, κάπου τα ψέματα τελειώνουν αναγκαστικά.

@Στράτος
|

@Στράτος
Και πάλι δεν απάντησες στο ερώτημα της 10ης Μαίου και ώρα 23.24 που αφορά τους Σχολικούς Συμβούλους και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης .

@Στράτος
|

Υπάρχει και μια άλλη προσέγγιση φίλε Στράτο, δεν πιστεύω να μη την σκέφτηκες..., στα συμβούλια να συμμετέχουν μόνο ειδικοί στη διοίκηση, καθηγητές Πανεπιστήμιων (με τις γνώσεις και την κουλτούρα στα διοικητικά), δικαστικοί (για το νομικό μέρος) και κάποιοι διοικητικοί (με προσόντα), όχι βέβαια αιρετοί τι δουλειά έχουν αυτοί. Όλα τότε θα ήταν μια χαρά και ουδεμία αμφισβήτηση. Αυτοί θα μπορούσαν να αξιολογήσουν τις απαντήσεις και την κουλτούρα του κάθε υποψήφιου. Εξάλλου δεν θέλει κανείς να αποφασίζει η καθαρίστρια ποιός θα είναι ο χειρούργος του σε μια επέμβαση, ούτε ο υδραυλικός στο ποιός θα είναι ο πιλότος σε ένα αεροπλάνο που είναι πάνω το παιδί του. ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΗΛΑΔΗ, τι λες φίλες μου συμφωνείς με αυτό; Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού, απλά και λογικά πράγματα με λίγα λόγια.

ekp/kos
|

ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΟΣ@
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΟΠΟΥ Ο ΕΚΠΚΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨ.Δ/ΝΤΗ
Η ΟΠΟΙΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ
ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΔΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΣΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ Ο ,,ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΗΣ,, -ΕΚΠ/ΚΟΣ

geo
|

Συγγνωμη, ποιος ειναι ο κ. Στρατος και του απευθυνετε και ερωτηματα; Ας σχολιαζει αυτα που σχολιαζει και ας μην ασχολουμαστε περαιτερω με τα σχολια του.

Στράτος
|

Για τα Συμβούλια επιλογής είχα πάντα τις ενστάσεις μου και συνεχίζω να πιστεύω ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν από την υποκειμενική κρίση που προέρχεται από γνωριμίες με πολλούς υποψήφιους. Για το λόγο αυτό, κατά τη γνώμη μου, η άποψη των μελών του Συλλόγου διδασκόντων, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να είναι πολύ καλύτερη από τη γνώμη ενός Συμβουλίου επιλογής. Το ΣτΕ όμως έκρινε διαφορετικά. Οπότε επιστρέφουμε σε Συμβούλια επιλογής.

Πράγματι είναι γεγονός ότι πολλά μέλη του Συμβουλίου επιλογής μπορεί να έχουν πολύ χαμηλότερα τυπικά προσόντα από τους υποψήφιους Διευθυντές σχολείων για τους οποίους διατυπώνουν κρίση που αντιστοιχεί σε μοριοδότηση, πολλές φορές μάλιστα καθοριστική για την επιλογή ή όχι ενός υποψηφίου. Αυτό καθιστά οπωσδήποτε προβληματική τη λειτουργία των Συμβουλίων, ίσως μάλιστα σε βαθμό που θα μπορούσε να προσβληθεί δικαστικά. Αλλά ατυχώς το ΣτΕ δεν κλήθηκε ποτέ να αποφανθεί επί αυτού, επειδή κανείς δεν προσέφυγε.

Επειδή λοιπόν ένα Συμβούλιο επιλογής δεν εκφράζει πάντοτε ορθή κρίση (ίσως πολλές φορές συμβαίνει το αντίθετο για λόγους κομματικούς, γνωριμιών κλπ) τουλάχιστον ο νέος νόμος ας μειώσει στο ελάχιστο δυνατό την ανώτατη μοριοδότηση που θα δίνει σε έναν υποψήφιο το Συμβούλιο αυτό.

Θα μπορούσε τέλος, κατά την προσωπική μου γνώμη, το Συμβούλιο επιλογής να αποφαίνεται μόνο με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ για την καταλληλότητα κάποιου για θέση Διευθυντή χωρίς να μοριοδοτεί, ώστε να μπορεί να αποκλείει γνωστές προβληματικές περιπτώσεις υποψηφίων. Αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να βρίσκεται στα σχέδια του Υπουργείου.

@Στράτος
|

@ΣτράτοςΓιατί δεν λες τη γνώμη σου για τα ερωτήματα της 10ης Μαίου και ώρα 23,24;Δηλαδή κυρίως για τη συμμετοχή των σχολικών συμβούλων και των διευθυντών εκπαίδευσης στα συμβούλια επιλογής;

Pe19
|

@Στράτος
Καλές οι διαπιστώσεις (προσωπικά το βλέπω δύσκολο για την άλλη βδομάδα από 22/5 και βλέπουμε) εσύ τι προτείνεις ? 4327 και 1/3 των μορίων για υπηρεσία 19 χρόνων ή 3848 + νόμο Βεναρδάκη με μοιρασμένα κριτήρια και περισσότερη έμφαση στα τυπικά προσόντα ?
Κατά την γνώμη μου το φαγητό είναι στην κατσαρόλα και ανακατεύεται, τι θα βγει θα δείξει, ανάλογα με το πως πιστεύουν ότι θα φτιαχτούν οι ημέτεροι.
Ελπίζω πάντως να ισχύσει ότι ισχύει και στο υπόλοιπο δημόσιο (νόμος Βεναρδάκη) με γνωμοδότηση από το σχολείο του υποψηφίου (δεν θα παίξει μεγάλο ρόλο αλλά σε πολύ άσχημες περιπτώσεις ίσως βοηθήσει) και δομημένη συνέντευξη.
Περιμένω την άποψή σου.

Στράτος
|

Καθώς οι μέρες περνούν δεν γνωρίζω αν ισχύει ακόμη αυτό που αναφέρει το esos ότι "Η μοριοδότηση της κάθε κατηγορίας δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά εξετάζεται από το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας". Από αυτή τη μοριοδότηση του κάθε κριτηρίου θα κριθεί η επιλογή παλαιών με λίγα τυπικά προσόντα ή νεοτέρων με αυξημένα τυπικά προσόντα. Σχετικό σχολιασμό έχω αναπτύξει σε άρθρο που δημοσίευσε πριν από λίγες μέρες το esos με θέμα "Πρόταση αυξομείωσης της μοριοδότησης των κριτηρίων επιλογής Διευθυντών σχολείων"
https://www.esos.gr/arthra/50147/protasi-ayxomeiosis-tis-moriodotisis-t…

Και κάτι διαδικαστικό. Για τα νομοσχέδια που κατατίθενται με τη μορφή του κατεπείγοντος ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι "H συζήτηση και ψήφιση των κατεπειγόντων νομοσχεδίων και κατεπειγoυσών πρoτάσεων νόμων oλoκληρώνεται σε μία συνεδρίαση, πoυ διαρκεί κατ’ ανώτατo όριo δέκα ώρες" (Άρθρο 109 παρ. 4).
Σήμερα έγινε γνωστό ότι αύριο Παρασκευή θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα μέτρα για τη συμφωνία με τους Θεσμούς. Το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του επείγοντος, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη 17 και θα ψηφιστεί την Πέμπτη 18 Μαΐου. Εξαιτίας αυτών των καθορισμένων εργασιών της Βουλής (και στην Ολομέλεια) δεν ξέρω εάν μπορεί να καταστεί δυνατή η ψήφιση εντός της ερχόμενης εβδομάδας και του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την επιλογή Διευθυντών σχολείων ακόμη και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Εκτός κι αν υπάρξει συνδυασμός της ψήφισης των δύο (με τη μορφή τροπολογίας για το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας). Θα δούμε.

