Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υπουργός: Έρχεται νόμος για τους Διευθυντές Ιδιωτικών Σχολείων

Θα κατατεθεί στη Βουλή η διευκρίνιση ως προς το χαρακτήρα των «αδικημάτων» βάσει των οποίων υπάρχουν πειθαρχικές διώξεις που δεν έχουν καμία σχέση με τη διαδικασία που θα ακολουθείται για τα άλλα άτομα,
Δημοσίευση: 24/05/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Νόμο, ο οποίος θα καθορίζει τη διαδικασία επιλογής των Διευθυντών Ιδιωτικών Σχολείων, δεσμεύθηκε  ότι θα φέρει σύντομα, προς ψήφιση, στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ύστερα από παρέμβαση του πρώην Αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη.

Ο κ. υπουργός είπε πως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει διάλογος με την ΟΙΕΛΕ και τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Σχολείων, προκειμένου ν αδιαμορφωθεί το Σχέδιο Νόμου.

Επίσης ο  υπουργός Παιδείας , ύστερα από δεύτερη παρέμβαση του Τάσου Κουράκη, ανακοίνωσε ότι θα φέρει αύριο στη Βουλή , προς ψήφιση, διάταξη σχετικά με τα αδικήματα που καθορίζουν τις απολύσεις Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών.

Τι είπε ο υπουργός Παιδείας

Ειδικότερα ο υπουργός Παιδείας,απαντώντας στον κ. Κουράκη είπε τα εξής:

Α. Αύριο θα κατατεθεί η διευκρίνιση ως προς το χαρακτήρα των «αδικημάτων» βάσει των οποίων υπάρχουν πειθαρχικές διώξεις που δεν έχουν καμία σχέση με τη διαδικασία που θα ακολουθείται για τα άλλα άτομα, για τα οποία υπάρχει υπόνοια παιδαγωγικών ελλείψεων. Τα δύο είναι διαφοροποιημένα έτσι ή αλλιώς, απλώς θα τονίσουμε ότι όντως είναι σ΄ αυτό να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία για το δεύτερο.

Β. Για το πρώτο που λέτε υπάρχουν ορισμένα νομικά ζητήματα, τα οποία διερευνώνται, δηλαδή, είναι στις προθέσεις μας να προχωρήσουμε σ΄ αυτό το μέτρο. Αυτό πρέπει να γίνει σε συνεννόηση και με την ΟΙΕΛΕ και με τους ιδιοκτήτες. Να σας θυμίσω είχα αυτό το προνόμιο ακραίας επίθεσης και από τους δύο τις εβδομάδες που πέρασαν. Θα ήθελα να ηρεμήσουν τα πνεύματα και θα φέρουμε μια συγκεκριμένη διαδικασία, πολύ κοντά σε αυτήν που λέμε, αφού έχουμε ξεκαθαρίσει και ορισμένα νομικά ζητήματα ως προς το θέμα διορισμού διευθυντών στην ιδιωτική εκπαίδευση. Επειδή τώρα όμως έχουμε την πίεση που έχουμε και καταλαβαίνετε, είπαμε να προχωρήσουμε αυτό και να λύσουμε το άλλο, πολύ σύντομα.

Τι είπε ο Τάσος Κουράκης

Ο Τάσος Κουράκης στην παρέμβασή του είπε τα εξής:

Α. Θα ήθελα να επισημάνω, δεν ξέρω αν το έχετε ήδη διορθώσει, μια διαφορετική συμπεριφορά της επιλογής των διευθυντών στα δημόσια σχολεία συγκριτικά με τα ιδιωτικά.

Β. Γνωρίζουμε όλοι ότι ο διορισμός εμπεριέχει μια εξαρτητική σχέση. Όταν, λοιπόν, στο δημόσιο σχολείο και ορθώς, έχουν μπει κριτήρια παιδαγωγικά και άλλα και βεβαίως, ο τρόπος συμμετοχής του συλλόγου των διδασκόντων, είναι μια διαδικασία που ανεβάζει το φρόνημα αυτού που θα ασκήσει διοίκηση στο σχολείο, με ό,τι σημαίνει αυτό.

Γ. Από την άλλη μεριά, στα ιδιωτικά, έχουμε το σχολάρχη οποίος διορίζει το διευθυντή ή τον ανακαλεί οπότε θέλει. Καταλαβαίνετε ότι αυτό επηρεάζει το φρόνημα του διευθυντή, τον τρόπο λειτουργίας του και σε πολλές περιπτώσεις, ξέρουμε ότι διευθυντής του ιδιωτικού σχολείου είναι ο ίδιος ο σχολάρχης.

Δ. Θα ήθελα να το δούμε, κύριε Υπουργέ, με ένα πνεύμα, ότι η διαδικασία που νομίζω εγώ ότι θα πρέπει να ισχύει και εκεί, ανεβάζει το κύρος του σχολείου. Τα πτυχία και οι τίτλοι σπουδών είναι ισότιμοι, άρα, εξασφαλίζει τη καλή ισοτιμία, θα έλεγα, γιατί υπάρχει και κακή ισοτιμία, την τήρηση του ωραρίου κ.λπ..

Ε. Δεύτερον, όσον αφορά τις καταγγελίες σύμβασης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ορθώς μπαίνουν κριτήρια από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, όσον αφορά στο αν πληρούνται ή όχι τα κριτήρια, όταν καταγγέλλεται σύμβαση, για την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια.

Ζ. Δεν μπαίνουν, όμως, κανόνες για το τι εννοούμε «διαταραχή εκπαιδευτικού κλίματος». Νομίζω ότι και εδώ θα μπορούσαν να καθοριστούν κριτήρια από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ώστε να μην υπάρχει αυθαιρεσία και στο σημείο αυτό, που μπορεί κάποιος να υποψιαστεί ότι μπορεί να γίνει. Ευχαριστώ.

 


Νωρίτερα υπήρξε συνάντηση του προέδρου της  ΟΙΕΛΕ με τον   Τάσο Κουράκη.

Στη συνάντηση τέθηκαν όλα τα σημαντικά ζητήματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης   . Συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα που αφορούν την επιλογή διευθυντικών στελεχών σε δημόσιες και σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες.

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.