Κατατέθηκαν 25-30% λιγότερες αιτήσεις για τις θέσεις Διευθυντών Σχολείων

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

06/06/2017

Ενημερώθηκε: 07/06/2017, 12:10

Άκουσε το άρθρο

Μειωμένος κατά 25 με 30% είναι ο αριθμός των αιτήσεων των εκπαιδευτικών για τις θέσεις Διευθυντών των σχολικών μονάδων της χώρας  σε σχέση με το 2011 (σ.σ.η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων έληξε σήμερα).

Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες του esos:

ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Στην Πρωτοβάθμια κατατέθηκαν:

Α Αθήνας 290 από 440 το 2011

Β Αθήνας 185  από 330 το 2011

Γ Αθήνας 160 από 270 το 2011

Πειραιά 170 από 340 το 2011

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Πειραιά 247 από 270 το 2011

Β Αθήνας 218 (;2011)

Γ Αθήνας 238 (;2011)

Αν. Αττική 226 (;2011)

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Στην Πρωτοβάθμια

Μαγνησία  102 αιτήσεις από 145 το 2011

Λάρισα 200 από 280 το 2011

Τρίκαλα 95 αιτήσεις (;2011)

Καρδίτσα 72 από 115 το  2011

Στη Δευτεροβάθμια

Λάρισα 173  από 211 το 2011

Τρίκαλα 84 (;2011)

Μαγνησία 118 από 144 το 2011

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Ζάκυνθος 20  (;2011)

Κέρκυρα 100 (;2011)

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Ζάκυνθος  23 (;2011)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ενημέρωση συνεχίζεται και για τις άλλες Περιφέρειες της Ελλάδος.

Εκπαιδευτικοί παράγοντες αποδίδουν το γεγονός του μειωμένου ενδιαφέροντος για τις θέσεις Διευθυντών Σχολείων στους εξής λόγους

Α. Στο μικρό επίδομα θέσης που κυμαίνεται από 200 έως 30 ευρώ το οποίο στη συνέχεια φορολογείται.

Β. Στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες

Γ. Στη νέα διαδικασία των κρίσεων , όπως

α. Τη συνέντευξη η οποία δεν είναι δομημένη

β. Το πρακτικό του Συλλόγου

Δ. Στον μικρό χρόνο των έξη ημερών που δόθηκε για τη συγκέντρωση και κατάθεση των δικαιολογητικών και αιτήσεων.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (13)

ΕΥΑΝΘΙΑ ΚΟΝΤΟΓ.
|

Ναι, οι αιτήσεις είναι λιγότερες, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο.
Ειδικά στις μεγάλες πόλεις, που τα σχολεία είναι πολυπληθή, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Δεν υπάρχει φύλακας, δεν υπάρχει γραμματέας, δεν υπάρχει επιστάτης, οι υποδιευθυντές έχουν ελάχιστη μείωση διδακτικού ωραρίου, οι λοιποί συνάδελφοι έχουν τα τελευταία χρόνια αυξημένο ωράριο, ο μέσος όρος ηλικίας των εκπαιδευτικών αυξάνεται και οι αντοχές μειώνονται, οι ευθύνες του Διευθυντή αυξάνονται. Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά ακόμα, αλλά θεωρώ ότι αυτά αρκούν για να καταδείξουν το πρόβλημα. Όποιος κάνει αίτηση για μια τέτοια θέση θα πρέπει όχι μόνο να έχει τις απαραίτητες γνώσεις και το ψυχικό σθένος, αλλά για να μπορέσει πλέον επαρκώς να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, θα πρέπει να είναι και σε καλή "φυσική κατάσταση", αφού θα πρέπει εκτός από τα διοικητικά και διδακτικά του καθήκοντα να εκτελεί γραμματειακή υποστήριξη και πληθώρα καθηκόντων που οι λοιποί εκπαιδευτικοί δεν έχουν το χρόνο (και δεν είναι υποχρεωμένοι) να εκτελέσουν.
Στα δε χωριά, οι ώρες διδασκαλίας του διευθυντή είναι πολλές, υποδιευθυντής συνήθως δεν υπάρχει και το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι ελάχιστο.
Πρόκειται για ένα πόστο που εξαντλεί, χωρίς τις ανάλογες οικονομικές απολαβές, και που μόνο κάποιος με πολύ μεράκι και διάθεση προφοράς για την εκπαίδευση και με αρκετές ψυχικές και σωματικές αντοχές πλέον μπορεί να διεκδικήσει. Αυτό αδικεί τους παλαιούς και έμπειρους που οι σωματικές τους δυνάμεις δεν τους επιτρέπουν άθλους.

ΕΥΑΝΘΙΑ ΚΟΝΤΟΓ.
|

@John
Παραδόξως, η προϋπηρεσία αυτή δεν αναγνωρίζεται ακόμα ως διδακτική, παρά το γεγονός ότι:
α)για την αναγνώρισή της απαιτείται η συνάφεια του αντικειμένου,
β)για την άσκησή της απαιτείται άδεια διδασκαλίας, η οποία εκδίδεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Το θέμα με την αναγνώριση ως διδακτικής προϋπηρεσίας ή όχι είναι θέμα ερμηνείας της εγκυκλίου 92665/Ε2/2-6-17, η οποία όμως δεν αναφέρεται ρητά σε αυτό το ζήτημα, αν και διασαφηνίζει πληθώρα άλλων ζητημάτων, όπως το ότι δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μείωση ωραρίου κλπ.
Βέβαια τίθενται πολλά ερωτήματα όπως π.χ.:
α)Αν δεν είναι διδακτική, τότε τι είναι;
β) γιατί απαιτείται η συνάφεια;
γ) γιατί απαιτείται η άδεια διδασκαλίας (εκδοθείσα από τη Δ.Δ.Ε.);
δ) αν είναι απλώς εκπαιδευτική, τότε σε ποια άλλη κατηγορία χωρίζεται η εκπαιδευτική εκτός από διδακτική, καθοδηγητική ή διοικητική;
Και θα προσθέσω και κάτι ακόμα σε αυτά που λέτε:
Υπάρχουν και εκπαιδευτικοί με πάρα πολλά χρόνια εμπειρίας στη διοίκηση επιχειρήσεων. Γιατί αυτή δε συνεκτιμάται;

PENITAS
|

Η απαξίωση των στελεχών διοίκησης οι πολλές ευθύνες και το χαμηλότατο επίδομα ευθύνης του διευθυντή κράτησε αξιόλογους και με μεταπτυχιακά στη διοίκηση μακριά από αυτό το χαοτικό πανηγύρι ....επίσης για να διοικήσεις πχ γενικό λύκειο ή ΕΠΑΛ πρέπει να έχεις υπηρετήσει σε αυτόν τον τύπο σχολείου ακόμη και ας έχεις μεταπτυχιακό στη διοίκηση....Η διοίκηση είναι επιστήμη και πρέπει να την έχεις σπουδάσει σε μεταπτυχιακό έστω αλλά και να πληρώνεσαι για τις σπουδές αυτές και τις επιστημονικές υπηρεσίες που θα προσφέρεις με ένα σοβαρό επίδομα ευθύνης και όχι χαρτζιλίκι...

connie
|

Το σχόλιο του κ. Πλατάρου μου δημιουργεί απορίες και άρα κάποια ... αφελή ερωτήματα: α) γιατι οι υποψηφιοι/επιθυμουντες για Δντες αγχώνονται με τη σύνταξη του βιογραφικού τους; Γιατί να αγχώνουν κάποιον τα προσόντα που εχει, τα οποια απεκτησε με δουλεια σε προσωπικο επιπεδο και με προσωπικο κοστος ( χρηματα, χρονο, ενεργεια); Γιατι καποιος να αισθάνεται αγχωμενος οταν χρειαζεται να συνταξει ενα κειμενο που τον αντιπροσωπευει και για το περιεχομενο του οποιου θα πρεπει να νιωθει περηφανος; Αλλωστε το βιογραφικο του καθενος μπορει να ειναι ετοιμο εγγραφο , ηλεκτρονικα αποθηκευμενο, και να ενημερωνεται αναλόγως. Επιπλέον οσοι απο τους εκπκους επιθυμουσαν να μπουν στη διαδικασια κρισεων δεν περιμεναν προφανως την 31 Μαιου να ετοιμάσουν το βιογραφικο τους, χωρια που το Υπουργειο εδω και 2- 3 εβδομαδες εχει αναρτησει δελτιο τυπου με το οποιο καλουσε τους ενδιαφερομενους να συγκεντρωσουν ολα τα απαραιτητα δικαιολογητικα , γιατι ολοι πια ξεραμε οτι επικειντο κρισεις ( το esos κανει αναμεταδοση καθε φημης, κουβεντας, διαρροης τουλαχιστον απο το Πασχα και μετα).Αρα δε βλεπω τον αιφνιδιασμο που πολλοι επικαλουνται. β) το διευθυντικο επιδομα ολοι ξερουμε οτι δεν ειναι αρκετο, οπως αρκετοι δεν ειναι και οι μισθοι των εκπκων. Τα ποσα ειναι συμβολικα και δεν πληρωνουν τη δουλεια ουτε των εκπκων, ουτε φυσικα του Δντη, και οπωσδηποτε δεν ειναι σοβαρο κινητρο. Ουτε αν ο Δντης επαιρνε 3πλασιο επιδομα θα πληρωνε με αυτο την πολυπλοκοτητα του εργου του, την ψυχολογικη , πνευματικη και σωματικη κουραση, ουτε το γεγονος οτι βρισκεται ανα πασα στιγμη εκτιθεμενος δια την πιο ασημαντον αφορμη. Λοπον ειναι μια δουλεια , αλλα καποιος πρεπει να την κανει, και τα κινητρα για τον καθενα που εμπλεκεται σ αυτο ειναι διαφορετικά και ποικίλα. Ευχομαι μονο να την κανει ο πιο ακεραιος, ηθικος, ικανος - παιδαγωγικα κυριως, αλλα και διοικητικα- αυτος που μπορει να παρει το παιγνιδι πανω του και να γινει η ομπρελα του Σχολειου. Οσο για τις συνδικαλιστικες μας οργανωσεις τους ειδαμε: επι ενα χρονο βουιζε ο τοπος περι αντισυνταγματικοτητας και αλλων δαιμονιων, και αυτοι μιλιά. Ταφικη σιωπη! Απο το Μαρτη γινεται ο κακος χαμος , και αυτοι δε ξερουν τιποτα για το εγκλημα, ωσαν οι Δντες να μην ειναι εκπκοι που δικαιουνται υπερασπισης απο το συνδικαλιστικο τους οργανο, που πληρωνουν κιολας. Στη Βουλη κατα τη συζητηση του νομοσχεδιου ΟΛΜΕ και ΔΟΕ αρες μαρες κουκουναρες και η προσφιλης τακτικη του "ολα στο μιξερ", χωρις μπουσουλα, τιμονι και πορεια. Αισχος!

