Placeholder

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Υπουργός για κατάργηση Πανελλαδικών: Το ΙΕΠ προτείνει , αλλά το υπουργείο αποφασίζει

“Θα υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα τριών ετών για τη σταδιακή εφαρμογή του νέου συστήματος, κατά το οποίοι θα αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο η βαρύτητα του Εθνικού Απολυτηρίου σε βάρους των Πανελλαδικών Εξετάσεων”
Δημοσίευση: 16/07/2017
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο ρόλος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) είναι, μεταξύ άλλων, να κάνει τις δικές του προτάσεις στα θέματα της παιδείας. Το ΙΕΠ προτείνει , αλλά το υπουργείο αποφασίζει.

Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, σε συνέντευξη στη “Νέα Σελίδα”, απαντώντας στην ερώτηση:"Ο πρόεδρος του ΙΕΠ Γ. Κουζέλης, είπε ότι η εισαγωγή σε ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις είναι αδύνατη. Τελικά, ποια είναι η θέση σας; Θα αλλάξει ο τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή όχι;”

Επεξεργαζόμαστε πολλές προτάσεις

Στην επόμενη ερώτησηΤι θα αποφασίσει το υπουργείο λοιπόν;” ο υπουργός Παιδείας απάντησε:

“ Το υπουργείο θα επεξεργαστεί πολλές προτάσεις που έχουν κατατεθεί, θα μελετήσει συστηματικά την πρόταση του ΙΕΠ και θα καταθέσει πρόταση βάσει της οποίας από τη δομή του Λυκείου και την ενίσχυση του Εθνικού Απολυτηρίου θα μπορούν οι μαθητές να έχουν πρόσβαση στα ΑΕΙ.

Το σημερινό καθεστώς των Πανελλαδικών Εξετάσεων  θα είναι σύντομα παραλθόν.

Για εμάς όμως η βασική προτεραιότητα είναι  οι αλλαγές στο Λύκειο και ένα ισχυρό απολυτήριο.

Γι αυτό αναμορφώνουμε τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, μειώνουμε δραστικά τα μαθήματα  στις δύο τελευταίες τάξεις και δίνουμε περισσότερο χρόνο για το κάθε μάθημα, για να μπορούμε να εμβαθύνουμε.

Αλλάζουμε τον τρόπο  και το περιεχόμενο της διδασκαλίας.

Πότε προβλέπεται να ισχύσει το νέο σύστημα

Στο ερώτημα Και τα επόμενα βήματα; Από πότε προβλέπεται να ισχύσει το νέο σύστημα;”, ο κ. Γαβρόγλου έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

Είναι απαραίτητο το Λύκειο να απονέμει  ένα αξιόπιστο Εθνικό Απολυτήριο, που θα αποτελέσει και τη βάση για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Οι μαθητές θα λαμβάνουν  το απολυτήριο από το σχολείο και με αυτό θα εισάγονται στα ΑΕΙ. Μέχρι όμως να φτάσουμε εκει είναι αυτονόητο  ότι θα υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα τριών ετών  για τη σταδιακή εφαρμογή του νέου συστήματος, κατά το οποίοι θα αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο η βαρύτητα του Εθνικού Απολυτηρίου σε βάρους  των Πανελλαδικών Εξετάσεων, έως την οριστική κατάργησή τους.

Η πρόταση του ΙΕΠ: Με Πανελλαδικές στη Γ Λυκείου σε τέσσερα μαθήματα η εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ από το σχ. έτος 2019-20

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν καταργούνται, αλλά από το σχολικό έτος 2019-20, μεταφέρονται στο δεύτερο τετράμηνο της Γ Λυκείου. Με αυτούς τους βαθμούς των τεσσάρων μαθημάτων και με τον συνυπολογισμό σε μικρό ποσοστό του πρώτου τετραμήνου (προφορικά και ενδοσχολικές εξετάσεις) οι οι υποψήφιοι θα εισάγονται στα ΑΕΙ.

Αυτός είναι ο βασικός κορμός του νέου συστήματος πρόσβασης στα ΑΕΙ,  τον οποίο ανακοίνωσε  ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γεράσιμος Κουζέλης.

Σε ερώτηση πως θα διασφαλίζεται το αδιάβλητο εάν στο βαθμό του Απολυτηρίου με τον οποίο οι υποψήφιοι θα εισάγονται στα ΑΕΙ θα συνυπολογίζεται και ο προφορικός βαθμός με τις ενδοσχολικές εξετάσεις του Α τετραμήνου ο πρόεδρος του ΙΕΠ απάντησε ότι θα συνυπολογίζεται σε πολύ μικρό ποσοστό.

