Εκτιμήσεις τάσεων στις βάσεις των ΓΕΛ (90%)

Από τον Σχολικό Σύμβουλο Γιάννη Καραγιάννη

10/07/2017

Άκουσε το άρθρο

Γιάννης Καραγιάννης  Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Ν. Δωδεκανήσου

Σε αναμονή των στατιστικών στοιχείων από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. που αφορούν στην κλιμάκωση του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης και στην κατανομή των συνολικών μορίων ανά Ομάδα Προσανατολισμού (όπως είχαν δοθεί και πέρσι) δεν θα εκτιμήσουμε αριθμητικά τις βάσεις, αλλά θα δώσουμε την «τάση» που αναμένεται να ακολουθήσουν, σε σχέση με πέρσι.

Τα στοιχεία που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι:

1ο) Ο απόλυτος αριθμός (όχι το % ποσοστό) των υποψηφίων που εντάσσεται σε κάθε βαθμολογική κλίμακα.

2ο) Η σύγκριση του παραπάνω αριθμού με τον αντίστοιχο περσινό (εδώ η σύγκριση είναι απόλυτη αφού τα στατιστικά αναφέρονται στην ίδια βαθμολογική κλίμακα της 1 μονάδας).

3ο) Ο αριθμός των εισακτέων του 2017 κατά σχολή/τμήμα και η αυξομείωσή του σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό (σε απόλυτο αριθμό υποψηφίων).

4ο ) Η ζήτηση των σχολών (μηχανογραφικά), ως προς τα οποία δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν και κατά πόσο υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρσι.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ:

Τα αρχαία στην πραγματικότητα «ουδετεροποιούν» το τοπίο (αφού μόνο 36 περισσότεροι υποψήφιοι βρίσκονται στην κλίμακα 18-20). Οι αισθητά καλύτερες βαθμολογίες στα Λατινικά και στην Ιστορία (2ο μάθημα βαρύτητας) στην κλίμακα 18-20 αναμένεται να ασκήσουν «ανοδικές πιέσεις» στα υψηλόβαθμα τμήματα του πεδίου. Αναλογικά θα ασκηθεί και «ανοδική πίεση» στα υπόλοιπα τμήματα του πεδίου.

Η αριθμητική αποτύπωση της «ανοδικής πίεσης»  είναι και συνάρτηση του αριθμού των εισακτέων ο οποίος έχει αυξηθεί σε σχολές του πεδίου αυτού οπότε και αναμένεται να ανακοπεί μερικώς η «ανοδική τάση». Η ανοδικές τάσεις αναμένεται να έχουν αύξουσα διάταξη όσο προχωράμε σε σχολές που εδρεύουν  στα αστικά κέντρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ:

Οι επιδόσεις στα μαθηματικά (στην κλίμακα 17-20) ασκούν «καθοδικές πιέσεις» στα υψηλόβαθμα τμήματα του πεδίου. Ωστόσο δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο δείχνουν οι απόλυτοι αριθμοί αφού, σε σχέση με πέρσι, οι διαφορές και στις άλλες βαθμολογικές κλίμακες είναι συγκρατημένες. «Καθοδικές πιέσεις» προκαλούνται και από τις επιδόσεις στην Χημεία (στην κλίμακα 17-20) έστω και χωρίς να είναι μάθημα βαρύτητας. Οι επιδόσεις στην Φυσική έχουν «ουδέτερη επιρροή» όπως περίπου και οι επιδόσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα. Επομένως αναμένουμε συγκρατημένες «καθοδικές πιέσεις» των βάσεων στα υψηλόβαθμα τμήματα και αναλογικά μεγαλύτερη και στα άλλα τμήματα του πεδίου (σε ορισμένες περιπτώσεις 300-400 μόρια).