Ελβίνα
|

O υπεύθυνος της σχολικής μονάδας Σχολικός Σύμβουλος είναι ο πιο αρμόδιος να αξιολογήσει και να συντάξει έκθεση για την προηγούμενη θητεία του Διευθυντή και όλους τους υπολοιπους υποψήφιους εκπαιδευτικούς γιατί παρακολουθούσε και γνωρίζει την πορεία του σχολείου !!!!! Απλά πράγματα !!!Αφήστε λοιπόν κ. Υπουργέ τον σύλλογο στην ησυχία του ,να επικεντρωθεί στο εκπαιδευτικό τους έργο και μην τον παρασύρετε σε αγωγές και δίκες !!!! Κανείς εκπαιδευτικός δεν θα υπογράψει το πρακτικό είναι ενημερωμένοι τώρα πια !!!Οι δικηγόροι τρίβουν τα χέρια τους , για το πρακτικό του ΣΔ!!!!

anas
|

Στον νέο νόμο θα δούμε πολλές εκπλήξεις. Τον έχουν επεξεργαστεί με την ίδια φιλοσοφία αλλά και αυστηρότητα για τις παλιές καραβάνες. Ας μη πέσουμε από τα σύννεφα όταν τον δούμε, απλώς να περιμένουμε να πέσουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ... Κουράγιο παλληκάρια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΝΙΩΤΑΚΗΣ
|

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΣΕΤΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΕΙΤΕ ΩΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΕΙΤΕ ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ. ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ.

Αμερόληπτος
|

@ekp/kos Μην παριστάνεις τον κουτό ekp/kos. Γνωρίζεις πως δεν θα βάλει εύκολα υπογραφή σε πρακτικό κάποιος που έχει κατά νου να κατακρίνει υποψήφιο διευθυντή χωρίς να μπορεί να το αποδείξει. Οι αδικημένοι θα καταφύγουν για προστασία και αποκατάσταση του δικαίου στα δικαστήρια και ασφαλώς θα δικαιωθούν. Και αυτή τη φορά η αγωγές θα είναι προσωπικές και δεν θα πληρώνει αποζημιώσεις το κράτος αλλά ο ιδιώτης εκπαιδευτικός που πλέον δεν θα μπορεί να συκοφαντεί τόσο εύκολα και ανεύθυνα . Κάνε λίγες ημέρες υπομονή να δεις τον αριθμό των αγωγών που πανελλαδικά θα κατατεθούν. Θα εκπλαγείς όπως και πολλοί άλλοι λαλίστατοι εδώ και δύο χρόνια.

ekp/kos
|

ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ; ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΑΠΟ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
ΕΝΩ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΣ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ
ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠ/ΚΟΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ .. ΕΝΩ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΜΟΙΒΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ.

εκπαιδευτικός
|

Αν το νομοσχέδιο είναι όπως περιγράφεται στο ρεπορτάζ, τότε θα έχουμε σε δύο κατευθύνσεις μηνύσεις πλέον και αγωγές. Εναντίον μελών των συλλόγων διδασκόντων (κατ΄επέκταση και μελών που θα παίρνουν μέρος στη συνέντευξη) και εναντίον μελών ΠΥΣΔΕ αν συμμετέχουν δντές εκπαίδευσης και άλλοι που παράνομα με μυστική ψηφοφορία έχουν εκλεγεί. Τα μόρια των δύο τελευταίων χρόνων αν προσμετρηθούν τότε οι μηνύσεις θα αφορούν βεβαίως όσους έχουν την αρμοδιότητα αυτή του υπολογισμού των μορίων. Ωραία?

