ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΠΟΣΔΕΠ: Οι νέες μειώσεις στους μισθούς των πανεπιστημιακών βαπτίζονται «αυξήσεις»

Παραδείγματα με τη μισθοδοσία των τεσσάρων βαθμίδων με ενδεικτικά έτη υπηρεσίας, με το νέο μισθολόγιο
Δημοσίευση: 14/05/2017
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Alt Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Title Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το Σάββατο 13 Μαίου, κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μνημονιακά μέτρα στα οποία περιλαμβάνεται και η θέσπιση νεου ειδικού μισθολογίου για τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, με νέα δομή, θέσπιση νέων μισθολογικών κλιμακίων, κατάργηση επιδομάτων και μερική ενσωμάτωσή τους στο βασικό μισθό, στο πλαίσιο «των δεσμεύσεων έναντι των εταίρων για αναμόρφωση και εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων».

Οι ρυθμίσεις αυτές παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό Παιδείας στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, ως ένα μισθολόγιο το οποίο παρέχει αυξήσεις 2.5% - 7.5% στις μεικτές αποδοχές των πανεπιστημιακών καθηγητών, ως μια προσπάθεια μάλιστα αναγνώρισης των μεγάλων μειώσεων που υπέστησαν (άγγιξαν το 40%) οι αποδοχές τους τα τελευταία 5 έτη.

Δυστυχώς, όπως αποτυπώνεται στους παρακάτω πίνακες, η αλήθεια είναι διαφορετική:

α. Οι πενιχρές «αυξήσεις» που δίνονται επιφέρουν τελικά ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ στις καθαρές αποδοχές ενός μεγάλου αριθμού πανεπιστημιακών καθηγητών, και μηδενικές έως μικρές αυξήσεις στους υπόλοιπους λόγω της αυξημένης φορολόγησης των βασικών αποδοχών με το τέχνασμα της ενσωμάτωσης του «επιδόματος βιβλιοθήκης» στο βασικό μισθό, το οποίο ως αποζημίωση δεν θεωρείται εισόδημα και τώρα δεν φορολογείται. Συγκεκριμένα, επιφέρει μειώσεις στις καθαρές αποδοχές των βαθμίδων Αν. Καθηγητή και Καθηγητή, ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας και κυμαίνονται από 1 – 8.5%.

Μικρή αύξηση στις καθαρές αποδοχές θα έχουν μόνο οι Επίκουροι Καθηγητές και σχεδόν μηδενική οι Λέκτορες.

β. Το νέο μισθολόγιο δεν αποτελεί συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ για θέσπιση μισθολογίου το οποίο να αποκαθιστά τους μισθούς των πανεπιστημιακών καθηγητών στα προ του 2012 επίπεδα, καθώς όχι μόνο δεν αποκαθιστά τις μεγάλες, αβάσιμες και οριζόντιες μειώσεις οι οποίες στις καθαρές αποδοχές άγγιξαν το 40%, αλλά και αυτές οι πενιχρές «αυξήσεις» οι οποίες υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι επιφέρει το νέο μισθολόγιο, με τη νεά δομή του και το τέχνασμα της ενσωμάτωσης του επιδόματος της βιβλιοθήκης στο βασικό μισθό, τις μετατρέπει τελικά σε νέες μειώσεις στο εισόδημα των πανεπιστημιακών καθηγητών.

γ. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις έρχονται σε αντίθεση με τα όσα διαβεβαίωνε η Κυβέρνηση (μέσω του Υπουργείου Παιδείας και του ΓΓ Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Κουτεντάκη) για πραγματικές αυξήσεις στο μισθολόγιο των Πανεπιστημιακών, κατανοώντας ότι το ειδικό μισθολόγιο των Πανεπιστημιακών είναι το μόνο ειδικό μισθολόγιο το οποίο τα τελευταία 20 χρόνια έχει υποστεί μόνο μειώσεις, χωρίς να λάβει ποτέ καμία αύξηση! Αντιθέτως, άλλα ειδικά μισθολόγια είχαν λάβει προ κρίσης αυξήσεις 30% έως 80%.

Εάν υλοποιηθεί το προτεινόμενο ειδικό μισθολόγιο για τους Πανεπιστημιακούς, η Κυβέρνηση θα έχει επιβεβαιώσει τα μηδενικά επίπεδα αξιοπιστίας της, ότι χρησιμοποιεί επικοινωνιακά τεχνάσματα για να καλύψει τις νέες μειώσεις στους μισθούς τους αλλά το κυριώτερο θα έχει επιβεβαιώσει το μήνυμα που εδώ και 2 χρόνια στέλνει σε εμάς τους Πανεπιστημιακούς, «μην εφαρμόζετε τους νόμους και το Σύνταγμα του Κράτους, η Κυβέρνηση πρώτη το κάνει αυτό που δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΣτΕ». Οι πανεπιστημιακοί θα αντιδράσουμε δυναμικά απέναντι στις μεθοδεύσεις αυτές.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