Ανταπάντηση Χρ. Κέλλα στις δηλώσεις Κ. Ζουράρι για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στο εξωτερικό

15/07/2017

Άκουσε το άρθρο

ΧΡΗΣΤΟΣ  ΚΕΛΛΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η προσπάθεια της Κυβέρνησης να παραπλανήσει τον απόδημο ελληνισμό και τους αποσπασμένους στο εξωτερικό εκπαιδευτικούς, επικαλούμενη μάλιστα μεγάλες ανακρίβειες, είναι συνεχής και πρωτόγνωρη.  

Τρανό παράδειγμα αναντιστοιχίας λόγων και έργων, η απάντηση του Υφυπουργού Παιδείας κ. Ζουράρι στο θέμα των αποσπάσεων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό.  

Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός απαντώντας σε ερώτησή μου για την αδικαιολόγητη επιβάρυνση του οικονομικού προϋπολογισμού της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης με επιμίσθια, την ώρα που υπάρχουν εκπαιδευτικοί διατεθειμένοι να αποσπαστούν στα σχολεία του εξωτερικού χωρίς επιμίσθιο, στην τοποθέτησή του θέλησε να τονίσει την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης απέναντι σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν δήθεν να αποσπαστούν και δεν μπορούν γιατί οι θέσεις είναι “κρατημένες”. Για να προσθέσει με έμφαση και με φανερή ειρωνεία απέναντι στους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς του εξωτερικού ότι «οι αποσπάσεις δεν γίνονται για προσωπικούς λόγους, παρά μόνον για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών και οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί δεν θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι της χώρας υποδοχής».

Επιπλέον, δηλώνει με προσχηματικό τρόπο ότι τα παραπάνω γίνονται για «την αξία της ισονομίας και ισοπολιτείας έναντι πληθώρας εκπαιδευτικών» και την «εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων», την ώρα που οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων διαμαρτύρονται έντονα για την αποψίλωση των σχολείων του εξωτερικού από εκπαιδευτικούς καίριων γνωστικών αντικειμένων, τις εκατοντάδες χαμένες διδακτικές ώρες και τα “πετσοκομμένα” εβδομαδιαία ωρολόγια προγράμματα.

O κ. Ζουράρις βέβαια, μάλλον θα έχει “ξεχάσει” πως ήταν αυτός που με δική του τροπολογία τον Απρίλιο του 2016 πρότεινε την κατά προτεραιότητα παράταση της απόσπασης εκπαιδευτικών στο εξωτερικό χωρίς επιμίσθιο!!!

Μάλιστα, στην προσπάθειά του να τεκμηριώσει την επιχειρηματολογία του επικαλέστηκε «το πολλαπλάσιο οικονομικό κόστος» που προκύπτει «από την αντικατάσταση των εκπαιδευτικών με επιμίσθια με άλλους που θα λαμβάνουν το ειδικό επιμίσθιο σε μια οικονομία που αιμορραγεί και γίνονται θυσίες από τον ελληνικό λαό».

Άραγε, πότε έλεγε την αλήθεια για το θέμα των αποσπάσεων, τότε ή τώρα;

Τι άλλαξε τόσο δραματικά σε έναν μόλις χρόνο εκτός από το γεγονός ότι υπουργοποιήθηκε;

Επειδή όμως, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας συνολικά είναι βαρύτατα εκτεθειμένη.

Οι εκπαιδευτικοί της διασποράς  και οι παροικιακές οργανώσεις της ομογένειας αντιλαμβάνονται πια ότι κάποιοι συστηματικά τους κορόιδευαν και αντί να βελτιώσουν την παιδεία των ομογενών μας μαθητών, όπως τους είχαν υποσχεθεί, προκαλούν την υποβάθμισή της.

Για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, η ελληνόγλωσση εκπαίδευση αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα και αναπόσπαστο κομμάτι της Παιδείας της χώρας μας και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει έρμαιο στις ιδεοληψίες των κυβερνώντων.

 

Σχόλια (10)

Νεφέλη
|

Καλό είναι πριν σχολιάσουμε κάτι σχετικά με τα σχολεία του εξωτερικού να ενημερωνόμαστε.
Από που έκρινες συνάδερφε ότι ο "μπαγιάτικος" εκπαιδευτικός δεν μπορεί να υλοποιήσει τους στόχους αυτών των σχολείων ; Και πως είσαι σίγουρος ότι ο μόνος ικανός είναι ο "φρέσκος"

Αντιγόνη Σοφοκλή στίχοι 683-684
Πάτερ, θεοὶ φύουσιν ἀνθρώποις φρένας,
πάντων ὅσ’ ἐστὶ κτημάτων ὑπέρτατον·

Δεν νομίζω ότι ισχύει πάντα Σοφοκλή!!!!

