Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υπουργός: Θεσμοθέτηση των χιλίων βιβλιοθηκών

Δημοσίευση: 19/06/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την άμεση θεσμοθέτηση των χιλίων βιβλιοθηκών στα Δημοτικά Σχολεία  , οι οποίες στήθηκαν με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, σήμερα στη Βουλή, απαντώντας σε   επίκαιρη ερώτηση  της Βουλευτού Καρδίτσας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς  Χρυσούλας Κατσιαβρά-Σιωροπούλου  , για το  Θεσμό  και τη λειτουργία των Σχολικών Βιβλιοθηκών,ενώ σημείωσε τα εξής:

Α. Οι βιβλιοθήκες, δυστυχώς, για πολλά χρόνια ήταν συνώνυμες με αποθηκευτικούς χώρους και αυτό αποθάρρυνε όχι μόνον τους μαθητές και τις μαθήτριες, αλλά πάρα πολλές φορές και τους εκπαιδευτικούς να εμπλακούν δυναμικά με τη βιβλιοθήκη.

Β. Σιγά σιγά αλλάζει αυτό το κλίμα, γιατί έχει αλλάξει την τελευταία δεκαετία σίγουρα με έναν εντελώς δραματικό τρόπο κάτι στη ζωή του σχολείου, και αυτό είναι ότι επαναπροσδιορίστηκε η σχέση πληροφορίας και γνώσης. Για πολλές εκατονταετίες ήταν σχεδόν ταυτισμένα αυτά. Σήμερα, η πρόσβαση στην πληροφορία έχει αποκτήσει μια άλλη πρακτική απ’ ό,τι η πρόσβαση στη γνώση.

Γ. Αυτός ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης ανάμεσα στην πληροφορία και τη γνώση αρχίζει να φαίνεται και στον τρόπο που λειτουργούν και θα λειτουργούν οι βιβλιοθήκες. Και εδώ υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο για πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών, τις οποίες έχουμε από όλη την Ελλάδα. Παραδείγματος χάριν, και στη θεματική εβδομάδα που έγινε στα γυμνάσια και πολλές φορές στις διάφορες εργασίες που κάνουν τα παιδιά φαίνεται ότι η βιβλιοθήκη παίζει έναν κεντρικό ρόλο.

Δ. Βεβαίως, για να γίνουν όλα αυτά, ξαναερχόμαστε στους εκπαιδευτικούς μας, οι οποίοι σήμερα προσπαθούν –και το έχουν κάνει με συγκινητική συνέπεια– να κρατήσουν ένα σύστημα όρθιο. Εμείς τους ευγνωμονούμε.
Όντως, από πέρυσι, ξέρετε ότι παίρνουμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα, για να κανονικοποιήσουμε τη ζωή στο σχολείο. Μέρος της κανονικοποίησης είναι και η ανάδειξη των βιβλιοθηκών στα σχολεία.

Ε. Είναι πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών που διαμόρφωσαν χώρους βιβλιοθήκης. Όπως ξέρετε και εσείς, ενδεχομένως καλύτερα από εμένα, οι χώροι βιβλιοθήκης που διαμόρφωσαν δεν είναι μόνο χώροι που πας και διαβάζεις ένα βιβλίο, είναι ένα πιο σύνθετο περιεχόμενο ο χώρος μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης. Αυτό πρέπει να το χαιρετίσουμε και για αυτόν τον λόγο τον θεσμοθετούμε.

Ζ. Το δεύτερο είναι το δίκτυο των Βιβλιοθηκών που θα είναι συνδεδεμένο με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας. Αυτό θα αναβαθμίσει πάρα πολύ τις δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες. Ήδη το σύστημα άρχισε να λειτουργεί και είναι μια από τις πολλές σιωπηλές επιτυχίες της Εθνική Βιβλιοθήκης της Ελλάδος: και η σύνδεση, αλλά και η συνεχής τροφοδότηση.

Η. Δυο πράγματα, στα οποία και η Βουλή θα μπορούσε να παίξει έναν πολύ θετικό ρόλο, είναι τα εξής: Πρώτον, θα πρέπει να προσληφθούν βιβλιοθηκονόμοι. Το να το λέει, βεβαίως, η Κυβέρνηση αυτό σαν παράπονο στη Βουλή δεν μας οδηγεί πουθενά, αλλά είναι προφανές ότι εάν θέλουμε μια επί της ουσίας αναβάθμιση, πρέπει να υπάρξουν προσλήψεις βιβλιοθηκονόμων και είναι μέσα στο γενικότερο πρόγραμμα των προσλήψεων. Πάντως, είναι από τις πρώτες προτεραιότητές μας.

Θ. Το δεύτερο όμως που είναι πολύ σοβαρό –κι εδώ, η Βουλή όντως μπορεί να παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο- είναι η διαμόρφωση αυτών των νέων χώρων. Δεν αναφέρομαι στην αρχιτεκτονική διαμόρφωση, αλλά στο περιεχόμενο μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης.

Ι. Τι σημαίνει μια σύγχρονη βιβλιοθήκη; Είναι ένα πράγμα το οποίο συγκροτείται αποκλειστικά γύρω από το βιβλίο ή είναι ένας χώρος πολύ πιο ανοιχτός στην κοινωνία, όπου το βιβλίο προφανώς είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της ταυτότητάς του, αλλά δεν εξαντλείται σε αυτό; Αυτό νομίζω ότι είναι και μια αναζήτηση της κοινωνίας συνολικότερα, και διεθνώς και στην Ελλάδα, για το πώς αυτοί οι χώροι θα ζωντανέψουν μέσα σε μια νέα πραγματικότητα, που έχει επηρεάσει και τον χαρακτήρα του ίδιου του βιβλίου.

Κ. Πρόκειται για ερωτήματα στα οποία δεν υπάρχουν έτοιμες απαντήσεις. Είναι όμως ερωτήματα, στα οποία πολύ βιβλιοθηκονόμοι, πολύς κόσμος που έχει μεράκι με τις βιβλιοθήκες, έχουν σκύψει. Είμαστε σίγουροι ότι σιγά-σιγά θα διαμορφώνονται, όπως έχουμε τέτοιες ενδείξεις, κάποιες νέες και φρέσκιες λύσεις στο θέμα που θίγετε.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean