Τροπολογία: Αλλαγές στα Επιστημονικά Πεδία για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ

Καταργείται το 4ο Επιστημονικό Πεδίο «Επιστήμες της εκπαίδευσης» και στο εξής, τα τμήματα που κατατάσσονταν στο πεδίο αυτό θα εντάσσονται σε όλα τα υπόλοιπα πεδία

01/07/2017

Ενημερώθηκε: 03/07/2017, 12:50

Άκουσε το άρθρο

Με τροπολογία που εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο "σκούπα  (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΔΙΟ, ΑΡΘΡΟ 74)  , και την παρουσιάζει κατ αποκλειστικότητα το esos:

Α. Ανακαθορίζονται τα επιστημονικά πεδία στα οποία κατατάσσονται, από το διδακτικό έτος 2017-2018, τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων.

Β. Ειδικότερα, καταργείται το 4ο Επιστημονικό Πεδίο «Επιστήμες της εκπαίδευσης» και στο εξής, τα τμήματα που κατατάσσονταν στο πεδίο αυτό θα εντάσσονται σε όλα τα υπόλοιπα πεδία, γεγονός που θα διευκολύνει την προσέλκυση υποψηφίων υψηλού επιπέδου στις επιστήμες της αγωγής.

Γ. Εναρμονίζονται οι διατάξεις του άρθρου 15 του ν. 3404/2005 (Α΄ 260), σχετικά με τις εξετάσεις των ήδη πτυχιούχων Τμημάτων και Σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την κατάταξή τους σε Τμήματα των Α.Ε.Ι., με τις διατάξεις του άρθρου 8 παρ. 2 περ. ε του σχεδίου νόμου, που ορίζουν ότι τα σχετικά ζητήματα ρυθμίζονται πλέον με τον Εσωτερικό Κανονισμό κάθε Α.Ε.Ι.

Δ. Παράλληλα, παρέχεται εξουσιοδότηση για την επέκταση της εφαρμογής των διατάξεων αυτών και σε άλλα Τμήματα και Σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ καταργείται η πρόβλεψη περί καταβολής παραβόλου για τη συμμετοχή των υποψηφίων στις κατατακτήριες εξετάσεις.

Ειδικότερα σύμφωνα με την τροπολογία:

1. α) Στο άρθρο 4 του ν. 4186/2013 (Α΄193), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4327/2015 (Α΄ 50),  επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:

αα) Το πέμπτο εδάφιο της παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής: «Τα Τμήματα των ιδρυμάτων της παραγράφου 1 κατατάσσονται σε τέσσερα Επιστημονικά Πεδία, που ορίζονται ως εξής:

1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες

2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες

3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής

4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική.»

ββ)  Η περίπτ. β΄ της παρ. 3 αντικαθίσταται ως εξής:  

«β) Οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν έναν ή δύο από τους εξής εναλλακτικούς συνδυασμούς μαθημάτων ανά Ομάδα Προσανατολισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τα μαθήματα στα οποία υπάρχουν αυξημένοι συντελεστές βαρύτητας. Για την εισαγωγή στα τμήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου θα υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο.

Ομάδα Προσανατολισμού ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

αα) Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, σε όποιο Επιστημονικό Πεδίο κι αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία (3): τα Αρχαία Ελληνικά Ομάδας Προσανατολισμού, η Ιστορία Ομάδας Προσανατολισμού και η Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας).

Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στα Λατινικά της Ομάδας Προσανατολισμού, τότε έχουν πρόσβαση στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο.

Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο.

ββ) Οι εναλλακτικοί συνδυασμοί πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

Ομάδα Προσανατολισμού ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

αα) Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών, σε όποιο Επιστημονικό Πεδίο κι αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία (3): η Φυσική Ομάδας Προσανατολισμού, η Χημεία Ομάδας Προσανατολισμού και η Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας).

Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα, επιλέξουν να εξετασθούν στα Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού, τότε έχουν πρόσβαση στα Τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου.

Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα, επιλέξουν να εξετασθούν στη Βιολογία Ομάδας Προσανατολισμού, τότε έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο.

