ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Πολυτεχνείο Κρήτης: Επικινδυνότητα Μεραρχίας

Δημοσίευση: 04/07/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το Πολυτεχνείο Κρήτης χθες (03/07/2017) έλαβε με βαθιά ανησυχία έγγραφο της απόφασης της τοπικής υπηρεσίας «Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα «Εργασίες Άρσης Ετοιμορροπίας στο κτίριο της V Μεραρχίας στο λόφο Καστελλίου στην εντός των τοιχών πόλη Χανίων φερόμενης ιδιοκτησίας Πολυτεχνείου Κρήτης, κατόπιν ελέγχου της ειδικής επιτροπής του άρθρου 41 του Νόμου 3028/2002». Το έγγραφο συνοδεύεται από το Πρακτικό με το αναλυτικό πόρισμα της επιτροπής και συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό.

Στο συνημμένο τεχνικό της πόρισμα, η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού, παρ’ όλο που ευτυχώς δεν κρίνει κατεδαφιστέο το κτίριο της πρώην Μεραρχίας, προτείνει στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ως νόμιμο ιδιοκτήτη, την άμεση εκτέλεση των παρακάτω εργασιών με σκοπό την άρση των ετοιμορροπιών και την ασφάλεια διερχομένων και εισερχομένων στο κτήριο:

1.    Άμεση στερέωση του έτοιμου προς αποκόλληση τμήματος του γείσου της βορειανατολικής πλευράς της στέγης.

2.    Απομάκρυνση των σαθρών τμημάτων των όψεων και ιδιαίτερα της βόρειας, όπως της χρωματικής επιφάνειας , των επιχρισμάτων, των μεταλλικών στοιχείων, των κεραμιδιών της στέγης κ.α.

3.    Καθαρισμό του αποσαθρωμένου κονιάματος της νότιας όψης του κτηρίου και αποκατάσταση των επιχρισμάτων που έχουν καθαιρεθεί.

4.    Απομάκρυνση της συκιάς από τον τοίχο της νότιας όψης.

5.    Αποκατάσταση με ειδικό επισκευαστικό τσιμεντοκονίαμα των οπών της πυρηνοληψίας στα στοιχεία του Ο/Σ του υπογείου.

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, τόνισαν τα εξής: «Όπως έχει εγκαίρως από το 2009 διαπιστώσει η τεχνική υπηρεσία του Πολυτεχνείου Κρήτης, πλέον το πόρισμα επιβεβαιώνεται με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο και από την πρόσφατη απόφαση και πρακτικό του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο με έντονη ανησυχία για την προστασία του ιστορικού κτιρίου κάνει σαφή αναφορά σε έντονες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στο κτίριο, οι οποίες έχουν επιφέρει βλάβες στην όψη, όπως την αλλοίωσή της αλλά και ύπαρξη ρωγμών, αποκολλήσεις επιχρισμάτων κ.α. Χαρακτηριστικά η αρμόδια κρατική υπηρεσία κάνει λόγο για οπές στους τοίχους, τοποθέτηση σωληνώσεων, αποχέτευσης και εξαερισμού, καλωδιώσεων, μεταλλικών στοιχείων κ.α. Οι απαιτούμενες εργασίες είναι μεγάλης έκτασης, πολυδάπανες και σύνθετες και απαιτούν την εγκατάσταση συνεργείων και άρα την άμεση εκκένωση του κτιρίου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη σύνταξη του επίσημου πορίσματος της αρμόδιας επιτροπής δικαιώνεται η ανησυχία του Πολυτεχνείου Κρήτης και τα ερωτηματικά που έθεσε το Ίδρυμα σχετικά με τις αναφορές του προηγούμενου (21/06/2017) εγγράφου του Υπουργείου Πολιτισμού στο πόρισμα της επιτροπής ελέγχου, το οποίο προσπάθησαν να προκαταλάβουν, χωρίς ακόμα να είχε καν υποβληθεί!

Πριν από λίγες ημέρες λοιπόν με την πρωτοφανή παρέμβασή του στη διαδικασία αξιοποίησης των ιστορικών κτιρίων των Χανίων το Υπουργείο Πολιτισμού σημείωνε σκανδαλωδώς!: «Το πόρισμα της επιτροπής ελέγχου έχει συνταχθεί και αναμένεται η υποβολή του στην Υπηρεσία μας δεδομένου ότι η κατάσταση διατήρησής του είναι καλή».

Αντίθετα λοιπόν με τους όψιμα ενδιαφερόμενους, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπως και οι διοικήσεις του, έχουν εγκαίρως φροντίσει με υπευθυνότητα να δώσουν εντολή στη Τεχνική Υπηρεσία του Ιδρύματος, η οποία συνέταξε το 2009 εμπεριστατωμένη τεχνική έκθεση, στην οποία περιγράφεται από το υψηλού κύρους και κατάρτισης επιστημονικό της προσωπικό η ανάγκη εκτεταμένων εργασιών συντήρησης και κυρίως στατικής ενίσχυσης. Η συγκεκριμένη έκθεση έχει δημοσιοποιηθεί και τεθεί στην διάθεση των αρμόδιων αρχών. Έχουν ήδη περάσει 8 χρόνια από τότε! Οι εικόνες από το εσωτερικό της κατάληψης είναι πραγματικά απογοητευτικές αφού οι φθορές, η ακαθαρσία και η εγκατάλειψη κυριαρχούν στο εσωτερικό του ιστορικού χώρου. Καμιά μειοψηφία δεν θα μπορέσει να κάμψει την αποφασιστικότητα της διοίκησης και της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης για την προάσπιση του αναπτυξιακού και κοινωνικού συμφέροντος των φοιτητών, των καθηγητών και της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών των Χανίων.  

Πρυτανεία Πολυτεχνείου Κρήτης

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