Σημείωση: Στα τμήματα Χημείας και Γεωπονίας επειδή φέτος δηλώνονται και από υποψήφιους του 3ου Επιστημονικού Πεδίου δεν θα είναι εύκολο να εισαχθούν πολλοί υποψήφιοι του πεδίου αυτού. Στα εν λόγω τμήματα αναμένεται «ισχυρή ανοδική πίεση» των βάσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ:
Οι επιδόσεις στη Βιολογία (στην κλίμακα 18-20) ασκούν ελαφρές «καθοδικές πιέσεις» στα υψηλόβαθμα τμήματα του πεδίου μόνο στις αστικές περιοχές (Αθήνα ίσως και Θεσσαλονίκη). Έντονες «καθοδικές πιέσεις» προκαλούνται και από τις επιδόσεις στην Χημεία (στην κλίμακα 18-20) ως το 2ο μάθημα βαρύτητας. Οι επιδόσεις στην Φυσική και στη Νεοελληνική Γλώσσα έχουν «μικρή ανοδική επιρροή». Ο αριθμός των εισακτέων που λαμβάνεται υπόψη είναι αυτός που αντιστοιχεί στο Ημερήσιο ΓΕ.Λ. 6ξ(στην κατηγορία 90%) και έχουμε μία περιορισμένη μικρή «ανοδική πίεση». Επομένως συμπερασματικά αναμένουμε συγκρατημένες «καθοδικές πιέσεις» των βάσεων στα υψηλά τμήματα, με μεγάλη πιθανότητα η τάση της καθόδου να είναι μεγαλύτερη όσο πάμε προς την επαρχία.

4ο Επιστημονικό Πεδίο

Στα παιδαγωγικά τμήματα και γενικότερα στα τμήματα επιστημών της αγωγής αναμένεται να παρατηρηθούν «ισχυρές ανοδικές τάσεις» που κυρίως οφείλονται στον υπερδιπλασιασμό της ζήτησης.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ:

Η μεταβολή στις επιδόσεις στα μαθηματικά είναι μικρή (σε σχέση με πέρσι) και επομένως δεν θα έχουμε ιδιαίτερη μεταβολή στην τάση των βάσεων λόγω αυτού του γεγονότος μεμονωμένα. Η ισχυρή μείωση των υποψηφίων με επιδόσεις στην κλίμακα 17-20 στο ΑΟΘ αναμένεται να ασκήσει «ισχυρές καθοδικές τάσεις» στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου και αναλογικά στα τμήματα με χαμηλότερες βάσεις. Οι επιδόσεις στην Νεοελληνική γλώσσα αναμένεται να έχουν «ουδέτερη επιρροή».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (26)

Ν
|

Καποια εκτιμηση για ΣΜΥΝ?

Ρουλα
|

Κύριε Καραγιάννη θα θέλαμε και μιά εκτίμηση για τα ΤΕΦΑΑ .
Δύσκολο το γνωρίζουμε είναι σε όλα τα πεδία , αλλά σίγουρα με την εμπειρία σας μια πρώτη εκτίμηση νομίζω είναι εφικτή.

νικ
|

απάντηση sp: Δεν έχουμε τέτοιες προσδοκίες.Κάνεις τις προβλέψεις σου .Βάζεις το σφάλμα σου +- ......Αλλά δεν λες <αποκλείεται κάτω από τόσο >

νικος
|

Κύριε Καραγιάννη Καλημέρα , σιγή ιχθύος .... γιατί ?

sp
|

Νικ δηλαδή περιμένεις κάποιος να πιάσει τις βάσεις στον πόντο. Το πιστεύεις? Μπορεί κάποιος να γνωρίζει τι δηλώσεις θα κάνουν οι μαθητές? Μπορεί να ξέρει πόσοι μαθητές για παράδειγμα δε μπορούν να ΄΄τρέχουν΄΄ στην Αλεξ/πολη στο Ηράκλειο κλπ . Ξέρει επίσης πόσοι από τους μαθητές που πέρυσι ήταν και στο κομμάτι του Πολυτεχνείου αλλά και της Ιατρικής τι ακριβώς θα επιλέξουν τελικά ? Εκτιμήσεις γίνονται (για παράδειγμα φέτος έχουμε από τη μια λιγότερους εισακτέους αλλά από την άλλη χειρότερα αποτελέσματα στη Χημεία ενώ κάποιοι θα πάνε και στα Χημικά τμήματα, πράγμα που πέρυσι δεν ήταν εφικτό)

Θοδωρης
|

Κύριε Καραγιαννη καλημέρα
Ποτέ περίπου θα βγουν οι αριθμητικές εκτιμήσεις

νικ
|

Απάντηση στον Νίκο Αλεβίζο. δεν υπάρχει λόγος να δώσω το όνομά μου.Δεν υπαρχει λόγος να γίνω αρεστή στον Καραγιάννη.Δεν είναι και δικός μου σύμβουλος άλλωστε