ββ) Οι εναλλακτικοί συνδυασμοί πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:


Ομάδα Προσανατολισμού ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ και ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

αα) Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, σε όποιο Επιστημονικό Πεδίο κι αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία (3): τα Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού, η Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΑΕΠΠ) και η Νεοελληνική Γλώσσα (Γενικής Παιδείας).

Αν οι υποψήφιοι, εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, τότε έχουν πρόσβαση στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο.

Αν οι υποψήφιοι εκτός από τα ανωτέρω τρία κοινά μαθήματα επιλέξουν να εξετασθούν και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), τότε έχουν πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

ββ) Οι εναλλακτικοί συνδυασμοί πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

β)   Η ισχύς της παρούσας παρ.  αρχίζει από το διδακτικό έτος 2017-2018.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (18)

κ.κ
|

γιατι δεν γυρναει πισω τα μαθηματικα γενικης να μπορουσαμε να γραψει και η θετικη και η τεχνολογικη κατευθυνση !!! θα ηταν καλυτερα !!!

Natalia
|

Και τα παιδιά που τυχόν θέλουν να δώσουν ξανά και δεν έχουν προετοιμαστεί στα λατινικά αλλά στα μαθηματικά γενικής παιδείας τι θα κάνουν; ή μήπως είναι αρκετό το ότι τα διδάχτηκαν στο σχολείο; ας γελάσω... Και το καλύτερο... Παιδαγωγικά χωρίς μαθηματικά; Ξέρω άτομο που ήθελε να πάει και δεν μπορούσε να κάνει μια απλή διαίρεση, δεν καταλάβαινε τα κλάσματα...

konstantina
|

Για το 4ο πεδίο που καταργήθηκε. Τι θα γίνει με τα παιδιά που προετοιμαζονται είδη με τα υπάρχοντα δεδομένα αλλά και τα παιδιά που θα αναγκαστούν να ξαναδώσουν με τα νέα δεδομένα, χάνοντας την προετοιμασία της χρονιάς που πέρασε. Μιλώ για την ιστορία Γ.Π.
Αδικία μεγάλη!

Ειρήνη Σκιαδά
|

Τι μαλα@@ες ειναι αυτες τωρα;Τα περισσοτερα παιδια που ηθελαν να δωσουν μαθηματικα ή ιστορια εκαναν μαθηματα ωστε να προετοιμαστουν καταλληλως ακομα και το καλοκαιρι και ερχεστε εσεις τωρα και το αλλαζετε;Σκεφτειτε τα παιδια αυτα(που δεν προετοιμαστηκαν κιολας στα αλλα μαθηματα οπως λατινικα απο ανθρωπιστικων σπουδων ή μαθηματικα απο θετικων αντιστοιχα) και οχι του 2016 που εχουν δωσει ηδη.Τελος,για τη διδασκαλια στις ταξεις του δημοτικου δεν χρειαζονται τα λατινικα απο τη θεωρητικη κατευθυνση καθως τα δυο σημαντικα μαθηματα ειναι η εκφραση-εκθεση(γλωσσα) και τα μαθηματικα.

Άκυρος1
|

Εντάξει, ουτουσιάλλος κανένας δεν δήλωνε τα παιδαγωγικά και οι βάσεις ήταν πολύ χαμηλές.. δεν ξέρω αν είναι καλύτερο αυτό, αλλά έχει ένα νόηνα.. βέβαια μικροαλλαγές αλλα οκ... καταργούνται μαθηματικα και ιστορία γενικής βλέπω... ... Πάντως διαφωνώ αυτό με την Vaitsa καθώς οκ χρειάζονται κάποιες βασικές γνώσεις για να πας παιδαγωγικό αλλά αν είναι έτσι στην νομική/πολιτικές επιστήσεις να δίνουν πολιτική παιδεία/βάκε, στην ιατρική κάτι άλλο σχετιζόμενο και ουτο καθεξής.. όλα έχουν κάτι ιδιαίτερο και αμα ειναι ετσι το καθε πανεπηστημιο να εχει τις δικες του εξετασεις... τεσπα ελπίζω αυτό να μας βγει σε καλό.. και σημαίνει και ότι οι βάσεις απτου χρόνου αυξάνονται (υποθέτω..) ..για να δούμε

