Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ρύθμιση για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εντός του καλοκαιριού- Στόχος να λειτουργήσει από το νέο Ακαδημαϊκό Έτος 2017-18

Το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα περιλαμβάνει 5 νέες Σχολές από τις 7 σημερινές (5 του ΤΕΙ Αθήνας και 2του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ), δηλαδή μείωση κατά 29%.
Δημοσίευση: 04/07/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, σε αντίθεση με τις μικροεντάσεις που προκλήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα  , συνεδρίασε σήμερα η Επιτροπή για τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, παρουσία του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.

Η διαπίστωση που προέκυψε από  τις δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής είναι “η εξαιρετική, για τα ελληνικά δεδομένα, ταχύτητα και σε εποικοδομητικό κλίμα που εργάζεται η Επιτροπή   για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο πρόκειται να διαδεχθεί το ΤΕΙ Αθήνας και το ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ”.

Υπενθυμίζεται ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αποτελεί εξαγγελία – «εμβληματική πρωτοβουλία», όπως ο ίδιος ανέφερε, του Πρωθυπουργού κατά την  επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας την 9/5/2017.

Έτσι, στα μέσα Ιουλίου 2017, η Επιτροπή, όπου στις εργασίες της συμμετέχει αδιαλείπτως και ενεργά ο υπουργός Παιδείας, αναμένεται να έχει ολοκληρώσει το προτεινόμενο σχήμα του νέου Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του esos   το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής   θα περιλαμβάνει 5 νέες Σχολές από τις 7 σημερινές (5 του ΤΕΙ Αθήνας και 2του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ), δηλαδή μείωση κατά 29%.

Ως προς τα 36 υπάρχοντα Τμήματα (27 του ΤΕΙ Αθήνας και 9 του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ), εκτιμάται ότι θα υπάρξει ανάλογο ποσοστό μείωσης, με  περίπου 10 Τμήματα μείον, που θα προκύψει από συγχωνεύσεις υφιστάμενων Τμημάτων ως κατευθύνσεις στα νέα δημιουργούμενα Τμήματα.

Στη συνέχεια, το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβρη, αναμένεται να υπάρξει άμεσα νομοθετική διαδικασία ίδρυσης του Πανεπιστημίου εξουσιοδοτώντας για την οργάνωση και τη λειτουργία του τον υπουργό Παιδείας.

Η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου το επόμενο δεκαήμερο.

Η Επιτροπή

Επιτροπή έχει ως εξής:

1. Γεώργιος Αγγελόπουλος του Βασιλείου,  Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ως Πρόεδρος.

2. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης του Αθανάσιου,  Καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αναπληρωτής Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

3. Σπύρος Γεωργάτος του Διονυσίου,   Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και Ανθρωπίνου Δυναμικού, Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής
Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

4. Νικολέττα Παϊσίδου του Χρήστου,  Καθηγήτρια Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην
Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

5. Μιχάλης Μπρατάκος του Σωτηρίου,  Καθηγητής στο Τμήμα Τεχνολογίας, Πρόεδρος ΤΕΙ Αθηνών.

6. Λάζαρος Βρυζίδης του Νικολάου,   Καθηγητής και Πρόεδρος στο ΤΕΙ Πειραιά.

7. Λόης Λαμπριανίδης του Παναγιώτη,  Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Γενικός Γραμματέας Ανάπτυξης
Στρατηγικής και Ιδιωτικών επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

8. Ευάγγελος Καπετανάκης του Γεωργίου,   Καθηγητής Σχολής Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων στο ΤΕΙ Κρήτης, Πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης.

Έργο της Επιτροπής είναι να μελετήσει και να εισηγηθεί στον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σχετικά με τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

 

Σχόλια (12)

 
Ribopaido
25 Αυγ 2017 13:43

@Ifigeneia

Πανεπιστημίου σύμφωνα με την νεα ειδικότητα που θα διαμορφωθεί, εκτος αν παραμείνει αυτούσια η βιβλιοθηκονομια

 
Ifigeneia
25 Αυγ 2017 06:50

Καλημερα! Σημερα βγηκαν οι βασεις και περασα τει αθηνας βιβλιοθηκονομια. Οταν γινουν αυτα τα δυο τει πανεπιστημιο που μπορει να ειναι σε 1 ή σε 2 χρονια εγω οταν αποφοιτησω με το καλο θα παρω πτυχιο πανεπιστημιου ή τει? Ευχαριστω εκ των προτερων.

 
Nikitas Chiotinis
08 Ιουλ 2017 01:46

Κε ΑG, δεν γωρίζω κάτι παραπάνω από τα εξαγγελθέντα . Ελπίζω να γίνει το ίδιο και με τα άλλα μεγάλα ΤΕΙ, το μεντέλο Αθηνα-Πειραιά θα δείξει την επιτυχία του εγχειρήματος.Να γίνουν βεβαίως και οι προσαρμογές που χρειάζονται....