Άννα
|

Πρώτη φορά διαβάζω για .......φρέσκους ή μπαγιάτικους εκπαιδευτικούς!!!!!!
Που υλοποιούν ή όχι τους στόχους ανάλογα με το πόσο ..... φρέσκοι είναι

Freeman
|

Τα ελληνόγλωσσα σχολεία στο εξωτερικό έχουν κάποιους στόχους. Η υλοποίηση των στόχων (δεσμοί με την πατρίδα, μεταφορά του σύγχρονου πνεύματος της ελληνικής παιδείας κ.λ.π) είναι άμεσα συνυφασμένη με την αλλαγή των εκπαιδευτικών με φρέσκους από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Τα σχολεία δεν είναι για να εξυπηρετούνται οι έγγαμοι με ομογενείς εκπαιδευτικοί!! Σε άλλη περίπτωση είναι φροντιστήρια εκμάθησης και καλύτερα να κλείσουν γιατί είναι πολύ ακριβά για τέτοιο ρόλο. Δεν είναι ούτε θέμα οικονομίας ούτε ισονομίας που επικαλούνται και ο Κέλλας και ο Ζουράρις!!

Δασκαλα
|

Για ενημέρωση κάθε Έλληνα φορολογούμενου κάθε "συμβασιούχος " εκπαιδευτικός κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο 2700 καθαρά για μισθό ανά μήνα και περίπου 1500 ευρώ για την ασφάλιση του. Ήτοι γύρω περίπου 4200 το μήνα!!!!!!!! Δεν έχουν υπηρετήσει ποτέ σε σχολεία της Ελλάδας .
Κατά τα άλλα ενόχλησαν τον κ. Υπουργό οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται χωρίς επιμίσθιο.
Ελλάς το μεγαλείο σου!!!!!!!

Πυρήνας
|

Σχετικά με το θέμα των αποσπάσεων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό και την αντιπαράθεση αφενός του Υφυπουργού Παιδείας κ. Ζουράρι και αφετέρου του βουλευτή Ν. Δημοκρατίας κ. Κέλλα.
Πέρα από τις πολιτικές αποχρώσεις και τα τιμήματα κυβερνώντων και μη εκφράζομαι ακόλουθα σαν Έλληνας πολίτης φορολογούμενος.
Σκοπός πάντα παραμένει η ελληνική παιδεία και μόρφωση μέσα από τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού των απανταχού Ελλήνων της διασποράς. Έτσι εφαρμόζεται και ο πρόσφατος νόμος 4415/2016. Σίγουρα αυτό έχει ένα κόστος που επιβαρύνει κάθε έτος και τον κρατικό μας προϋπολογισμό. Απλά μαθήματα «οικιακής οικονομίας» για τα αρμόδια Υπουργεία, Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων, Εξωτερικών και Οικονομίας, συμφέρει λοιπόν τον κρατικό μας προϋπολογισμό όπως απαντά ο κ. Κέλλας, η απόσπαση στα σχολεία του εξωτερικού για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών εκπαιδευτικών κατά πρώτον αυτών που δεν αιτούνται επιμισθίου, τι το πιο λογικό λοιπόν. Ήδη αναφέρθηκε προηγούμενα ότι «Περίπου 2 εκατομμύρια το χρόνο θα κοστίζουν οι εκπαιδευτικοί με επιμίσθιο μόνο για την Γερμανία».
Έτσι λοιπόν στη Γερμανία, δεν αναφέρθηκε από κανέναν (Υφυπουργό Παιδείας κ. Ζουράρι , βουλευτή Ν. Δημοκρατίας κ. Κέλλα) ότι εκεί υπάρχουν «κρατημένες» θέσεις έτη ολόκληρα από συμβασιούχους αορίστου χρόνου Έλληνες εκπαιδευτικούς(όλων των ειδικοτήτων, δάσκαλοι, φιλόλογοι, γυμναστές,ξ.γ.,κ.α.) με πολλές φορές τριπλάσιο μισθό από αυτό του εκπαιδευτικού στην Ελλάδα. Ας υπάρξει διαύγεια και για αυτούς τους εκπαιδευτικούς και ως αναφορά την πρόσληψή τους αν ακολουθήθηκε ποτέ η διαδικασία μέσα από την επετηρίδα, διαγωνισμό Α.Σ.Ε.Π., μοριοδότηση, αξιολογικό πίνακα για υπηρέτηση στο εξωτερικό όπως ισχύει για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα ακόμα και τους αναπληρωτές, ή απλώς προσλήφθηκαν με μία απλή αίτηση στο ανάλογο Συντονιστικό Γραφείο. Αλήθεια φορολογούνται ανάλογα όπως και ο εκπαιδευτικός της Ελλάδας. Ας γίνει και μια επίσημη ανακοίνωση για τον αριθμό των εν λόγω υπηρετούντων εκπαιδευτικών που κατέχουν έτη τώρα «μόνιμες οργανικές» πλέον θέσεις στα ελληνικά σχολεία της διασποράς αναλογικά με τον αριθμό των αποσπασμένων από την Ελλάδα εκπαιδευτικών. Για «την αξία της ισονομίας και ισοπολιτείας έναντι πληθώρας εκπαιδευτικών» όπως αναφέρει και ο Υφυπουργός.
Έτσι λοιπόν γίνεται νοικοκύρεμα και εξοικονομούνται πόροι και για τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα των σχολείων μας στο εξωτερικό(ενοίκιο, ρεύμα, τηλέφωνο, γραφικά κ.α.) που αιμορραγούν και αυτά όπως και η υπόλοιπη ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα.

