Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Απόρριψη προσοντούχου διευθυντή από τη λίστα υποψηφίων διευθυντών του Ν. Λάρισας

Δημοσίευση: 04/07/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Είκοσι τρία χρόνια εκπαιδευτικός – δεκατρία στην Β’/βάθμια εκπαίδευση με ειδικότητα «Διοίκηση Επιχειρήσεων», έξι χρόνια εκπαιδευτής στα ΙΕΚ, διδάσκοντας το μάθημα της Πρακτικής Γραμματείας και της Οργάνωσης Γραφείου, ένα χρόνο αυτόνομη διδασκαλία στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, στην Πρακτική των υποψηφίων δασκάλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και δέκα χρόνια στην Α’/βάθμια εκπαίδευση - με διετή επιτυχημένη θητεία σε θέση διευθυντή κεντρικού σχολείου της Λάρισας, με βέβαιη πρωτιά στη μοριοδότηση, απορρίπτομαι από τη λίστα υποψηφίων διευθυντών της οικείας βαθμίδας, λόγω δύο λέξεων που προστέθηκαν στον νόμο του 2017, για τους υποψήφιους διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αποδεσμευμένος στις 31/5/2007 από το ΚΥΣΔΕ και ενταγμένος στις 18/6/2007 στην Α/βάθμια Εκπαίδευση, με απόφαση του ΚΥΣΠΕ, υπογράφεται το ΦΕΚ στις 14/9/2007, λόγω προκήρυξης εκλογών και χωρίς δική μου υπαιτιότητα, δεν μου επιτρέπεται να συμμετάσχω στις διαδικασίες επιλογής διευθυντών, διότι στις 6 Ιουνίου 2017, που τελείωσαν οι αιτήσεις, δεν είχα κλείσει δεκαετή εκπαιδευτική προϋπηρεσία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, επειδή μου έλειπαν τρεις μήνες, χωρίς δική μου υπαιτιότητα (λόγω γραφειοκρατίας του Υπουργείου Παιδείας, την οποία χρεώνομαι εγώ, προσωπικά) και μάλιστα αυτοί οι τρεις μήνες είναι καλοκαιρινοί και δεν προσφέρεται εκπαιδευτική υπηρεσία.

Το αντίτιμο της κωλυσιεργίας του κρατικού μηχανισμού, τις αστάθειες και τις  ασάφειες των νόμων πληρώνω εγώ, ο απλός εκπαιδευτικός, που συγχρόνως, με την εργασία μου, σπουδάζω τριάντα χρόνια (χωρίς να πάρω ούτε μία ημέρα εκπαιδευτική άδεια – ξυπνώ από τα χαράματα και διαβάζω) και έχω κάνει τρόπο ζωής μου, τη διά βίου εκπαίδευση, με τέσσερα πτυχία, πέντε μεταπτυχιακά, δύο διδακτορικά και ένα μεταδιδακτορικό, που για δύο σχολικά έτη (2015-2016 και 2016-2017) άσκησα με επιτυχία τα καθήκοντά του ως διευθυντής και που δύο νέες λέξεις του νόμου του 2017 (δεκαετή προϋπηρεσία στην οικεία βαθμίδα), με ακυρώνουν, με απορρίπτουν  και ξαφνικά με θεωρούν ανίκανο, όχι απλά να γίνω διευθυντής, αλλά ακόμη και να θέσω υποψηφιότητα γι’ αυτό το αξίωμα, ενώ με τον προηγούμενο νόμο του 2015, μπορούσα.

Από αυτά τα πτυχία, τα δύο είναι στη διοίκηση επιχειρήσεων και τα τέσσερα μεταπτυχιακά στην οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης, στην εκπαιδευτική διοίκηση, στη διοίκηση επιχειρήσεων και στη στρατηγική διοίκηση.

Είναι ολοφάνερο ότι στις μέρες μας δεν είναι επιθυμητοί οι προσοντούχοι εκπαιδευτικοί σε διοικητικές θέσεις. Πού είναι λοιπόν τα κίνητρα που θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν τους νέους, σε σπουδές και σε ιδανικά;

Τι εξυπηρετεί η συνεχής αλλαγή νόμων και μάλιστα σε τέτοιες σημαντικές θέσεις και πώς είναι δυνατόν κάποιος επιτυχημένος σε θέση διευθυντή σχολικής μονάδας, να απορρίπτεται και να θεωρείται  ξαφνικά, ανεπαρκής, λόγω προσθήκης μιας ή δύο λέξεων;  

Ευελπιστούσα στη στήριξη εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, των συνδικαλιστών, όλων των παρατάξεων, της ΔΟΕ, των νομικών της συμβούλων – επικοινώνησα με πολλούς - αλλά πλήρης αδιαφορία από παντού. Καμία ανθρώπινη ευαισθησία από πουθενά.

Οι πάντες πιπιλίζουν την καραμέλα της ημερομηνίας του ΦΕΚ. Να τους χαιρόμαστε, στις εκλογές μάς θυμούνται.

Στήριξα με κάθε δυνατό νομικό τρόπο την δεκαετή εκπαιδευτική μου προϋπηρεσία και η ένστασή μου απορρίφθηκε, με την αιτιολογία της ημερομηνίας υπογραφής του ΦΕΚ.

Στην παράγραφο 7 του άρθρου 11 του Ν. 4327/2015 ορίζεται ότι όπου στις διατάξεις του παρόντος άρθρου προβλέπεται εκπαιδευτική υπηρεσία, υπολογίζεται  η προϋπηρεσία τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και η προϋπηρεσία των υποψηφίων ως αναπληρωτών και ωρομισθίων με αναγωγή στο υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας (δεν προσδιορίζεται αυτή η προϋπηρεσία να έχει συντελεστεί σε συγκεκριμένη εκπαιδευτική βαθμίδα) και έτσι με τη διετή προϋπηρεσία μου ως αναπληρωτής στη δευτεροβάθμια, υπερβαίνω τη δεκαετή εκπαιδευτική υπηρεσία, κατά 22 μήνες.

Αναρωτιέμαι, κατά πόσο ερμηνεύτηκε σωστά και νομικά η ένστασή μου, ώστε να αρθεί μία τόσο καταφανέστατη αδικία;  

Δυστυχώς, αλλά σαν πολίτες, είμαστε ανυπεράσπιστοι, δεν βρίσκουμε το δίκιο μας, πουθενά.

Αν επιθυμεί κάποιος από τους μεταταγμένους εκπαιδευτικούς, που κι αυτός βγήκε από τη λίστα, ας επικοινωνήσει μαζί μου, ώστε να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε γι’ αυτή την κατάφορη αδικία εναντίον μας.

Με εκτίμηση
Δρ. Δ. Χ. Διευθυντής … Δημοτικού Σχολείου Λάρισας
Ειδικότητες: ΠΕ-70 Δάσκαλος, ΠΕ-18 Διοίκηση Επιχειρήσεων (Τεχνολόγος Διοίκησης), ΠΕ-10 Κοινωνιολόγος, ΤΕ-16 Μουσικής

 

Σχόλια (14)

 
Αννα Μαυρομάτη
21 Ιουλ 2017 13:18

Διακρινονται πολλες ασαφειες και παθογενειες στο νομο...εχετε σκεφτει τα ασφαλιστικα μετρα για να παγωσει η διαδικασια επιλογης;
Αναφερω μονο το εξης;κρινεται αντισυνταγματικη η προηγουμενη επιλογη διευθυντων αλλα μοριοδοτειται η θητεια... !!!

 
Γεώργιος
10 Ιουλ 2017 21:11

Μπορείς όλες αυτές τις γνώσεις που έχεις να τις περάσεις στους μαθητές σου διδάσκοντας μέσα στην τάξη.
Οι μαθητές σου θα σε ευγνωμονούν !
Κουράγιο!

 
Σεμιτέκος Δημήτρης
05 Ιουλ 2017 11:12

Τρία πτυχία, τρία μεταπτυχιακά, διδακτορικό πολυτεχνείου και ένα δίπλωμα ειδίκευσης, μια από τα ίδια! Τα διευθυντηλίκια όμως, δεν με ενδιαφέρουν. Καταπώς είδα, ο συνάδελφος να γράφει "ΠΕ-70 Δάσκαλος, ΠΕ-18 Διοίκηση Επιχειρήσεων (Τεχνολόγος Διοίκησης), ΠΕ-10 Κοινωνιολόγος, ΤΕ-16 Μουσικής". Να αναφέρω ότι κατόπιν σχετικής αίτησής μου για αναγνώριση και τρίτης ειδικότητάς μου, η υπηρεσία με ενημέρωσε ΟΤΙ *ΜΕΧΡΙ ΔΥΟ* ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!... Εάν υπάρχει ...άρση αυτού του μέτρου, σας παρακαλώ, όποιος, ας με ενημερώσει σχετικά...

 
sigxim
05 Ιουλ 2017 00:04

Την εποχή που κάποιοι τρέχαμε στα φροντιστήρια από το πρωί ως το βραδυ για να βγάλουμε ένα μεροκάματο κάποιοι άλλοι έπαιρναν πτυχία και τώρα θελουν να είναι και διευθυντές. Μάλιστα τα αραδιάζουν για να μας τρομάξουν. Κάτι δεν πάει καλά στο σύστημα...

 
Φίλιππος
04 Ιουλ 2017 21:16

Συνάδελφε, "Απευθύνθηκες σε κάποιους και αδιαφόρησαν", αν αποδίδω σωστά τα γραφόμενά σου. Αδιαφορούν όταν κάποιος αντιτίθεται σε αποφάσεις της διοίκησης γενικά ή κατά το δοκούν, όπως στην περίπτωση της 10ετους εκπαιδευτικής υπηρεσίας στην οικεία διεύθυνση; Αν ισχύει το 2ο απευθύνθηκες σε λάθος ανθρώπους. Πάντως αυτές οι αποφάσεις δεν έχουν γραφτεί στις πλάκες του Μωυσή, γιατί δεν υπάρχει ο "Μωυσής" για να τις γράψει.

 
XRHSTOS
04 Ιουλ 2017 20:23

Συνάδελφε είσαι λάθος. Αποδεικνύεται από την περίπτωσή σου , τα πτυχία και μόνο δεν κάνουν κάποιο πιο ικανό Διευθυντή. Αποδέσμευση από το ΚΥΣΔΕ δεν σημαίνει και απόφαση. Ρώτησε πλήθος συναδέλφων που ακόμα περιμένουν την απόφαση για καθηγητές στα ΑΕΙ, για μετατάξεις σε άλλη βαθμίδα, για διοικητικό έργο κά........ Αφού έχεις επιτυχή 2ετή θητεία ως Διευθυντής θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι οι νόμοι και οι αποφάσεις ισχύουν από την ημερομηνία ΦΕΚ, άρα αφού δεν είχες την προϋπόθεση της προκήρυξης κακώς κατέθεσες αίτηση. Ίση μεταχείριση για όλους γιατί υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι σε ολόκληρη την χώρα που πιθανόν να τους λείπουν και λίγες ημέρες. Δεν πειράζει την επόμενη φορά, να έχεις καλή επιτυχία και να είναι τυχεροί οι μαθητές που θα κερδίσουν ένα προσοντούχο Δάσκαλο.

 
Νικη
04 Ιουλ 2017 18:16

Δεν έχει υποχρέωση το κράτος να σας κάνει διευθυντή λόγω πτυχιων. Ούτε έχει υπάρξει κάποια αδικία με την περίπτωσή σας. Απλά δεν ικανοποιούνται οι συνθήκες που βάζει ο νομοθέτης. Τόσο απλά.

 
B.T.
04 Ιουλ 2017 17:13

Συμφωνώ απόλυτα ότι οι έχοντες προσόντα ουσιαστικά και τυπικά σχετικά με τη διοίκηση και δη με αυτήν των σχολικών μονάδων πρέπει, όχι απλά να είναι υποψήφιοι αλλά, να προηγούνται και των υπολοίπων. Και όντως ο συνάδελφος αδικείται από τον υπάρχοντα νόμο αλλά ενδεχομένως και από άλλους στο παρελθόν και το μέλλον μιας και δεν υπάρχει κάτι μόνιμο, όπως τα πάντα σ’ αυτόν τον δύσμοιρο τόπο. Από την άλλη τέσσερα(4) πτυχία, πέντε(5) μεταπτυχιακά, δύο(2) διδακτορικά και ένα(1) μεταδιδακτορικό πώς είναι δυνατόν να γίνουν σε όλα αυτά τα χρόνια όταν γνωρίζουμε όλοι ότι, παλαιότερα (δε γνωρίζω τι συμβαίνει τώρα) δεν ήταν δυνατόν να είσαι γραμμένος σε δύο σχολές ταυτόχρονα; Και επίσης πότε άσκησε εκπαιδευτικό έργο,πραγματικό, ο συνάδελφος όταν συνεχώς σπούδαζε; 23 χρόνια τελικά ή 30;

 
Β.Κ.
04 Ιουλ 2017 15:45

Αυτός ο τίτλος τεχνολόγος διοίκησης πως προέκυψε, ποιο ΦΕΚ τον ανάφερει;

 
Εκπαιδευτικός
04 Ιουλ 2017 12:25

Αν περιγράφονται σωστά τα πράγματα - διατηρώ επιφυλάξεις, γιατί βλέπω κάποιες αντιφάσεις - τότε η περίπτωση αναδεικνύει τις παθογένειες της όλης διαδικασίας με ακατανόητους-ανόητους περιορισμούς, όπως, ας πούμε, η βλακώδης προϋπόθεση να συμπληρώνει ο υποψήφιος Δ/ντής το υποχρεωτικό του ωράριο, για να έχει δικαίωμα υποψηφιότητας! Αυτό το τελευταίο προκαλεί αυτή τη στιγμή τεράστιο πρόβλημα στα όρια του αδιεξόδου για τη στελέχωση πολλών περιφερειακών σχολείων.
Πάντως ο συνάδελφος της Λάρισας ας έχει υπόψη του ότι όλα αυτά τα προσόντα που διαθέτει ελάχιστη πραγματική αξία έχουν για τη θέση του διευθυντή και καλό θα ήταν να τα αξιοποιήσει, για να γίνει καλύτερος μαχητής μέσα στην τάξη. Γιατί όλα αυτά τελικά έχουν και μία διάσταση ματαιοδοξίας!

 
Νίκος
04 Ιουλ 2017 12:17

Dura lex, sed lex. Μπράβο στο συνάδελφο για την επιμονή του και τους κόπους των σπουδών του. Δυσκολεύομαι ωστόσο να καταλάβω τι σχέση έχει η απαίτηση για δεκαετή υπηρεσία με το εύρος των σπουδών κάθε υποψήφιου Διευθυντή. Φαντάζομαι πως αν π.χ. το όριο ήταν στα 8 έτη, δε θα μαθαίναμε το πλούσιο βιογραφικό του συναδέλφου και τότε όλα θα είχαν καλώς.
Επίσης το νόημα του νόμου είναι στην ακρίβεια της εφαρμογής του. Οπότε η αναφορά για "στήριξη εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, των συνδικαλιστών, όλων των παρατάξεων, της ΔΟΕ, των νομικών της συμβούλων – επικοινώνησα με πολλούς - αλλά πλήρης αδιαφορία από παντού. Καμία ανθρώπινη ευαισθησία από πουθενά. Οι πάντες πιπιλίζουν την καραμέλα της ημερομηνίας του ΦΕΚ." είναι τουλάχιστον άστοχη, όπως θα όφειλε να γνωρίζει ο έχων ασκήσει διοίκηση συνάδελφος. Διότι αν γινόταν δεκτό το δικό του αίτημα για τους τρεις μήνες που του έλειπαν, γιατί να μη γινόταν δεκτό και κάποιου άλλου για τέσσερις μήνες κ. λπ.
Απλώς ο συνάδελφος ατύχησε.

 
Στράτος
04 Ιουλ 2017 11:39

Ρωτάς: "Τι εξυπηρετεί η συνεχής αλλαγή νόμων"; και απαντώ ότι όντως οι συνεχείς αλλαγές στο πλαίσιο επιλογής στελεχών δεν είναι ορθή πρακτική.

Αλλά ήθελα να σου κάνω ένα ερώτημα: ""Τι εξυπηρετεί η συνεχής αλλαγή βαθμίδων διδασκαλίας"; Από τη Δευτεροβάθμια στο ΙΕΚ, από το ΙΕΚ στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, και τελικά μετάταξη από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια. Και ξαφνικά ο νομοθέτης σου λέει ότι δεν έχεις προϋπηρεσία στην οικεία βαθμίδα. Εσύ πάλι ή έχεις "οικειότητα" με όλες τις βαθμίδες ή δεν πρόλαβες να "εξοικειωθείς" με καμία. Ο νομοθέτης σου λέει το δεύτερο.

Επί της ουσίας, υπάρχει πρόβλημα με τους μεταταγμένους από τη Β/θμια στην Α/θμια. Η απαίτηση για προϋπηρεσία στην οικεία βαθμίδα τους στερεί το δικαίωμα υποψηφιότητας για θέση Διευθυντή. Πολλές μετατάξεις (με όλες τις αμαρτίες που είχε η διαδικασία επί Αρβανιτόπουλου) ήταν "υποχρεωτικές". [Η μετάταξη του αρθρογράφου προφανώς δεν ανήκει σε αυτές]. Πρέπει να υπάρξει διαφορετική ρύθμιση για το θέμα. Αλλά προφανώς οποιαδήποτε αλλαγή θα γίνει... στις επόμενες επιλογές στελεχών.

 
geo
04 Ιουλ 2017 10:37

Δεν καταλαβαινω τι ισχυει τελικα:
1. σπουδάζω τριάντα χρόνια (χωρίς να πάρω ούτε μία ημέρα εκπαιδευτική άδεια
2. Είκοσι τρία χρόνια εκπαιδευτικός
Ποση προϋπηρεσια εχεις τελικα; Γιατι γραφεις οτι 30 χρονια δεν πηρες ουτε μια εκπαιδευτικη αδεια; Μην βιαζεσαι τοσο, σε δυο χρονια παλι κρισεις θα εχουμε, δεν χανεις και κατι σπουδαιο, πιστεψε με. Να μαθεις μονο να επικοινωνεις επακριβως και χωρις περιθωρια παρεξηγησης των λεγομενων ή των γραπτων σου.

 
βσ
04 Ιουλ 2017 09:36

Πράγματι η περίπτωση του συναδέλφου είναι χαρακτηριστική. Αξιολογότατος ως άνθρωπος και εκπαιδευτικός έφερε, αλλαγή στο σχολείου που διοίκησε, αλλά τελικά δεν συμμετέχει στην επιλογή γιατί δεν έχει 10ετή διδακτική υπηρεσία [έχει 2 μήνες λιγότερη]. οι στρεβλώσεις του νόμου. ΚΡΙΜΑ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