Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Επιλογή Διευθυντών 2017: Μια κακοστημένη παράσταση

O‘νέος’ τρόπος επιλογής των διευθυντών – που τελικά δεν ήταν και τόσο ‘νέος’ – δεν πείθει ως ρηξικέλευθος ή αντικειμενικός, δεν διασφαλίζει οποιαδήποτε έννοια αξιοκρατίας στην επιλογή
Δημοσίευση: 26/06/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Γράφει η Έλενα Ζερβού (ΠΕ02)

Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε ένα κακογραμμένο έργο με τρεις πράξεις: τη διαδικασία επιλογής διευθυντών με το ‘νέο’ σύστημα. Μόνο που το σύστημα δεν είναι ουσιαστικά ‘νέο’, καθώς κάποια μέρη του είναι απλές επαναλήψεις ενώ άλλα πρόχειρες προσαρμογές από παλαιότερα.

Πράξη Πρώτη

Η πρώτη πράξη έχει ήδη ολοκληρωθεί και ήταν ουσιαστικά επανάληψη από ανάλογα έργα παλαιότερων ετών, χωρίς αλλαγές. Οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί υπέβαλαν τον φάκελό τους και τα αντικειμενικά τους προσόντα μοριοδοτήθηκαν οργανωμένα σε δύο κατηγορίες: (α) την επιστημονική και παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση και (β) την υπηρεσιακή κατάσταση, την καθοδηγητική & διοικητική εμπειρία.

Έχει ήδη σχολιαστεί πολλάκις ότι, με αυτή την κατανομή, η υπηρεσιακή κατάσταση και εμπειρία έχουν σημαντικά μεγαλύτερη βαρύτητα φτάνοντας μέχρι και τα 13 μόρια, σε αντίθεση με την επιστημονική και παιδαγωγική κατάρτιση που έχει ως μέγιστο τα 10 μόρια. Τελικά, φαίνεται ότι όλες οι δηλώσεις περί εκπαιδευτικών με υψηλό επίπεδο γνώσεων και κατάρτισης είναι μόνο λόγια στη χώρα μας. Κι όχι μόνο αυτό αλλά κανένα από τα προσόντα της α΄ κατηγορίας δεν θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρωση μιας διευθυντικής θέσης. Είναι δυνατόν κάποιος να μην έχει κανένα επιπλέον προσόν πέραν του πτυχίου με το οποίο διορίστηκε και παρόλ’ αυτά να διεκδικήσει και να πάρει θέση διευθυντή σε σχολείο. Και αναρωτιέται κανείς πώς γίνεται για θέσεις διοικητικών υπαλλήλων ή μηχανικών που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά στον δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ να υπάρχουν απαιτούμενα (π.χ. ξένη γλώσσα, χρήση Η/Υ κλπ.) αλλά, την ίδια στιγμή, για τη θέση διευθυντή ενός σχολείου να μην θεωρείται απαραίτητο οτιδήποτε πλέον του βασικού πτυχίου, είτε αυτό είναι κάποια επιμόρφωση είτε γνώση ξένης γλώσσας, Η/Υ κλπ!

Πράξη Δεύτερη

Ολοκληρώθηκε το εισαγωγικό μέρος της μοριοδότησης των αντικειμενικών προσόντων και μπήκαμε στη δεύτερη πράξη του έργου. Στην αίθουσα των εκπαιδευτικών ενός σχολείου, έφτασε η στιγμή της αξιολόγησης – αποτίμησης των υποψηφίων από τους συλλόγους εκπαιδευτικών. Οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι συνάδελφοι δεν έπαιξαν στην πράξη αυτή (γιατί άραγε;). Μόνο οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να συμπληρώσουν τα φύλλα αποτίμησης για τους συναδέλφους τους που είναι υποψήφιοι διευθυντές και διευθύντριες. Κάθε φύλλο αποτίμησης περιλάμβανε τέσσερις ερωτήσεις και οι απαντήσεις ήταν ένα ξερό «Συμφωνώ – Διαφωνώ», ένα ξερό «ναι – όχι», «άσπρο – μαύρο», «περνάει – κόβεται»… Με άλλα λόγια, η κατάρτιση, η εμπειρία, οι ικανότητες, τα οράματα ενός εκπαιδευτικού που φιλοδοξεί να διευθύνει ένα σύγχρονο σχολείο θεωρείται ότι είναι δυνατόν να συνοψιστούν σε τέσσερα απόλυτα ‘ναι / όχι’;