sp
|

Ο κ Καραγιάννης κάνει κάποιες εκτιμήσεις φίλοι μου.Το να πέσεις 30-40 μόρια έξω υποθέτω ότι δεν είναι τόσο σημαντικό για τη λογική της πρόβλεψης. Βέβαια για κάποιον που είναι οριακά αυτό είναι σημαντικό αλλά οι προβλέψεις το έχουν αυτό. Από την άλλη αυτό που λέει ο κ Καραγιάννης αλλά ο Γιώργος δυσκολεύεται όπως στα μαθηματικά είναι ότι απλά σχεδόν οι ίδιοι έγραψαν καλά (20 μαθητές είναι η διαφορά) αλλά στο ΑΟΘ έγινε χαμός. Και κάτι άλλο. Βάσεις να προβλεφθούν στα 11.000 και στα 12.000 δεν είναι εύκολο και τελικά δεν έχει κανένα νόημα. Είναι λίγα τα μόρια ενώ συγχρόνως δεν μπορεί να προβλέψεις τις προτιμήσεις των υποψηφίων..

Nikos
|

Κυριε Καραγιαννη οι κλιμάκωση μορίων εχει δοθεί απο το υπουργείο απο προχτές , ποτε προβλέπεται να μας δώσετε τις εκτιμήσεις σας

ΣΟΦΙΑ
|

κ. Καραγιάννη θα θέλαμε την γνώμη σας σχετικά με τις βάσεις στο τμήμα της Χημείας. Η κόρη μου είναι στο 3ο επιστημονικό πεδίο και έχει συγκεντρώσει 18.085 μόρια. Επειδή το Χημικό τμήμα ακούγεται ότι θα ανέβει πολύ, έχει πιθανότητες να περάσει Αθήνα ? Επίσης ποια η γνώμη σας ανάμεσα στο Χημικό και το Βιολογικό τμήμα? Ποιο από τα δύο έχει καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση? Μιλάμε για την Ελλάδα.
Ευχαριστώ.

Κος Κώστας
|

Όσο μειώνονται οι εισακτέοι σε ένα κλάδο τόσο πλησιάζουν οι βάσεις μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι όσο χαμηλότερη ήταν μια βάση (επαρχία), τόσο περισσότερο θα ανέβει. Για να το καταλάβετε καλύτερα θεωρήστε το άκρο ότι θα περάσουν μόνο 5 σε κάθε σχολή Ιατρικής. Τότε, οι βάσεις σε όλες τις ιατρικές θα είναι πάνω από 19500 !

iremias
|

Καλά Γιώργος δεν διαβάζεις τον πίνακα στη σύγκριση των περσινών και των φετινών αριθμών αναφέρετε όχι στα θέματα.Τι δεν κατάλαβες;

Νικος Αλεβίζος-Μαθηματικός Β΄Δωδ/σου
|

Το προηγούμενο σχόλιο ήταν για τον νικ!Πες και το όνομά σου !

Νικος Αλεβίζος-Μαθηματικός Β΄Δωδ/σου
|

ΠΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟ: Αφού κάνετε λόγο για αμφισβήτηση σεμνότητα του κ.Καραγιάννη είναι ανάξιο λόγου να σας απαντήσει κανείς (να ρωτάτε πριν γράψετε δεν σας κάνει κακό).Το λέω εγώ που είμαι στην περιοχή του.Κατά τα λοιπά πρόβλεψη γίνεται μην τη διαβάζετε εφόσον δεν την εμπιστεύεστε.Μήπως θέλετε να σας δώσει ο κ.Καραγιάννης και ISO.Κάτι "πταίει" μου φαίνεται

Evi
|

Στο 2ο και 3ο πεδίο όσοι έγραψαν Γλώσσα από 18 έως 20, τόσοι έγραψαν και από 17 έως 20; Από 17 έως 18 ουδείς; Κάποια διορθωσούλα χρειάζεται που δε γνωρίζω αν είναι τυπική ή έχει παίξει ρόλο στις εκτιμήσεις σας.

νικ
|

Την προηγούμενη χρονιά είχατε πει <αποκλείεται η Αλεξανδρούπολη κάτω από 18680>Λέγαμε :σύμβουλος είναι και κάποιες πληροφορίες παραπάνω θα έχει.Μαύρο καλοκαίρι περάσαμε.Κάντε τις προβλέψεις σας αλλά πιο σεμνά.

Γιώργος
|

Πάντως κύριε Καραγιάννη σε λίγο θα μας πείτε ότι τα μαθηματικά ήταν πανεύκολα στο 5ο πεδίο., καθώς βλέπω να λέτε ότι στο συγκεκριμένο πεδίο ευθύνεται περισσότερο η οικονομία παρα το 83% κάτω από τη βάση των μαθηματικών........

ΝΙΚΟΛΑΟΣ
|

Δεν θα ανέβουν οι Ιατρικές.Και αν ανέβουν Αθήνα -Θα/κη λίγο όχι άλματα

des
|

Οι θέσεις που χάνονται στην ιατρική δεν είναι 110 αλλά 62.

Ρούλα Μουντάνου
|

Σαφής, νηφάλια και, κατά τη γνώμη μου, πλήρης προσέγγιση.
Η ανάλυση είναι αυτή που μπορεί και επιτρέπεται να είναι...
Ευχαριστούμε

iremias
|

Κάθε χρόνο το ίδιο έργο. Προβλέψεις , αμφισβητήσεις και στο τέλος η επαλήθευση του κ. Καραγιάννη. Πάντα μέσα με ελάχιστες αποκλίσεις. Πάντως φέτος είναι επιφυλακτικός να δώσει νούμερα. Κάτι ξέρει;

me
|

Κύριε Καραγιάννη!
Νομίζω πως για τις ιατρικές σχολές "πέφτεται" έξω. Αν μειωθούν οι θέσεις κατά 110 (περίπου όσοι και οι εισαχθέντες στην Ιατρική της Αλεξανδρούπολης) τότε η βάση της ιατρικής (με βάση τις επιδόσεις πέρυσι) θα έναι για την Αλεξανδρούπολη η βάση της Ιατρικής της Κρήτης δηλ. περίπου 18700 μόρια. Επειδή, όμως, η αποτυχία κυρίως στη Χημεία είναι πολύ σημαντική, θα υπάρξει μικρή υποχώρηση της βάσης περίπου στα 18690 μόρια για την Ιατρική της Αλεξανδρούπολης. Αυτό σημαίνει άυξηση της βάσης της Ιατρικής της Αλεξανδρούπολης κατά 40 - 50 μόρια. Ενδεχομένως, η άνοδος στις ιατρικές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να είναι ανάλογη ή λίγο μεγαλύτερη.
Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε την δική σας αριθμητική εκτίμηση για τη διακύμανση των βάσεων φέτος.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΑΩΑΝΝΗΣ
|

Οι αριθμητικές εκτιμήσεις θα είναι ασφαλείς (με διάστημα εμπιστοσύνης 99%) μόνο όταν το ΥΠ.Π.Ε.Θ. δώσει την κλιμάκωση μορίων ανά 1000 άδα(όπως και πέρσι) ώστε να "δουλέψει" η αντίστοιχη σύγκριση. Μέχρι τότε δεν θα δώσουμε καμία αριθμητική πρόβλεψη. Η ανάλυση είναι αυτή που πρέπει να είναι. Αν είναι καλή ,μέτρια ή κακή δεν μας ενδιαφέρει μας ενδιαφέρει να είναι έγκυρη, αξιόπιστη και ασφαλής.

στατιστικολόγος
|

Πριν 2 χρόνια είπα να ασχοληθώ από περιέργεια με την πρόβλεψη των βάσεων...αφού ξόδεψα ώρες για κατάλληλη διαμόρφωση των στατιστικών δεδομένων...έτρεξα μια απλή γραμμική παλινδρόμηση με τις σημαντικότερες ανεξάρτητες μεταβλητές, υπολογίστηκαν οι παράμετροι και τα αποτελέσματα ήταν πολύ πιο κοντά στα πραγματικά από οποιαδήποτε άλλη εκτίμηση. Ωστόσο σαν συμπέρασμα προς ενημέρωση ενδιαφερομένων:1) μόνο στις υψηλόβαθμες σχολές βλ. Νομική, ιατρική οι εκδημήσεις είναι ασφαλείς από εκεί και κάτω οι εκτιμητές ας παίξουν τζοκερ καλύτερα 2) φέτος όπως και πέρσι εκτιμήσεις δεν μπορούν να γίνουν, λόγω αλλαγής συστήματος εισαγωγής δεν έχουμε επαρκή δεδομένα 3) κάντε ένα τσεκάρισμα το Σεπτέμβριο να δείτε την επιτυχία των προβλέψεων

νικολεττα
|

Μέτρια ανάλυση .....θα την έκανε ο καθένας.Περίμενα κάτι περισσότερο

kmap
|

Πότε θα δώσετε νούμερα;.Είστε ο πιο τεκμηριωμένος αναλυτής και πέρσι και πρόπερσι

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