Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΑΝΕΛ: Ναι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Δημοσίευση: 10/07/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε υπέρ της ενίσχυσης των δημοσίων Πανεπιστημίων αλλά δεν έχουμε αντίρρηση να υπάρχουν και ιδιωτικά.

Αυτό δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαντ. Παπαδοπούλου, ενώ γενικότερα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, είπε τα εξής:  

Α. Είναι γεγονός ότι η αγωνία των παιδιών που φοιτούν και των γονιών τους είναι αν θα μπορέσουν να βρουν στη συνέχεια μια θέση στην αγορά εργασίας. Δεδομένων των συνθηκών, η ανεργία παρότι μειώθηκε στο 21,7% είναι ακόμη υψηλή, υπάρχει πολύς δρόμος για να μειωθεί και άλλο.

Β. Ένα ζήτημα είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός των ΑΕΙ να είναι τέτοιος που να συνδέεται με την αγορά εργασίας. Για παράδειγμα σε μια αγροτική περιφέρεια τα προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ να έχουν σχέση και με τον χαρακτήρα της περιοχής.

Γ. Είναι γεγονός ότι στα χρόνια της κρίσης πολλοί φοιτητές που μπήκαν σε ανώτατες σχολές εκτός του τόπου κατοικίας τους, δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τα τμήματά τους εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών. Το κράτος οφείλει να σκύψει πάνω από τέτοιου είδους περιπτώσεις φοιτητών που τα οικονομικά τους δεν τους επιτρέπουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια σε τόπο άλλο της κατοικίας τους. Είναι γνωστό ότι η χώρα μας τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα , αλλά η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει διέξοδο.

Δ. Από προσωπική εμπειρία, όσον αφορά τα μεταπτυχιακά προγράμματα διαπίστωσα ότι το ακαδημαϊκό μας επίπεδο από επιστημονικής πλευράς είναι αρκετά υψηλό, εκεί που υστερούμε είναι στο ζήτημα της γραφειοκρατίας και στον τρόπο λειτουργίας. Δεν έγιναν στο παρελθόν οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν για να έρχονται ξένοι φοιτητές από το εξωτερικό και οι Έλληνες να μένουν εδώ (για μεταπτυχιακές σπουδές).

Ε. Είναι μια πραγματικότητα επίσης το γεγονός ότι δεν δόθηκε σημασία στην Παιδεία από το νηπιαγωγείο. Δεν μπορεί να εστίαζαν τόσα χρόνια μόνο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, αυτό ήταν λάθος, θα έπρεπε να εστιάζουν από το νηπιαγωγείο.

Σχόλια (1)

 
Δ.-Χ. Πούλος
12 Ιουλ 2017 12:06

Κάνετε σωστές επισημάνσεις. Το στοίχημα είναι να πείσετε τους εταίρους σας στην κυβέρνηση να αλλάξει το άρθρο 16 που εμποδίζει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ώστε αυτή η αλλαγή να συμβάλλει ασφαλώς στην οικονομική ανάπτυξη. Όσον αφορά την τρίτη διαπίστωση ένας εφικτός τρόπος αντιμετώπισης του σημαντικού πράγματι προβλήματος είναι η αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών ώστε να εξυπηρετούν περισσότερους φοιτητές σε καλύτερες συνθήκες.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