 
AG
07 Ιουλ 2017 10:59

@ Nikitas Chiotinis

κ. Χιωτίνη,
Είστε σε θέση να γνωρίζετε αν η πρόταση του Υπουργού (για επέκταση της Πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ περιφέρειας) έχει δρομολογηθεί με κάποιες αποφάσεις (π.χ. έχουν συσταθεί επιτροπές ανάλογες;) των διοικήσεων των περιφερειακών ΤΕΙ; Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα;
Αυτό που λέτε για τις δύο περιπτώσεις των ΤΕΙ (πανεπιστημιοποίηση ή ΙΕΚοποίηση) θα έπρεπε να αποτελεί option και για τα ΤΕΙ Αθήνας/Πειραιά, δεδομένου ότι ακαδημαϊκά speaking, τα δύο αυτά ΤΕΙ είναι ισότιμα με το ΤΕΙ Θεσ/νίκης, ΤΕΙ Σ. Ελλάδος, ΤΕΙ Κρήτης κ.ο.κ.
Επομένως, αν μέσα σε 2 μήνες (από την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, Μαϊ 17) τα δύο κεντρικά ΤΕΙ έχουν κάνει τέτοια πρόοδο παλεύοντας να ενταχθεί το νέο Πανεπιστήμιο ΔΑ στο μηχανογραφικό του 2018, τότε γιατί ... ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ... γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα άλλα ΤΕΙ; Υπάρχει κάποια άλλη σκέψη μήπως;

 
Nikitas Chiotinis
06 Ιουλ 2017 19:22

Κε AG
(αρχικώς με τιμά ιδιαιτέρως που αναφερθήκατε σε μένα)

τα Τμήματα των ΤΕΙ ως εκπαιδευτικά Ιδρύματα τετραετούς φοίτησης που είναι σήμερα, πρέπει ή να μετατραπούν σε διετείς επαγγελματικές-τεχνικές σχολές ή να ονομαστούν -ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ- Πανεπιστήμια (πολλά τετραετή και πενταετή εκπαιδευτικά Ιδρύματα στο εσωτερικό της χώρας διατηρούν ενίοτε το ιστορικό τους όνομα -π.χ. Εθνικό Μετσόβιο πολυτεχνείο- διεθνώς όμως ονομάζονται πανεπιστήμια. Τούτο συμβαίνει σε πολλές χώρες.

Τα Τμήματα των ΤΕΙ λοιπόν θα πρέπει αν θέλουν να μετονομαστούν δοκίμως σε πανεπιστημιακά, να "πανεπιστημιοποιήσουν" το γνωσιολογικό τους αντικείμενο είτε να επιλέξουν τη μετατροπή τους σε επαγγελματικές-τεχνικές Σχολές. Το ίδιο άλλωστε πρέπει να κάνουν και τα πανεπιστημιακά Τμήματα (πολλά εκ των οποίων θα έπρεπε να είναι μονοετή ή διετή μεταπτυχιακά προγράμματα, υπάρχουν και πανεπσιτημιακά Τμήματα οι φοιτητές των οποίων διερωτώνται τί σπουδάζουν και γιατί το σπουδάζουν.)

Η πρόταση του Υπουργού να γίνει συγχώνευση- κατά το μοντέλο των ΤΕΙ Πειραιά και Αθηνας- ΤΕΙ της Περιφέρειας ή να ενωθούν με Πανεπιστημιακά Τμήματα είναι λοιπόν μονόδρομος. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν! Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δείχνει να έχει τη γνώση και την αποφασιστικότητα να κάνει το εκπαιδευτικό τοπίο της χώρας μας να συνάδει με το υπόλοιπο ευρωπαϊκό.

 
Γιώργος
06 Ιουλ 2017 14:16

Απορίες:
1) Εμείς που έχουμε ήδη αποφοιτήσει από το ΤΕΙ Αθήνας/Πειραιά από που θα λέμε ότι έχουμε πτυχίο? Από ένα ίδρυμα που πλέον δεν υπάρχει? (Σε αυτή την περίπτωση πως θα μας αντιμετωπίζουν τα ξένα πανεπιστήμια?)

2) Τι θα γίνει με τους συμφοιτητές μας που δεν έχουν τελειώσει ακόμα? Ενώ μπήκαμε και οι δυο σε ΤΕΙ το ίδιο έτος αυτοί θα αποφοιτήσουν από Πανεπιστήμιο? Δηλαδή καλύτερα να είσαι αιώνιος φοιτητής!

3) Τι γράφω και εγώ καλοκαιριάτικα ε?

 
Αναστάσιος Κουτσούκος
05 Ιουλ 2017 23:07
 
lakerdemon
05 Ιουλ 2017 18:08

πιθανολογώ ότι η πανεπιστημιοποίηση των 2 ΤΕΙ Αθήνα συν το πολύ 2-3 ακόμα (Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Πάτρας κτλ) θα αποτελεί εφεξής το βασικό επιχείρημα της ουσιαστικής πλέον ποιοτικής διάκρισης μεταξύ των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που δεν θα πανεπιστημιοποιηθούν

έτσι περιφερειακά ΤΕΙ θα πάρουν την κατιούσα και θα ισοτιμηθούν στο επίπεδο 5 μαζί με κολλέγια, ΙΕΚ, ΣΜΥ, ανώτερες σχολές κτλ προκειμένου να κλείσει και η δέσμευση της ίδρυσης των ιδιωτικών σχολών στην χώρα μας

επόμενο βήμα : κάποια "καλά" τμήματα των περιφερειακών ΤΕΙ μαζί με τους δημάρχους θα ζητήσουν "πανεπιστημιοποίηση" και από τις πολλές πιέσεις θα δωθεί και η εδώ και δεκαετίες πολυπόθητη εκπαιδευτική γέφυρα από επιπεδο 5 (ιεκ, κολλέγια, τει, ανωτερων σχολών) σε επίπεδο 6 (πανεπιστήμιακο) . Έτσι οι απόφοιτοι των κολλεγίων δεν θα είναι απλά επαγγελματικά ισότιμοι με τα πανεπιστήμια (μέσω ΣΑΕΠ ΣΑΕΙΤΤΕ κτλ) αλλά και μέσω ΔΟΑΤΑΠ ακαδημαϊκά ισότιμοι. Θα γίνεται δηλαδή αυτό που γίνεται ούτως ή άλλως στην Αγγλία που με 2 χρόνια από ΙΕΚ παίρνεις Bachelor και το δέχεται το ΔΟΑΤΑΠ

παρακαλώ το esos να δημοσιεύσει την προφητεία αυτή

 
ΕΔ
05 Ιουλ 2017 17:03

Πως γίνεται στην επιτροπή για την "Πανεπιστημιοποίηση" των 2 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων να μην συμμετέχει ούτε ένας (1) μηχανικός από Πολυτεχνείο ή Πολυτεχνική Σχολή;

 
Γιώργος
05 Ιουλ 2017 14:10

Από τη σημερινή τριτοβάθμια εκπαίδευση και τον προσδιορισμό ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΕΙ , αρχίστε να αφαιρείτε τα ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ και ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ , δηλαδή αρχίζει η εξαφάνιση των ΤΕΙ από τον εκπαιδευτικό χάρτη . Όταν θα δρομολογηθούν τα διετή τμήματα και ίσως και η κινητικότητα των καθηγητών σε μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον ίδιο νομό , τότε θα αφαιρούνται από τον ίδιο χάρτη και τα περιφερειακά ΤΕΙ. Μακάρι να διαψευσθούν αυτές οι γραμμές , αλλά ......

 
ioannis
05 Ιουλ 2017 13:23

Η "ιδιαίτερη" αυτή περίπτωση, δεν αφήνει πολλά περιθώρια θετικών εξελίξεων

 
AG
05 Ιουλ 2017 09:44

Πολύ θετικό να βλέπουμε ότι πλεόν δρομολογείται η υλοποίηση αυτής της εξαγγελίας!
Ωστόσο, υπάρχει ένα κρίσιμο αναπάντητο ερώτημα που κανείς δεν έχει θίξει!!!!
Τι θα γίνει με τα περιφερειακά ΤΕΙ. Εκ του νόμου θα πρέπει να Πανεπιστημιοποιηθούν και εκείνα. Δεν μπορεί μια τέτοια σημαντική απόφαση να αφορά μόνο δύο ΑΕΙ του Τεχνολογικού Τομέα!
Η ακαδημαϊκότητα των ΑΕΙ, δεν είναι ατομική υπόθεση, δηλαδή δεν αφορά σε συγκεκριμένα Πανεπιστήμια ή ΤΕΙ.
Τα αποτελέσματα της ΑΔΙΠ είναι για εσωτερική κατανάλωση. Δηλαδή αποτελούν ενδεχομένως τη βάση για το ranking των ΑΕΙ στη Χώρα μας και φυσικά το μέσο εντοπισμού σημείων βελτίωσή τους!
Η εν λόγω απόφαση αποτελεί Milestone για την ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση και όπως είναι φυσικό, χιλιάδες απόφοιτοι και νυν φοιτητές ΤΕΙ αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις θετικές (εκτιμώ) επιπτώσεις.
Άρα λοιπόν, οφείλει είτε η Πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ ή κάποιος ακαδημαϊκός των ΤΕΙ της Χώρας (περιφερειακών, ή της Δυτικής Αττικής) να μας ενημερώσει για το τί μέλλει γενέσθαι!!!!!!!!
κ. Χιωτίνη, γνωρίζοντας την ετοιμότητά σας, παρακαλώ ει δυνατόν, τοποθετηθείτε!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