Έχουμε τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, από τη μία μεριά, να μιλάει υπέρ της εφαρμογής της περιγραφικής αξιολόγησης για τους μαθητές και, από την άλλη, να εφαρμόζει ένα υπεραπλουστευτικό πλαίσιο αξιολόγησης για τους υποψήφιους διευθυντές. Και ταυτόχρονα, δημιουργούνται προβληματισμοί για το πώς αντιλαμβάνονται οι ιθύνοντες νόες την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, την οποία τόσο συχνά επαναφέρουν στο προσκήνιο ως «μνημονιακή» δέσμευση. Εύλογα υποψιάζεται κανείς, αφού με αυτόν τον τρόπο ‘αξιολογούνται’ οι διευθυντές, μήπως αύριο – μεθαύριο έρθουν τέτοια «εμπνευσμένα» φύλλα αποτίμησης και για όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς που θα τους βάλουν όλους μέσα σε μικρά κουτάκια. Κι αν οι διευθυντές χωράνε σε τέσσερα κουτάκια, τότε οι απλοί εκπαιδευτικοί σε πόσα θα χωράνε; Σε ένα, δύο;

Και είναι να απορεί κανείς για ποιο λόγο προστέθηκε αυτό το στάδιο της γνωμοδότησης του συλλόγου στην αξιολόγηση των διευθυντικών στελεχών, με δεδομένο ότι αφενός το αποτέλεσμά του δεν είναι δεσμευτικό για το συμβούλιο επιλογής και αφετέρου η όλη διαδικασία μόνο αναστάτωση, πικρία και παρεξηγήσεις άφησε πίσω της.

Πράξη Τρίτη

Και τώρα έχει ξεκινήσει το τελευταίο στάδιο της συνέντευξης, στο οποίο όλοι οι υποψήφιοι περνούν μπροστά από τα συμβούλια επιλογής (τα ‘διευρυμένα’ ΠΥΣΔΕ) και μέσα σε λίγα λεπτά, απαντώντας δύο-τρεις ερωτήσεις, πρέπει να εκθέσουν την προσωπικότητα, την παιδαγωγική τους προσέγγιση, τις αντιλήψεις τους για την εκπαίδευση, για τον ρόλο ενός διευθυντή, τα ζητήματα ενός σχολείου του 21ου αι. κλπ. Στη συνέχεια, τα μέλη της επιτροπής βαθμολογούν τον κάθε υποψήφιο με 8 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, συνεκτιμώντας «τα στοιχεία του υπηρεσιακού φακέλου των υποψηφίων, τα στοιχεία του φακέλου υποψηφιότητάς τους καθώς και τη γνώμη των συνυπηρετούντων μόνιμων εκπαιδευτικών».

Και μένει ο θεατής πάλι να απορεί. Αφού δε δίνεται πουθενά η περιγραφή των επιπέδων της οκτάβαθμης αριθμητικής κλίμακας, αφού δεν ορίζεται πουθενά ποια πρέπει να είναι η επίδοση ενός υποψηφίου για να πάρει 8, 6 ή 5, αυτό σημαίνει ότι κάθε μέλος βαθμολογεί κατά την κρίση του! Δεν καταργείται έτσι οποιαδήποτε έννοια αντικειμενικότητας όταν κάθε μέλος δύναται να ερμηνεύσει την οκτάβαθμη κλίμακα κατά το δοκούν και μάλιστα σε μία μη-δομημένη συνέντευξη; Επιπλέον, τα μέλη των συμβουλίων επιλογής μπορεί να είναι αξιόλογα αλλά τι εμπειρία και τι κατάρτιση έχουν στη διεξαγωγή συνεντεύξεων; Η συνέντευξη μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο για την επιλογή στελεχών αλλά, όπως όλα τα εργαλεία, αν δεν γνωρίζουν οι υπεύθυνοι να το χρησιμοποιήσουν σωστά, τότε μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Τέλος, βασική προϋπόθεση για μια επιτυχημένη συνέντευξη είναι ο συνεντευκτής να είναι αντικειμενικός και αμερόληπτος κατά την κρίση του.

Στις διευθύνσεις της επαρχίας, όμως, (που είναι και οι περισσότερες) ο αριθμός των σχολείων είναι μικρός και οι εκπαιδευτικοί είναι λίγο πολύ όλοι μεταξύ τους γνωστοί. Τι πιθανότητες υπάρχουν να μείνουν τα μέλη του συμβουλίου επιλογής στη βαθμολόγησή τους ανεπηρέαστα από τις σχέσεις γειτονίας, συγγενείας, ή φιλίας που πιθανόν να έχουν με τους κρινόμενους;

Η παράσταση πολύ σύντομα τελειώνει και μένει να δούμε στο χειροκρότημα ποια θα είναι τα αποτελέσματα. Πάντως, ο ‘νέος’ τρόπος επιλογής των διευθυντών – που τελικά δεν ήταν και τόσο ‘νέος’ – δεν πείθει ως ρηξικέλευθος ή αντικειμενικός, δεν διασφαλίζει οποιαδήποτε έννοια αξιοκρατίας στην επιλογή, ενώ ταυτόχρονα προοιωνίζει ένα σύστημα αξιολόγησης χονδροειδές και άδικο για τους εκπαιδευτικούς.

 

 

Σχόλια (5)

 
Βοκάκιος Ντάντε
10 Ιουλ 2017 20:27

Η συνάδελφος Βασιλική, δε γνωρίζει κανείς συνάδελφε Κώστα Π., τι οικονομικές δυσκολίες πέρασε για να αποκτήσει τα προσόντα που δεν έτυχε να αποκτήσεις εσύ. Καθένας φαντάζεται τους διάφορους λόγους που ο Σύλλογός σε τίμησε παμψηφεί. Τα ακαδημαϊκά/αξιοκρατικά/κλπ κριτήρια όμως της Βασιλικής, κανείς δεν δύναται να αμφισβητήσει. Ο καπετάνιος δεν ψηφίζεται από τους ναύτες του επειδή είναι αρεστός -ενίοτε μπορεί και να μην είναι- ή επειδή ο πατέρας του είναι φτωχός, αλλά δικαιωματικά διεκδικεί τα γαλόνια του. Δεν είναι βορά των "φίλων" συναδέλφων που "εξυπηρετούνται" από τον "φιλικό" Διευθυντή ή επιλογή για ευτελή κομματικά συμφέροντα. Η άποψή μου είναι απλή: Οι Διευθυντές (σε όλες τις Υπηρεσίες) πρέπει να βγαίνουν ΜΟΝΟ με αξιοκρατικά κριτήρια (προσόντα). ΟΧΙ συνεντεύξεις, ΟΧΙ ψηφοφορίες, ΟΧΙ κομματικές επιλογές (άμεσα ή έμεσα). Αυτό πιστεύω ότι θέλει να πει και η συντάκτρια του άρθρου αυτού. Τέλος!

 
ΚΩΣΤΑΣ Π
04 Ιουλ 2017 21:19

Για δες Βασιλική...είμαι ακριβώς η αντίθετη περίπτωση...δεν έχω μεταπτυχιακά ούτε διδακτορικά...ο πατέρας μου ήταν αγρότης με λίγα χωράφια και γαϊδουράκια...που λεφτά για μεταπτυχιακά...και που πήρα ένα πτυχίο...και αυτό με πολλές δυσκολίες... Ο Σύλλογος με τίμησε με την ψήφο του 27 ψήφισαν στο σχολείο που είμαι...27 θετικά... Δυστυχώς δεν θα γίνω διευθυντής...γιατί δεν είχα φράγκα να συνεχίσω τις σπουδές...και μένα μου τσαλακώνει το όνειρο όχι ο σύλλογος αλλά αυτός ο αντιδημοκρατικός νόμος...και σε μένα μένει μια πικρή γεύση σκεπτόμενος για μια ακόμη φορά πως η ζωή είναι ταξική...

 
Μαρία Κοκάκη
28 Ιουν 2017 08:32

Άσε το γύρω γύρω όλοι,Ανυπόγραφε,και χτύπα κατευθείαν κέντρο ! Στο ρητορικό σου ερώτημα "Κι αν οι διευθυντές χωράνε σε τέσσερα κουτάκια, τότε οι απλοί εκπαιδευτικοί σε πόσα θα χωράνε; " η απάντηση είναι : Κόκκινο ή Μπλε (Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός) .

 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ
26 Ιουν 2017 19:05

Συναδέρφισσα, τολμώ να χρησιμοποιώ ακόμα αυτή τη λέξη, και αυτό γιατί οι ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΙ μου στο σχολείο, όπου πρόσφερα τις υπηρεσίες μουκαθημερινά, εξέφρασαν όλοι, μυστικά βέβαια, αρνητική γνώμη για μένα. Και αυτό γιατί έχω πολλά μόρια έναντι του τωρινού διευθυντή. Εξέφρασαν τη γνώμη τους επιπόλαια πετώντας στα σκουπίδια την 30χρονη αποδεδειγμένη προσφορά στην εκπαίδευση. Ειλικρινά δεν έχει σημασία αν αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά αφήνει μια πικρή γεύση. Δεν έχει σημασία αν θα γίνω τελικά διευθύντρια, αλλά μου τσαλάκωσαν το όνειρο και το όραμα και αυτό γιατί είμαι προσοντούχα. Προσόντα που απέκτησα με δεκαπέντε χρόνια σπουδών.

 
ΣΑΪΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
26 Ιουν 2017 10:06

Όσο ο στόχος είναι η μικροπολιτική υπέρ των κομματικά ημετέρων, πάντα η διαδικασία επιλογής διευθυντών θα είναι μια κακοστημένη παράσταση.

Υ.Γ. έρχεται καταιγίδα αγωγών στα δικαστήρια εναντίον του ελληνικού δημοσίου και καταγγελιών εναντίον στελεχών της εκπαίδευσης στον ελεγκτή δημόσιας διοίκησης εξαιτίας της παράνομης διάταξης "Οι ΠΕ19-20 δεν μοριοδοτούνται με τα μόρια του ΤΠΕ1". Οι ΠΕ19-20 τεκμαίρεται ότι δικαιούνται τα μόρια των ΤΠΕ1, οπότε πλήρωνε Ελληνικέ λαέ για ακόμα μία φορά την προχειρότητα της κυβέρνησης των ΣυριζΑνέλ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.