Για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι μαθητές της Γ Λυκείου θα πρέπει να επιλέξουν τέσσερα μαθήματα

Α ΛΥΚΕΙΟΥ

Για την Α Λυκείου ο πρόεδρος του ΙΕΠ είπε ότι  δεν θα αλλάξει το νέο σχολικό έτος το ωρολόγιο Πρόγραμμα, ούτε τα Προγράμματα Σπουδών. Ωστόσο, όπως είπε, θα μειωθεί ο εξεταστικός φόρτος των μαθητών . Θα αντικατασταθούν οι εξετάσεις, όπου είναι δυνατόν με τη συγγραφή εργασιών

Οι μαθητές δημιουργούν το “προφίλ” τους

Αλλάζει ο παραδοσιακός τρόπος εξάτσης των μαθητών στη Α Λυκκείου

Εξαφανίζονται τα μονόωρα μαθήματα στο Γυμνάσιο και Λύκειο Ο πρόεδρος του ΙΕΠ ανακοίνωσε ότι από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης θα εξαφανιστούν τα μονόωρα μαθήματα

Σχόλια (6)

 
mpla mpla mpla
16 Ιουλ 2017 11:11

Περι τινος κουβεντιάζετε; Μηπως θα ειστε κυβέρνηση σε κανένα χρόνο το πολύ; Αφου σας αρέσει το μπλά μπλά μπλά συνεχίστε, εξάλλου το ίδιο κάνατε και με το 3%. Μπλά μπλά μπλά....

 
KIN
16 Ιουλ 2017 12:51

Αν πράγματι υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο εκ μέρους του Υπουργείου, ας την παρουσιάσει ώστε να δούμε επιτέλους και τις συγκεκριμένες του λεπτομέρειες. Όσο δεν συμβαίνει αυτό οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι απλώς υπάρχουν προθέσεις αλλά όχι θέσεις. Διότι ως γνωστον όλοι κρινομαστε από τις θέσεις και όχι από τις προθέσεις μας.

 
AntonB
16 Ιουλ 2017 13:21

μεθοδευμένο σχέδιο όλο αυτό
για επικοινωνιακούς λόγους

οι του συριζα είναι πια προβλέψιμοι και εύκολα αναγνώσιμοι

 
ΜΠΛΑ ΜΠΛΟΥ ΜΠΛΙ ΜΠΛΕ ΑΙΝΣΤΑΙΝ ΟΛΕ
16 Ιουλ 2017 15:41

Το ΙΕΠ προτείνει αλλά εμείς ΘΑ το κάνουμε σε 3 ισως και 4 χρόνια.. πάντως σιγουρα μεσα στην δεκαετία μετά την λήξη των μνημονίων.
Μα δεσμέυτηκε....ας δούμε αν κράτησει την δεσμευση και μετά φωνάζουμε.
Αναβάθμιση των ΤΕΕ υπάρχει... θα ερθει και η σειρά του λυκείου με μισό χρονο μαθητεία θα παιρνουν επιπεδου 5 όσο και τα ΙΕΚ με 3,5 χρονια.
ΜΑ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ. Εγω τον πιστεύω ιδίως οσον αφορά την μαθητεία και τα ΙΕΚ.
Μισός χρονος μαθητεία ισον 3,5 ΙΕΚ. Το κάνει ηδη με τα ΤΕΕ.

 
συνταγματικός
16 Ιουλ 2017 21:28

Κάποιος να πει στον υπουργό ότι έχουμε κοινοβουλευτισμό, και ότι ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ. Αυτοί που αποφασίζουν είναι οι βουλευτές!!!

Το υπουργείο είναι εκτελεστική εξουσία, και ο ρόλος του είναι να εκτελεί τις αποφάσεις των βουλευτών.

Φτάνει πια με αυτούς τους υπουργούς παιδείας. Πως είναι δυνατόν να λέει τέτοιες ανακρίβειες ένας υπουργός, και κανείς να μην τον βάζει στην θέση του; Πως γίνεται και διαλέγονται συνέχεια υπουργοί παιδείας όσοι καβαλάνε ο καλάμι;

 
Χρύσα Κυριακού
17 Ιουλ 2017 15:28

Ιδού λοιπόν ο Φασουλής, που οίστρους κατεβάζει
καθώς ο Βούδας των Ινδών υπό συκήν ρεμβάζει,
και τον καφέ τον θεριακλή της Υεμένης πίνων
φιλοσοφεί ακάματος επί των ανθρωπίνων.
.....
Και μια φωνή μ’ απήντησε “μην είσαι φαφλατάς,
κι αυτά στον κόσμο γίνονται για νάχεις να ρωτάς”.

(Γ. Σουρής, "Ο Φασουλής φιλόσοφος")

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean