Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Διαδικασία επιλογής στελεχών: Απόρριψη ένστασης από το ΠΥΣΔΕ, και μετά τί;

Δημοσίευση: 18/06/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Του αιρετού στο ΑΠΥΣΔΕ Στερεάς Ελλάδας Θωμά Γεώργα

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου ενστάσεις επί της μοριοδότησης και/ή της απόρριψης αιτήσεων για την επιλογή στελεχών υποβλήθηκαν έως την Πέμπτη 15/6. Την επομένη 16/6 εξετάστηκαν οι ενστάσεις από το οικείο ΠΥΣΔΕ.

Σε περίπτωση απόρριψης της ένστασης, η οδός που απομένει αν θέλει κάποιος να επιμείνει είναι η προσφυγή εναντίον της απόφασης του ΠΥΣΔΕ να ακυρώσει την ένσταση του θιγόμενου, στο Διοικητικό Εφετείο κάνοντας:

• αίτηση ακύρωσης της απόφασης

• με ταυτόχρονη αναστολή εκτέλεσης της απόφασης

• και τέλος αίτηση χορήγησης προσωρινής διαταγής αναστολής της εκτέλεσης

Οι παραπάνω αιτήσεις δικάζονται αντίστροφα, δηλαδή πρώτα η αίτηση χορήγησης προσωρινής διαταγής, που ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση αναστολής και μετά η απόφαση επί της αναστολής εκτέλεσης η οποία ισχύει μέχρι να εκδοθεί η απόφαση επί της αίτησης ακύρωσης (που παίρνει όμως χρόνια).

Για παράδειγμα, όχι σε περίπτωση προσβολής της μοριοδότησης που πιστεύω θα είναι και η πιο κοινή αιτία ένστασεων, αλλά ακόμα και σε μια πιο εξεζητημένη περίπτωση στην οποία ο/η υποψήφιος έχει αποκλειστεί από τον πίνακα επειδή δεν έχει κλείσει 8ετία ή 10ετία , αν προσφύγει εναντίον της απόφασης ΠΥΣΔΕ απόρριψης της ένστασής του/της που στην ουσία τον/την αποκλείει από τη διαδικασία (πρόκειται για εκτελεστή απόφαση) , τότε αν πετύχει έκδοση προσωρινής διαταγής από το δικαστήριο , μπλοκάρει τη συνέχιση της διαδικασίας μέχρι να εξεταστεί η προσφυγή του/της. Αν έχει αίσια έκβαση το τελευταίο στάδιο, τότε η διαδικασία των συνεντεύξεων τίθεται σε αναμονή μέχρις ότου τελεσιδικίσει η ένσταση.

Γενικά αυτή είναι η ακολουθούμενη διαδικασία την έκβαση της οποίας δεν μπορεί κανείς να προεξοφλήσει. Το ότι θα ζητήσει κάποιος συνάδελφος τη χορήγηση από το Διοικητικό Εφετείο προσωρινή διαταγή αναστολής της εκτέλεσης της απόφασης του ΠΥΣΔΕ δεν σημαίνει ότι θα την πετύχει. Όμως θεωρώ ότι έχει περισσότερες πιθανότητες από τη δυνατότητα Ιεραρχικής Προσφυγής στον Περιφερειακό Δ/ντη και στον Υπουργό, όπου στην ουσία ζητάει ο/η συνάδελφος να τον/την δικαιώσει ο Περιφερειακός Διευθυντής ή ο Υπουργός εναντίον του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (αυτοαναίρεση στην ουσία).

Το κόστος αποτελεί σίγουρα αποτρεπτικό παράγοντα μιας και το παράβολο συν την αμοιβή παράστασης του δικηγόρου το υπολογίζω γύρω στα 1000 ευρώ.

