ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Τρέχουν με “100” για τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Συνεδριάζει σήμερα στο υπουργείο Παιδείας η Οκταμελή Επιτροπή, υπό την προεδρία του Γ. Αγγελόπουλου
Δημοσίευση: 26/06/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Επισπεύδονται οι διαδικασίες στο υπουργείο Παιδείας, της μετεξέλιξης  των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής , προκειμένου , εφόσον δεν υπάρξουν διαφωνίες μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος να λειτουργήσει το νέο Πανεπιστήμιο, ύστερα από σχετική αξιολόγηση.

Ηδη η Μεικτή Επιτροπή των των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά συνεδρίασε τρεις φορές, ενώ σήμερα Δευτέρα θα συνέλθει στο υπουργείο Παιδείας (σ.σ. λίγες ημέρες μετά τη συγκρότησή της) η   Επιτροπή που όρισε ο υπουργός Κ. Γαβρόγλου,  για να μελετήσει  και να κάνει τη εισήγηση  για τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, συγκροτήθηκε στο υπουργείο Παιδείας, με απόφασης του υπουργού Κ. Γαβρόγλου.

Ειδικότερα η Επιτροπή έχει ως εξής:

1. Γεώργιος Αγγελόπουλος του Βασιλείου,  Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ως Πρόεδρος.

2. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης του Αθανάσιου,  Καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αναπληρωτής Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

3. Σπύρος Γεωργάτος του Διονυσίου,   Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και Ανθρωπίνου Δυναμικού, Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής
Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

4. Νικολέττα Παϊσίδου του Χρήστου,  Καθηγήτρια Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην
Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

5. Μιχάλης Μπρατάκος του Σωτηρίου,  Καθηγητής στο Τμήμα Τεχνολογίας, Πρόεδρος ΤΕΙ Αθηνών.

6. Λάζαρος Βρυζίδης του Νικολάου,   Καθηγητής και Πρόεδρος στο ΤΕΙ Πειραιά.

7. Λόης Λαμπριανίδης του Παναγιώτη,  Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Γενικός Γραμματέας Ανάπτυξης
Στρατηγικής και Ιδιωτικών επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

8. Ευάγγελος Καπετανάκης του Γεωργίου,   Καθηγητής Σχολής Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων στο ΤΕΙ Κρήτης, Πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης.

Έργο της Επιτροπής είναι να μελετήσει και να εισηγηθεί στον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σχετικά με τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.  

Η Επιτροπή δύναται να συνεδριάζει και από απόσταση, με τη χρήση εργαλείων τηλεδιάσκεψης .

Την περασμένη Πέμπτη συνεδρίασε η Μεικτή Επιτροπή

Νέα συνεδρίαση πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη, η Μεικτή Επιτροπή του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. και του ΤΕΙ Αθήνας   για τη μετεξέλιξή τους στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας Καθηγητής Μιχάλης Μπρατάκος «το κλίμα ήταν ιδιαίτερα συνεργατικό και εποικοδομητικό και υπήρξε συνέχεια στη συνδιαμόρφωση απόψεων για τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά του νέου Πανεπιστημίου».

Οι άξονες στους οποίους κινούνται οι δυο Επιτροπές , τόνισε ο κ. Μπρατάκος, περιλαμβάνουν:

  •     το επιστημονικά δόκιμο των νέων Τμημάτων του Πανεπιστημίου,
  •     την υποστήριξη των νέων Τμημάτων από το υπάρχον Εκπαιδευτικό κλπ. προσωπικό μέσα σε πλαίσιο απρόσκοπτης ένταξης και κατά βούληση μετακίνησης του προσωπικού,
  •     τη διευκόλυνση ένταξης των υφιστάμενων φοιτητών στα νέα Τμήματα, και
  •     την ύπαρξη διαδικασίας ισοτίμησης των αποφοίτων με τα νέα Πανεπιστημιακά πτυχία.

 

Σχόλια (10)

 
Πανεπιστημιακός Τειτζής;;;
29 Ιουν 2017 20:13

Είναι γνωστό σε όλους μας, οτι υπάρχει μνημονιακή "υποχρέωση" για μείωση των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα, αυτό που δεν ξέραμε ήταν το πως θα γίνει αυτό, δίχως κινητοποιήσεις, απεργίες και καταλήψεις...
Και ΩΩΩΩΩΩ του θαύματος, η λύση βρέθηκε... με μια απλή υπόσχεση:
"Συνενωθήτε εσείς τα 2 μεγαλύτερα ΤΕΙ της Ελλάδας, και εμείς σε βάθος τριετίας (!!!), αφού σας αξιολογήσουμε (????), θα σας κάνουμε πανεπιστήμιο..."
Άρα κάμπτεται η στάση των ΤΕΙ Αθήνας/Πειραιά χάριν του μεγάλου ονείρου, τα δε άλλα "μικρότερα" ΤΕΙ, απλά δεν θα έχουν την δύναμη για αντίδραση (όταν θα καταργηθούν/συνενωθούν/απορροφηθούν ή θα τα φάει, κοινώς η μαρμάγκα).
Με το πλήρωμα του χρόνου τα 2 ΤΕΙ, θα ανακαλύψουν, ότι δεν μπορούν να γίνουν πανεπιστήμιο, διότι οι αξιολογητές θα έχουν άλλη βούληση,και τα κριτήρια θα είναι ακαδημαϊκά και όχι "πολιτικά"... αλλά, θα είναι πια αργά για δάκρυα.

