Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Χ. Κέλλας: Ασυνέπεια του υπ. Παιδείας στο ζήτημα της παράτασης των αποσπάσεων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό

Δημοσίευση: 23/06/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το θέμα της αναγκαιότητας “παράτασης αποσπάσεων των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό” φέρνει στη βουλή με ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας,   Κώστα Γαβρόγλου, ο Αν Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής   Λάρισας Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός τονίζει τον εμπαιγμό του Υπουργείου σε συγκεκριμένη ομάδα εκπαιδευτικών, οι οποίοι κάλυψαν για ένα σχολικό έτος πάγιες ανάγκες της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, χωρίς να λάβουν ούτε ένα ευρώ πέρα των τακτικών αποδοχών τους στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα επισημαίνει, ως απόρροια της πολιτικής του Υπουργείου το σοβαρό ενδεχόμενο, για μια ακόμη σχολική χρονιά οι ομογενείς μαθητές και οι οικογένειές τους να βρεθούν μπροστά σε κλειστές σχολικές πόρτες, σε άδειες από εκπαιδευτικούς σχολικές αίθουσες, με “κουτσουρεμένα” ωρολόγια προγράμματα και αναρίθμητες χαμένες διδακτικές ώρες.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Έκδηλη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις τόσο της εκπαιδευτικής κοινότητας όσο και του ελληνισμού της διασποράς για αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας σχετικές με θέματα ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. Αφού πρώτα το Υπουργείο, “βάπτισε”, χωρίς κανένα σχεδιασμό, τα ελληνικά σχολεία από αμιγή σε δίγλωσσα ή περιέλαβε στην πρόσφατη υπουργική απόφαση με τις αλλαγές στη διαδικασία αποσπάσεων εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, την κατάργηση της κατά προτεραιότητα δυνατότητας απόσπασης εκπαιδευτικών χωρίς επιμίσθιο, τώρα, ως αποκορύφωμα της ασυνέπειάς του, “έρχεται” η στάση του στο ζήτημα της παράτασης των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, η περσινή πρόσκληση ενδιαφέροντος  (Φ.821/51882/Η2/ 29-3-2016) με υπογραφή του κ. Φίλη, που προέβλεπε ότι “απόσπαση εκπαιδευτικών χωρίς επιμίσθιο μπορεί να γίνει μόνο για ένα (1) έτος και με δυνατότητα παράτασης, εφόσον διαπιστωθούν υπηρεσιακές ανάγκες”, ανατρέπεται  πλήρως από την αντίστοιχη φετινή πρόσκληση (Φ. 821/99078/Η2/13-6-2017) με υπογραφή του κ. Γαβρόγλου, η οποία δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για τους εκπαιδευτικούς που κατά το σχολικό έτος 2016-2017 αποσπάστηκαν σε σχολικές μονάδες του εξωτερικού, μόνο με τις τακτικές αποδοχές της Ελλάδας (χωρίς επιμίσθιο).

 Όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και του Λονδίνου, “η απόσπαση των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών που έγινε σύμφωνα με την παραπάνω εγκύκλιο ρητά αναφέρει ότι η απόσπασή τους διαρκεί ένα (1) έτος και, όπως προβλεπόταν  κάθε έτος, δινόταν η δυνατότητα παράτασης έως τη συμπλήρωση πενταετίας. Για άλλη μια φορά λοιπόν το υπουργείο εμφανέστατα εμπαίζει με τη στάση του τη συγκεκριμένη ομάδα εκπαιδευτικών οι οποίοι κάλυψαν για ένα (1) σχολικό έτος πάγιες ανάγκες της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, χωρίς να λάβουν ούτε ένα ευρώ πέρα των τακτικών αποδοχών τους στην Ελλάδα”.

Κι ενώ θα περίμενε κανείς, μετά τα δικαιολογημένα αιτήματα των εκπαιδευτικών, ότι ο υπουργός Παιδείας θα ανακαλούσε και θα αναζητούσε επειγόντως να βρει λύση για την αποκατάσταση της εμφανούς αυτής αδικίας, αγνοεί επιδεικτικά τους συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς, αφενός μεν με το να μην τους επιτρέπει να παρατείνουν την απόσπασή τους σε σχολεία του εξωτερικού μέχρι τη συμπλήρωση της πενταετίας, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, αφετέρου δε διότι δεν προβλέπει στην νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απόσπαση σε σχολεία του εξωτερικού (Φ.821/ 103904 /Η2/21-6-2017)  να τους δοθεί προτεραιότητα απόσπασης εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το ανώτατο όριο της πενταετίας.

Δηλαδή, για το Υπουργείο Παιδείας, από την απόδοση δικαιοσύνης και την τήρηση βασικών αρχών του διοικητικού δικαίου απέναντι στους εκπαιδευτικούς του εξωτερικού που υπηρετούν χωρίς να επιβαρύνουν οικονομικά τη χώρα, είναι προτιμότερη μια επιλεκτική πολιτική αναίτιας επιβάρυνσης του οικονομικού προϋπολογισμού της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης με επιμίσθια.
Κατά συνέπεια, ως απόρροια της συγκεκριμένης πολιτικής, φαίνεται επίσης να μην απασχολεί κανένα ιθύνοντα το σοβαρό ενδεχόμενο, για μια ακόμη σχολική χρονιά οι ομογενείς μας μαθητές και οι οικογένειές τους να βρεθούν μπροστά σε κλειστές σχολικές πόρτες, σε άδειες από εκπαιδευτικούς σχολικές αίθουσες, με «κουτσουρεμένα» ωρολόγια προγράμματα και αναρίθμητες χαμένες διδακτικές ώρες.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1.    Προτίθεστε, σεβόμενος την αρχή της συνέχειας της διοίκησης και αναλογιζόμενος το κοινωνικό πρόβλημα που θα προκληθεί στις οικογένειες των εκπαιδευτικών, να ανακαλέσετε την απόφασή σας και να επιτρέψετε κατά προτεραιότητα την παράταση απόσπασης στο εξωτερικό των εκπαιδευτικών που αποσπώνται κατ΄ έτος μέχρι τη συμπλήρωση της πενταετίας  χωρίς επιμίσθιο;