 

 

Σχόλια (5)

 
Στράτος
18 Ιουν 2017 21:28

Πολύ σωστή η περιγραφή της δικαστικής οδού που μπορεί να ακολουθήσει εκπαιδευτικός που υπέβαλε ένσταση και απορρίφθηκε.
Δεν υποκαθιστώ τα Διοικητικά Δικαστήρια αλλά σημειώνω επιπλέον ότι η πρώτη εκ των τριών αποφάσεων στις οποίες προβαίνουν δηλ. η προσωρινή διαταγή αναστολής της εκτέλεσης μιας απόφασης δίνεται σε περιπτώσεις σημαντικών υποθέσεων και όταν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει ως απόφαση η οριστική αναστολή εκτέλεσης της απόφασης.

 
ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΟΣ
18 Ιουν 2017 22:12

@Στράτος ο Νομικογνώμων του ΣΥΡΙΖΑ.
Και εδώ πρόλαβες να μας γνωστοποιήσεις την νομικοφανή άποψή σου;Δεν σε προλαβαίνω πια.Μου αρέσει που γράφεις ότι δεν υποκαθιστάς τα Διοικητικά Δικαστήρια λέγοντας τη γνώμη σου.Φυσικά και δεν τα υποκαθιστάς-άτε γιατί δεν εφαρμόζετε τις αποφάσεις.Εφαρμόσατε την απόφαση του ΣτΕ;Διατηρείτε την ανωνυμία αξιολόγησης και το αναιτιολόγικό της;Διατηρείτε τους μη νόμιμους Διευθυντές Εκπαίδευσης στη θέση τους;Πάντως επειδή του χρόνου θα έχουμε εκλογές και επειδή και τα νήπια ξέρουν ότι θα συντριβείτε όποιος προσφύγει στα δικαστήρια θα υπάρχει άλλο πολιτικό κλίμα και οι δικαστικές αποφάσεις θα εφαρμοσθούν άμεσα και πλήρως.Να δούμε τότε πως θα δικαιολογηθούν συμβούλια επιλογών με Προέδρους μη νόμιμους Διευθυντές Εκπαίδευσης.Υπομονή λοιπόν μέχρι του χρόνου και τότε γκόου μπακ Στράτος.Θα απαντήσεις επιτέλους στο ερώτημα που συνεχώς σου θέτω και επιμελώς δεν απαντάς γιατί θα θίξεις τους συντρόφους σου;Δηλ αν θεωρείς αριστερό και σοσιαλιστικό καθήκον να κόβονται από τα συμβούλια επιλογής μη αριστεροί που έχουν και τους ψήφους και τα προσόντα με την αιτιολογία ότι δεν είναι δικοί σας;Υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες και παραδείγματα που γράφηκαν στο εσος.

 
εκπαιδευτικός
18 Ιουν 2017 22:12

Τελικά Στράτο σε παρεξηγήσαμε, οι συμβουλές σου μας βοηθάνε ώστε να αποφεύγουμε περιπέτειες και έξοδα αυτή την εποχή που τα μνημόνια έρχονται το ένα μετά το άλλο. Υπάρχει και άλλη νομική προσέγγιση εκτός των διοικητικών δικαστηρίων. Η προσβολή προσωπικότητας δεν αφορά τα διοικητικά δικαστήρια προφανώς. Τα συμβούλια (γιαυτό η μη έγγραφη οδηγία απτό Υπουργείο) θα πρέπει να προσέξουν αυτό ζήτημα, το οποίο θα προκύψει συνδυαστικά σε περίπτωση που οι διορισμένοι σαυτά (οι 5 από τους 7) προχωρήσουν σε τέτοιες υπερβάσεις...και προσβάλουν προσωπικότητες. Και μη μου πεις ότι τα προσόντα τους μπορούν να σταθούν μπροστά στα προσόντα αρκετών υποψηφίων. Λέω λοιπόν, για φαντάσου ένας υπάλληλος που συμμετέχει σε συμβούλιο να υποστεί 2, 3, 4 και πάει λέγοντας μηνύσεις. Πόσα χρόνια θα τρέχει, πόσα χρήματα θα ξοδέψει, πόση ταλαιπωρία θα υποστεί; Και αν κάποια μήνυση δικαιωθεί (πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο, μάλλον μεγάλες οι πιθανότητες), τότε το πρόβλημά του πόσο μεγάλο θα είναι; Και γιατί όλο αυτό; Υπάλληλος είναι με τρείς και πενήντα το μήνα. Για να παίξει...σε ένα παιχνίδι που δεν του ανήκει τελικά; Εγώ λέω ότι θα είναι πολλές αυτές οι περιπτώσεις με τα συμβούλια, εσύ λες όχι. Θα δείξει το αποτέλεσμα. Πάντως δεν μας έχετε συνηθίσει να σεβόσαστε τους θεσμούς ούτε τις δικαστικές αποφάσεις.

