ΒΟΥΛΗ

Άρση των εμποδίων αξιοποίησης της περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης

Δημοσίευση: 29/06/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την έκπληξη που προκαλεί το από 21/6/2017 έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού, με το οποίο αυτό γνωστοποίησε ότι παραμένει σε εκκρεμότητα απόφασή του για τον χαρακτηρισμό ως μνημείου του κτηρίου του Πολυτεχνείου Κρήτης (πρώην κτήριο Μεραρχίας) στην Παλαιά Πόλη των Χανίων επισημαίνει ο Καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. 

Η έκπληξη αυτή προκύπτει:

Πρώτον, επειδή το Υπουργείο ενδιαφέρθηκε πολύ αργά για το κτήριο της Μεραρχίας, που τελεί 14 ολόκληρα χρόνια υπό κατάληψη.

Δεύτερον, επειδή το έγγραφο του Υπουργείου αφορά το μόνο κτήριο από τα κτήρια του Πολυτεχνείου της Κρήτης που βρίσκεται σε κατάληψη.

Τρίτον, επειδή έγινε με υπερβολική καθυστέρηση.

Τέλος, επειδή έρχεται λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση διαγωνισμού για την αξιοποίηση του κτίσματος, το οποίο κατοχυρώθηκε σε επενδυτική εταιρεία που ασχολείται με τον τουρισμό.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς
Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κύριο Κωνσταντίνο Γαβρόγλου
Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Λυδία Κονιόρδου
Εσωτερικών, κύριο Παναγιώτη Σκουρλέτη

Θέμα: Άρση εμποδίων αξιοποίησης της περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης

Η  Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) γνωστοποίησε με από 21/6/2017 έγγραφό της ότι παραμένει σε εκκρεμότητα απόφαση του ΥΠΠΟ για τον χαρακτηρισμό ως μνημείου του κτηρίου του Πολυτεχνείου Κρήτης (πρώην κτήριο Μεραρχίας) στην Παλαιά Πόλη των Χανίων. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «η αρμόδια Διεύθυνση Δόμησης του Δήμου Χανίων παρακαλείται να μην εκδώσει τυχόν άδεια κατεδάφισης ή άδεια για οποιαδήποτε οικοδομική επέμβαση, πριν την έκδοση σχετικής απόφασης από την Επιτροπή του Υπουργείου που εξετάζει το θέμα».

Το πρώην κτήριο Μεραρχίας, το οποίο πέρασε στην κατοχή του  Πολυτεχνείου Κρήτης από το 1986, οπότε και το αγόρασε, στέγαζε καταρχήν τις διοικητικές υπηρεσίες του Ιδρύματος. Από το 2003, ωστόσο, κατελήφθη από ολιγομελή ομάδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, υπό την κατάληψη της οποίας τελεί μέχρι και σήμερα.

Η διαχείριση των κτηρίων της Μεραρχίας, των Στρατώνων και των Τούρκικων Φυλακών, σύμφωνα με την από τον Μάρτιο του 2014 απόφαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου, παραχωρήθηκε στην Εταιρεία Αξιοποίησης Περιουσίας του Πολυτεχνείου, η οποία ελέγχεται 100% από το ΑΕΙ.

Το πρόσφατο αυτό έγγραφο του ΥΠΠΟ προκαλεί έκπληξη. Πρώτον, επειδή το Υπουργείο ενδιαφέρθηκε πολύ αργά για το κτήριο της Μεραρχίας, που τελεί 14 ολόκληρα χρόνια υπό κατάληψη. Δεύτερον, επειδή το έγγραφο του Υπουργείου αφορά το μόνο κτήριο από τα κτήρια του Πολυτεχνείου της Κρήτης που βρίσκεται σε κατάληψη. Τρίτον, επειδή έγινε με υπερβολική καθυστέρηση, αφού η συγκρότηση της αρμόδιας Επιτροπής για τον έλεγχο του κτηρίου έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2016. Τέλος, επειδή έρχεται λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση διαγωνισμού για την αξιοποίηση του κτίσματος, το οποίο κατοχυρώθηκε σε επενδυτική εταιρεία που ασχολείται με τον τουρισμό.

Η αξιοποίηση της περιουσίας του Πολυτεχνείου της Κρήτης προς όφελος της λειτουργίας του Ιδρύματος και η ταυτόχρονη  λήξη της παράνομης κατάληψης του κτηρίου της Μεραρχίας στην Παλαιά Πόλη των Χανίων είναι επιβεβλημένες.

Ο κύριοι Υπουργοί παρακαλούνται να απαντήσουν στο ακόλουθο ερώτημα:

•    Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια αξιοποίησης της περιουσίας του Πολυτεχνείου της Κρήτης;

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόδωρος Π. Φορτσάκης
Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.