Νεφέλη
|

Επειδή παρακολούθησα και τις τρεις μέρες τη συζήτηση για τον νομό 4415 στην επιτροπή και αργότερα στη βουλή κατάλαβα τα παρακάτω:
Κανένας από τα κυβερνόντα κόμματα δεν ενδιαφερόταν για την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό . Απόδειξη αυτού είναι ότι ,ενώ στην δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο είχε 26 άρθρα , από αυτά το 1-19 και το αρθρο 26
αφορούν την ελληνόγλωσση εκπαιδευση , όταν ψηφίστηκε είχε 69 άρθρα. Ο 4415 είναι πιστή αντιγραφή του 4027 εκτός από τα σημεία που αφορά τους εκπαιδευτικούς πέρα από την πενταετία και τους γάμους με μόνιμο κάτοικο του εξωτερικού και φυσικά το πιο βασικό κατ εμέ γιατί χωρίς τα σχολεία δεν υπάρχουμε κι εμείς ως εκπαιδευτικοί τη μετατροπή των αμιγών σε δίγλωσσα , αφού πια στον 4415 δεν γίνεται καμία άλλη αναφορά για τα συγκεκριμένα σχολεία.
Ακούστηκαν από πλευράς Υπουργού και Υφυπουργού βαριές κατηγορίες κατά των εκπαιδευτικών που υπηρετούν έξω για πάνω από 5 έτη.
Πρώτη φορά βλέπω μία υπηρεσία να τρέφει τέτοιο μένος έναντι των υπαλλήλων του , όταν μάλιστα η ίδια υπηρεσία τους αποσπά , αφού κάθε απόφαση απόσπασης ή παράτασης φέρει την υπογραφή του εκάστοτε υπουργού.
Αυτό που καταλογίζω στους βουλευτές των άλλων κομμάτων είναι ότι δεν υποστήριξε κανένας τους εκπαιδευτικούς στις κατηγορίες αυτές και ούτε βρέθηκε ένας να τοποθετηθεί στις τόσες ασάφειες του νόμου και της έλλειψης ισονομίας .

Maya
|

Συμφωνώ απόλυτα με τον Ανεξάρτητο!

Κατερίνα
|

Για "κρατημένες" θέσει ς μιλάει ο υφυπ. Που αλλάζει γνώμη ανάλογα με τις ......συνθήκες.
Τι έχει να πει τότε για εκπαιδευτικούς αποσπασμένους σε πανεπιστήμια ανα την Ευρώπη που παιρνουν παράταση για δέκατη ,
δωδέκατη ή εικοστή συνεχή χρονιά και μάλιστα χωρίς να έχουν σύζυγο μόνιμο κάτοικο εξωτερικού ?
Εκεί δεν υπάρχουν " κρατημένες θέσεις?
Εκεί δε θέλουν άλλοι να πάνε?
Είναι ισοβιες οι θέσεις αυτές?
Τι συμβαίνει λοιπόν εκεί?
Όταν το υπουργείο με τέτοια αναλγησία διέλυσε οικογένειες πώς εξηγει το φαινόμενο αυτό?
Και πού είναι η ισότητα απέναντι στο νόμο?

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ
|

Το ήθος και την αξιοπιστία των κυβερνώντων επι του συγκεκριμένου θέματος τη γνωρίζουμε...Το ερώτημα είναι που βρισκόταν η Ν.Δ στη συνεδρίαση της Βουλής την 1η Αυγ. 2016...Τότε που ψηφίζονταν το έκτρωμα του Ν.4415/2016...
Να σας πω λοιπόν ότι πετούσε αετό!!! Ένας Χαρακόπουλος άτονος και υποτονικός , ένας Φορτσάκης στο δικό του κόσμο και μια Αντωνίου ανύπαρκτη!!! Χωρίς να γνωρίζουν όλες τις πτυχές του προβλήματος, παρά μόνο ελάχιστα!!! Τουλάχιστον 15 επιστολές που προηγήθηκαν της συνεδρίασης εκείνης σε κατ' εξοχήν αρμόδια στελέχη της Ν.Δ, που ανέλυαν με αγωνία και κάθε λεπτομέρεια την κατάσταση, παραμένουν ακόμη αναπάντητες!! Τώρα διαμαρτύρεστε για το θεαθήναι; Εσείς κ. Κέλλα πως ακριβώς αντιδράσατε τη μέρα εκείνη;

Δασκαλα
|

Μπράβο στον κ. Κελλα. Επιτέλους σήκωσε κάποιος το γάντι. Περιπου 2 εκατομμύρια το χρόνο θα κοστίζουν οι εκπαιδευτικοί με επιμίσθιο μόνο για την Γερμανία. Όλα αυτά από την τσέπη του φορολογούμενου έλληνα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