 
KOSTAS
27 Ιουν 2017 13:37

@ Μέλος ΕΠ ΤΕΙ Αθήνας και @ Κώστας

Σωστά, εν μια νυκτί στην Αγγλία αλλά όλοι όχι μόνο δύο polytechnics. Πως αλήθεια νοιώθετε όταν διασπάτε τα ΤΕΙ και μόνοι σας κινείστε; Δεν θα έπρεπε να υποστηρίζετε την μετονομασία όλων των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών. Δαγκώσατε το τυράκι και έτσι με την σαλαμοποίηση τα ΤΕΙ γρήγορα θα οδηγηθούν εκεί που τα προορίζουν, σε ΙΕΚ διετούς φοίτησης. Δείτε του Πανεπιστημιακούς. Είτε είναι στα Ιωάννινα, είτε στο Αιγαίο, είτε στο ΑΠΘ ενιαία γραμμή. Εσείς που θα μπορούσατε να είστε ο μοχλός πίεσης των ΤΕΙ (λόγω έδρας), δραπετεύετε και αφήστε τους άλλους στην μοίρα τους. Εύγε.

 
Περάκης Γεράσιμος
27 Ιουν 2017 08:50

Μάριε phd, δεν θα υπαρξουν περιφερειακα ΤΕΙ. Θα καταργηθουν ολα σιγα-σιγα, μεσω της συγχωνευσης καποιων ειδικοτητων με τα κατα τοπους πανεπιστημια. Οι ειδικότητες που δεν εχουν Ε.Δ προφανως θα καταργηθουν ολες και οι αποφοιτοι τους θα μεινουν με τις "χάντρες για ιθαγενεις" που τους μοιρασαν. Ειναι πολιτικη αποφαση να καταργηθουν τα ΤΕΙ και οι ποροι τους να μοιραστουν στα πανεπιστημια. Για καποιους αφελεις αποφοιτους ΤΕΙ που ονειρευονται ισοτιμιες, να περιμενουν κατατακτηριες και αυτες με μτεραστια ζητηση. Λυπαμαι κυριοι, ηττηθηκαμε.... Ξερουν τι κανουν ολοι αυτοι που τα μεθοδευσαν...

 
Μαριος PhD
26 Ιουν 2017 22:13

να φανταστω οτι τα υπολοιπα περιφερειακα ΤΕΙ θα ειναι αυτα που θα επιφορτιστουν τα διετη προγραμματα τυπου ΙΕΚ ;

 
q
26 Ιουν 2017 19:55

Στην ουσία μιλάμε για ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των 2 ΤΕΙ....

 
Κώστας
26 Ιουν 2017 19:01

@ΚΚΚ

Όπως έγιναν στη Βρετανία πριν από 30 χρόνια.

Επίσης να σας ενημερώσουμε πως τα προσόντα των ΕΠ
είναι κατά 99% παρόμοια με των ΔΕΠ.

 
Μέλος ΕΠ ΤΕΙ Αθήνας
26 Ιουν 2017 18:28

@KKK
Ναι εν μία νυκτί θα ονομαστούν (και οχι θα γίνουν) "ΔΕΠ" από "ΕΠ".
Εάν γνώριζες το θέμα λίγο περισσότερο θα ήξερες ότι ήδη έχουν κριθεί με ανοικτές διαδικασίες ακριβώς με τις ίδιες προϋποθέσεις και κριτήρια που έχουν κριθεί μέλη "ΔΕΠ" (μιλάω προφανώς για νεότερα μέλη ΔΕΠ και όχι περιπτώσεις που έγιναν μέλη ΔΕΠ εν μία νυκτί από "βοηθοί καθηγητών" στη δεκαετία '80-'90...)
Προφανώς και δεν υπάρχει λόγος να κριθούν ξανά με ανοικτές προκηρύξεις όταν απλά θα αναγνωριστεί το υπάρχον έργο τους. Καλό θα ήτανε πριν από μια τέτοια τοποθέτηση να ενημερωνόμαστε πρώτα και να μην λέμε κάτι απλά γιατί ακούγεται βαρύγδουπο και ας είναι τελείως κενό λογικής.

 
Γεράσιμος Περάκης
26 Ιουν 2017 16:20

Η μετεξέλιξη αυτή δύο μόνο ΤΕΙ σε πανεπιστήμιο, χωρίς σχέδιο για όλα τα τα υπόλοιπα και χωρίς σαφή διαδικασία ισοτίμησης των πτυχίων των αποφοίτων ΤΕΙ με τα νέα πτυχία (τα οποία προφανώς και δεν θα είναι ισότιμα ή αντίστοιχα με τα υπάρχοντα) είναι σκάνδαλο. Πρόκειται για μια ακόμα τεχνική αποπροσανατολισμού προκειμένου να καταργηθούν τα ΤΕΙ χωρίς αντιδράσεις και να μην δοθούν Ε.Δ στους αποφοίτους τους.

 
KKK
26 Ιουν 2017 14:54

Η ερωτηση ειναι απλη. Το ΕΠ των "Α"ΤΕΙ θα γινει εν μια νυκτι ΔΕΠ; με ποιες προκηρυξεις; με ποια ανοιχτη διαδικασια; με τι γνωστικα αντικειμενα; Ειναι ντροπη για χιλιαδες νεους επιστημονες να βλεπουν αυτες τις κλειστες διαδικασιες!!!

 
Antonis
26 Ιουν 2017 09:55

μηπως θα επρεπε να ανακοινωθεί κατι συγκεκριμενο πριν την συμπληρωση των φετινων μηχανογραφικων ....? Θα ηταν αδικια για τα παιδια που θα το συμπληρωσουν να μην ξερουν αν θα βρεθουν σε πανεπιστημιακο τμημα ,σε υπο καταργηση τμημα . Υπαρχει περιπτωση σε αυτή την χωρα να λειτουργησουμε υπευθυνα και με πλανο?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.