 
glgiannis
19 Ιουν 2017 11:49

Ποια είναι η διαδικάσια που πρεπει να ακολουθήσει κάποιος σχετικά με τη δυνατότητα Ιεραρχικής Προσφυγής στον Περιφερειακό Δ/ντη και στον Υπουργό, πριν καταφύγει στα διοικητικά δικαστήρια;
ξέρεις κάποιος;

 
για τον glgiannis
20 Ιουν 2017 05:12

Τα ΠΥΣΠΕ - ΠΥΣΔΕ, σαν συλλογικά διοικητικά όργανα, δεν έχουν ανώτερο!

Οπότε η διαδικασία ένστασης εξαντλείται σε αυτά. Μετά την απόρριψη της ένστασης ο ενδιαφερόμενος καταφεύγει (μέσα σε 50 μέρες) σε Διοικητικό Δικαστήριο (προσφυγή - αίτηση ακύρωσης).

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης ή ο Περιφερειακός Διευθυντής, εποπτεύουν τη λειτουργία των ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ. Μπορούν να αναπέμψουν αποφάσεις τους - αν αντιληφθούν οι ίδιοι ότι μια απόφαση αυτών των οργάνων στερείται νομιμότητας.

Μέχρι τώρα, στην ιστορία της διοίκησης της εκπαίδευσης, δεν έγινε γνωστό αν ποτέ αναπέμφθηκε κάποια απόφαση ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ από Διευθυντή Εκπαίδευσης ή Περιφερειακό Διευθυντή (ο τελευταίος θεσμός μετρά περί τα 15-20 έτη).

Επικουρικά, όχι όμως σαν ένσταση αλλά σαν καταγγελία, υπάρχει η διαδικασία της υποβολής αναφοράς στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Στην εποχή του προηγούμενου Γ.Ε.Δ.Δ. μου διαφεύγει τώρα το όνομά του (αυτός που έβγαινε και μίλαγε στα κανάλια, κάθε φορά που συνέτασσε την ετήσια έκθεση της υπηρεσίας του και την παρέδιδε στη Βουλή), υπήρξαν μια δυο γραπτές καταγγελίες για κάποιες αδικίες σε επιλογές στελεχών εκπαίδευσης και έκανε γραπτή παρέμβαση. Το αποτέλεσμα της παρέμβασης, μια παραγωγή εγγράφου του, από όσα θυμάμαι, στήριξε ηθικά τον καταγγέλλοντα/τους καταγγέλλοντες - δε θυμάμαι όμως αν είχε πρακτική διοικητική αξία. Πρέπει να υπάρχει στο ίντερνετ το σχετικό κείμενο (επιλογές στελεχών ή 2003 ή 2007 ή 2010).

Πρέπει να σε προϊδεάσω, αν καταφύγεις στα Διοικητικά Δικαστήρια, να έχεις γερό στομάχι, μεγάλη υπομονή (δεκαετία και άνω) και γερό πορτοφόλι. Και μην αγνοείς τη στοχοποίηση, σε όποιον πάει κόντρα το τοπικό κονκλάβιο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