 

Ετικέτες: 
Χρήστος Κέλλας

Σχόλια (4)

 
ΗΡΑΚΛΗΣ
23 Ιουν 2017 16:33

Όταν ψηφίζονταν ο Ν.4415/2016 πριν απο 10 μήνες, που προβλέπει όλα αυτά και πολλά περισσότερα ακόμη τερατουργήματα, που βρισκόσασταν κ.βουλευτά; Υποθέτω σε πλήρη άγνοια και εκτός κοινοβουλευτικής συνεδρίασης. Το κόμμα σας επίσης επέδειξε μια χλιαρότατη και εντελώς επιφανειακή και αποσπασματική στάση...Τώρα προς τι τα δάκρυα; Δύο χρόνια το μεθοδεύει η κυβέρνηση για τους δικούς της λόγους προκειμένου να ολοκληρώσει το Νόμο και πιστεύετε εσείς πως με το ερώτημά σας θα συγκινηθεί κανείς; Θέλετε να πιστέψουμε πως είστε αφελής ή μήπως βγήκατε προς άγραν ψήφων; Θλίψη και μόνο θλίψη απο τη γενικότερη στάση σύσσωμης της αντιπολίτευσης!!!

 
ekpaideytikos
24 Ιουν 2017 16:46

Λέω πάλι καλά που κάποιος ασχολείται, έστω στο και πέντε.
Παρ' όλα αυτά δεν έγινε ακόμα τίποτα. Η νοσηρότητα και η εκδικητικότητα για όσους κατ' έτος αποσπώνται χωρίς επιμίσθιο είναι σε ισχύ. Όχι όμως για αυτούς που επί τριετία παίρνουν επιμίσθιο. Προς Θεού! Δεν θα επιθυμούσα κάτι τέτοιο. Απλά το αναφέρω για να δει κανείς το μέγεθος του παραλογισμού.
Όπως, βέβαια, το άλλο παράλογο με τους γάμους και τα ανέραστα κριτήρια του πότε παντρεύτηκε κανείς! Χριστέ μου, τι θα δούμε ακόμα! Δέχεται ο άλλος να μείνει χωρίς επιμίσθιο και του λες όχι, δε σε θέλω. Θέλω να πληρώσω τα διπλά! Μέχρι πέντε χρόνια όμως. Αλλά πρόσεξε! Με την προϋπόθεση να έχεις πάρει τρία χρόνια διπλό μισθό! Αν ήρθες χωρίς επιμίσθιο, είσαι κακό παιδί και χαλάς την πιάτσα.
Άσε το ότι το ανακοινώνει αιφνιδιαστικά και έξω από τα λογικά χρονικά όρια να αλλάξει κανείς χώρα και να γυρίσει στην Ελλάδα.
Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση τα μάθαινε αυτά, θα ξανασκεφτόταν σοβαρά να ξαναδώσει οικονομική βοήθεια σε μια χώρα που δεν μπορεί να νοικοκυρέψει τα οικονομικά της και κάνει τέτοιες σπατάλες.

Μήπως ο κ. Βουλευτής θα πρέπει να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτό το μικρό αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα σπατάλης και εργασιακής ανισότητας;

 
Maria
26 Ιουν 2017 10:13

Υπάρχει μία συζήτηση ότι ο συγκεκριμένος νόμος πρέπει να καταγγελθεί και να ζητηθεί η νομική ακύρωσή του.
Δεν γνωρίζω με ποια διαδικασία μπορεί να γίνει αυτό, αλλά νομίζω ότι είναι η μόνη λύση στο να σταματήσει αυτός ο παραλογισμός.

 
Α. Γρ.
26 Ιουν 2017 18:49

Φυσικά και δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια σ αυτό το θέατρο του παραλόγου.
Αυτή η ανασφάλεια εδώ και δύο χρόνια, το να μη γνωρίζει κανείς αν θα είναι με την οικογένειά του και να παίζει με την λύση της "άνευ αποδοχών" έχει κουράσει και συνεχίζει να ταλαιπωρεί όλους τους συναδέλφους της κατηγορίας των παντρεμένων με ομογενείς, είτε είναι αρκετά παντρεμένοι (πάνω από τρία χρόνια πριν την πρώτη παράταση), είτε όχι αρκετά (λιγότερο από τρία), είτε γνωρίζουν την γλώσσα της χώρας όπου διαμένουν σε επίπεδο C1, είτε όχι, είτε οι σύζυγοι ή οι ίδιοι (γιατι δε διευκρινίζεται ξεκάθαρα) ζουν και εργάζονται επτά συνεχόμενα έτη σε όποια χώρα...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.