ESK
|

Κ. Πλατάρε, στην Υπεύθυνη Δήλωση η περ.β παρ. 1 άρθρου 26 ν.
3848/2010 κάνει χρήση α λα καρτ του νόμου Διαμαντοπούλου.
Ισχύει αυτός ο νόμος;

john
|

Υπάρχουν πολύ εκπαιδευτικοί με μεταπτυχιακά και διδακτορικά με αναγνωρισμένη( από το δημόσιο) διδακτική υπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα και οι έξυπνοι δεν τους αναγνωρίζουν ούτε ένα μόριο τους κρατάνε ομήρους. Εντάξει κύριοι ψάξτε με το φανάρι τώρα να βρείτε διευθυντές. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΖΗΤΩ!!!!

panos
|

ΔΔΕ Β Αθήνας το 2011 ήταν 306 αιτήσεις για 118 σχολεία, ενώ τώρα 218 αιτήσεις για 105 σχολεία

Γιώργος
|

Πρωτοβάθμια Ανατολικής Αττικής;
Δυτικής Αττικής;

x.....
|

...εμπρός, ολοταχώς πίσω !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ηellas
|

Κανείς δεν θίγει το οτι στην πραγματικότητα οι διευθυντές σχολείων με το δαιδαλώδες και συγκεχυμένο πολλές φορές θεσμικό πλαίσιο, που δεν οριοθετεί ρόλους, ΕΙΝΑΙ όμηροι πολλών-πολλών άλλων. Από τους ίδιους τους συναδέλφους του, από γονείς που προστρέχουν σε έχοντες εύηκοα ώτα Διευθυντές εκπαίδευσης, που μέσα στη δική τους ομηρία και αυτοί, αντί να ασκήσουν Διοίκηση πέφτουν με τα μούτρα σε .... δημόσιες σχέσεις και μπερδεύουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Όχι δεν είναι ελκυστικό στα αλήθεια να είσαι Διευθυντής σχολείου! Δεν είναι αντιληπτά αυτά που συμβαίνουν; Πώς να είναι; Έτσι γίνεται εκεί όπου το "Γέλα με να σε γελώ, να περνάμε τον καιρό" είναι το υπόβαθρο!

Γιαννης Πλατάρος
|

Το Δ., ειναι το πλεον βασικο.
Ο μικρος, ασφυκτικος χρονος. Πολλοι ανθρωποι ταλαντευονται. Προβληματιζονται με την συνταξη του βιογραφικου. Αγχωνονται. Αναλογιζονται που πανε να πλεξουν, Αναλογιζονται την αξια του επιδοματος ευθυνης, πιεζονται, και ... δεν πανε να υποβαλλουν αιτηση! Η βαρυνουσα δυσαναλογως αιτια, ειναι η μικρη προθεσμια. Κανονικα, δεν θα έπρεπε να ειναι, ειναι μ' ολα ταυτα, δεσποζουσα.
Επισης ως αιτια, ειναι παλαιοθεν γνωστη. Το "δεν πρόλαβα" το εχουμε ακουσει πολλες φορες, σε κανονικες προθεσμιες. Ο ολος σχεδιασμος, ηταν για τους "ετοιμους απο καιρο..." Ακομα και παλαιοι συμμετεχοντες με ετοιμα βιογραφικα, ετοιμους φακελλους, ταλαντευθηκαν.
Το οτι δεν δοθηκε παραταση, παρα τα αιτηματα της ΟΛΜΕ, ειναι απολυτως αποκαλυπτικο, για υπαρχοντα σχεδιασμο μειωσης του ανταγωνισμου, ευθυς εξ αρχης...

ekp/kos ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΡΟΙΔΑ
|

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΣΠΙΛΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΤΥΡΒΑΖΟΥΝ
ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΡΟΙΔΑ

sakis
|

Σε λίγο θα ψάχνουν για διευθυντές με το φανάρι...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