@Στράτος
|

@Στράτος .Αναρωτιέσαι πως θα γίνονταν οι αξιολογήσεις εκπαιδευτικών με τον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης όταν οι Διευθυντές σχολείων είχαν λιγότερα προσόντα από τους εκπαιδευτικούς που θα αξιολογούσαν.Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.Πότε όμως διαχρονικά τα μέλη των συμβουλίων επιλογής ,και ιδιαίτερα οι αιρετοί, που ήταν διορισμένα είχαν περισσότερα προσόντα από τους αξιολογούμενους ;Ποτέ βέβαια .Αυτό δεν συνέβει και στις τελευταίες επιλογές των διευθυντών εκπαίδευσης ; Τι προσόντα είχαν οι περισσότεροι διορισμένοι περιφερειακοί που αξιολογούσαν υποψήφιους με απείρως περισσότερα προσόντα από αυτούς;Άρα δεν θα ήταν προτιμότερο να γίνουν εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ γιατί και τώρα θα συμβεί το ίδιο;Αν δε γνωρίζεις μπορείς να πείς αν μετάχουν στα συμβούλια σχολικοί σύμβουλοι;Δεν θεωρείς τουλάχιστον περίεργο και μη αξιοκρατικό ενώ οι υποψήφιοι διευθυντές σχολείων από το 2011 να επιλέγονται για τρίτη φορά ενώ οι αξιολογητές τους σχολικοί σύμβουλοι νε έχουν επιλεγεί και κριθεί μόνο μια φορά το 2011; Θα μετέχουν στις επιλογές οι Διευθυντές εκπαίδευσης;Ένας πχ υποψήφιος καταθέσει αίτηση για εξαίρεση του λόγω της απόφασης του ΣτΕ για τη μυστική ψηφοφορία τι απάντηση θα του δώσουν;Αν προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα ;Αν προσφύγει σε πρωτοδικείο που λόγω της ήδη απόφασης του ΣτΕ που είναι τελεσίδικη κερδίσει;Ακυρώνονται ή όχι όλες οι επιλογές της Διεύθυνσης;Και μη μου πεις ας προσφύγει ότι δηλ έλεγε συνέχεια η κα Διαμαντοπούλου και εκνεύριζε τον κόσμο.Πιστεύεις ότι θα βρεθεί χαμηλόβαθμο του ΣτΕ δικαστήριο να αμφισβητήσει τελεσίδικη απόφαση ;Ρισκάρεις να πεις ναι; Ας σκεφτούν λοιπόν τι θα κάνουν και ας αφήσουν τα τετριμένα περί νομιμοποίησης πράξεων.Και ένα τελευταίο .Η χώρα λόγω εξωτερικών πολλαπλων κινδύνων χρειάζεται επειγόντως την ενότητα.Αυτή επιτυγχάνεται μόνο με διάλογο και σεβασμό και άλλων απόψεων και δικαστικών αποφάσεων και όχι με το έτσι θέλω και με διαχωρισμούς .Ας τα αφήσουμε πίσω.Έτσι και έτσι το 2020 λόγω εκλογής προέδρου και απλής αναλογικής θα αναγκασθούν να συγκυβερνήσουν.Ας αρχίσουν να συνενοούνται από τώρα.

Πέτρος Μ
|

Είναι γνωστό ότι η δουλειά του Διευθυντή σε ένα σχολείο είναι σκέτο χαμαλίκι. Μπορεί μα μου εξηγήσει κάποιος γιατί τόση πρεμούρα για το ποιος θα γίνει Διευθυντής; εκτός φυσικά από το το Σύλλογο Διδασκόντων. Συμπέρασμα μόνο οι εκπαιδευτικοί του σχολείου πρέπει να έχουν λόγο. Μάλιστα εγώ θα πρότεινα και διετή θητεία εκ περιτροπής μετά από αξιολόγηση του συλλόγου διδασκόντων.

Panos
|

Απορίας άξιο: τόση φασαρία και τόσοι πειραματισμοί για να γυρίσουν σε αυτό που βρήκαν να ισχύει και πριν από αυτούς! Αυτά μπορούν να σκεφτούν για καινούρια, δηλαδή τα παλιά; Ξεπερασμένοι εκμοντερνιστές ξεχασμένοι στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