ΒΑΓΓΕΛΗΣ
|

Δεν είναι λίγο περίεργο από Ο.Π. Οικονομίας και πληροφορικής να μπορείς να ανοίξεις το 3ο Ε.Π. και όχι το 2ο;
Μήπως είναι λάθος;

Vaitsa Laskari
|

Αντί να γίνονται πρόχειρες "διορθώσεις" καλό θα ήταν να υπάρξει μια πιο εμπεριστατωμένη μελέτη για το θέμα ! Τώρα θα "καταλήξουν" στα παιδαγωγικά τμήματα σαφώς μεγαλύτερου (βαθμολογικά) επιπέδου μαθητές αλλά .... θα καταλήξουν !!! Δεν θα είναι η πρώτη ή τουλάχιστον μία από τις πρώτες επιλογές τους. Δεν θα ΘΕΛΟΥΝ να γίνουν εκπαιδευτικοί, απλώς θα τους ΤΥΧΕΙ !!!!!
Καλύτερα να δημιουργηθεί μια ειδική κατεύθυνση παιδαγωγικών επιστημών, που να διασφαλίζει ολοκληρωμένη και σφαιρική γνώση των απαραίτητων αντικειμένων που πρέπει να γνωρίζει ένας υποψήφιος φοιτητής των παιδαγωγικών σχολών. Να το επιλέγουν οι μαθητές που ΘΕΛΟΥΝ να γίνουν εκπαιδευτικοί!!! Π.χ. με Ελληνική γλώσσα (μάθημα που θα ασχολείται με την επαρκή γνώση των νέων ελληνικών σε επίπεδο γραμματικής και συντακτικού), έκθεση, μαθηματικά (γενικής παιδείας) και ιστορία (γενικής παιδείας) ή κάποιο άλλο σχετικό μάθημα (π.χ. βασικές παιδαγωγικές αρχές) και (ίσως) βάση εισαγωγής όχι κάτω από ένα όριο ώστε να μην εισάγονται μαθητές με πολύ χαμηλές βαθμολογίες.
ΑΛΛΑ, όλα αυτά να γίνουν με μελέτη, όχι πρόχειρα και όχι για την σχ.χρονιά που αρχίζει σε δυο μήνες. Υπάρχουν παιδιά που προετοιμάζονται ήδη με τα δεδομένα που ισχύουν έως τώρα και σίγουρα δεν είναι θετική μια τέτοια αναστάτωση !!

Maths
|

Προς Ελληνίδα μητέρα:

Δεν μπορείς να μπεις ιατρική από θεωρητική κατεύθυνση γιατί οι συντελεστές είναι πιο χαμηλοί. Δηλαδή ακόμα και αν ο υποψήφιος γράψει 20 σε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα θα βγάλει 18.600 μόρια.

m
|

Πρέπει να ανακατευθει άμεσα η τράπουλα από την αρχή. Ορισμένες απαραίτητες τροποποιήσεις είναι:
1. Γλώσσα και Mαθηματικά απαραίτητα για εισαγωγή σε Παιδαγωγικά Τμήματα.
2. Τα Μαθηματικά απαραίτητα για την Ιατρική και τις υπόλοιπες σχολές υγείας.
3. Να σταματήσουν άμεσα τα μπόνους από αθλητικές διακρίσεις σε σχολές πλιν των Τμημάτων Φυσικής Αγωγής.
4. Μείωση του συντελεστή της γλώσσας στις μη ανθρωπιστικές σπουδές.

Μια Ελληνίδα μητέρα
|

1) Μια ερώτηση, δηλαδή μπορείς να γίνεις γιατρός με αρχαία και ιστορία, χωρίς φυσική και χημεία, ενώ το σώμα ουσιαστικά είναι ένα χημικό εργοστάσιο;

2) Σε μια κοινωνία που όλα είναι ρευστά και τα παιδιά των 18 ετών είναι ελάχιστα κατασταλαγμένα, μπορούσαν τα πράγματα να είναι απλά:

Δύο κατευθύνσεις: θεωρητική( με αρχαία, ιστορία , γλώσσα) και θετική ( με φυσική- χημεία- γλώσσα).

Από θεωρητική να υπαρχει πρόσβαση σε φιλοσοφικές- νομικές ( με επιπλέον λατινικά)- - οικονομικά ( με επιπλέον μαθηματικά - ΑΕΠΠ - ΑΟΘ)

Από θετική να υπάρχει πρόσβαση σε πολυτεχνεία- φυσικομαθηματικές ( με επιπλέον μαθηματικά κατεύθυνσης - ΑΕΠΠ), υγείας ( με επιπλέον βιολογία κατευθυνσης), οικονομικά ( με επιπλέον ΑΕΠΠ- ΑΟΘ).

3) Παιδαγωγικά επιτέλους το κατάλαβαν ότι θα πρέπει να μπορείς να μπαίνεις από παντού , καθώς οι βάσεις των δασκάλων είχαν φτάσει στις 9000 , ενώ θα μπορούσαν να εισαχθούν από αλλά πεδία με 15000 -16000.

αντιδραστικός
|

τα μαθηματικά γενικής
είναι διδασκόμενο αλλά όχι εξεταζομενο
πώς είπατε?δεν αρκεί?
καθώς ήρθατε στον σύγχρονο κόσμο...

Νίκος
|

Πλεον καταργείται απο τις πανελληνιες το μαθημα των μαθηματικων της γενικης παιδειας;

Einstein
|

Μπορεί κάποιος από την ομάδα προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής να ανοίξει σχολές απο το δεύτερο επιστημονικό πεδίο;

Γιώργος Μπουγιούκας
|

Εφόσον οι υποψήφιοι του 4ου επιστημονικού πεδίου διαγωνίζονται στα ίδια Μαθηματικά με τους υποψήφιους του 2ου επιστημονικού πεδίου, και επιπλέον στην ΑΕΠΠ - η οποία έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τα Μαθηματικά, όπως επιβεβαιώνουν ο Μπουλ, ο Σκόλεμ, ο Γκέντελ, ο Τσερτς, ο Τούρινγκ, ο φον Νόιμαν κ.α - δεν είναι επιστημονικά επιβεβλημένο να μπορούν να εισάγονται στα τμήματα Μαθηματικών;

Γιώργος
|

Τ ότι μπαίνουν αστυνομία κ πυροσβεστική απ όλα τα πεδία με αποτέλεσμα η βάση να πηγαίνει στο θεο λόγω της θεωρητικης που γράφει πολύ καλύτερα από τη τεχνολογικη. Πρέπει να μπει κοινό μάθημα μεταξύ θεωρητικης κ τεχνολογικης για την αστυνομία κ πυροσβεστική οπωσδήποτε!!! Έτσι ήταν κ παλιά με το αοθ κ μαθηματικά γενικής

Ηλίας
|

Συνεχίζουμε όμως να εξετάζουμε στη χημεία όλους αυτούς που θέλουν να μπούν σε τμήματα μηχανικών Η/Υ των πολυτεχνικών σχολών...

Παναγιώτης Τσιωτάκης
|

Μπορεί να χρειάζεται 1 ή 2 ή 3 ή 4 χρόνια (ίσως και μια ζωή), αλλά εχει την πλάκα του τελικά να δικαιώνεσαι. Ακόμη και ... σε αυτή τη χώρα.
Σε 2 έτη οι σωστές γέφυρες;

Γ. Π .
|

Προφητείες - τροφή για σκέψη

1. Μαθηματικά τμήματα κοινά σε Θετική και Οικονομική.
2. Η Βιολογία γενικής παιδείας τελειώνει..
3. Η Φυσική ξεκλειδώνει σχολές από την Οικονομική.
4. Το ΑΟΘ ξεκλειδώνει σχολές από την Θετική
5. Το ΑΕΠΠ ξεκλειδώνει υπόλοιπες Πληροφορικές από την Θετική
6. Το ΑΟΘ αντικαθιστά τη Βιολογία γενικής στις Ανθρωπιστικές

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